27 Kasım 2020
Sayı: KB 2020/Özel-24

Engels: “İkinci Keman”dan da öte!..
Pandemiyi yönetemiyorlar…
Çakıcı’lı reform
AB-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem
Ekim Devrimi seminerleri
Sinbo’da işçi forumu
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret...
“Mücadeleye odaklanmalıyız!”
100. Yılında Tarihsel TKP... - H. Fırat
Friedrich Engels 200 yaşında!
Engels: Proletaryanın gönüllü savaşçısı
Materyalist tarih anlayışı üzerine
Engels eserleriyle hep yaşayacak!
İEKK’den 25 Kasım eylem ve etkinlikleri
Sinbo’da 25 Kasım
Dinsel gericiliğin toplumdaki sonuçları
Batı Sahra sorunu ve Fas sömürgeciliği
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dinsel gericiliğin toplumdaki sonuçları: İstismar, şiddet, çürüme!

 

Emperyalistlerin kanatları altında palazlanan Türk burjuvazisi, toplumsal uyanışa karşı dinsel gericiliği ve milliyetçiliği etkili bir şekilde kullanmıştır. AKP, bu çabaların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Zaman içinde yaşadığı evrimin ardından, günümüzde dinsel gericiliğin iktidar gücü konumunu kazanmıştır.

Sermaye sınıfı ise işçi sınıfının birliğini parçalamak, örgütlülüklerini dağıtmak, böylelikle sınıfı kölelik koşullarına razı etmek için uzun uğraşlar vermiştir. Yaptıklarının semeresini ise AKP döneminde fazlasıyla toplamıştır. En yüksek kar marjları, en büyük vurgun ve rantlar bu dönemde yaşanmıştır. İşçi sınıfının ve emekçilerin bilinç düzeyi sürekli aşağı çekilmiş, örgütlenmesi yıkıma uğratılmıştır. 1980 darbesinin dahi el uzatamadığı işçi hakları bu dönemde bir bir gasp edilmiştir. AKP, 18 yıl boyunca iktidar koltuğunda oturabilmeyi tam da bu sınıfsal konumuna borçludur. 

Kadın cinsinin aşağılanmasını meşrulaştıran, onu erkeğin kölesi olarak gören ataerkil kültür ve geleneksel aile yapısı da bizzat AKP iktidarı tarafından güçlendirilmektedir. Bunun en etkili araçlarından biri Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Finansal ve kurumsal kapasitesi hayli artırılan DİB, kadınların aile içindeki geleneksel cinsiyet rollerini pekiştirme doğrultusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetle Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığıyla eşgüdüm halinde çalışmaktadır. Bu işbirliğine dayalı olarak Kadın vaiz projelerinden Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına, Diyanet Vakfı birimlerinden Kadın ve Demokrasi Derneği’ne ve Aile Eğitim Programlarına pek çok plan, proje ve birim hayata geçirilmiştir. Bu örgütlenme araçları ve basın-yayın faaliyetleri, eğitim, seminer, rehberlik hizmetleriyle kadınların dindarlaşması, kadınlar eliyle de toplumun dindarlaştırılmasında önemli aşamalar geçirilmiştir. DİB’in diğer bakanlıklarla eşgüdümlü olarak kurumsal faaliyet alanlarını genişletmesi, iktidarın gerici, cinsiyetçi politikalarını topluma akıtacak kanalları da çoğaltmaktadır. Bu çok yönlü ideolojik, kültürel saldırıları kadınlara yönelik yeni hak gaspları ve hukuk alanındaki saldırılar tamamlamaktadır. İmam nikahı öncesi resmi nikah şartının kaldırılması, miras-boşanma, nafaka ve koruma kararları konularında kadınlar aleyhine sunulan öneriler, çocuk istismarında rıza yaşının düşürülmesi, müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi bu saldırıların güncel örneklerdir. Güncel saldırılar kapsamında çocuk istismarının “evlilik” adı altında yasalaştırılması ve İstanbul sözleşmesinin iptali de yer almaktadır.

Bununla birlikte, meclis kürsülerinden açılışlarda yapılan konuşmalara, basına verilen demeçlere kadar AKP’nin kadın düşmanı açıklamaları eksik olmamakta, bu söylemlere üniversite profesörlüğüne getirilen gerici kadrolar ayrıca eşlik etmektedir. Bu gerici koro hep bir ağızdan kadının sadece anne olabileceğini, çocuk yaşta evliliklerin normal olduğunu ve kadının erkeğe köleliğini vaaz etmektedir. Devletin tüm kademelerinde ve sosyal yaşam alanlarında yüksek perdeden kadınların eşit olmadığı propagandası yapılmaktadır.

