İçindekiler:

17 Ocak 2022
Sayı: KB 2022/03

Aşılması gereken eşik
Çimsataş işçileri üretimi durdurdu
İşçilerin haklı mücadelesi gölgelenemez!
Çimsataş işçileri sınıfa yol gösteriyor
Çimsataş işçileriyle dayanışma
Sinbo Direnişi'nin "1. Yıl Etkinliği"
Tarikat yurtları: Düzenin karanlık tuzakları
Enes Kara'nın ardından: Taksim'de polis terörü
Marksizm ve sosyal-şovenizm - H. Fırat
Kadınlara ve çocuklara sefalet
Katledilen tüm kadınlar için eylemler
Kazakistan halk hareketi ve dersleri
Dünya sınıf ve kitle hareketinden...
Ukrayna krizi ve küresel güç odakları
Madenciye bir tekme daha!
Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine
Uzaktan eğitim ve eğitimin içeriği
Hrant Dink'in katledilişinin 15. yılı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Çimsataş işçileriyle dayanışma

 

Mersin’de MESS dayatmalarına karşı üretimi durduran ve fabrika içinden polis zoruyla çıkartılan Çimsataş işçileri ile dayanışma amacıyla Metal İşçileri Birliği tarafından MESS kapsamındaki fabrikalara direnişin sesi taşındı. Bununla birlikte farklı kentlerde de dayanışma çağrıları yükselirken, İstanbul’da bulunan Çimsataş Genel Merkezi önünde eylem gerçekleştirildi.

Çimsataş Genel Merkezi’nde protesto

Eylemde “MESS dayatmalarına ve işçiyi aldatan sendikal anlayışa son vereceğiz! Direnen Çimsataş işçilerinin yanındayız!” denildi.

Açıklamada ilk olarak HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu konuştu ve “Çimsataş işçisi Türkiye işçi sınıfına yapılması gerekeni gösteriyor. Çimsatas işçisinin yanındayız” dedi. Piroğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Halka sefalet dayatanların, asgari ücreti lütuf gibi sunanların işçi sınıfı söz konusu olunca sınıfsal karakteri ortaya çıkıyor. İşçiler ne zaman harekete geçse karşılarında polis barikatı, devlet yasakları, devlet zorunu buluyorlar. Bilinsin ki bu sermaye düzeninin bir sonu var. Cimsataş işçisi Türkiye işçi sınıfına yapılması gerekeni gösteriyor. Çimsataş işçisinin yanındayız.”

Açıklamada MESS süreci özetlenerek ihanet sözleşmesi imzalandığı aktarılarak şunlar ifade edildi:

“Sendika bürokratları bir kez daha birbirlerinden farkları olmadığını gösterdiler. Metal işçilerinden yükselen revize talepleri, metal işçilerinin iradesi hiçe sayıldı. MESS patronlarının taleplerine uygun bir sözleşme imzalandı. Böylece MESS patronları servetlerine servet katıp, işçilerden çaldıkları ile zenginleşmeye devam edecekler. İşçilere sefalet koşullarını kabul ettirmeye çalışanların 2021 yılının Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında elde ettikleri net kârlar ise şu şekilde: Ford Otosan: 1.89 milyar TL, Türk Traktör: 830 milyon TL, Arçelik: 651 milyon 376 bin TL, Borusan: 64 milyon TL, Sarkuysan: 61 milyon 162 bin TL, Prysmian: 20.8 milyon TL”

“‘İsyan, grev, direniş’ sloganıyla direnişe!”

MESS ile sözleşme imzaladıktan sonra Türk Metal ağalarının “başarı hikayelerine” dikkat çekilerek Çimsataş işçilerinin direnişi örneklendi ve şunlar belirtildi:

“Çimsataş işçileri ise ihanet sözleşmesine karşı direniş ateşini yaktılar. Metal fırtına ruhunu kuşanarak üretimden gelen güçlerini kullandılar, eyleme başladılar. Çimsataş işçileri Eylül ayından beri revize taleplerini dile getirdiklerini ancak bu taleplerinin görmezden gelindiğini ifade, direnmekten başka bir seçeneklerinin olmadığını ifade ediyorlar. Haklı ve meşru talepleri için direnen Çimsataş işçileri polis tehditleriyle, TOMA’larla korkutulmaya, işten atma saldırısıyla yıldırılmaya çalışılıyor. Ama tüm bu baskılara rağmen Çimsataş işçileri fabrika önünde direnmeye devam ediyorlar.

