12 Mart 2005
Sayı: 2005/10 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yeni saldırı dalgasına karşı hazırlanalım!
  4 Mart eylemi ve özelleştirmeye karşı
birleşik mücadele arayışı
  SEKA direnişi bitti, mücadele sürüyor
  Türkiye uyuşturucu, kara para aklama ve
kayıt dışı “cennet”i
  Başbakan sermaye adına pazarlamacılık yapıyor!
  8 Mart eylemi, provokasyon edebiyatı ve
dökülen demokrasi cilası
  Sınıfsal özüne uygun ve devrimci bir 8 Mart mitinginin ardından
  İstanbul’daki devrimci 8 Mart eylemi üzerine
  Ankara’da 8 Mart eylemlerinde iki farklı tutum
  8 Mart kutlamalarından
   Mamak'ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlik Haftası
 İşçi-emekçi eylemleri
  SEKA işçileriyle dayanışma eylemleri
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/5: “Demokratik uygarlığın” sağı ve solu
  Lübnan’daki Suriye askerleri bahane
 ABD İsrail’i tehdit aracı olarak kullanıyor
“Mühendislik nereye gidiyor?”
 ÇÜ.’nde son sürecin gösterdikleri
Kadın sorunu/2; Kadın sorunu özünde emekçi kadınların sorunudur!
AB Troyka toplantısı
Bültenlerden...
Küresel ısınma
Yerel basından; Rüzgar tersine dönüyor
İran Komünist İşçi Partisi'nin ABD'nin askeri tehditlerine ilişkin bildirgesi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlik Haftası Mamak İşçi Kültür Evi'nde gerçekleşti…

Yoksulluğa ve emperyalist barbarlığa geçit vermeyelim!

8 Mart gündemini Mamak İşçi Kültür Evleri olarak iki ay öncesinden planlı-hedefli bir çalışma üzerinden ele aldık. Kitle çalışması büyük oranda “Kadın Komisyonu” üzerinden planlandı. Düzenli toplantılar yapan Kadın Komisyonu'nun Ankara'da en çok dinlenen radyolarından birinde yaptığı iki ayrı program oldukça başarılı geçti. 26 Şubat günü gerçekleşen programlardan ilkinde İşçi Kültür Evi ve kadın komisyonunun çalışmalarına yer verildi. 8 Mart etkinliklerinin çağrısı yapıldı. 2 Mart'ta yapılan ikinci programa ise Kadın Komisyonu Mamaklı kadınlarla birlikte katıldı. Programda 8 Mart'ın tarihsel-güncel-sınıfsal anlamından bahsedilerek devrimci 8 Mart eyleminin çağrısı yapıldı.

2-6 Mart tarihleri arasında “Yoksulluğa ve emperyalist barbarlığa geçit vermeyelim!” şiarıyla Mamak'taki 4 devrimci grubun ortak düzenlediği 8 Mart etkinlikleri Mamak İşçi Kültür Evi'nde yapıldı. Devletin kolluk kuvvetleri etkinliğin 3. gününden itibaren kurumumuzun etrafında terör estirdi. 4 Mart'tan itibaren Mamak İşçi Kültür Evi'nin etrafı TEM ekipleri, karakol polisleri tarafından ablukaya alındı. 3 gün boyunca etkinliği izleme ve bomba araması yapma bahanesiyle etkinliği provoke etmeye çalışan düzenin kolluk kuvvetleri tüm çabalarına karşın başarılı olamadılar. Polisin tüm girişimlerine karşı net bir tutum alındı. Kolluk kuvvetlerinin yoğun olarak beklediği 3 gün boyunca etkinliklere toplam 170 kişi katıldı.

2 Mart: 5 günlük etkinlik programı Mamak Halkevleri Kadın Halk Oyunu Topluluğu ve tiyatro topluluğu çalışmalarına katılan kadınların çektiği 19 fotoğraftan oluşan fotoğraf sergisi ile başladı.

