4 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/36

Kapitalizm sömürü ve ölüm düzenidir!
Savaş tamtamları saray rejiminin bekası için çalınıyor
Nereye baksan hırsızlık, yağma, talan…
Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma
Direnişler sadece direnenlerle değil, sınıf dayanışması ile güçlüdür!
“Eaton’da sendika yönetimi ve patron iş birliğiyle işten atıldık”
Petrol-İş İzmir Şube’de neler oluyor?
MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuç bildirgesi: “Kazanmak için safları sıklaştıralım!”
Birleşik Metal-İş bürokrasisinin son dönemdeki pratiğine dair birkaç hatırlatma!
Yeni Ekonomi Programı: Daha fazla yoksulluk, sefalet, kölece çalışma koşulları!
Yeni Ekimler ve sosyalizm için ileri! - Teslim Demir
Wuppertal’da Teslim Demir’i anma etkinliği
Son nefeslerine kadar devrim için mücadele edenlere…
Habip, Ümit ve Sinan yoldaşlar için mezar anmaları
Sınıf devrimcileri Ulucanlar şehitleri ile Teslim Demir’i andı
ABD başkanlık seçimleri ve Trump’ı azletme krizi
Çapa’da öğrenciler hasarlı binaya girmedi
“Memleketimden İnsan Manzaraları”
Ankara Katliamı ve katil devlet gerçeği
Bahçelievler Katliamı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Habip, Ümit ve Sinan yoldaşlar için mezar anmaları

 

Türkiye devrimci hareketinin yarım asırlık çınarı Teslim Demir (Sinan) yoldaş, aramızdan ayrılışının birinci yılında sınıf devrimcileri tarafından mezarı başında anıldı. Sınıf devrimcileri, Ulucanlar şehitlerini, Habip Gül ve Ümit Altıntaş’ın mezarı başında yaptıkları açıklamalarla andı.

Teslim Demir’in mezarı başında anma

İzmir’deki mezarına karanfiller bırakıldıktan sonra Sinan yoldaş şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada, Sinan yoldaşın yaşamı boyunca, devrimci mücadeleden vazgeçmeyen, bu uzun koşuda karşılaştığı tüm zorluklara rağmen dava insanı olmanın onurunu taşıyan, tasfiyeci-reformist cereyana karşı devrim ve sosyalizm davasını Ekim ve partide bütünleştiren bir komünist olduğu söylendi. Sinan yoldaşın Türkiye devrimci hareketinde tuttuğu yer ise şu ifadelerle ortaya konuldu:

Sinan yoldaşın ölüm haberi duyulduğunda devrimci hareketlerin büyük çoğunluğunun yayınladığı mesajlardan da anlaşıldığı gibi, Türkiye devrimci hareketi içerisindeki saygınlığı ve mütevaziliği ile tuttuğu yer bir kez daha görülmüştür. Sinan yoldaş ortaya koyduğu yarım asırlık mücadeleci yaşamıyla sadece biz yoldaşlarının değil Türkiye devrimci hareketi içinde hem bir dava önderi hem de bir sıra neferiydi. Bize düşen ise onun yarım asır boyunca sarsılmaz bir inançla taşıdığı kızıl bayrağı yükseltmek ve daha da ileriye taşımaktır.” Konuşmanın ardından anma sonlandırıldı.

Habip Gül’ün mezarı başında anma

Sınıf devrimcileri Ulucanlar şehitlerini anmak için Helvacı Köyü mezarlığında bir araya geldi. Polisin geçen seneye oranla daha yoğun yığınak yaptığı anmaya Habip yoldaşın ailesi de katıldı. Yoldaşın mezarına karanfiller bırakıldıktan sonra mezara Habip yoldaşın, Ümit yoldaşın ve Teslim Demir’in resimleri konuldu. Kızıl bayraklar ile mezarın etrafında toplanıldı.

Ulucanlar Katliamı’nda şehit düşenler ve bir yıl önce yakalandığı hastalık nedeni ile yaşamını yitiren Sinan yoldaş şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşuyla anma başladı.

Saygı duruşunun ardından BDSP adına kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmada Ulucanlar Katliamı’nın yaşandığı döneme dikkat çekilerek, bu dönemde, krizin faturasının IMF politikalarıyla işçi ve emekçilere kesilmek istendiği belirtildi. Sermaye devletinin cezaevlerine dönük politikaları anlatılarak, devletin cezaevlerine saldırısının gerçek nedeninin işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin öncüleri olan devrimcileri teslim almak olduğu, devrimcileri teslim alarak dışarıyı teslim almanın kolay olacağı düşüncesiyle sürekli cezaevlerine operasyonlar yapıldığı söylendi. “F tipi hücrelere geçmenin ilk provası ‘99 Ulucanlar katliamında yapılmıştır” denilen konuşmada, dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in “Biz içerisini teslim almadan dışarıyı teslim alamayız” sözünün, devletin devrimcilere, cezaevlerine dönük politikasını çok net ortaya koyduğu ifade edildi.

