İçindekiler:

1 Mart 2022
Sayı: KB 2022/09

Emperyalist dünyada kırılma noktası: Ukrayna
Kapitalizm savaş demektir
Ukrayna üzerinden kızışan emperyalist kavga
Ukrayna savaşı ve emperyalist hesaplar
Mafya devleti ve Falyalı cinayeti
Suç şebekesinin gazeteci düşmanlığı
Proletaryanın devrimci mücadelesi
İşçi direnişleri ve birleşik hareket
Direnişler ve sendikal bürokrasi
MİB: Seferberlik zamanı!
Emperyalist dünya ve Ukrayna krizi
Farplas direnişi üzerine
Bosal'da işçiler ek maaş aldı
Emperyalist saldırganlığa ve savaşa son!
Ukrayna savaşı ve fiyat "şoku"
Münih Güvenlik Konferansı
8 Mart'ta mücadele alanlarına!
AB gerçekleri ve kapitalizmin aklayıcıları
İşçi kadınlar sendika yönetiminde yok!
İstismara karşı mücadeleyi yükseltelim!
"Tüm kadınlar kazanacak"
Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı mücadeleye!

 

Emperyalistler arası hegemonya mücadelesi her geçen gün derinleşiyor. Gelinen yerde Ukrayna üzerinden  ABD’nin başını çektiği Batılı emperyalist güçler ile  Rusya arasında yaşanan kriz, Rus ordusunun Ukrayna’ya girmesi ile derinleşti.

Son haftalarda Avrupa devletlerini ve NATO’yu arkasına alan ABD emperyalizmi ile Rusya emperyalizmi arasında karşılıklı tehditler ve restleşmeler yaşanmıştı. Emperyalistler arasındaki bu kanlı çekişme bu sabah bir savaşa dönüştü.

Emperyalist-kapitalist sistem yaşadığı kaçınılmaz krizleri aşmak, yeni pazarlar yaratmak için dünyayı kan gölüne çevirmekten geri durmuyor. Tıpkı Birinci ve İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşında olduğu gibi dünya halkları, milyonlarca işçi ve emekçi bugün de emperyalist savaşlarla yıkıma sürükleniyor. Emperyalistlerin  ve işbirlikçilerinin kendi sefil çıkarları için hayata geçirdikleri savaşlara ve halkları birbirine düşman eden gerici savaş politikalarına taraf olmayalım!

Ortadoğu’dan Kafkasya’ya, Balkanlar’dan, Transatlantik bölgesine varıncaya dek  bu kanlı hegemonya mücadelesininin bedelini dünyanın mazlum halkları ödüyor!

Bir kez daha görüyoruz ki emperyalizm demek  sömürü, baskı ve savaş demektir.

Bizler emperyalist savaşa, emperyalistlerin halkları ayrıştıran politikalarına karşı Denizler’den aldığımız mücadele bayrağını yükseltiyoruz!

Tüm gençliği 50 yıl önce ölümsüzleşen Denizlerin yolundan sokaklarda, kampüslerde, meydanlarda anti emperyalist mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz!

Devrimci Gençlik Birliği

 

 

 

Paralı değil, bilimsel eğitim istiyoruz!

 

YKS 2022 kayıtları geçtiğimiz haftalarda başladı. Her sene olduğu gibi bu sene de sınav ücretlerine gelen fahiş zamlar şaşırtıcı olmadı. Zaten ülkede her gün temel tüketim maddeleri başta olmak üzere her şeye fahiş zamlar yapılırken, neden 2 kalem 1 kitapçık 150 lira olmasın ki? Biz işçi-emekçi çocukları zor şartlar altında eğitim ve öğrenimimizi alırken, her geçen gün okullarımız da birer birer ticarethaneye çevriliyor.

Dinci-gerici iktidarın yönetime geldiği ilk günden bu yana meslek liselerine yönelik dizginsiz saldırıları hayata geçirdiğini biliyoruz. Mesleki eğitim adı altında çocuk işçilik kalıcılaştırılmış ve toplumda meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. 20. Milli Eğitim Şurası’ndan sonra meslek liseleri adeta birer fabrika ilan edilmiş, meslek liseli öğrenciler ise o fabrikaların modern köle işçileri olmuştur. Diğer yandan 20. Milli Eğitim Şurası’nda iktidar tarafından eğitim müfredatı daha da gericileştirilmiş, eğitim sistemi daha da ticarileştirmiştir.

Sınavlar sizin olsun gelecek bizim!

2020 ve 2021 YKS sonuçlarına baktığımız zaman pandemi sürecinde eğitimin ne denli niteliksiz olduğunu çarpıcı bir şekilde görmüş oluyoruz. 2020 yılında TYT sınavına giren 2,5 milyona yakın öğrencinin 1 milyonu baraj altında kalmış, 2021 yılında ise 3 milyona yakın öğrencinin girdiği sınavda yaklaşık 1,5 milyon öğrenci barajı geçememiştir.

2022 yılı YKS kayıtları başlamışken, bu sene geçen yılların aksine sınavlardaki baraj puanları kaldırıldığı açıklandı.

Bunun sebeplerinden biri, her geçen gün niteliksizleşen eğitim politikaları yüzünden milyonlarca öğrencinin barajı geçememesi ve bunun da dinci-gerici iktidarın eğitim konusundaki başarısızlığını açıkça görünür kılmasıdır.

İkinci sebebi ise baraj altı öğrencilerin özel okullara mahkûm edilmesi ve özel okul patronlarının kasalarının doldurulmasıdır. Yani bizlerin geleceğini çalanlar şimdide de bizlere paran kadar eğitim diyor.

Tüm bu sorunlara karşı liseliler olarak bir araya gelmeli, her düzeyde parasız eğitim, eşit, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi için harekete geçmeliyiz.

Esenyurt’tan bir DLB’li

 

 

 

“Marmara Kampüsü öğrencilerindir”

 

Anadolu Hisarı Kampüsü’nün Marmara Üniversitesi öğrencilerinden alınmasına karşı kampüs önünde eylem gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı kampüsü önünde bir araya gelen öğrenciler, mezunlar, akademisyenler “Anadolu Hisarı kampüsü Marmara Üniversitesi öğrencilerinindir! Taşınamaz”, “Halkalı’yı- Bahçelievler’i- Nişantaşı’nı- Haydarpaşa’yı unutmadık! Anadolu Hisarı onlara benzemeyecek” ve “Aldıklarımıza saymıyoruz, Anadolu Hisarı’nı vermiyoruz. Kampüsüme dokunma” yazılı pankartlar taşıdı.

İlk olarak Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Mezunları adına konuşma yapıldı. Konuşmada “Burası sadece bir toprak parçası değil aynı zamanda bir kültürün parçasıdır” denildi.

“Gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz”

Ardından Marmara Üniversitesi öğrencileri adına okunan basın açıklamasında, 18 Şubat akşamı atılan bir tweet ile kampüsün devredildiğini öğrendik denilerek, şunlar ifade edildi:

“Kampüslerimizin başka üniversitelere tahsis edilmesi Marmara Üniversitesi’nin ilk defa yaptığı bir şey değil. Anadolu Hisarı’nın kaderinin Haydarpaşa gibi, Dragos gibi, Nişantaşı gibi olmayacağını bir kez daha ilan ediyoruz. Bu karara karşı mücadeleye devam edeceğiz. Gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz.”

Açıklamaların ardından kampüs önünde eylem halaylarla devam etti.