3 Kasım 2017
Sayı: KB 2017/42

Gelecek mutlak sosyalizm!
Mafyalaşmış devlet geleneği sürüyor, sistem çürüyor!
Eski aktöre “yeni görev”
Tek tipleştirilmeye teslim olmayacağız!
Zafer pasif değil, aktif direniştedir!
“Baskıya ve güvencesizliğe karşı tek çözüm direnmektir”
Gülmen ve Özakça’nın doktoru uyardı: Her an her şey olabilir!
Torba yasadan madencinin payına ceset torbaları düşecek!
“Devrimci partinin varlığı devrime hazırlığın ve devrimin geleceğidir!
DEV TEKSTİL GMYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
İş cinayetlerine karşı örgütlü mücadeleye!
Birleşik Metal-İş’te neler oluyor?
Bir sömürü cenneti Mercedes-Benz
Şanlı devrimin, devrimci kadınları!
YÖK ve YÖK düzenine karşı 6 Kasım’da alanlara…
MEB’den öğrencilere baraka, sermayeye rant alanı
Bağımsızlık referandumları ve kapitalizmin çürümüşlüğü
Her yerin şarkısı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mafyalaşmış devlet geleneği sürüyor, sistem çürüyor!

 

3 Kasım 1996’da Susurluk’ta bir kamyonun bir arabaya çarpması sonucu yaşanan “kaza” ile sermaye devletinin tüm pislikleri ortaya çıkmıştı. “Susurluk Skandalı” adıyla tarihe geçen bu “kaza” aslında “derin devlet”i değil, devletin kendisinin ne kadar mafyalaştığını, bir kontrgerilla devletine dönüştüğünü göstermişti. Diğer taraftan, çeteleşen devletin ortaya saçılan pisliklerine karşı 12 Eylül’ün ardından ilk defa günlerce süren, milyonlarca insanın katıldığı kitle gösterileri yaşanmış, milyonlarca insan daha aydınlık bir geleceğe duydukları özlemi “sürekli aydınlık için bir dakika karanlık” şiarıyla gerçekleştirdikleri “ışık söndürme” eylemleri ile göstermişlerdi. Türkiye’nin hemen her yerinde gerçekleşen bu eylemlere katılan insan sayısı, eylemlerin doruk noktasında yaklaşık 30 milyonu buldu.

Ne olmuştu?

Susurluk’ta yaşanan “kaza”da, Mercedes’i kullanan İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, üzerinde "Mehmet Özbay" sahte kimliği bulunan, kırmızı bültenle aranan katliam sanığı Abdullah Çatlı ve "Melahat Özbay" sahte kimlikli, sevgilisi Gonca Us öldü. Hem kontrgerilla faaliyeti yürüten Bucak aşiretinin temsilcisi olup hem de DYP’den Şanlıurfa Milletvekili olan Sedat Bucak ise yaralı olarak kurtuldu. Çatlı, 39 yıl önce Ankara'nın Bahçelievler semtinde Türkiye İşçi Partisi üyesi yedi öğrencinin öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı’nın ve Abdi İpekçi'nin katlinin de sorumluları arasındaydı.

“Kaza” sonrası kontrgerilla tetikçiliğini yapan aşiret lideri bir milletvekilinin, bir kontrgerilla tetikçisinin ve bir emniyet müdürünün olduğu araçtan suikast silahları çıkmış, bu kişilerin ve diğer kontrgerilla tetikçilerinin öncesinde ve sonrasındaki ilişkileri bir süre basına da yansımıştı. Böylece mafyalaşan devlet görünür hale gelmişti.

Bu karanlık nedeniyle gelişen tepkilere karşı devletin yanıtı ise bilindiği gibi oldu. Meclis Araştırma(ma) Komisyonu kuruldu ve hızla yaşanan skandal kapatılmaya çalışıldı. Sonrasında devletin kendi içindeki hesaplaşmanın bir amacına dönüştürüldü. “Bin operasyon”la övünen ve ‘90’lı yıllara damgasını vuran kontrgerilla cinayetlerinin başlıca sorumlularından olan dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar istifa etti fakat aynı zamanda aklandı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ise bu kazaya karışanlarla birlikte isimleri teşhir olan Haluk Kırcı, Yeşil, İbrahim Şahin gibi tüm kontrgerilla tetikçilerini “kurşun atan da, kurşun yiyen de bizim için saygıyla anılır, onlar şereflidirler" diyerek açıkça sahiplendi. Mafyalaşan devletin açığa çıkan karanlık yüzünü temize çıkarmak için İçişleri Bakanlığı görevine getirilen ve yıldızı tekrar parlatılan Meral Akşener ise Susurluk ile ortalığa saçılan pisliklerin üzerini örtmede gayet başarılı bir performans sergileyerek, bugün kendisine biçilen misyonu ne kadar hak ettiğini daha o günlerde göstermiş oldu.

Susurluk sonrası açığa çıkan devletin karanlık yüzü sonraki yıllarda gizlenmeye çalışıldı. On milyonlarca insanın ortaya koyduğu tepkinin içi boşaltılarak hedefinden saptırılmak istendi. Böylece devlet gerçeği gözlerden gizlenmeye çalışıldı. Oysa tamamıyla bir kontrgerilla devletine dönmüş, mafyalaşmış devlet gerçeğini gizlemek mümkün değildi. Çünkü devlet mekanizmasının kendisi tüm kurumlarıyla çürümüş, yozlaşmıştır.

