İçindekiler:

17 Ocak 2022
Sayı: KB 2022/03

Aşılması gereken eşik
Çimsataş işçileri üretimi durdurdu
İşçilerin haklı mücadelesi gölgelenemez!
Çimsataş işçileri sınıfa yol gösteriyor
Çimsataş işçileriyle dayanışma
Sinbo Direnişi'nin "1. Yıl Etkinliği"
Tarikat yurtları: Düzenin karanlık tuzakları
Enes Kara'nın ardından: Taksim'de polis terörü
Marksizm ve sosyal-şovenizm - H. Fırat
Kadınlara ve çocuklara sefalet
Katledilen tüm kadınlar için eylemler
Kazakistan halk hareketi ve dersleri
Dünya sınıf ve kitle hareketinden...
Ukrayna krizi ve küresel güç odakları
Madenciye bir tekme daha!
Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine
Uzaktan eğitim ve eğitimin içeriği
Hrant Dink'in katledilişinin 15. yılı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

MESS ile satış sözleşmesi imzalandı

Fabrikalarda satışa tepki:
Çimsataş işçileri üretimi durdurdu

 

MESS ile TÜRK-İŞ/Türk Metal, DİSK/Birleşik Metal-İş ve HAK-İŞ/Özçelik-İş sendikaları arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 12 Ocak sabaha karşı imzalandı. İlk olarak 44 maddede anlaşma sağlandıktan sonra taslaklar revize edilmeden, satış sözleşmesine imza atıldı. İlk 6 ayda %27,44 ikinci 6 ay için %30 oranında zamma imza atıldı.

Daha önceki görüşmelerde metal işçilerinin tepkisinden kaynaklı görüşmelerin dakika dakika aktarım yapılacağını iddia edilse de bu durum gerçekleşmedi ve karar geç saatlerde açıklandı. Kararı sosyal medya hesabından duyuran Türk Metal ağası Pevrul Kavlak gelecek yıl sonunda toplamda oluşacak oranı sanki bir yıl boyunca uygulanacakmış gibi çarpıtarak “yüzde 65,67 zam” yalanıyla sundu. İşçilerin talepleri hiçe sayılarak MESS kapitalistleriyle sendika bürokratları işbirliğiyle varılan anlaşma metal işçilerinde de büyük tepkiyle karşılandı.

Enflasyon karşısında çöp olan taslaklar revize edilmeden imzalanan satış sözleşmesine karşı eylemli tepki Mersin Çimsataş fabrikasından geldi. Birleşik Metal-İş üyesi Çimsataş işçisi satış sözleşmesini kabul etmediklerini açıkladı ve sendika yöneticisine de tepki gösterdi.

“Sefalet zammını kabul etmiyoruz. Derhal iyileştirmelerle taleplerimiz kabul edilsin” diyen işçiler 16.00-00.00 vardiyasında üretimi durdurdu. Diğer vardiyadaki işçilerin katılımıyla işçiler 4 gün boyunca talepleri uğruna fiili grevle mücadelelerini sürdürdü.

İşçilerin talepleri şöyle sıralandı:

“-Sözleşmenin üstüne %35 ek zam

-Mesai ücretleri hafta içi %100, hafta sonu % 300 olsun

-Sosyal haklara  100 zam

-Tamamlayıcı sağlık sigortası (tüm aile için)

-Eksik yatırılan banka promosyonları tam yatırılsın!”

