4 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/36

Kapitalizm sömürü ve ölüm düzenidir!
Savaş tamtamları saray rejiminin bekası için çalınıyor
Nereye baksan hırsızlık, yağma, talan…
Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma
Direnişler sadece direnenlerle değil, sınıf dayanışması ile güçlüdür!
“Eaton’da sendika yönetimi ve patron iş birliğiyle işten atıldık”
Petrol-İş İzmir Şube’de neler oluyor?
MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuç bildirgesi: “Kazanmak için safları sıklaştıralım!”
Birleşik Metal-İş bürokrasisinin son dönemdeki pratiğine dair birkaç hatırlatma!
Yeni Ekonomi Programı: Daha fazla yoksulluk, sefalet, kölece çalışma koşulları!
Yeni Ekimler ve sosyalizm için ileri! - Teslim Demir
Wuppertal’da Teslim Demir’i anma etkinliği
Son nefeslerine kadar devrim için mücadele edenlere…
Habip, Ümit ve Sinan yoldaşlar için mezar anmaları
Sınıf devrimcileri Ulucanlar şehitleri ile Teslim Demir’i andı
ABD başkanlık seçimleri ve Trump’ı azletme krizi
Çapa’da öğrenciler hasarlı binaya girmedi
“Memleketimden İnsan Manzaraları”
Ankara Katliamı ve katil devlet gerçeği
Bahçelievler Katliamı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuç bildirgesi: “Kazanmak için safları sıklaştıralım!”

 

MİB MYK Ekim ayı toplantısını gerçekleştirdi. Ekonomik krizin derinleştiği, artan hak gasplarının yanı sıra ağırlaşan çalışma ve yaşam koşulları karşısında metal işçisinin ihtiyaçları ve mücadelesi masaya yatırıldı. İçinden geçilen Metal Grup TİS süreci bu değerlendirmeler ışığında ele alınmaya çalışıldı. Gerçekleştirilen değerlendirmeleri ve alınan kararları işçi sınıfımızın bilgisine sunarız.

-Halihazırda ülke derin ve çok yönlü bir kriz sürecinin içinden geçmektedir. Ekonomik kriz ile ülke içinde ve dışında yaşanan siyasal krizler birbirini bütünlemekte, giderek tabloyu daha ağır bir içeriğe kavuşturmaktadır. Tüm bu gelişmeler güncel yaşamın bütününü doğrudan etkilemekte, belirlemektedir.

-İçeride ve dışarıda yaşanan siyasal krizler, işçi sınıfına gerici-şoven propaganda olarak geri dönmektedir. İçeride etnik, dinsel ve mezhepsel ayrımlarla sınıf ve emekçi kitleler birbirine düşürülürken, yapay ayrımlar körüklenirken diğer yanda yanı başımızda kardeş halklara karşı düşmanlık tohumları ekilmektedir. Kirli manipülasyonlarla gerçekler karartılmaya, işçi ve emekçilerin bilinçleri bulandırılmaya çalışılmaktadır. Bu yolla sermaye düzeninin ve AKP’nin çıkarlarına dolgu malzemesi olmamız istenmektedir.

-Bu tabloyu ekonomik kriz ve kriz eksenli dayatılan sosyal yıkım saldırıları izlemektedir. Hemen her geçen gün yaşam koşulları ağırlaşırken, vergilerle, iğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlarla belimiz bükülmekte, ücretlerimiz giderek erimektedir. Kıdem tazminatının gaspı hazırlıkları, ekonomi programları, mecliste bekleyen sosyal yıkım saldırıları, elimizde ne kaldıysa hepsini almayı hedeflemektedir. Çalışma koşulları ağırlaşmakta, işsizlik derinleşmekte, krizin faturası her yolla işçi sınıfının sırtına yıkılmaktadır. Kopartılan onca yaygaraya rağmen patronlar, hükümetin de yardımıyla krizi fırsata çevirmekteler. Fonların yağması, vergi indirimleri, teşvikler peşi sıra gelmekte, şirketlerin kâr oranları korunurken kimi şirketler ise kârlarını arttırmaktadır.

Bu tablodan çıkış ancak işçi sınıfının topyekûn mücadelesi sayesinde olanaklı olabilir. Birliğimiz, karşımızda bulunan sermaye düzenine ve onların temsilcilerine karşı metal işçilerini, birliğini kurmaya ve sınıfsal çıkarları etrafında örgütlü mücadelesini güçlendirmeye çağırmaktadır.

