12 Ekim 2018
Sayı: KB 2018/38

Kriz derinleştikçe saray rejimi saldırganlaşıyor
Kriz derinleşiyor, enflasyon artıyor
İşçi ve emekçiden alınan vergiler gericiliğe akıtılıyor!
“Enflasyonla mücadele programı” faturayı emekçilere ödetme seferberliğidir!
Sağlık hakkına erişim giderek zorlaşıyor
“Sağlıkta dönüşüm” sağlık çalışanlarına şiddet ve ölüm getiriyor!
Teslim Demir yurtdışında kitlesel bir etkinlikle sonsuzluğa uğurlandı
Teslim Demir İzmir’de sonsuzluğa uğurlandı: Mücadelemizde yaşayacak!
4 ilde gözaltı terörü
Yasını tutmayacak, bize bıraktığın bayrağı her yerde dalgalandıracağız!
EKİM: Yeni bir çizgi, yeni bir kültür, yeni bir gelenek! - Teslim Demir
Siper yoldaşlarından Teslim Demir’e...
İşsizlik fonu yağması devam ediyor
Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için örgütlenelim!
“Greif işgaline açılan dava, sınıfın mücadelesine karşıdır”
Tutuklama saldırıları işçiler başını kaldırmasın diyedir
“Tüm işçi sınıfına gözdağı verilmek isteniyor”
IMF büyüme beklentilerini düşürdü
Özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık
Sınırsız enerji
Bir Cuma hikayesi
Yeni Ekimler için!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

IMF büyüme beklentilerini düşürdü

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel planda ekonomik büyüme beklentilerini yükselen riskler nedeniyle aşağı çekti. Türkiye’nin 2018 yılı için büyüme tahminini ise Temmuz ayında açıkladığı yüzde 4.2 seviyesinden 0.7 puan indirerek, yüzde 3.5 seviyesine düşürdü.

IMF, “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu”nun (DEG) Ekim 2018 sayısını “İstikrarlı Büyümeyi Sınayan Zorluklar” başlığıyla yayımladı. Her yıl, IMF-Dünya Bankası toplantıları öncesinde iki kez yayımlanan raporda son 6 ayda gümrük tarifeleri, siyasi belirsizlikler ve yükselen piyasalardaki sermaye çıkışları nedeniyle küresel ekonomideki risklerin arttığı ve büyüme beklentilerinin aşağı çekildiği yer aldı. 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentileri bu nedenle yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye indirildi.

İşsizlik yüzde 12,3’e çıkacak

Raporda gelecek yıl Türkiye’nin büyüme tahmini yüzde 0,4 olarak açıklandı.

Tüketici fiyat endeksinin 2018 sonunda yüzde 15 ve 2019 sonunda ise yüzde 16,7 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

İşsizlik oranları ise 2018 sonu için yüzde 11, 2019 sonu için ise yüzde 12,3 olarak tahmin edildi.

Türkiye’deki cari açığın bu yıl yüzde 5,7’e yükseldikten sonra gelecek sene yüzde 1,4’e gerileyeceği öngörüldü.

Gelişmiş ülkelerin 2019 büyüme beklentisi yüzde 2,1’e düştü

ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahmini 2018 için yüzde 2,9’da sabit bırakılırken Çin’le sürdürülen “ticaret savaşı” nedeniyle bu tahmin 2019 için yüzde 2,7’den yüzde 2,5’e düşürüldü. Almanya’nın bu sene ve 2019’da yüzde 1,9 büyümesinin beklediğini belirtildi. Temmuz ayında bu beklenti yüzde 2,2 ve 2019 için yüzde 2,1 seviyesindeydi. Fransa’nın büyüme beklentisi ise 2018 için yüzde 1,8’den yüzde 1,6’ya ve gelecek sene için yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya çekildi.

İspanya’nın 2018 büyüme beklentisi yüzde 2,8’den yüzde 2,7’ye indirilirken 2019 için ise yüzde 2,2’de sabit tutuldu. Tahminleri değiştirilmeyen İtalya’nın bu yıl yüzde 1,2 ve gelecek sene yüzde 1,0 büyüyeceği rapora yansıdı. İngiltere’nin bu yılki büyüme tahmini yüzde 1,4 ve gelecek seneye yönelik büyüme beklentisi yüzde 1,5’te sabit kaldı. Japonya’ya yönelik 2018 büyüme beklentisi 0,1 puan arttırılarak yüzde 1,1’e çıkarırken, 2019 beklentisi yüzde 0,9 ile bir önceki rapordaki seviyesinde tutuldu. Gelişmiş ülkelerin 2019 büyüme beklentisi yüzde 2,2’den yüzde 2,1’e indirilmiş oldu. 2018 büyüme tahmini ise yüzde 2,4’te sabit kaldı.