Çimsataş’ta direnişin 2. gününde, sermaye devleti topyekûn baskılarla işçilerin mücadelesine karşı saldırıya geçti. Öncelikle Çimsataş kapitalistleri, grev yapan işçilere “yasa dışı eylem” demagojisiyle “zararı ödeteckleri” demagojisiyle tehdit savurdu. Akşam saatlerinde ise sermayenin yardımına kaymakamı ve polisiyle AKP-MHP iktidarı yetişti. TOMA’yı fabrikaya konuşlandırıp çevik kuvvetle işçilere müdahale eden polis sermayeye sunduğu hizmeti de gözler önüne serdi. Saldırıya rağmen işçiler kararlılıkla direnişlerine 3. gün de fabrika önünde devam etti. Direnişe başından beri sessizlik içerisinde sırtını dönen Birleşik Metal-İş bürokrat takımının resmen de direnişe karşı açıklama yaptığı dördüncü gün direniş sonuçlandı. Fabrika yönetimi işçilerin sözleşme kapsamında öne çıkardığı talepleri reddederken, 2’si işyeri temsilcisi olmak üzere toplam 12 işçinin işe alınmasını da kabul etmedi. Bununla birlikte, “işyeri koşullarının iyileştirilmesi” konusunda anlaşmaya varıldığı, “iş barışı sağlandığı koşulda atılan işçilere tazminatlarının ödeneceği” ifade edildi.

Direnen işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası işyeri temsilcileriyle yaptığı görüşmede işyeri temsilcilerinin işçilere “Pazartesi’ye kadar bekleyin, işten atma olursa o zaman direniriz” dediği iddia edildi.

Direnişe hangi yayınlar yer verdi?

Çimsataş işçilerinin haklı talepleri için ortaya koyduğu fiili-meşru direniş Kızıl Bayrak’ın yanı sıra Yol TV, Evrensel, İleri, Mezopotamya Ajansı, ETHA, Gazete Karınca, Gerçek Gazetesi, İşçi Gazetesi, Direnişteyiz, Yeni Demokrasi, Özgür Gelecek, Umut Gazetesi, Politik Haber’de yer buldu.

Kendilerine “sol” diyen sendika.org, BirGün, soL, Gazete Manifesto gibi yayınlar haklı direnişe yer vermedi. Bu yayınlardan sözleşmeye dair yansıyan haberlerde, sözleşmede geçen zammın enflasyonun altında kaldığına veya sendika bürokratlarının satışa imza attığına dair tek söz edilmemesi dikkat çekti. Bunun dışında, ilerici-muhalif yayın çizgisiyle göze çarpan, adı geçen reformist sol kesimlerin temsilcilerine de olabildiğince yer veren Gazete Duvar, Cumhuriyet, TELE1 gibi yayınlarda da direniş yer bulmadı.

Bununla birlikte on binlerce işçinin sosyal medyada sesi olan Metal İşçileri Birliği (MİB) ilk andan itibaren direnişin sesi-soluğu oldu. MESS-sendika bürokratları işbirliğiyle sefaletle yüz yüze bırakılan metal işçilerinin sesini büyütmek, haklarına sahip çıkıp mücadeleye atılmasını sağlamak için açıklamalar yapan, metal işçilerinini mesajlarını paylaşan MİB, Çimsataş direnişiyle dayanışmayı örgütlemek adına da seferber oldu.

Çimsataş işçileri, “Metal işçisi onuru ve emeği için greve. Biz grevdeyiz ya siz nerelerdesiniz? Biz yoksak fabrikalar da yok…” diyerek MESS dayatmalarına ve sendika yönetimlerinin satışına karşı sınıf kardeşlerini direnişe çağrırken, diğer fabrikalardan MİB’e yansıyan tepki mesajlarından bazıları şöyle:

Aksaray Mercedes işçisi: Hak bizim hakkımızsa tepkiyi de biz vereceğiz!

“Arkadaşlar bugün yapılacak delege seçimlerinde kimse oy kullanmaya gitmesin tepkimizi göstermek için işte size fırsat. Zaten kimseye duyurmadan kendi aralarında delege listesini oluşturdular. Bırakın oyları da kendi aralarında kullansınlar en azından biz hem sözleşmeye hem de hazırlanmış seçim listesine tepkimizi gösterelim. Hak bizim hakkımızsa tepkiyi de biz vereceğiz!”