-Toplantının bir diğer başlığı Eylül ayında gerçekleştirilen MİB Türkiye Meclisi’nin değerlendirmesi olmuştur. Birçok il ve fabrikadan, farklı sendikalara üye işçilerin katılımıyla gerçekleştirilen meclis çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır. MYK’mız, meclis tartışmaları ve değerlendirmelerini tekrar onaylamaktadır.

-Metal Grup TİS sürecinde taslaklar metal işçisinin ihtiyaçlarından ve beklentilerinden uzak bir temelde hazırlanmış ve MESS’e sunulmuş bulunuyor. İlk görüşmelerin Ekim ayının ilk haftası itibarıyla başlayacağı ifade ediliyor. Türk Metal’in sendika ağalarının şovuna dönüştürdüğü taslak açıklama toplantıları, taslağın kendisi gibi tam anlamıyla fiyaskodur.

Birleşik Metal-İş ise bir kez daha göstermelik toplantılar ötesine geçememiş, üyelerinin iradesini yok saymış, tabanın beklentisine yanıt üretmeyen bir taslağı MESS’e sunmuştur. Çelik-İş ise hâlâ TİS süreci yokmuş gibi davranmaya devam etmektedir. MYK’mız bir kez daha taslakların geri çekilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. MESS’in neyi ne kadar vereceği değil, haklı ve meşru istemler temelinde, metal işçilerinin onayına sunularak taslakların revize edilmesi gerektiğini belirtmektedir. İnsanca yaşamaya yetecek ücret, sözleşmenin 2 yıllık olması, 7 saatlik işgünü 35 saatlik çalışma haftası, kesintisiz iki günlük hafta sonu tatili, esnek-taşeron çalışmanın yasaklanması, ikramiyelerin ve sosyal hakların maaşlardan ayrı ödenmesi, işçi güvenliği önlemlerinin arttırılması, %15’lik vergi diliminin üzerinde yaşanacak kesintilerin patronlar tarafından karşılanması vb. talepler öne çıkmaktadır.

Bunu başarmak metal işçisinin elindedir. Metal işçileri inisiyatifi eline almalı, taleplerin revize edilmesinden sürecin örgütlenmesine kadar tüm aşamalarda söz ve karar sahibi olmalıdır. MYK’mız vakit kaybetmeksizin metal işçilerini fabrika fabrika birliğini kurmaya, olanları güçlendirmeye ve fabrikalar arasında iletişimini kurmaya çağırmaktadır. Bu MESS ve AKP’nin olası engelleme ve grev yasakları karşısında taleplerimizi kazanabilmek için olduğu kadar, sendikaların başına çöreklenmiş ağalar takımına karşı da acil bir ihtiyaçtır.

-MYK’mızın bir diğer gündemi fabrikalardan yansıyanlar olmuştur. Metal işçisi saflarında çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaşmasıyla paralel öfke de artmaktadır. TİS süreci ve sendikal bürokrasinin tutumları bu öfkeyi güçlendirmekte, sendikaları işgal eden ağa takımını söküp atmak için olanaklar birikmektedir. Farklı birçok fabrikadan yansıyan somut gelişmeler bunu göstermektedir. Metal işçileri geçmiş mücadele deneyimlerinden bu gözle de yararlanarak, önümüzdeki dönem için dersler çıkartmalı, metal işçisinin mücadelesi önünde temel engellerden birisi olan sendikal bürokrasiye karşı örgütlü gücüyle mücadeleyi güçlendirmelidir.

-Birleşik Metal-İş genel kurullar süreci içinde. Şube genel kurullarının ardından genel merkez genel kurulu önümüzdeki aylar içinde toplanacak. Koltuk hesaplarına endeksli genel kurullar bir muhasebe alanlarına çevrilmeli, metal işçisinin mücadelesinin ihtiyaçlarının tartışıldığı kürsüler haline getirilmelidir. MYK’mız Birleşik Metal-İş üyesi işçileri TİS sürecinin içinden geçtiğimiz şu günlerde öne çıkmaya, inisiyatif almaya ve sendika ağalarıyla hesaplaşmaya çağırmaktadır.

-Yürütülen tartışmalar ve alınan kararlar üzerinden MYK’mız bu süreci bir dizi aracın bir arada kullanıldığı bir çalışma dönemi olarak planlamaktadır. Metal işçilerini uyaran, bilinçlendiren, yol göstermeye çalışan bildiriler, afişler, yayınlar kullanma kararı almıştır. Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısının gündemleri oluşturulmuş, iş bölümü yapılmıştır.

Bu vesileyle metal işçilerini bir kez daha kenetlenmeye, MİB ile iletişimini güçlendirmeye ve kazanmak için kararlı bir mücadeleye hazırlanmaya çağırıyoruz.

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu