12 Ağustos 2016
Sayı: KB 2016/30

Rejim krizi, gelişmeler, görevler
ABD bir kez daha AKP iktidarını hizaya çekiyor
Darbe sonrası gelişmeler ve bağımsız devrimci sınıf tutumu
Düzen gemisine Erdoğan kaptan, CHP miço
Bu düzende yasalar sadece sermayeye hizmet eder!
Sınıf savaşımı hapishanelerde keskinleşirken kurtuluş topyekûn mücadelede!
Sermaye iktidarı 12 Eylül’ler, faşist tek adam rejimleri üretir!
Hurşit Külter’den hala haber alınamıyor
15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası
Sermayenin krizi emekçilere fatura ediliyor!
TEDİ’de direnen işçilerle konuştuk
İşçiler OHAL’e rağmen, hak gasplarına karşı direniyor
Kendi sınıf davamızın meşruluğuyla sokaklara
Gençlik işçi sınıfının yolunda
Sermayenin yeni projesi: “İhtisaslaşmış meslek liseleri”
AKP’nin kirli planları ve Alman devletinin ikiyüzlülüğü
Yemenli güçler arasındaki barış görüşmeleri sonuçsuz kaldı
Bugünün ve geleceğin ustası adına
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler OHAL’e rağmen, hak gasplarına karşı direniyor

 

Darbe girişiminin ardından sermaye devletinin dümenindeki gerici iktidarın OHAL yasaklarına, işten atma saldırılarına karşın işçiler; grev ve direnişlerle karşılaştıkları saldırıları bertaraf etmeye, hakları ve gelecekleri için mücadeleyi büyütmeye devam ediyor.

AKSA Elektrik’te Kazanım

Elazığ’da bulunan AKSA Elektrik firmasında çalışan işçilerin maaşlarının ve yemek ücretlerinin iyileştirilmesi ve işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması için başlattıkları direniş sonuç verdi.

İşçiler eylemlerinin 3. gününde OHAL bahanesiyle ve 30 günlük gözaltı uygulanacağı tehditleriyle gözaltına alınmıştı. Fakat kararlı duruşunu sürdüren işçiler patrona geri adım attırdı. Talepleri patron tarafından kabul edilen işçiler 4 Ağustos akşamı işbaşı yaptılar.

Tariş üzüm işletmesinde grev

Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki Tariş Üzüm İşletmesi ile Öz Gıda-İş Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. 8 ay süren TİS görüşmelerinde işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve 100 TL zam talep ederken, patron 40 TL zam ve sosyal haklar için de yüzde 10 zam teklif etti.

Talepleri kabul edilmeyen işçiler 8 Ağustos’ta fabrika önünde greve başladı. 320 işçinin mevsimlik olarak çalıştığı fabrikada büyük bölümünü kadın işçilerin oluşturduğu 260 işçinin greve katıldığı belirtildi.

İşçiler taleplerini elde edene kadar grevlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Avcılar’da direniş 100 günü aştı

CHP’li Avcılar Belediyesi bünyesindeki taşeron firmada çalışan temizlik işçileri, Türk-İş’e Bağlı Belediye-İş Sendikası’na üye oldukları için 9 Nisan 2016 tarihinde işten çıkarıldı.

2 Mayıs’ta belediye binası önünde direniş çadırı açan işçiler, direnişlerinin 100. gününü 10 Ağustos’ta geride bıraktılar.

İşçiler direnişleri boyunca yaptıkları çeşitli eylemlerle sendikalı olarak işlerine geri dönmek için seslerini yükselttiler.

Öte yandan CHP’li belediyenin direnişi karalamak için manipülasyon çabalarının yanı sıra OHAL ilanının ardından çadırın kaldırılması dayatmasıyla da karşılaşan işçiler, tüm baskı, tehdit ve engelleme girişimlerine rağmen direnişlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

Şişli Belediyesi’nde direniş

Şişli Belediyesi’ne ait Kent-Yol AŞ bünyesinde 10 yıldır çalışan Nilüfer Parlar, karşılaştığı keyfi işten atma saldırısına karşı 1 Ağustos’ta başlattığı direnişi sürdürüyor.

Genel-İş Sendikası İstanbul 3 No’lu Şube üyesi olan Parlar, 27 Nisan 2016 tarihinde aldığı 9 günlük hastane raporunun sahte olduğu iddiasıyla 31 Mayıs’ta işten atıldı. Ancak raporun gerçek olduğu ispatlanmasına karşın, Parlar’ı sürekli olarak “geri alacağız” diyerek oyalayan belediye yönetimi hiçbir adım atmadı.