Gelişen ekonomilerin büyüme beklentileri aşağı çekildi

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilere yönelik Temmuz ayında 2018 için yüzde 4,9 ve 2019 için yüzde 5,1 olarak belirlenen büyüme beklentisi her iki yıl için de yüzde 4,7’ye geriledi. Bu grupta yer alan Brezilya, Meksika, Arjantin ve Güney Afrika’nın 2018 ve 2019 büyüme beklentileri düşürüldü. Brezilya’nın büyüme tahmini bu yıl için 0,4 puan azalarak yüzde 1,4’e ve gelecek sene için 0,1 puan inerek yüzde 2,4’e geriledi. Meksika’nın tahminleri ise yüzde 2,2 ve 2,5 olarak açıklandı. Temmuz raporunda bu rakamlar yüzde 2,3 ve yüzde 2,7 seviyesindeydi. Arjantin’in bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 1,6 daralacağı öngörüsünde bulunuldu. 2018 ve 2019 için Güney Afrika ekonomisine ilişkin Temmuz’da yüzde 1,5 ve 1,7 olarak açıklanan beklentiler yüzde 0,8 ve 1,4 olarak değiştirildi.

ABD yaptırımları nedeniyle Çin’in 2019 büyüme beklentisinin ise 6,4’ten yüzde 6,2’ye çekildiği belirtildi. Bu yıl için daha önce açıklanan yüzde 6,6 büyüme tahmini ise aynı kaldı. Rusya’nın büyüme tahminleri, bu yıl için yüzde 1,7’de sabit bırakılırken, gelecek yıl beklentisi ise yüzde 1,5’ten yüzde 1,8’e yükseltildi.

 

 

 

 

Fransa’da grev ve eylemler

 

İşçi sendikalarından CGT, FO, Solidaire ve öğrenci sendikalarından UNEF, UNL ve FİDL’in ortak çağrısı ile işçi ve emekçiler, işsizler, emekliler ve öğrenciler Fransız sermaye devletinin Macron eliyle devam eden sosyal yıkım saldırılarına karşı 9 Ekim’de sokaklara çıktı. Başta kamu sektöründe tasarruf adı altında kıyıma, işsizlik ödenekleri ve emeklilik maaşlarında uygulanmak istenen hak gasplarına karşı Paris’te 50 bin, Marsilya’da 40 bin, Bordeaux’da 7 bin, Nantes, Lille, Rouen, Nancy, Le Havre, Caen, Rennes, kentlerinde 5 bin olmak üzere Fransa genelinde yüzden fazla noktada gerçekleşen grev ve eylemlerde 300 bin kişi Fransa genelinde sokaklara çıktı.

Paris’te eğitim, sağlık, postane, demiryolu, toplu taşımacılık, enerji gibi değişik sektörlerde çalışan kamu emekçilerinin yanı sıra öğrenci gençliğin yoğun olarak katıldığı eylemde Montparnas’dan Place d’İtalie’ye yüründü. Yürüyüş boyunca taşınan pankart ve dövizlerde Macron’un uygulamak istediği gerici politikalar ve sosyal hak gasplarına karşı öfke dile getirilerek güvencesizliğe, yoksulluğa ve kemer sıkma politikalarına karşı alım gücünün yükseltilmesi için ücretlere zam yapılması asgari ücretin 1800 avroya yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması için haftalık çalışma saatlerinin ilk etapta 32 saate ,devamında ise 28 saate indirilmesi emekli maaşlarına ve sosyal ödeneklere zam talepleri yükseldi.

Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin kaldırılması, bölgesel ve toplumsal eşitsizliklere son veren herkes için kamu hizmeti, sağlık, emeklilik, işsizlik sigortası gibi kolektif dayanışma mekanizmalarını yıkmayı hedefleyen gerici reformların durdurulması, mezarda emekliliğe karşı emeklilik yaşının 60’a indirilmesi, ücretsiz bilimsel eğitim başlıca talepler arasında yer aldı.

Her zamanki gibi “güvenlik” adı altındaki polis ablukasında gerçekleşen yürüyüşte güzergah boyunca yaşanan polis ve jandarma provokasyonu sonucu yer yer gaz bombalarıyla polis saldırısı yaşandı, saldırılara karşı militan direniş sergilenmesiyle polis saldırısı cop ve gaz tüplerinin eylemcilerin eline geçmesi ile bozguna uğrayarak geri çekilmek zorunda kaldı.