İçindekiler:

1 Mart 2022
Sayı: KB 2022/09

Emperyalist dünyada kırılma noktası: Ukrayna
Kapitalizm savaş demektir
Ukrayna üzerinden kızışan emperyalist kavga
Ukrayna savaşı ve emperyalist hesaplar
Mafya devleti ve Falyalı cinayeti
Suç şebekesinin gazeteci düşmanlığı
Proletaryanın devrimci mücadelesi
İşçi direnişleri ve birleşik hareket
Direnişler ve sendikal bürokrasi
MİB: Seferberlik zamanı!
Emperyalist dünya ve Ukrayna krizi
Farplas direnişi üzerine
Bosal'da işçiler ek maaş aldı
Emperyalist saldırganlığa ve savaşa son!
Ukrayna savaşı ve fiyat "şoku"
Münih Güvenlik Konferansı
8 Mart'ta mücadele alanlarına!
AB gerçekleri ve kapitalizmin aklayıcıları
İşçi kadınlar sendika yönetiminde yok!
İstismara karşı mücadeleyi yükseltelim!
"Tüm kadınlar kazanacak"
Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Münih Güvenlik Konferansı

 

Bu yılki Münih Güvenlik Konferansı’na ABD-NATO ile Rusya arasındaki gerilim damgasını vurdu. Batılı emperyalist güçler Rusya’ya karşı savaş çığırtkanlığını burada da tırmandırdılar. Bu yıl 58. kez yapılan Münih Güvenlik Konferansı 1963 yılından bu yana düzenliyor. Rusya, 1999’dan bu yana ilk kez konferansa katılmadı. Konferans’ta “itidal” çağrıları daha acil, tehditler daha somut hale geldi.

Konferansta, aralarında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de bulunduğu emperyalist güçlerin önde gelen temsilcileri bir araya geldi. Çin Dışişleri Bakanı hariç tüm konuşmacılar, gerilimden Rusya’yı sorumlu tuttular.

Kamala Harris Avrupa güvenliğinin temelinin yakın tehdit altında olduğunu, ABD’nin, Rusya ile diplomatik bir çözüme hala açık olduğunu söyledi. Ancak diplomasinin çıkmaza girmesi durumunda, ABD ve ortaklarının “hızlı, sert ve tek tip ekonomik önlemler hazırladık”larını belirtti. Yaptığı konuşmada, bir işgal olursa Rusya’nın temel endüstrileri ve finans kuruluşlarını hedef alacaklarını, Rusya’nın “önemli ve eşi görülmemiş bir ekonomik bedel” ödemek zorunda kalacağını söyledi. ABD ve müttefiklerinin tek ve koordineli bir şekilde hareket edeceklerini bildirdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “alametlerin kötü” olduğunu belirtti ve “Bu yüzden hep birlikte, sağlam durmalıyız” dedi. Rusya’nın komşu ülkeyi işgal etmesi durumunda, Rusya için stratejik öneme sahip şirketlere olduğu kadar Rus bireylere de yaptırım uygulayacaklarını belirtti. Johnson, Kremlin’e gerilimi düşürmesi ve “diyaloğu yeniden başlatması” çağrısında bulundu ve “felaketi önlemek için” hala bir fırsatın olduğunu söyledi.

“Rusya Federasyonu Başkanının ne istediğini bilmiyorum” diyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski konferanstaki konuşmasında “Avrupa’yı koruduğumuz unutulmamalı, Ukrayna’ya düşen bombalar Avrupa için de tehdit”, “Topraklarımızın büyük bölümünü kaybetmiş durumdayız.” dedi. Zelenski NATO’ya alınmaları çağrısını yineledi. Yaptırımların uygulanması için bombardımanın beklenmesinin çok geç olacağını da savundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, endişeyle “Savaş Avrupa’yı yeniden tehdit ediyor” dedi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün daha fazla ihlalinin “Rusya için siyasi, ekonomik ve jeostratejik olarak yüksek maliyetleri” olacağını duyurdu. Ama aynı zamanda, bir kez daha konuşma ve diplomatik çözümler bulma isteğini dile getirdi. Scholz, “Krizin dinamiklerini ancak müzakere edersek kırabiliriz.” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise “Tarih henüz yazılmadı, Rusya hükümetinin seçebileceği bir çıkış yolu hâlâ mevcut. Mesajımız açık, bu ölümcül hatayı yapmayın” diyerek Rusya’yı tehdit etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Moskova’nın iddialarına rağmen, herhangi bir geri çekilme ve gerilimi düşürme belirtisi görmedik” dedi. “Aksine, Rusya’nın ilerlemesi devam ediyor.” diyen Stoltenberg, Rusya’yı “Bir işgal bahanesi yaratmak için her şeyi yapacak gibi görünüyor.” sözleriyle suçladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya-Ukrayna sınırındaki durumdan son derece endişeli olduğunu gösterdi. Bakan, BM tüzüğünün ilkelerine uyulması ve hiçbir ülkenin kendisini uluslararası hukukun üstüne koymaması gerektiğini söyledi. “Her ülkenin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü korunmalı ve saygı duyulmalı.” diyen Wang Yi, Ukrayna’nın da burada bir istisna olmadığını belirtti. “Ukrayna sorununa tek çözüm” olduğu için Minsk Anlaşması’nın uygulanmasına odaklanma çağrısında bulundu. Artık “tüm ülkeler sorumluluk almalı ve barışçıl bir çözüm için çalışmalı” dedi.

ABD ve NATO’dan savaş çığırtkanlığı

ABD ve NATO’nun Ukrayna üzerinden gerilimi tırmandırması, emperyalist hegemonya mücadelesinde Rusya’yı zayıflatma ve nihayetinde ona boyun eğdirme stratejisidir.  Münih’teki Batılı emperyalist temsilcilerin ısrarla Moskova’nın “Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini” öne sürmeleri bunun bir sonucudur.

Şimdi tırmanış, NATO’nun giderek saldırgan ve savaşçı politikasının eseridir. NATO savunma bakanlarının geçtiğimiz çarşamba günü Brüksel’de yaptıkları toplantıda Bulgaristan, Slovenya, Macaristan ve Slovakya’da ek savaş grupları kurmaya karar verdiklerini açıklamaları da bunun ifadesidir.

Harris, daha fazla asker transfer etmekle övündü: “Romanya, Polonya ve Almanya’ya ek 6 bin Amerikan askeri gönderdik. Amerika Birleşik Devletleri genelinde hazır olma durumunu arttırmak için ek 8500 asker yerleştirdik.”

ABD “NATO topraklarının her karışını savunacak” ve Ukrayna’yı “askeri, insani ve ekonomik yardımla” desteklemeye devam edecek açıklamalarıyla savaş çığırtkanlığına devam ediyor.

 

 

 

 

“GREV” filmi Avrupa’da

Bursa’da kadın ipek işçilerinin 1910 yılında yaptığı direnişi konu alan “GREV” filmi mart ayından itibaren Avrupa yolculuğuna çıkıyor. Bursa’da ipek işçiliği yapan kadın işçilerin, kötü çalışma koşullarına karşı birlikte örgütledikleri gerçek bir direnişin, bütün dünya ile iç içe geçen emek kavgasının öyküsünü konu alan filmin çekimleri Türkiye ve İspanya’da tamamlandı.

Belgeselci, yazar Metin Yeğin, senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı Grev filminin büyük paralar ve geniş olanaklar ile çekilmediğine vurgu yaparak, çekimlerin dayanışma sayesinde mümkün olduğunu dile getirdi. Film, Osmanlı İmparatorluğunun her açıdan bir yıkılışın eşiğinde olduğu bir tarihsel dönemde daha da kötülesen çalışma koşulları ve düşen ücretlere karşı kadın ipek işçilerinin örgütlediği grevin sosyalistlerin verdiği destekle dokuma ve diğer departmanlara da yayılmasını ustaca yansıtıyor. Bursa’da gerçekleşen ilk grevin hikayesi, 2. Enternasyonal üyesi Selanik doğumlu bir İspanyol sosyalistin gözünden anlatılıyor. Dünyanın ünlü oyuncularının da yer aldığı Grev filmi, zamanın, aşkın ve hayatın gerçek sokaklarında sermayeye karşı verilen emek kavgasının adıdır. Yaşanmış gerçek bir direnişin, kadınlarının direnişinin öyküsüdür “Grev”. Aynı zamanda ne sömürü ne de karşı çıkış sadece Bursa ile sınırlıdır. Türkiye’den İngiltere’ye, oradan İspanya’ya kadar uzanır. Kapitalistlerin pandeminin ve ekonomik krizin yükünü işçi sınıfının omuzlarına yıkma saldırısının ayyuka çıktığı bir dönemde, işçi sınıfının mücadele tarihinden bir kesit olan ipek işçilerinin direnişini sanatın yaratıcı diliyle anlatan GREV filminin gösterimini, işçi sınıfının en önemli mücadele araçlarından biri olan GREV silahı fikrini gündemleştirip, mücadeleye katkı sunmak amacıyla düzenliyoruz.

Bütün işçi ve emekçileri “Grev”i sahiplenmeye ve seyretmeye davet ediyoruz. Film Almanca alt yazılıdır.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR)

Film gösterim yer ve saatleri:

- 24 Şubat 2022 / 03 Mart 2022, Saat 20:00, Klosterhof 2, 71540 Murrhardt

- 4 Mart 2022, Saat 19:00, Kino Das Rio Palast, - 6 Mart 2022, Saat 15:00, Kino Das Rio Palast,  *Saat 14:00, Alevi Kültür Merkezi, Wuppertal *Saat 19:00, KreuzKultur, -11 Mart 2022, Saat 19:00, Mainz Alevi Toplumu Cemevi

-13 Mart 2022, Saat 17:00, Cinema & Kurbelkiste, *Saat 14:00, Bläsischulhaus, - 18 Mart 2022, Saat 19:00, Güneş Tiyatrosu, - 19 Mart 2022, Saat 19:00, Kulturzentrum Das Rind, *Saat 18:00, Zakk, - 20 Mar 2022, Saat 14:00 Dortmund - 20 Mart 2022, Saat 15:00, ATİF Derneği, Hamburg - 20 Mart 2022, Saat 15:00, Stuttgart - 21 Mart 2022, Saat 18:00, Bielefeld - 25 Mart 2022, Saat 18:30, Citydome, Darmstadt - 26 Mart 2022, Saat 17:00, Parti du travail, Cenevre - 27 Mart 2022, Saat 14:00, Kino Central,- 27 Mart 2022, Saat 17:00, Essen- 1 Nisan 2022, Saat 19:30, Stuttgart - 2 Nisan 2022, Saat 17:00, Köln - 2 Nisan 2022, Saat 18:00, Göppingen Alevi Kültür Merkezi - 9 Nisan 2022, Saat 19:30, Le Brady Sinemasi 39 Bd de Strasbourg 75010 Paris