Bu oyalama karşısında işine geri dönmek isteyen Parlar belediye önünde başlattığı direnişin 24 saat boyunca devam ettiğini, gün içinde sendika üyesi diğer işçilerin de kendisini yalnız bırakmadığını söyledi. Parlar, raporun bahane olduğunu TİS sürecinde düşük zam dayatmasına tepki gösterdiği için işten atıldığını belirtti.

TİS görüşmelerinin belediyenin dayatmalarıyla sonuçlandığını belirten Parlar, üstelik bütün işçilerin TİS’ten doğan 5 aylık maaş farklarının da hâlâ verilmediğini söyledi.

Parlar, işine geri dönene ve üzerine atılan “sahtekarlık” suçlaması telafi edilene kadar direnişini sürdüreceğini vurguladı.

Ekorama işçileri’nden toplantı

Adana Ekoroma’da 21 Temmuz’dan beri direnişlerini sürdüren işçiler, 8 Ağustos’ta süreç hakkında bilgilendirme toplantısı yaptılar. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısında Ekoroma direnişçisi basın metnini okudu.

Basın metninde işçilerin yaşadığı muhatap belirsizliği üzerinde duruldu. Kasım 2015’te kayyıma devredilen mağazada, daha önce patronun tedbir bahanesiyle gasp ettiği 2 aylık ücretlerinin kayyımın ardından 4 aya çıkarıldığı dile getirildi.

İşçiler kayyım ve vali ile yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını, patron Halil İzlemek’in işçi çıkartmaya başladığını belirtti. Ayrıca haklarını alana kadar Ekorama’nın Turgut Özal bulvarı Esentepe şubesi önündeki direnişin süreceği vurgulandı.

Erdemir’de TİS’te 2. oturum

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) bünyesindeki 4 bin 700 işçiyi ilgilendiren 26. dönem TİS görüşmelerinde 2. oturum 8 Ağustos’ta yapıldı.

Gerçekleştirilen TİS oturumlarında 21 maddede anlaşma sağlanırken, görüşülen bir maddenin ise ertelendiği belirtildi. Bir sonraki görüşme 25 Ağustos tarihinde yapılacak.

Türk Metal Sendikası’nın işçilerle yaptığı anket neticesinde işçilerin büyük çoğunluğunun 2 yıllık sözleşme ve zamların 6 aylık dilimlerde yapılması talepleri öne çıktı.

Ford Otosan’da işçilerden tepki

Ford Otosan’da maaş gününde işçilerin hesabına paralar eksik yatırıldı. Ford Otosan işçilerinin ifadelerine göre maaşlarda 800-900 liralık kesinti ile maaşlar yatırılmış durumda.

İşçiler duruma öfkelenirken, Türk Metal Sendikası’na dönüş yapan ve durumu öğrenmek isteyen işçiler de Türk Metal Sendikası tarafından kendilerine “fabrikaya gelip bilgi alın” denmesine tepki gösterdi.

Park Termik’te işten atma

Park Termik’te geçtiğimiz haftalarda imzalanan toplu sözleşmenin ardından patron baskıları arttırdı. Bir süredir türlü baskılar ve işten atma tehditleriyle işçileri sindirmeye çalışan maden patronu, 6 Ağustos’ta 100’den fazla işçiyi işten attı.

Park Termik patronu, işten atmaların gerekçesi olarak 25/2 maddesini işaret ederek, “emre itaatsizlik” bahanesini öne sürdü.

Gazi-Ulaş’ta “OHAL”: İşten atma

Antep’te Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazi-Ulaş işletmesindeki TÜMTİS’e üye işçilere yönelik işten atma saldırıları devam ediyor.

1 Ağustos tarihinde Antep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hicip Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 9 işçi daha işten çıkarıldı. Daha önce de 22 Temmuz tarihinde biri işyeri temsilcisi olmak üzere iki işçi işten çıkarılmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜMTİS, toplu iş sözleşmesiyle elde edilen kazanımlara saldırıldığını ve buna son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Fabrika kapatıldı işçiler tazminatlarını alamadı

Adana’da darbe girişimi soruşturması kapsamında sahibi Yağmur Akkülah’ın gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı Yağmur Mobilya, sahipleri tarafından kapatıldı.

2 hafta önce yıllık izne yollanan işçilerse izinden döndüklerinde işten atıldıklarını öğrendi. Aylık ücretlerini ve tazminatlarını alamayan işçiler 5 Ağustos sabahı fabrika bahçesinde toplanarak ücretlerini istedi. Fabrikaya girmek isteyen işçileri polis engelledi. Ancak fabrika bahçesinde bir süre oturma eylemi de yapan işçiler, hakları verilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

 
§