4 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/36

Kapitalizm sömürü ve ölüm düzenidir!
Savaş tamtamları saray rejiminin bekası için çalınıyor
Nereye baksan hırsızlık, yağma, talan…
Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma
Direnişler sadece direnenlerle değil, sınıf dayanışması ile güçlüdür!
“Eaton’da sendika yönetimi ve patron iş birliğiyle işten atıldık”
Petrol-İş İzmir Şube’de neler oluyor?
MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuç bildirgesi: “Kazanmak için safları sıklaştıralım!”
Birleşik Metal-İş bürokrasisinin son dönemdeki pratiğine dair birkaç hatırlatma!
Yeni Ekonomi Programı: Daha fazla yoksulluk, sefalet, kölece çalışma koşulları!
Yeni Ekimler ve sosyalizm için ileri! - Teslim Demir
Wuppertal’da Teslim Demir’i anma etkinliği
Son nefeslerine kadar devrim için mücadele edenlere…
Habip, Ümit ve Sinan yoldaşlar için mezar anmaları
Sınıf devrimcileri Ulucanlar şehitleri ile Teslim Demir’i andı
ABD başkanlık seçimleri ve Trump’ı azletme krizi
Çapa’da öğrenciler hasarlı binaya girmedi
“Memleketimden İnsan Manzaraları”
Ankara Katliamı ve katil devlet gerçeği
Bahçelievler Katliamı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Çapa’da öğrenciler hasarlı binaya girmedi

 

26 Eylül’de yaşanan depremin ardından binada oluşan hasarlar nedeniyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenciler eylem yaptı.

27 Eylül’de binaya girmeyen ve bina önünde oturma eylemi yapan öğrenciler “Mezar taşı değil diploma istiyoruz”, “Tabutta çalışmak, ders yapmak istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

Oturma eylemi devam ederken rektör yardımcısı ve beraberindeki heyet binaya girerek inceleme yaptı.

Öğrenciler eylemlerini 30 Eylül’de de sürdürdü. “Mezar taşı değil diploma istiyoruz” ve “Tabutta çalışmak istemiyoruz” yazılı pankartlarla oturma eylemi yapan öğrenciler, fakülte önünde bekledi.

Üniversite yönetimi eğitime devam edilmesi çağrısı yaparken, hasarlı binada eğitim yapılmasını istemesi öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı. Binadaki hasara ilişkin bilgi almak isteyen öğrencilere ise üniversite yönetimi tarafından “Dikey kuvvetlere dayanıklı, yatay kuvvetlere hassas” açıklaması yapıldı.

Üniversite öğrencileri, #AcilEylemPlanıNerede, #ÇapaBağırıyor, #ÇapaYıkılıyor etiketleriyle yaptıkları sosyal medya paylaşımlarında hasarlı binaların fotoğraflarını paylaştı ve tepkilerini dile getirdi.

Valilikten tahliye kararı

Öğrencilerin eylemli tepkisi üzerine, İstanbul Valiliği 1 Ekim’de yaptığı yazılı açıklamayla, hasar tespiti yapıldığını ve Diş Hekimliği Fakültesi’nin tahliyesine karar verildiğini duyurdu.

Valiliğin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Diş Hekimliği Fakültesi’nde bulunan 7 adet binada yapılan deprem ön hasar tespiti incelemesi neticesinde;

Binaların genel olarak bodrum katlarında kullanılan betonun deniz kumundan imal edildiği, beton kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir.

Bunun yanında çok sayıda kolonun rutubete bağlı olarak korozyona uğradığı, beton dökülmelerinin oluştuğu, kolonlarda hem deprem hem de fiziki şartlardan kaynaklı önemli yapısal hasar bulunduğu tespit edilmiş ve binaların tahliyesine karar verilmiştir.”

 

 

 

 

İstanbul ve Ankara’da gençlik faaliyetleri

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB), geçtiğimiz hafta İstanbul ve Ankara’da yürüttüğü faaliyetle gençliği mücadeleye çağırdı.

İstanbul

Bakırköy’de Liselilerin Sesi’nin yeni sayısı liselilere ulaştırıldı.

Ajitasyonlarda ekonomik kriz ile eğitimin daha da paralı hale gelmesi, gericileştirilmesi teşhir edilerek liseliler mücadeleye çağırıldı.

Dağıtım boyunca birçok liseli ile sohbetler gerçekleştirildi.

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği (DGB) de, üniversitelerin açılmasıyla birlikte “Üniversiteye Hoşgeldin” bildirisini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Siyasal Bilimler Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’nde sınıflarda dağıtarak gençliği geleceği için mücadele etmeye çağırdı. Bildiride; yemekhanelere, yurtlara ve ulaşıma getirilen zamların, ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte artan işsizliğin ve gençleri bekleyen geleceksizlik teşhir edilerek mücadele vurgusu yapıldı.

Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapılması planlanan “Millet Bahçesi” projesine karşı Hazırlık bölümünde sınıflarda hafta boyunca İngilizce “Millet Bahçesi nedir? YTÜ ranta ve talana açılmasın!” yazıldı.

Ankara

Ulucanlar Katliamı’nın 20., Teslim Demir (Sinan) yoldaşın ölümünün 1. yıldönümü dolayısıyla yazılama çalışması yapıldı. Mamak’ta “Zafere On Yıldız Daima Parlayacak!”, “Yaşasın Ulucanlar Direnişimiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Sinan Yoldaş ölümsüzdür!” şiarları yazıldı.

Ankara Mamak’ta bir lisenin çevresine yapılan yazılamalarda “Liseliler Birliğe DLB’ye”, “Liselilerin Sesi yükseliyor”, “Paralı eğitim istemiyoruz” şiarları kullanıldı.

Ertesi gün aynı okulda Liselilerin Sesi dağıtımı yapıldı ve liselilerle, okul içerisinde yaşadıkları sorunlar hakkında sohbet edildi.

Dağıtıma yoğun ilgi gösteren liseliler, “Bir daha dağıtıma gelecek misiniz, ne zaman geleceksiniz” diye sordu. 

 

 

 

 

İstanbul DGB “eğitimde ticarileşme” gündemiyle buluştu

 

İstanbul’da DGB’liler gerçekleştirilecek çalıştayın hazırlıkları kapsamında “neo-liberal politikalar ve eğitim” gündemi üzerinden bir araya geldi.

Buluşmada, GATS anlaşması ve Bologna süreci anlatılarak bunların kapsamı ve içeriği üzerinde duruldu. Bu süreçlere Türkiye’nin ne zaman dahil olduğu ve bu politikaların eğitime olan yansımaları konuşuldu. Eğitimdeki ticarileşmeyle birlikte somutta ne gibi değişikliklerin olduğu örneklendirildi. “Eğitim dönemini yurt ve yemekhane zamları ile açmak neo-liberal politikaların somut karşılığıdır” denildi.

Ardından DGB’nin temel talepleri olan “Eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitim” başlıkları tek tek ele alınarak konu üzerine düşünceler paylaşıldı. Bu taleplerin mücadele edilmeden kazanılamayacağı vurgusu yapılarak tartışma sonlandırıldı.