Devletin bu bilinen yüzü, AKP’nin ilk yıllarında çizdiği liberal yüz ile (sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda) her ne kadar kapatılmaya çalışılsa da orta yerde duran gerçek asla saklanamamıştır. Kürt halkına, devrimcilere, toplumsal muhalefete karşı uygulanan kontra yöntemleri, sıra düzen kikleri arasındaki çatışmaya gelince birbirlerine karşı kullanmaktan da geri durmamışlardır. Rakiplerini sindirmek için ortaya çıkan kasetler, gerek Ergenekon gerek “FETÖ” gerekçesiyle hayata geçirilen soruşturmalarda izlenen yöntem sermaye devletinin ve kendi menfaatlerini ayakta tutmaya çalışanların ne kadar çürüdüğünü fazlasıyla göstermektedir.

Düzen aktörlerinin yöntemi mafya yöntemi, dili ise mafya jargonudur. Erdoğan’ın “reis” ilan edilmesi, “racon kesilecekse ben keserim” demesi, istifa etmeyen belediye başkanlarını tehdit etmek için kullanılan yöntemler, aradan geçen zamanda mafyalaşan devletin değişmek bir tarafa daha da bayağılaştığını göstermektedir. Ancak bu mafyalaşmış devletten güç alan ve ona güç vermeye çalışan, adını “reis” diye değiştiren Sedat Peker gibileri de bu yozlaşmış ortamda kendilerine alan açabilmektedir.

“Çocuklar öldürülmesin” diyen öğretmenlere tutuklama kararı veren, işlerini isteyen akademisyen ve öğretmenleri tutuklayan mahkemeler; "Sözde aydınlar çanlar ilk önce sizin için çalacak. Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız!" diyerek barış istedikleri için hazırladıkları bildiriye imza atan akademisyenleri tehdit eden Sedat Peker gibilerine dokunmamaktadır.

Yaşananlar fazlasıyla göstermektedir ki Susurluk’ta açığa çıkan devlet gerçeği hâlâ yerli yerinde durmaktadır. Dahası, mafyalaşmış sermaye devleti bugünün koşullarında artık gizlenme ihtiyacı bile hissetmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti 94. yılına sadece uygulamadaki mafya yöntemleriyle değil, jargonunu da kullanan bir devlet olarak girmiştir.

 

 

 

 

AKP iktidarı, yalanlar eşliğinde bankaları besliyor

 

İşçi sınıfı ve emekçileri yoksulluk ve sefalete sürükleyen ekonomi, “tıkırında” işletilerek sermayeyi büyütmekten başka bir işe yaramıyor. AKP şeflerinin “yüksek faiz” ve “faiz lobisi” yalanları eşliğinde bankaların kârlarındaki artış sürüyor.

AKP hükümetinin teşvikleri ve Kredi Garanti Fonu desteğiyle önü açılan bankalar 2017’nin ilk 9 ayında 37,18 milyar lira net kâr etti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 29,04 milyar lira kâr eden bankaların net kârlarında böylece yüzde 30’a yakın artış gerçekleşmiş oldu.

2016 yıl sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 11,8, krediler yüzde 15,0, menkul değerler toplamı da yüzde 6,9 oranında arttı.

BDDK tarafından yayınlanan bankacılık sektörü verilerine göre, sektörün aktif büyüklüğü 3 trilyon 53 milyar 882 milyon TL olurken, 2016 yıl sonuna kıyasla 322 milyar 846 milyon TL ile yüzde 11,8 oranında artış gerçekleşti.

AKP iktidarının teşvikleriyle şişirilen kredi balonu da verilere yansıdı. 2017 yılının 9 aylık döneminde en büyük aktif kalem olarak göze çarpan krediler yüzde 15 artış kaydederek 1 trilyon 993 milyar 944 milyon TL oldu.

Yüzde 6,9 oranında artışla birlikte menkul değerler toplamı da 375 milyar 730 milyon TL oldu.

Bu dönemde bankacılık sektörünün mevduat büyüklüğü 1 trilyon 635 milyar 260 milyon TL’ye ulaşırken, bu miktar yüzde 12,5 artışa denk düştü.

İş Bankası’ndan 305 milyar kredi

Bu dönemdeki bilançosunu açıklayan İş Bankası, net kârının yüzde 23 oranında arttığını duyurdu. 2017 Eylül itibarıyla, bankanın aktif büyüklüğünün 346,4 milyar TL’ye ulaştığı açıklanırken, bunda yüzde 66 ile en büyük paya sahip olan nakdi krediler 9 aylık dönemde yüzde 12,4 artış kaydetti.

Kârlarını katlayan bankanın genel müdürü ise “ekonomiye destekleri” üzerine yaptığı açıklamada “İş Bankası’nın ekonomiye nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla verdiği destek 2017 yılı Eylül ayı itibarıyla toplam 304,8 milyar TL’ye ulaştı” ifadelerini kullandı.

 
§