4 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/36

Kapitalizm sömürü ve ölüm düzenidir!
Savaş tamtamları saray rejiminin bekası için çalınıyor
Nereye baksan hırsızlık, yağma, talan…
Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme ve piyasalaştırma
Direnişler sadece direnenlerle değil, sınıf dayanışması ile güçlüdür!
“Eaton’da sendika yönetimi ve patron iş birliğiyle işten atıldık”
Petrol-İş İzmir Şube’de neler oluyor?
MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuç bildirgesi: “Kazanmak için safları sıklaştıralım!”
Birleşik Metal-İş bürokrasisinin son dönemdeki pratiğine dair birkaç hatırlatma!
Yeni Ekonomi Programı: Daha fazla yoksulluk, sefalet, kölece çalışma koşulları!
Yeni Ekimler ve sosyalizm için ileri! - Teslim Demir
Wuppertal’da Teslim Demir’i anma etkinliği
Son nefeslerine kadar devrim için mücadele edenlere…
Habip, Ümit ve Sinan yoldaşlar için mezar anmaları
Sınıf devrimcileri Ulucanlar şehitleri ile Teslim Demir’i andı
ABD başkanlık seçimleri ve Trump’ı azletme krizi
Çapa’da öğrenciler hasarlı binaya girmedi
“Memleketimden İnsan Manzaraları”
Ankara Katliamı ve katil devlet gerçeği
Bahçelievler Katliamı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petrol-İş İzmir Şube’de neler oluyor?

 

Petrol-İş İzmir Şube’de bir süredir gündemde olan tartışmalar, sendikal bürokrasinin sınıf hareketinde yarattığı tahribatı bir kez daha gözler önüne serdi. Şube başkanı Orhan Zengin’in fabrika servis şirketini değiştirme çabaları ile başlayan süreç, temsilcilerle işçilerin tepki göstermesinin ardından TPİ işyeri baş temsilcisinin görevden alınmasıyla devam ediyor.

Son yapılan Genel Kurul, otuz yılı aşkın süre şube başkanlığı koltuğunu bırakmayan, kendine muhalif işçileri işten attıran, sözleşmeleri patronla içkili mekanlarda bağlayan, bahsi geçen servis şirketi Kemtaş’a Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda ihale kazandırarak kendisi de bundan nemalanan eski başkanın bu sebeplerle devrilmesiyle sonuçlanmıştı. İşçilerin haklı öfkesiyle koltuktan indirilen başkanın koltuğuna, “demokrasi” vaatleriyle, onun sağ kolu olan Orhan Zengin oturdu. Bugün yaşananlara baktığımızda, değişen tek şeyin başkanın ismi olduğu görülüyor. Şubeye bağlı en kalabalık fabrikalar olan TPİ temsilcileri ve Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Örgen, gerici çıkarlar amacıyla başlatmış olsalar da şubede yaşanan haksızlık ve yolsuzlukların ortaya saçılmasına vesile oldular.

Eski şube başkanından devralınan sendikal anlayış, işçilerin deyimiyle “aile şirketi” olarak, yeni Şube Başkanı tarafından sürdürülüyor. Orhan Zengin seçimlere “Demokratik bir sendika”, “Eleştirenler baş tacımızdır”, “Kimse işten attırılmayacak” diyerek girmişti. Seçilmesinin ardından “İzmir Şube’ye bu kadar demokrasi yeter” diyerek işçi tehdit eden, TPİ sözleşmesinde işçilere grev yapmanın zararlarını anlatarak mücadelenin önüne geçen, yolsuzluklarını ortaya çıkaranları tehdit eden,
görevden alan biri olduğu çok geçmeden ortaya çıktı. Tüm bunlar Orhan Zengin şahsında açığa çıkan sendikal anlayış ve bürokrasi tartışmasını yeniden gündemleştirdi.

Bu tartışmalar, işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı engelleri, sendikal bürokrasinin ne derecede köklü olduğunu, işçilerin bu durumu yer yer olumlayarak-kabul ederek tablonun bir parçası haline geldiklerini gösteriyor. İşçilerin mücadeleye olan uzaklıkları ve çekinceleri aynı tabloyu besleyen en önemli etken olarak öne çıkıyor.

