3 Temmuz'04
Sayı: 2004/26 (18)


  Kızıl Bayrak'tan
  NATO Zirvesi’nden karanlık planlar ve yeni saldırı kararları çıktı!
  NATO’nun eski misyonu devrimleri dizginlemek, sosyalizmi yıkmaktı...
  Türkiye emperyalist saldırganlığın “merkez üssü” yapılmak isteniyor
  Kadıköy’de onbinler katil Bush’u ve NATO’yu protesto etti
  Ankara’da NATO karşıtı miting...
  28 Haziran Okmeydanı direnişi... Polis terörüne militan direnişle
  Bir eylemcinin Mecidiyeköy eylemi gözlemleri
  26 Haziran Ankara mitingi üzerine
  NATO Zirvesi’nin ardından...
  Sermaye iktidarının “demokratikleşme” tahkimatı sürüyor
  İşten atılan Castleblair işçileri’nin açıklaması...
  Saldırıya ve ihanete uğrayan Castleblair işçilerinden işçilere ve emekçilere,
  NATO Zirvesi’ne İstanbul direnişiyle verilen anlamlı bir yanıt!
  NATO karşıtı ortak kampanya üzerine... Geleneksel solun kötü sınavı
  Mamak BDSP’nin kampanya değerlendirmesi...
  Antakya BDSP’nin NATO karşıtı kampanyası...
  Avrupa’da savaşa ve NATO Zirvesi’ne karşı eylemler
  Köln’de coşkulu NATO karşıtı eylem
  “Yetki devri” emperyalist işgali meşrulaştıramaz!
  Emperyalist işgale karşı direnen Irak halkıdır!
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Dörtler’imizin tarihi direniş ve eylemini yüreğimiz ve beynimizde yaşatıyoruz!..
  Düzenin batağına saplandıkça saldırganlaşıyorlar…
  Burjuvazinin, reformist solun adaleti ve vicdanı
  Şahintepesi İşçi Kültür Evi 11 Temmuz’da açılıyor...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
NATO Zirvesi’nin ardından...

Serhat Ararat

NATO Zirvesi sona erdi. Öteden beri başlayan “küresel jandarma” rolünü yeniden tanımlayarak, stratejik ve güncel somut görevlerini belirlemiş olarak…

NATO Zirvesi’nin sonuçlarıyla ilgili olarak ilk planda söylenmesi gereken nokta şudur: Emperyalist devletler arasındaki güç ilişkileri, NATO Zirvesi kararlarına hemen hemen yansımıştır. Mevcut güç ilişkileri ve dengelerinin ABD’nin liderliğine ve esas olarak belirleyiciliğine dayandığını hemen hatırlatmamız gerekiyor. Irak Savaşı, bu gerçekliğin en somut gösterisi oldu. Fransa-Almanya-Rusya üçlüsünün itirazına rağmen ABD, hiçbir uluslararası hukuk açısından “meşruiyet” arama ihtiyacı duymadan Irak işgal hareketine girişti. Ancak işgal sonrası gelişmeler ABD’nin istediği gibi gitmedi. Tersine işgal hareketi bir çıkmaza girdi. ABD, kendi liderliğini fazla zorlamadan bunu aşmak istedi, bu bağlamda diğer devletlerin desteğini alma arayışına girdi. Ancak bu noktada ne BM’de, ne de NATO’dan istediği deste&curre;i alamadı. Bu durum son NATO Zirvesi’nde yayınlanan bildiriye de yansıdı. NATO Irak’ta sorumluluğu paylaşmaya yanaşmadı, sadece BM Güvenlik Konseyi kararları bağlamında Irak ordusu ve polisini eğitme konusunda yardımcı olabileceğini kararlaştırdı.

Öte yandan ABD’nin dünyayı tek başına yönetme stratejisine kafa tutan Fransa ve Almanya eksenindeki AB, bu aşamada ABD’ye cepheden tavır alıp dünya hegemonya mücadelesi veremeyeceğini çok iyi anladığı için uzlaşma zemininde daha fazla pay kapma yolunu seçti, bu çizgi ile ABD’yi sınırlandırma politikasında ısrar etti. NATO Zirvesi’nde alınan Irak kararında bu politikanın çizgilerini görmek mümkündür. AB ülkeleri ne tam ABD’nin istediği çizgiye gelmişler, ne de cepheden bir tutum içinde olmuşlardır. “Uzlaşma içinde farklılığını koruma” tutumu içinde kendi manevra alanlarını genişletmeye çalışmışlardır.

Kuşkusuz bu durum, ABD’nin tam istediği bir şey olmasa da, sonuçta onun liderlik konumunun, başka bir değişle kendisinin tepede olduğu hiyerarşik ilişkilerinin kabulü ve onayı anlamına gelmektedir. Yaşanan çelişkiler, henüz bu tek kutupluluğu zorlayacak durumda değildir; öyle de olsa çelişkiler vardır, bunlar her zeminde kendini göstermektedir.

İstanbul Zirvesi, çok önceden başlayan NATO’yu “küresel jandarma” haline getirme çabalarını bir kez daha kesin bir biçimde ifade etmiş ve tanımlamıştır. Eskide kendisini “Avrupa ile sınırlandıran” NATO, “Batı ve Avrupa’ya tehdit teşkil eden merkezlere müdahale edecek bir yapı” olarak kendisini yeniden tanımladı. Bu rol tanımı, Afganistan’da icra edilmeye başlandı, Irak’ta da uygulanmak istendi. Ancak bu henüz tam başarılmasa da bu doğrultuda belli bir adım da atılmıştır.

İstanbul Zirvesi, NATO’nun hedefini de çok net bir biçimde tanımlamıştır: “Terör!” NATO’nun “müdahale alanı ve gerekçelerini belirleyen ana tehdit öğesi” olarak tanımlanan “terör”, “yeni” stratejisinin belirleyici öğesidir!

“Terör” tanımının iki ucu da açıktır. ABD ve diğer emperyalist devletlerin çıkarlarını tehdit eden, düzen için tehdit olan her türlü davranış ve girişim, ezilen halkların ulusal ve toplumsal kurtuluş mücadeleleri, emekçilerin sınıf mücadeleleri bu kapsamda değerlendirilecek ve karşısına emperyalist dünya düzenin “Küresel Polisi ve Jandarması” NATO dikilecektir.

Açık ki, geliştirilen stratejiler, çok boyutlu ve kapsamlı hedefleri içermektedir. “Terör” kavramı, anılan saldırı stratejilerinin meşrulaştırıcı ideolojik ve politik gerekçesi olarak kullanılacak, böylece hem dünya çapındaki hegemonya mücadelesinin gerçek nedenleri gizlenecek ve meşrulaştırılacak, hem de her türlü toplumsal ve ulusal kurtuluş hareketi, düzen karşıtı direniş “terörle mücadele” bahanesiyle bastırılmaya çalışılacaktır.

İstanbul Zirvesi’nde tanımlanan tehdit algılamasının bir gereği olarak NATO birliklerinin yeniden yapılandırılacağı, bunların operasyonel hale getirileceği, “Terör istihbarat merkezli” bir birimin oluşturulacağı, daha hızlı müdahale edebilmek için konseptlerin hazırlanması gerektiği kararlaştırılmıştır.

Alınan bu kararlar bağlamında, başta Ortadoğu olmak üzere, Kuzey Afrika ve Çin Seddi’ne kadar uzanan bir coğrafyadaki ülkeler, emperyalist egemenliğin ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlendirilecektir. Büyük Ortadoğu Projesi olarak adlandırılan ve adı sonra değiştirilen proje uzun vadeli ve karmaşık boyutları olan bir strateji niteliğindedir. Bu stratejinin uygulanmasında AB ve ABD’nin uzlaşarak ve uzlaşma içinde farklılıklarını ifade ederek davranacakları anlaşılıyor. Bu bağlamda daha önce geliştirilen proje ve girişimlerin birleştirilmesi de öngörülüyor. Örneğin AB tarafından geliştirilen Akdeniz ülkelerine dönük proje, anılan girişimle bütünleştirilmek isteniyor. Büyük Ortadoğu Projesi ile dünyanın en stratejik, petrol ve doğal gaz yataklarına sahip havzalarında, Ortadoğu’dan Asya’nın erinliklerine, Akdeniz’den Afrika’nın ortalarına kadar uzanan geniş alanlarda siyasal, ekonomik ve toplumsal yeniden yapılandırma politikaları uygulama alanına konulmaya çalışılacaktır.

Bu kapsamlı projeyi sömürgeleştirme sürecinin yeni bir aşaması olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.

Ancak projenin kendisi kendi içinde çelişkilidir. Var olan düzenleri “reforme” etmeyi, Batı değerlerini taşımayı, toplumsal ve ulusal çelişkileri yumuşatmayı ve statükoyu yeniden düzenlemeyi hedefleyen bu proje, Afganistan ve Irak işgallerinde görüldüğü gibi mevcut sorunları daha karmaşık hale getirmiştir. Afganistan ve Irak’ta “düzeni” kurmayı başaramayan hegemonyacı güçlerin tam bir işbirliği içinde bile anılan geniş alanlarda hedeflenen temelde “düzen ve istikrar” getirmeleri çok güçtür. Getirmek istedikleri “demokrasi ve özgürlük” Irak’taki gibidir. Bu nedenle Irak’ta başarılı olmak istiyorlar.

Kısacası dünyamız yeniden sömürgeleştiriliyor; bu, 1990’ların başında “Yeni Dünya Düzeni” olarak tanımlandı. Bugün geliştirilmeye çalışılan Büyük Ortadoğu Projesi de bu stratejinin somut uygulama girişimidir! Son NATO Zirvesi’nde bu projenin salt askeri-“güvenlik” boyutu değil, toplumsal, siyasal, ekonomik ve psikolojik boyutları da tartışılmış, daha doğrusu bu konuda süren tartışmalar yeni bir aşamaya getirilmiştir. Bundan sonra da bu girişim ve onun somut uygulamalarıyla daha sık yüzyüze geleceğimiz kuşkusuzdur!

NATO Zirvesi’nin ardından kaydedilmesi gereken diğer bir nokta da şudur: Başta İstanbul olmak üzere Ankara ve başka alanlarda NATO karşıtı eylemler, etkinlikler ve protesto gösterileri sergilenmiştir. Yer yer polisle çatışma boyutuna sıçrayan bu eylemler, kendi içinde zaaflar ve eksiklikler taşısa da anti-emperyalist geleneğin varlığını ve derinlere uzanan damarını göstermiştir. En geniş ve farklı kesimler haftalar öncesine uzanan hazırlıklarla NATO ve emperyalizm karşıtı gösteri ve etkinliklerde bulunmuşlardır. Anti-emperyalist bir duruşun sergilenmesi ve meydanın sandıkları gibi boş olmadığının gösterilmesi önemlidir. Bu etkinliklerin belki de güncel planda politik etkisi çok sınırlı olabilir, şu aşamada somut sonuç alma durumları olmayabilir; ancak gelecek mücadeleler açısından önemi tartışmasızdır!

Bu anti-emperyalist, NATO karşıtı etkinliklerde ne yazık, “bizim” Kürdistanlı gruplar, hareketler yoktu. Bunda, kuşkusuz İmralı tasfiyeciliği belirleyici bir rol oynamıştır. Bunun yanı sıra Irak işgali sonrası Güney Kürdistan’da yaşanan gelişmeler sonucu genel olarak Kürt gruplarında yaşanan ABD hayranlığının da bu tutumda önemli bir rol oynadığını vurgulamamız gerekir. Oysa çok iyi biliyoruz ki, TC, bu NATO Zirvesi’nde ve ABD ile oturduğu her platformda sömürgeci egemenliğini onaylatan, Güneydeki gelişmelerin egemenliğini etkilememesini dayatan bir tutum içinde olmuştur. Kuzey Kürdistan’daki egemenliği için ABD, NATO ve AB’den tam destek aldığı da bilinen bir olgudur. Dolayısıyla Kuzey Kürtleri’nin çıkarı, geleceği ve özgürlüğü anti-emperyalist mücadeleden ve başta Türkiye emekçileri olmak ¨zere bölge halklarıyla devrimci dayanışma ve ortak mücadeleden geçmektedir.

İmralı tahribatına ve esen sağ rüzgârların bilinç karartma çabalarına rağmen bunun geçmişe uzanan kökleri, güçlü siyasal temelleri vardır. Bu gelenek, bilinç ve ruhun yeniden canlanacağından kuşku duymamak gerekir!



Şahintepesi’nde NATO karşıtı eylem

Şahintepesi Mahallesi’nde 28 Haziran akşamı NATO karşıtı bir eylem düzenleyerek katil barbarlar sürüsüne mahallemizden de bir yanıt vermiş olduk. BDSP olarak yaptığımız eylem saat 21:30’da başladı. Meşalelerimizle, bayraklarımızla ve “NATO’ya geçit yok!/BDSP” imzalı pankartımızla mahalleyi gezerek sloganlarımızı haykırdık. Sabah yaşadığımız çatışmaların ardından yaptığımız bu eylem sanki tüm yorgunluğumuzu almış gibiydi ve katılan herkeste mahallede bir ilki gerçekleştiriyor olmanın coşkusu vardı. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylem mahalle halkına dönük yaptığımız NATO’yu teşhir konuşması ve 29 Haziran Galatasaray Lisesi önündeki eyleme katılma çağrısıyla sona erdirildi. Mahalle halkı da eylemimize destek verdi, bizi alkışladılar, cam ve balkonlara çıkarak selamladılar.

Küçükçekmece BDSP