19 Haziran'04
Sayı: 2004/24 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  Devletin sahte açılımları ve Kürt sorununun gerçek çözümü
  Düzen medyası yine görev başında...
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Castleblair’de eylem ve sendikal ihanet!
  Castleblair işçilerinin açıklaması...
  DİSK 12. Genel Kurulu üzerine
  NATO Zirvesi ve sendikaların tutumu üzerine
  Gaziosmanpaşa’da NATO karşıtı eylem, etkinlik ve pratik çalışmalar...
  BDSP’nin Pendik NATO karşıtı çalışmalarından...
  NATO karşıtı eylem, etkinlik ve faaliyetten
  Mamak NATO Karşıtı İşçi-Emekçi İnisiyatifi’nin eylem ve etkinliklerinden…
  Petkim işçileri eylemde
  Kızıl Bayrak 10. yayın yılını geride bıraktı!
Devrimci sınıf çizgisi ve geleneğinin yayın kürsüsü
  Nice 10 yıllara!
  “Kızıl Bayrak emekle, bedellerle yükseliyor, yükselecek!”
  Liseli gençlik çalışmasının sorunları
  6. ay zamları için örgütlenelim, mücadele edelim!
  İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısı üzerine...
  ABD emperyalizmine uşak olanlar, siyonistleri desteklemeye mahkumdur
  Aznar’dan sonra “fino köpeği” Blair de seçimlerde hezimete uğradı...
  Emperyalizm özgürlük değil egemenlik ister!..
  Bültenlerden
  Bültenlerden
  1. Çiğli İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi:
  Tüketirken tükenen kadınlar
  12 Haziran’da Frankfurt’ta yapılan Konferans’ın Sonuç Bildirgesi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Gaziosmanpaşa’da NATO karşıtı eylem, etkinlik ve pratik çalışmalar...

NATO’nun karanlığına karşı
bir meşale de sen yak!

GOP NATO ve Bush Karşıtı Platform geçen hafta merkezi düzeyde tüm çalışmaların ortaklaşması çerçevesinde bölgemizde bulunan ÖDP ve TKP ile görüşme yaparak bu iki siyaseti toplantılara çağırmıştı. Toplantı sırasında ÖDP temsilcisi ortak eylemlerin önemli olduğunu vurgulamış ve eylemlere merkezi çerçevede yaşanan ortaklaşma üzerinden katılacaklarını ifade etmişti. Aydın ve sanatçı katılımının önemli olduğunu vurgulamış ve 11 ya da 12 Haziran günü aydınların katılacağı bir eylem tarzı önermişti. Platform bileşenleri de zaten böyle bir programın ön görüşmesini yapmış, fakat ortaklaşma olabileceğini düşünerek somut kararları bir sonraki toplantıya bırakmışlardı. Aynı toplantıda GOP NATO ve Bush Karşıtı Platform imza standının son gününde kitlesel bir basın açıklaması ve meşaleli yürüyüş eylemi yapılmsı önerisini dile getirmişti. TKP’nin de katılmasıyla toplantıda platformun ismi GOP NATO ve Savaş Karşıtı Platform olarak değiştirildi.

Platform her akşam bir eylem yapma kararı aldı. Geçen hafta kararı alınan ve 19 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan miting için de planlama yapılarak tertip komitesi oluşturuldu. Daha sonra 13 Haziran Pazar günü bir toplantı yapılması ve son ayrıntıların planlanması karar altına alındı. Toplantı günü ÖDP, GOP bölgesindeki Eğitim Sen’i samimi bulmadığı gerekçesiyle bileşenden ayrıldı. ÖDP’nin bölgede yapacağı her etkinliğe karşı Eğitim-Sen’in farklı bir etkinlik yapmasını eleştiren ÖDP, Eğitim-Sen’in samimiyet sorununu bu şekilde dile getirdi. TKP ise önden yerelde eylemlere güç katacağını söylemesine rağmen bir sonraki toplantıda platformdan çekildi. Bu iki reformist çevre üzerine aslında söylenecek çok fazla bir şey yok. NATO Zirvesi’ni engellemenin gerektirdiği militan duruş bu bayların “tatlı su solculuğu” çizgilerini fazlasıyla aştığı için benzer tutumlarıyla birçok alanda karşılaşıyoruz.

GOP NATO ve Bush Karşıtı Platform’un almış olduğu miting kararı, önümüzdeki sürenin kısalığı nedeniyle kitlesel basın açıklamasına çevrildi. Diğer program uygulanmaya devam ediliyor.

14 Haziran Pazartesi;

Pazartesi günü stand açılan yerden meydana kadar yürüyen 100’ü aşkın kitle GOP Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Meydanda meşaleler yakıldı. Platform adına yapılan basın açıklamasında bir hafta boyunca GOP’tan 5 bin imza toplandığı belirtildi. 28 Haziran’da İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’ne karşı mücadele çağrısı yapıldı. Atılan sloganların ardından hafta içinde yapılacak etkinliklerin duyurusu yapıldı.

Panzerleriyle yığınak yapan kolluk güçleri eyleme GOP halkının yaklaşmasına engel oldu. Fakat GOP Meydanı’nın en kalabalık olduğu saatlerde NATO’ya karşı yapılan propaganda oldukça ilgi çekti.

15 Haziran Salı;

“NATO’nun karanlığına karşı bir mum da sen yak!” etkinliği çerçevesinde GOP Meydanı’nda toplanan NATO ve Bush Karşıtı Platform aktivistleri hazırladıkları dövizleri açarak alkışlarla eyleme başladılar. Meydan tam anlamıyla kuşatma altında iken başlatılan eylem, kısa bir konuşmanın ardından mumların yakılması ile devam etti. Çevreden işçi ve emekçilerin eyleme ilgisi yoğun oldu. İşgale ve NATO’ya karşı mum yakmaları amacıyla platform bileşenlerinin halka mum dağıtması anlamlıydı. Mum yakılırken kısa konuşmalar yapan platform bileşenleri “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “NATO’dan çıkılsın, üsler kapatılsın!” sloganları attılar. Eylem yaklaşık 25 dakika sürdü.