Habip yoldaş şahsında devrimcilerin cezaevlerindeki direnişine değinildi. Devletin katliamcı yüzü kadar devrimcilerin de direniş geleneğinin olduğu vurgulandı. Denizlerden, Mahirlerden, İbolardan devralınan direniş geleneği olduğu söylenerek Habip yoldaşın yaşamı ve devrimci kimliği hatırlatıldı. Genç yaşlarda devrimcilerle tanıştığı belirtilen konuşmada, “Sonrasında bir demir çelik işçisi olduğu dönemde Ekim ile tanışmış, yaşamı boyunca birçok gözaltı işkence ve tutuklamalara rağmen direnmiş, yoldaşlarına, davasına bağlılığını her seferinde gözaltında ve zindanlarda göstermiştir” ifadeleri kullanıldı. Konuşmanın devamında “Onca işkencelere rağmen gerçek ismi ‘Nevzat Çifçi’ye ulaşamamışlardır. Habip Gül direniş geleneğini partisinden almıştır” diye eklendi.

Sinan yoldaşın devrim ve sosyalizm yolunda nefesinin sonuna kadar mücadele ettiği vurgusuyla devam eden konuşmada, Teslim Demir’in 1980 dönemindeki askeri faşist darbe ve sonraki süreçte devrimden kaçanlara, devrim ve sosyalizm umudunu yitirmiş olanlara inat, tasfiyecilere inat sosyalizm davasından geri adım atmadığı aktarıldı ve partiye bağlılığından bahsedildi. Sinan yoldaşın Türkiye devrimci hareketinin yarım asırlık çınarı olduğu ifade edilerek Habip yoldaşın mayasının sağlam olduğu ve “çeliğin aldığı suyu” unutmadığı vurgulandı.

İçinden geçtiğimiz süreç özetlenerek “İşçilere, emekçilere saldırıların ve baskının arttığı bu dönemin karanlığından ancak Habip, Ümit, Hatice, Alaattin ve Sinan’ın bizlere bıraktığı bayrağı daha yukarı taşıyarak çıkılabiliriz” denildi.

Anma Habip yoldaşın sevdiği türkü olan “Drama Köprüsü”nün hep birlikte söylenmesinin ardından sonlandırıldı.

Ümit Altıntaş’ın mezarı başında anma

İstanbul’da sınıf devrimcileri Ümit Altıntaş’ın mezarı başında yaptıkları etkinlikle, hem Ulucanlar şehitlerini hem de geçtiğimiz yıl ölümsüzleşen Teslim Demir (Sinan) yoldaşı andı.

Ulucanlar’ın, katliam kadar ve katliam karşısındaki devrimci direngen tutumla anılması gerektiği, devrimci tutsakları teslim alma saldırısına karşı direnişle bu hedefin boşa düşürüldüğü söylenerek anma etkinliği başladı. Devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından BDSP adına yapılan konuşma ile Ümit, Habip ve Sinan yoldaşlar şahsında partili kimliğin ve mücadelenin önemi vurgulandı. “‘Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir’ sloganının gerçek karşılığı, onların bizlere bıraktığı devrim mücadelesine katılmaktan geçiyor” vurgusu yapıldı.

“Onlar partinin özü ve özetidir dediğimiz Ümit ve Habip yoldaşların siyasal yaşamları, devrim davasına adanmışlığın ve örgütlü-partili kimliğin örneğidir” denilen konuşmada, buna örnek olarak Habip’in mahkemede yaptığı siyasal savunma, Ümit yoldaşın kuruluş kongresinde yaptığı konuşma örnek verildi. Ümit yoldaşın “Partiyi kazandık, gerçekte geleceğimizi gözbebeğimiz gibi korumamız gereken temel bir tarihsel aracı kazandık. Üzerine tereddütsüz öleceğimiz bir davayı kazandık. Önümüzde sınıfı partiye kazanma, parti ve sınıfa dayanarak devrimi kazanma sorumluluğu var!” sözleri hatırlatılarak, devrimci mirası ileriye taşımanın yolunun devrimci sınıf mücadelesini büyütmekten geçtiği söylendi.

Geçtiğimiz yıl ölümsüzleşen, devrimci hareketin yarım yüzyıllık çınarı olan, hayatını devrim ve sosyalizm mücadelesine adamış olan Teslim Demir (Sinan) yoldaş anılarak devam eden konuşma, “Bugün bizlere düşen sorumluluk bulunduğumuz her alanda örgütlü mücadele içinde yer almak, bizlere devredilen devrimci mirasa onu ileriye taşıyarak sahip çıkmaktır” vurgusuyla bitirildi.

Ardından hep bir ağızdan söylenen marşlarla anma etkinliği bitirildi.