“‘İsyan, grev, direniş’ sloganıyla direnişe geçen Çimsataş işçileri başta metal işçileri olmak üzere tüm işçi ve emekçilere izlenmesi gereken yolu gösteriyorlar. Sermayenin ve onların temsilciliğini yapan iktidarın saldırılarına, işçilerin iradesini hiçe sayan sendikal bürokrasiye karşı verilmesi gereken yanıtı veriyorlar.”

“Çimsataş işçilerinin talepleri derhal kabul edilsin” denilen açıklamada son olarak şunlar vurgulandı:

“Bizler de bugün Çimsataş Genel Merkezi önündeyiz. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Çimsataş işçilerinin haklı taleplerinin arkasındayız. MESS patronlarının dayatmalarına ve işçilerin elini kolunu bağlamaya çalışan sendikal bürokrasiye karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Gün Çimsataş işçilerinin yaktığı direniş ateşini büyütme, tüm fabrikalara, işyerlerine yayma günüdür. Fabrika-İşyeri komitelerimizi kuralım, örgütlülüğümüzü güçlendirelim. Haklılığımız ve meşruluğumuzdan aldığımız güçle mücadele edelim. Pandeminin ve krizin faturasını ödememek, asgari değil insanca yaşayabilmek için birlik olalım. Direnen Çimsataş işçileri yalnız değildir!”

“Yaşasın Çimsataş işçilerinin direnişi”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “İşten atılan işçiler geri alınsın!”, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganlarının atıldığı eyleme Validebağ Dayanışması’da katıldı. Eylemde imzacı kurumlar şu şekilde:

4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, Birleşik İşçi Zemini, DEV TEKSTİL, Devrimci İşçiler, Dostluk ve Kültür Derneği, Emekçi Hareket Partisi, Emek ve Adalet Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçinin Kendi Partisi, İstanbul KHK’lılar Platformu, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Proleter Devrimci Duruş, SODAP, Sosyalist Emekçiler Partisi, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası

MİB direnişin sesini metal işçilerine taşıdı

Metal İşçileri Birliği (MİB), İzmir Menemen’de MESS’in sefalet sözleşmesini tanımama çağrısı metal işçilerine ulaştırıldı. İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetkili olduğu Totomak işçilerine seslendi. Vardiya giriş ve çıkışlarında “Çimsataş işçileri sefalet sözleşmesini tanımıyor! Hepimiz için direniyorlar” başlıklı bildiri ulaştırılan işçilere Çimsataş işçilerinin sesi şu şekilde taşındı:

“Çimsataş işçilerinin sesi sendika bürokratları tarafından sizlere ulaştırılamamaktadır. Mevcut enflasyonun gerçek enflasyon rakamlarından uzak olduğunu bilen Çimsataş işçileri dün 16.00’dan itibaren üretimi durdurmuş, seslerini duyurmaya çalışıyorlar.”

Totomak işçilerine seslenilen konuşmaların devamında şu ifadelere yer verildi:

“Siz Totomak işçileri bulunduğunuz fabrikada Çimsataş işçilerinin sesini yükseltmezseniz, bugün sendika bürokratlarının dayattığı yanlış enflasyon rakamları üzerinden iki sene daha sefalete mahkum olacaksınız.

Bugün Çimsataş işçilerine patronun attığı mesaj şu şekilde arkadaşlar ‘Günde 5 milyonluk zarar veriyorsunuz bana’ günde 5 milyonluk karı olan bir patron işçilere 400 TL’lik erzak çekini reva görüyor, işçilere enflasyonun altında ücreti reva görüyor.

Totomak işçileri eğer Çimsataş işçileri kazanırsa, işçi sınıfı da kazanır. Çimsataş kazanırsa sermayenin dayattığı kölelik anlaşmalarına karşı ses yükselir. Çimsataş’ın sesini yükseltelim.”

MİB, Çorlu’da birçok işçi servis noktasında Çimsataş işçileri ile dayanışmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağıran “Hepimiz için direniyorlar! Onurumuz ve geleceğimiz için dayanışmaya!” başlıklı bildirilerinin dağıtımını yaptı. Dağıtım noktalarında örgütlü-örgütsüz birçok işçiye bildiriler ulaştırıldı. Aynı sözleşmeye imza atan B/S/H/, Hema, Arçelik ve Termoteknik işçilerine süreç hakkında bilgi verildi. Çimsataş işçilerinin yaktıkları ateşi kendi fabrikalarında büyütme çağrısı yapıldı.

Çimsataş işçilerinin sesini Bursa’da Bosch, Mako, Coşkunöz fabrikalarında, sabah vardiyalarında çalışan işçilere ulaştıran MİB dayanışma çağrısı yükseltti.