16 Haziran Çarşamba;

NATO’nun karanlığına karşı mum yakma eylemi 16 Haziran’da da devam etti. Aynı saatte GOP Meydanı’nda toplanan NATO karşıtları mum yakarak NATO’nun karanlığına karşı şiir etkinliğine başladılar. Komünistlerin hazırlığını üstlendiği şiirler alana gelen platform bileşenleri ile ortaklaştırılarak okundu. Nazım Hikmet’in Çocuklar Ölebilir Yarın, Davet, Kore Gazisinin Adnan Menderes’e mektubu (Diyetimi İstiyorum), Akrep Gibisin şiirlerinin yanısıra final olarak “No Passaran” şiiri okundu. Şiir aralarında sloganların atıldığı eyleme öncekilerden daha fazla ilgi gösterildi. Mumların etrafında oturan platform aktivistlerini çevreden geçen kitle öbekler oluşturarak izledi. Şiir dinletisi sırasında çevredeki kitleyle beraber yaklaşık 300 kişi etkinliği izlemiş oldu. Şiir aralarında yapılan konuşmalarla devam eden etkinliği izleyen işçi ve emekçilerin alkı ve sloganlara katılması oldukça anlamlıydı. Denilebilir ki platformun bugüne kadar yaptığı en etkili aydınlatma faaliyeti gerçekleştirilmiş oldu.

NATO karşıtı birliğin eylem ve etkinlikleri sürecek. 17 Haziran Perşembe günü Eğitim Sen GOP Şubesi’nde NATO konulu bir panel düzenlenecek. 18 Haziran Cuma günü platform çalışanları tarafından örgütlenen “Dersimiz NATO!” isimli etkinlik çerçevesinde NATO’nun karnesi verilecek. 19 Haziran Cumartesi günü ise Gaziosman Paşa’da saat 16.00’da kitlesel bir basın açıklaması yapılacak.

Yanısıra GOP NATO ve İşgal Karşıtı İşçi-Emekçi Platformu geçtiğimiz hafta sonu 35 kişinin katıldığı bir şiir dinletisi düzenledi. Platformun çıkardığı bültenlerin dağıtımı sürüyor. GOP NATO ve Bush Karşıtı Platform’un eylemlerine de etkin katılım sağlayan GOP NATO ve İşgal Karşıtı İşçi-Emekçi Platformu çalışanları NATO karşıtı mücadelesini ivmelendiriyor. Ayrıca komünistler GOP bölgesinde BDSP imzalı bildirilerin dağıtımını sürdürüyorlar. Çalışmalarımızı hızlandırıp barbarlara İstanbul’u daretmek için mücadelemiz tüm hızıyla sürüyor...

Gaziosmanpaşa BDSP



Alibeyköy’de NATO karşıtlarına saldırı...

“Baskılar bizi yıldıramaz!”

12 Haziran günü Alibeyköy Nato ve Bush Karşıtı Platform’un yapmak istediği meşaleli yürüyüşe çevik kuvvet azgınca saldırdı. Cengiz Topel Caddesi’den yürüyüşe başlayan kitle 20 metre ancak gidebilmişti ki çevik kuvvet ve sivil polisler kitlenin etrafını sardılar. Çevik polis şefi sokak ağzıyla “lideriniz kim?” diye sordu. Ardından “meşaleleri söndürün lan” diye bağırmaya başladı. Kitle “Basın açıklaması yapmak yasal hakkımız. Bizi engelleyemezsiniz” diyerek bu keyfi ve zorba tutuma karşı koydu. Çevik şefi kitlenin yolu kapattığını, halka kötü örnek olunduğunu ifade ederek çeviklere, “saldırın” diye emir verdi. Çevik kuvvet polisleri kitleye azgınca saldırarak 18 NATO karşıtını gözaltına aldı.

Eyleme katılım 100 kişi civarındaydı. Kitle bir süre sonra geri çekilerek polise taşlarla karşılık vermeye başladı. Barikat kuran kitle çatışmayı sürdürerek eyleme devam etti. Ara sokaklara kadar devam eden çatışma sırasında çevredeki esnaf ve emekçiler eylemcilere sahip çıktılar. Cengiz Topel Caddesi’nin tümüne yayılan gaz bombaları halka da zor anlar yaşattı. Daha sonra 30 kişilik bir grup tekrar polisin saldırdığı yere çıkarak emekçilere saldırıyı teşhir eden bir konuşma yaptı. Bu teşhir konuşmasından sonra alandan ayrılan kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganını atarak dağıldı. Gözaltına alınanlar polis otosunda kaba şiddet ve kötü muamelenin yanısıra ağır küfüre de maruz kaldılar. Karakolda ifade vermeyen eylemciler, ertesi gün akşam saatlerinde savcılıktan serbest bırakıldılar.

Polisin azgın saldırısını protesto etmek için 15 Haziran günü saat 12.00’de İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yapan gözaltı mağdurları, gözaltında yaşadıkları olayları anlattılar. Basın açıklamasının ardından aynı gün saat 15.00’de Eyüp Adliyesi’ne giden platform aktivistleri görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulundular.

Alibeyköy NATO ve Bush Karşıtı Platform bileşenleri bu hafta içi toplanarak yeni bir meşaleli yürüyüş kararı aldılar. 18 Haziran günü yapılacak meşaleli yürüyüş için hazırlıklar sürüyor.

Alibeyköy BDSP