3 Mart: Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği'nin düzenlediği etkinlikte kadın emekçilerin yaşamlarını anlatan fotoğraf sergisi, söyleşi ve Mamaklı kadınların türküleriyle katıldığı bir dinleti yeraldı.

4 Mart: İşçi Kültür Evi'nin düzenlediği panel emekçi kadınların günümüzde yaşadıkları sorunların tartışıldığı, kadın sorununa bakışın anlatıldığı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı Işın Ünal'ın katıldığı sohbet canlı bir atmosferde geçti.

5 Mart: İşçi Kültür Evleri'nin düzenlediği etkinlik saat: 15:00'de başladı. Bölgede oturan kadınların çoğunlukta olduğu etkinlik saygı duruşuyla başladı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu sahneye çıktı. 8 Mart'ın anlamına ilişkin kısa bir konuşmadan sonra 8 Mart gündemiyle ilgili katılımcı emekçi kadınların görüşleri alındı. Her zamanki söyleşilere oranla sohbete katılma oranı oldukça yoğundu. Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu hazırladığı programı sundu. Etkinlik çekilen halaylarla sona erdi. 5 günlük etkinlik programının en kitlesel etkinliği oldu.

6 Mart: Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesi'nin etkinliği halk oyunu ekibi ile başladı. Abdullah Oral'ın şiirleriyle katıldığı etkinlik derneğin kadın üyelerinin söylediği türkülerle devam etti. Elif Kılıç türkü ve şiirleriyle, Yusuf Karacakale de şiiriyle programda yeraldı. Etkinlik semah ekibinin gösterimi ile sona erdi.

Etkinliğin sürdüğü 5 gün boyunca etkinliği düzenleyen 4 kurumun ortak metni okundu. Etkinliğin yapıldığı Mamak İşçi Kültür Evi'nin önünde ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 2-6 Mart Etkinlik programı' pankartı etkinlikler süresince asılı kaldı.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları

----------------------------------------------------------------------------------------

Çukurova Üniversitesi'nde 8 Mart etkinlikleri...

Çukurova Üniversitesi'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir dizi eylem ve etkinlikle kutlandı. Etkinlikleri ortaklaştırma çabamıza rağmen diğer siyasetler kendi programları olduğunu dile getirdiler.

İlk etkinlik BAGEH tarafından gerçekleştirildi. 1 Mart'ta kadın fotoğrafları sergisiyle başlayan program 2 Mart'ta da devam etti. Kürt anaları etkinliğe katılarak Kürtçe türkü söylediler. Son gün ise R1 kantini önünda müzik grubunun katıldığı bir etkinlik gerçekleştirildi. Ardından bir metin okundu.

İkinci etkinliği ise SGD organize etti. R1 kantininde 4 Mart günü gerçekleştirilen etkinlikte okunan açıklama metninin ardından kadın belgeseli gösterildi.

DGD'nin 8 Mart günü düzenlediği etkinlikte basın açıklamasından sonra kısa bir skeç oynandı. Daha sonra amfide müzik ve şiirlerin ardından belgesel gösterildi.

9 Mart günü ise Ekim Gençliği, YDG ve DGH olarak bir etkinlik örgütledik. Etkinlikten iki gün önce hazırladığımız çağrı afişlerini üniversitede yaygınca yaptık. 9 Mart günü sabahı etkinliği yapacağımız R1 kantini ve çevresini Ekim Gençliği ve BDSP'nin 8 Mart afişleriyle süsledik. Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak standımızı açarak kantini de görsel olarak düzenledik.

80 kişinin katılımıyla başlayan etkinliğimizde ilk önce 8 Mart'ı yaratanlar şahsında tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 8 Mart'ın tarihsel anlamını anlatan ortak metin okundu. Kısa bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirdik. Bir arkadaşımızın okuduğu şiirin ardından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu'nun söylediği Türkçe-Kürtçe marşlar eşliğinde halay çekildi.