Şube yönetimi ve temsilcilik gibi görevleri “işçiye hizmet” olarak nitelendiren bu anlayıştan “görevli”ler, “hizmetin karşılığı” olarak servis şirketinden para kazanmayı da yönetimin istediği kişiyi atayıp, görevden almasını da olağan sayıyorlar. Keza sözleşme dışı para almaktan hususi araç tahsis edilmesine değin sendikal mücadeleyle yakından uzaktan alakası olmayan bir dizi yolsuzluğu yapmakta sorun görmüyorlar. Buna rağmen işçilerin sessizliği ve bu anlayışla hesaplaşmaması düzenin böylece sürüp gitmesine yol açıyor.

Sendikaların aile şirketi gibi yönetilmesine karşı sınıf mücadelesini yükselten; hükümetin sınıfa yönelik çok yönlü saldırılarına karşı cevap üreterek eyleme geçirebilen; tabanın söz-yetki-karar sahibi olduğu; başkanlık ve temsilcilik gibi görevlerin tabanın iradesinin temsilinden başka bir özelliğinin/ayrıcalığının olmadığı bir sendikal anlayışı ancak işçilerin kendisi hakim kılabilir. Bunun için öncü-mücadeleci işçilere büyük görevler düşüyor. Fabrikalarda her bölümde kendini var edebilen komiteler kurmak, bu komitelerde sınıf bilincini oluşturacak eğitimler yapmak, örgütlülüğü ve birliği güçlendirmek, fabrika içindeki sorunlarda veya sendikanın tamamını ilgilendiren konularda taban iradesini hakim kılmak gerekiyor. Tüm bunlar için ve örneğin kıdem tazminatının gaspı gibi saldırılara karşı kararlı şekilde mücadeleyi örgütlemek sendikal bürokrasiyi alaşağı etmenin tek yoludur.

İzmir Şube özelinde TPİ, TETRAPAK ve DYO işçileri bugün yaşadığımız sorunları aşmak, sendikaların genelinde bu mücadeleci çizgiyi hakim kılmak için adım atmalıdırlar. Türkiye sendikal hareketine sirayet etmiş bu durumu parçalamak, sendikal bürokrasiyi ortadan kaldırmak, sermayedarlar ile yüz yıllardır süren sınıf mücadelesinde sömürünün sonlandırılması için olmazsa olmazdır.

İzmir’den sınıf devrimcileri

 

 

 

 

Özçelik-İş’in satış taslağı ortaya çıktı!

 

Metal TİS sürecinde Türk Metal ve Birleşik Metal-İş, metal işçilerinin istek ve beklentisinin çok gerisinde olan taslaklarını açıklamıştı. İçinden geçilen ekonomik krizin yükünün her geçen gün arttığı, metal şirketlerinin kârlarını korumak bir yana arttırdıkları böylesi bir dönemde açıklanan taslaklar haklı olarak tepkiyle karşılanmıştı. Metal işçileri, MESS’in ne vereceği değil, metal işçilerinin haklı ve meşru talepleri üzerinden taslakların revize edilmesi istemini yükseltmişti.

Tüm bunlar olurken, yetkili üçüncü sendika olan Özçelik-İş üç maymunu oynamaya, TİS süreci yokmuş gibi davranmaya özel bir gayret harcamıştı. Metal işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını zerre kadar umursamayan Özçelik-İş, önemli bir dönemde yaşanılan TİS sürecini gündemine almaktansa, hükümet yandaşlığı yapmayı kendine görev edinmiş durumda. 8 Ekim’de MESS ile masaya oturacak Özçelik-İş, hâlâ resmi olarak TİS taslağını açıklamamış durumda.

Sır gibi sakladıkları satış taslağı ortaya çıktı. Türk Metal’in taslağının hemen aynısı olan taslağın saklanmasının nedeni de bu vesileyle daha iyi anlaşıldı. İşçilere gönderilen ve MİB’in ulaştığı taslakta net bir ücret talebi dahi yok. İşçilerin aktardığına göre Özçelik-İş, sosyal haklar ile birlikte %26’lık artış istiyor. Sonraki 6 aylık dönemlere ise sırasıyla enflasyon+2, enflasyon+1 ve enflasyon+1 talep ediyor.