Oyak Renault işçisi: Süslü rakamlardan bıktık

“Şu maddeyi buraya koymaktan sıkılmadılar, utanmadılar. Yüzsüzler 4.ay enflasyonu ne zaman almış? Hep sözleşmede kaynatıyor ben aldım diye babalık taslıyor. Sizin babalığınız bu kadar işte! O 4.ay enflasyonu al da öyle otur bakalım sözleşmeye hep süslü yazılar süslü rakamlar bıktık...”

Sarkuysan işçisi: Çimsataş işçilerinin arkasındayız

“Masada kaybedilmiş bir sözleşmenin coşkuyla kutlanacak bir tarafı yok! Çimsatas işçisinin haklı davasının da sonuna kadar arkasındayız!”

Tredin işçisi: Külliyen yalan

“Devlet, indirim olacak, %40 inecek dedi. Külliyen yalan. Hala zam üstüne zam konuluyor.

Türk Metal’in aldığı zam, yapılan zamlara göre tam bir saçmalık. Bizim emeklerimizle her ay aldıkları aidat adı altında emekçinin ekmeğinden, hiç emek vermeden lokma koparıyorlar. Tredin’de ne sendika var ne de sendikacı. Sözde sendikacı diye geçinen İlyas Şenkuş, patron şakşakçısı.

Ay sonu bankamatikten çektiğin para haram. İlyas Şenkuş, insanlar senden razı değil, Türk Metal’den de değil. Bunlara tekrar güvendik, ama güvencimiz yine yarı yolda bırakıldı!”

Bosch işçisi: Onurlu ve gururlu tüm temsilcileri istifaya

“BOSCH bunları unutmaz! Ali Noyan ve Baş Temsilciler kısım kısım gezerek kendilerinin bile inanmadığı satış sözleşmesini ‘Zafer kazandık, tarih yazdık’ diye yalanlarla süsleyip süsleyip servis ediyor.  Fakat görüyoruz ki herkes her şeyin farkında ve moraller bozuk. Birazcık onurunuz gururunuz var ise istifa eder arkadaşlarınızın safında yer alırsınız.  Bunca emeğe karşılık sadece %10 ve 3.7 iyileştirmeye imza atarak sattınız. 

Yazıklar olsun. Onurlu ve gururlu tüm temsilcileri istifaya davet ediyoruz.”

Aptiv işçisi: İşçinin parasını yine işçiye kullansınlar

“TM’in zafer dediği, kazanılmış hakları vermemekmiş! Pevrul, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı alamadıysa, özel hastane ile %15 olan anlaşmaları sendika üyelerine %70’e çıkarsın. 2015 sonrası Migros çeklerinde gördük ki isteyince erzak da veriyorlar. Madem alamadılar, o zaman ellerini ceplerine atsınlar. İşçinin parasını yine işçiye kullansınlar.”

Gebze Farba işçisi: Yazıklar olsun!

“Bunlar konfeti patlatıp biz başardık ezdirmedik deyip güzel oldu, beklenen oldu diyebiliyor ya yazıklar olsun o bindiğin arabalar aldığın oteller kimin aidatları ile yapılıyor. Herkes Türk Metal’e işçiyi sömüren patron sendikası diyor. Haram olsun ne almışlar ki utanmadan karşımıza çıkıyorlar!”

Aksaray Mercedes’te işçiler toplantıya katılmadı

“Aksaray Mercedes çalışanları iki yıldır fabrikaya pandemiyi bahane ederek gelmeyen şube başkanını 1000 çalışanın davetine 200 kişi katılıp 800 kişi katılmayarak tepkisini göstermiştir. Şube başkanı 200 kişiye konuşma yapıp kimseyi ikna edemeden fabrikadan ayrılmıştır.”

BOSCH işçisi: Fabrika içinde köşe bucak kaçmanız da sizi kurtarmayacak!

“BOSCH’ta işçiler sözleşmeye tepkili. Bugün Naylon Ali ve avanesi Bu4’de şamar oğlanına döndü. İşçiler, 8 yılın ve sözleşmede alınan zammın hesabını sordular. Koltuk için küfür yemeye gelmişler. Fabrika içinde köşe bucak kaçmanız da sizi kurtarmayacak!”