Dinsel gericiliğin kurumsallaşması kadına yönelik şiddet oranını artırmaktadır. Şiddette son safha olan kadın cinayetleri dur durak bilmemekte, ortalama her gün üç kadın yaşamını yitirmektedir. Kadınların olağan yaşamı ise istismar, sistematik şiddetle tüketilmektedir. Kadınların yaşadığı bu çok yönlü fatura, onların olduğu kadar toplumdaki yabancılaşmanın, manevi, kültürel, ahlaki çürümenin bir yansımasıdır. İzmit’te cinci hocalardan medet uman ve karı-koca tecavüze uğrayan aile, dinci-gerici iktidar koşullarında toplumda yaşanan çürümenin en ucube örneklerinden biri olmuştur. Ezilen kesimler zihinsel, kültürel, sosyal gelişimlerini sağlayacak imkanlarını kaybetmekte, karınlarını doyuracak ve bir sonraki güne uyanacak olanakları günden güne yitirmektedir. Ortaya çıkan ucube örneklerin temelinde bu gerçeklik yatmaktadır. 

Özetle, sömürü ve eşitsizlik girdabındaki işçi ve emekçiler, bunları gölgelemek için kullanılan dinsel örtüyle derin bir karanlığın içerisine hapsedilmektedir. Ezilen sınıfa mensup kadınlar ise dinci-gerici ideolojinin sonuçlarından çok daha fazla etkilenmektedir.  Buradan daha geri bir nokta yok; ancak ileriye doğru bir adım atmak mümkündür.  Sömürünün ve yoksulluğun iktisadi temellerini hedef alan sosyal mücadeleler bu ileri çıkışın ifadesi olacaktır. İşçi ve emekçilerin harekete geçmesi ve mücadeleyi büyütmesi, dinin sersemletici etkisini de toplum içerisinden söküp atmanın yolunu açacaktır.

D. Emir

 

 

 

 

 

Kadıköy’de 25 Kasım eylemi

 

İstanbul’da kadınlar Kadıköy’de gerçekleştirdikleri eylem ile kadına yönelik şiddeti protesto etti ve taleplerini sıraladı. Kadıköy’ün ara sokaklarında eylem alanına yürümek isteyen kadınlar polis engeline rağmen geri adım atmadılar.

“25 Kasım Platformu”nun gerçekleştirdiği eylemde “Sesimiz yankılansın. Birbirimiz için sokakta, erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız” pankartı açıldı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Polonya’da kürtaj yasağı girişimlerine karşı direnişimizle, Şili’de cezasızlık politikalarını yargılayan Las Tesis eylemlerimizle, Meksika’da erkek şiddeti faillerinin korunmasına karşı adliyeleri ateşe veren “Ne unuturuz ne affederiz” irademizle, Rojava’da kadın düşmanı IŞİD’in yıkımına karşı eşit ve özgür bir yaşamı örgütleyişimizle, aileyi kutsayan üreme politikalarıyla hayatımız ve bedenimiz üzerindeki özerkliğimize yönelik saldırılara karşı dünyanın her yerinde ayaktayız! Erkek devletin çizdiği sınırları tanımadan, Mirabel kardeşlerin yükselttiği mücadelenin ışığını büyütüyoruz.”

Öldürülen kadınların isimlerinin sayılarak sloganların atıldığı eylemde devletin kadın cinayetlerinin önünü açması teşhir edildi” denildi.

“Kazanımlarımızın, haklarımızın, yaşamlarımızın güvencesi biziz! İstanbul Sözleşmesinden çekilmeye nasıl izin vermediysek, gerçek anlamda uygulanmasını da mücadelemizle sağlayacağız” denilen açıklamada nafaka hakkına da sahip çıkılacağı belirtildi.

Ekonomik krizin sorumluluğu reddedilen açıklamada güvencesiz çalışma koşullarının kabul edilemeyeceği belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Ucuz, esnek ve kayıt dışı şekilde en güvencesiz işlerde çalıştırılan, kimsenin yapmak istemediği bakım işlerini üstlenen, ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle sokakta, iş yerlerinde her daim şiddete açık bırakılan göçmen kadınlar yok sayılmak değil eşit, özgür ve insanca yaşamak istiyor! LGBTİ+’lar ve her türlü kimlik ve yönelimdeki kadınlar ayrımcılık, nefret ve şiddetten uzak; eşit ve özgür bir yaşam istiyor! Çünkü kadınların emeği ve hayatı üzerindeki bu baskılarla erkek şiddetine mahkum edilmek istenmesi arasında çok açık bir ilişki var.”

“Haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için” birlikteyiz denildi. Baısn metninin Kürtçesi okundu.

Eylem boyunca “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin, jiyan, azadi”, “Bağır, duysun, erkek şiddeti son bulsun”, “6284 uygulansın” sloganları atıldı. Öldürülen kadınların isimleri okunarak “burada” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul