27 Kasım 2020
Sayı: KB 2020/Özel-24

Engels: “İkinci Keman”dan da öte!..
Pandemiyi yönetemiyorlar…
Çakıcı’lı reform
AB-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem
Ekim Devrimi seminerleri
Sinbo’da işçi forumu
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret...
“Mücadeleye odaklanmalıyız!”
100. Yılında Tarihsel TKP... - H. Fırat
Friedrich Engels 200 yaşında!
Engels: Proletaryanın gönüllü savaşçısı
Materyalist tarih anlayışı üzerine
Engels eserleriyle hep yaşayacak!
İEKK’den 25 Kasım eylem ve etkinlikleri
Sinbo’da 25 Kasım
Dinsel gericiliğin toplumdaki sonuçları
Batı Sahra sorunu ve Fas sömürgeciliği
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İEKK’den 25 Kasım eylem ve etkinlikleri

“Yaşamak için sosyalizm!”

 

İstanbul’da eylem ve etkinlik

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) bugün Avcılar’da “Baskıya, şiddete, sömürüye son! Yaşamak için sosyalizm!” şiarıyla etkinlik ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Etkinlik Mirabel Kardeşler, Hatice Yürekli ve tüm devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun hazırladığı, 25 Kasım’ın tarihçesinin ve kadına yönelik şiddetle ilgili güncel gelişmelerin anlatıldığı sinevizyon izlendi.

Etkinlik şiir dinletisinin ardından forum bölümüyle devam etti. Etkinliğin ardından Marmara Caddesi Deprem Anıtı önünde eylem yapıldı. Basın açıklamasında İEKK imzalı “Baskıya, sömürüye, şiddete son! Yaşamak için sosyalizm!” ozaliti açıldı. Ajitasyon konuşması ve ardından şiir dinletisiyle başlayan eylemde, kadına yönelik her türlü şiddet biçiminin kaynağında kapitalist sömürü düzeninin olduğu teşhir edilerek sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

İEKK adına okunan basın metninde ise salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin ve sömürünün arttığı vurgulandı. Tüm dünyada kadına yönelik şiddetin katlanarak arttığı bir dönemde, kadınların sokaklarda olmaktan geri durmadığı ifade edildi. Açıklama şu ifadelerle son buldu: “İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları olarak başta emekçi kadınlar olmak üzere tüm işçi-emekçileri kadın cinayetlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı örgütlenmeye çağırıyoruz. Kadın-erkek el ele, hep birlikte şiddetin ve sömürünün kaynağında duran kapitalist düzene karşı insanca yaşamak için sosyalizm mücadelesini büyütelim!”

Basın açıklamasının ardından Sinbo’da sendikalaştıkları için ücretsiz izne çıkartılan ve direnişe başlayan Sinbo direnişçisine söz verildi. Sinbo direnişine destek verme, ücretsiz izin saldırısına karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. Basın açıklaması, kadına yönelik her türlü şiddete karşı “Yaşamak için sosyalizm!” çağrısı yinelenerek sonlandırıldı.

Basın açıklamasında “Yaşamak için sosyalizm!”, “Kadın-erkek el ele örgütlü mücadeleye!”, “Kadına yönelik şiddete son!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” sloganları atıldı. Ayrıca İEKK imzalı “Kapitalizm şiddet üretir! Yaşamak için sosyalizm!”, “Çocuk istismarına son!”, “Baskı ve gericiliğe son!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” dövizleri açıldı.

Ankara’da etkinlik: “Sosyalizm yaşatır”

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları tarafından Ankara’da etkinlik gerçekleştirildi. Açılış konuşmasının ardından 25 Kasım’ın tarihçesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ardından İstanbul Sözleşmesi ve sözleşmenin iptaline yönelik politikalar neticesinde tüm dünyaya yayılan kadın eylemleri ile ilgili bir sunum yapıldı. İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksal boyutuna değinilen sunumda, kadınların İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına yönelik eylemlerinin desteklenmesi ve beslenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bununla birlikte “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” şiarının, Kapitalist sistemin yarattığı kadın sorununa bir çözüm üretmediği gibi, verilmesi gereken sosyalizm mücadelesinin de üzerini örtmeye hizmet ettiğine vurgu yapıldı.

“Sosyalizmde Kadın” başlıklı, bir diğer sunumda da kapitalist sistemde ve Çarlık Rusya’sında kadınların yaşadığı sorunlara değinilirken Ekim Devrimi ile beraber kadınların toplumsal yaşama katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik uygulanan politikalardan bahsedildi. Devrimle beraber kadınların çalışma ve yaşam koşullarındaki yeniliklere ve kazanımlarına vurgu yapıldı. Şiir dinletisinin ardından etkinlik sonlandırıldı.

Gebze’de 25 Kasım etkinliği

Gebze İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları etkinlik gerçekleştirdi. Öğlen saatlerindeki etkinlikte salona “Kadın cinayetlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı örgütlenmeye, mücadeleye!” ve “Kadın cinayetlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı yaşamak için sosyalizm” yazılı ozalitler asıldı. Etkinlik Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun 25 Kasım için hazırlamış olduğu sinevizyonun izlenmesi ile başladı.

Ardından İEKK sunumu ile etkinliğe devam edildi. İEKK temsilcisi, dünyanın her bir köşesinde kadın ve çocuklara yönelik işlenen suçların insanı dehşete düşüren boyutlara vardığına değindi. Bu durumun, toplumdaki kadın sorununun varlığına ve yakıcılığına işaret ettiği, bu sorunu enine boyuna kavramak ve kalıcı bir çözüme kavuşturabilmek için de sorunun kaynağına yönelmek gerektiği vurgulandı. Devamında kadın sorunun tarihsel kökenlerine dair bir anlatım gerçekleştirildi.

Kadın sorununun esasında emekçi kadın sorunu olduğunun altı çizilen sunum, kadın sorununu yine kendi ihtiyaçları çerçevesinde yeniden üreten günümüz kapitalist dünyasında yaşanan güncel sorunlara değinilerek devam etti. Kapitalizmin krizinden ve hakim siyasal gericilikten nasibini en fazla kadınların aldığı belirtilen sunumda; kadının bedenine, kimliğine, haklarına dönük müdahalelerin yoğunlaştığı, kazanılan temel hakların bugün bir bir gasp edilmek istendiği ve İstanbul Sözleşmesi’nden AKP iktidarının imzasını geri çekme çabasından bahsedildi.

Son olarak kadın sorununun kaynağını kurutmak için işçi-emekçi kadınların ve erkeklerin yaşamın her alanında örgütlenmesi ve mücadele etmesi gerektiği vurgulanarak sunum sonlandırıldı.

Sunumun ardından etkinliğe katılan emekçiler söz alarak kendi düşüncelerini dile getirdiler. Söz alan emekçiler çalışma yaşamında, eğitim alanında ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Feminist hareket, kadın işçiler ve pandemi sürecine dair gerçekleşen konuşmaların ardından etkinlik sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Gebze