Sarkuysan işçileri: Bizi kandırdılar

“Bizi kandırdılar! Herkes memnun, bir tek siz memnun değilsiniz, dediler.

Biz greve çıkacağız dedik yalnız kalırsınız dediler!

İşte şimdi gördük. Çimsataş işçileri kanmadılar, eylemdeler. Tez zamanda bizler de eyleme geçmeliyiz.”

Bosch işçisi: Ek protokol isteyelim

“İnsan onuruyla yaşar ve bir kere ölür. Onurlu ve adaletli bir çalışma hayatı için yola çıkan Çimsataş işçilerinin yanında olmalıyız. Bu onların değil hepimizin sınavı.

Vakit birlik olma, kenetlenme vaktidir. Acizler susar…Gemileri yakmanın vakti, saati gelmedi mi daha...Yemekhanede kaşık çatal vurarak, Çimsataş işçisine destek olup sözleşmeye tepkimizi koyarak başlayalım. Ek protokol isteyelim. Talep kabul görmezse, onlar düşünsün, bizler değil!”

CMS işçisi: Şimdi değilse ne zaman?

“Ücretlerimiz her gün eriyor, MESS sefalet dayatıyor, Türk Metal yolunu açıyor. Şimdi ÇİMSATAŞ işçileri çöp taslağı olduğu yere çöpe atıyor. Neden direnmiyoruz, neden Çimsataş işçilerinin sesini fabrikamıza taşımıyoruz? Kaybedecek 400 tlmiz var sadece. Şimdi değilse ne zaman, biz değilsek kim?”

Ankara Arçelik işçisi: Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz

“Bugün İbrahim Biçer geldi açıklama için. Herkes dışarı çıksın dendi, çoğu kişi mola istasyonu ve hatlarda kaldı dışarı çıkmadı. Açıklama da ön taraflarda bulunan 15 20 kişi dışında kimseden ses çıkmadı.

Herkes kara kara düşünüyor kimse memnun değil. Bu sefer olacak inşallah TM’den umudunu kesenler birlik olup birbirimize umut olacağız. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz!”

Otokar’da işçiler görüşmeye gitmedi

“Arkadaşlar... TM’cilerin bizim orada bir gücü yok! Otokar’da sinirli yüzlerle karşılaştı... Çoğu kişi görüşmeye dahi gelmedi…. Sakarya şube başkanı Olcay’a neden yalakalık yapıyorsunuz? Bırakın onlara yalakalık yapmayı biraz omurgalı olun. Onların size ihtiyacı var sizin onlara değil!”

Renault işçilerinden istifa çağrısı

“Yazıklar olsun size, Bu kadar işçi ile oynamayın, kullanmayın, altı üstü bir şube başkanısınız, onu da ne kadar işçiyi temsil ediyorsunuz ortada.

Temsil ettiğiniz fabrikada kendiniz, genel başkan gibi karşılanma istediğinizi arzunuzu bırakın.

Sizler aslında işçinin alınterinden dökülen aidatlar ile geçinen, hava atan kocaman bir hiçsiniz.

Davul, zurna, meşale ile kendinizi karşılatmaya çıkaracağınıza sizler emekçinin ayağına gidin. Biraz düşünceli olun da kafanız çalışsın, üstelik hava soğuk, yağmurlu...

Oyak Reno çalışanı olarak bizi temsil edemeyen Nizam ve ekibini istifaya davet ediyoruz.”

Magna işçisi: Ne dendi ne oldu

“Ne dendi ne oldu!

Ford Magna Seating işçisiyim. Açıkçası şoktayız! Bize saat ücretleri asgari ücretin altında kalanlar 22 TL’ye sabitlenecek ve bunun üzerinden saat ücretlerine ekleme yapılacak dendi. Ama dedikleri gibi olmadı!

Yazıklar olsun! 5 senedir çalışıyorum, şu an yeni giren biriyle saat ücretim aynı hatta altında kaldım. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste..”