Son etkinliği ise Kaldıraç ve Koordinasyon 9 Mart günü düzenledi. Etkinlikte kadın tarihi anlatıldı.

Ekim Gençliği/ÇÜ

--------------------------------------------------------------------------------------

Adana BDSP 8 Mart faaliyetinden...

Adana BDSP olarak 8 Mart çalışmalarımız çerçevesinde yaygın bir kitle çalışması gerçekleştirdik. 1500 adet merkezi afişimizi Akkapı, Saydam Caddesi, Şakirpaşa, Meydan, Dumlupınar, Denizli, Karşıyaka, Çarşı Merkezi, Metro Köprüsü ve Yurt Mahallesi'ne yaygın bir şekilde yaptık. Ayrıca BOSSA, Özbucak, Güney Sanayi, Tekel Fabrikası çevresini de afişlerimizle donattık. Merkezi bildirimizi fabrika ve emekçi mahallelerine ulaştırdık. Faaliyetimiz sırasında işçi ve emekçilerden olumlu tepkilerle karşılaştık.

Faaliyetimiz devletin kolluk güçlerini ise rahatsız etti. Yurt Mahallesi'ne afişlerimizi yaparken çalışanlarımız polisin saldırısına uğradı, tahta sopalarla dövülerek zorla gözaltına alındı. Bu saldırıya sloganlarıyla karşılık veren arkadaşlarımız 9 saat gözaltında tutulduktan sonra çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakıldılar. Çalışanlarımız hakkında “görevli polis memuruna mukavemet, kimlik ibraz etmemek ve başmemura hakaretten” dava açıldı. Arkadaşlarımız mahkemede bu durumun sorumlusunun ve yargılanması gerekenlerin polisler olduğunu belirterek şikayetçi olduklarını belirttiler.

Bu tür saldırılarla ilk kez karşılaşmıyoruz ve düşmanımızın kim olduğunu çok iyi biliyoruz. AB'ye uyum çerçevesinde demokrasi palavralarının atıldığı şu günlerde sokak ortasında arkadaşlarımızın sopalarla dövülerek, hakaret edilerek gözaltına alınması kapitalist sistemin “demokrasi” anlayışını yeterince anlatıyor. Bu tür saldırılar bizi yıldıramayacak. Kazanan biz olacağız!

BDSP/Adana

--------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi olarak 5 Mart günü 8 Mart'ın anlam ve önemini anlatan bir etkinlik yaptık. Etkinlik öncesi merkezi ve yerelde çıkarttığımız şenliğe çağrı afişlerimizi tüm Şakirpaşa'ya ve şehir merkezine yaptık. Ayrıca Şakirpaşa'da bulunan esnaflara da şenliğe çağrı afişlerimizi ulaştırdık. El ilanlarını kapı kapı dolaşarak işçi ve emekçilere dağıttık ve İşçi Kültür Evi civarında kurulan pazarı dolaşarak insanları şenliğimize çağırdık. Emekçilerin yoğun ilgisiyla karşılaştık.

80 kişinin katıldığı etkinliğimiz 8 Mart'ı yaratanlar adına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 8 Mart'ın anlamı ve tarihsel önemini anlatan bir konuşmayla devam etti. Etkinliğimizin ilk bölümünde “Kadınlarımızın yüzleri” isimli sinevizyon gösterimi beğeniyle izlendi. Daha sonra sahneye Şakirpaşa İKE Müzik Topluluğu çıktı. Türkçe ve Kürtçe söylenen türkü ve marşlar coşkuyu arttırdı. Şakirpaşa İKE Şiir Topluluğu şiirlerini sundu. Ardından üç kadının yaşadığı sorunları anlatan kısa bir tiyatro oyunu oynandı. Sahneye son olarak tekrar müzik grubu çıktı.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları/Adana