17 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/23

Sınıfa karşı sınıf!
İletişim alanına kirli savaş ayarı!
Katiller, tetikçiler devlet güvencesinde
Yaşam alanlarımız ranta kurban!
Açlık sınırındaki ücretle gelir vergisinde basamak atlamak!
“Dayanışmayı büyütmemiz ve birlik kurmamız gerekiyor”
Sahte güzellik algısı ve sömürü üzerinden büyüyen AVON!
"Metal Fırtınanın yolundan 2017’ye hazırlanıyoruz!"
15-16 Haziran etkinlikleri
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'ne dair - 3
“Mücadelemize devam edeceğiz!”
LYS karşıtı şenlikler gerçekleştirildi
Karanlığa karşı geleceğiz ve değişecek dünya!
Liselerde protestolar sürüyor: “Hep birlikte sırtımızı dönelim”
Piyasacı eğitimi durduralım!
İngiltere’de Brexit Referandumu ve kapitalizmin korkusu
Venezuela’da Amerikancı sağın referandum hamlesi
Rakka-Menbiç operasyonu ve Kürt halkını bekleyen tehlikeler
14 Haziran’da Fransa’da milyonlar sokaklardaydı
“Karanlığın en zifiri olduğu an, aydınlığa en yakın olan anıdır!”
Clara Zetkin proleter kadınların devrim mücadelesinde yaşayacak
Enternasyonal proleter edebiyatın usta kalemi: Maksim Gorki
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

14 Haziran’da Fransa’da milyonlar sokaklardaydı

 

Fransa’da işsizliği azaltma yalanı adı altında gündeme gelen El Khomri kölelik yasalarına karşı aylardır sokaklarda olan işçi, emekçi ve gençlik sayısız işgal, grev ve blokaj eylemleriyle sokakları terk etmiyor.

Rafineri, nükleer enerji, petro-kimya, karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolu, temizlik-arıtma, lise, üniversite ve endüstri bölgeleri gibi sermaye için ekonomik, politik önem ve değer taşıyan alanlarda sayısız işgal ve blokaj eylemleriyle direnen işçi, emekçi ve gençlik 14 Haziran’da da kitlesel olarak sokaklara çıktı.

Paris’te merkezi eylem

15 günü aşkın bir zamandır Paris’te merkezi eyleme hazırlanan kamu ve özel sektörde çalışan işçi ve emekçilerin yanı sıra Fransa’nın değişik kentlerinden gençler de 14 Haziran günü Paris sokaklarında buluştu.

Organizatör kurumların verdiği bilgilere göre 600’den fazla otobüs Fransa’nın değişik kentlerinden ulaşırken tren seferleri de bir nevi kamulaştırılarak sayıları binleri bulan, değişik kentlerden eyleme gitmek isteyen emekçileri Paris’e ulaştırdı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Fransa’nın değişik yerlerinden Paris’e ulaşan emekçiler, saat 13.00’te Place d’İtalie’de buluşarak buradan Fransız ulusal meclisinin bulunduğu Les İnvalides’e yürüdü. Katılımcı kurumların yerel pankart altında katıldığı eylemde yürüyüş boyunca gerici yasanın yürürlükten çekilmesi talep edilerek, sokakların işçi ve emekçilerin olduğu vurgulandı. Eylemde gerici yasaya karşı “genel grev, genel direniş” çağrısı yükseltilerek yasalara sokakların karar vereceği sloganlarla haykırıldı.

Öte yandan Paris’te sabah erken saatte Porte Maillot’da yüzlerce taksi Paris çevre yolunda blokaj eylemi gerçekleştirdikten sonra eylem alanına ulaşarak kortej sonundan eyleme katıldı.

Paris Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) taraftarları da eyleme “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” yazılı, TKİP imzalı pankart ve parti bayrakları ile katıldılar. Belirli bir güzergah noktasında yürüyüşçü kitleyi selamlama amaçlı pankart açan TKİP taraftarları kitle tarafından yoğun ilgi görerek selamlandı. İşçi ve emekçilerin Türkiye’deki politik gelişmeler üzerine sorularına cevaplar verilirken, sermayenin kölelik yasalarına karşı mücadele üzerine sohbetler edildi.

Diğer eylemlerde olduğu gibi bu eylemde de polis ve gençlik arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

Sendikalar Paris’teki merkezi eyleme 1 milyon kişinin katıldığını belirtirken, ayrıca Toulouse’ta 30 bin, Lyon’da 10 bin, Rennes’de 5 bin olmak üzere Fransa’nın 50 değişik noktasında toplamda 1 milyon 3 yüz bin kişinin sokaklara çıktığı belirtiliyor.

 

 

 

 

NATO kirli savaş hazırlıklarına odaklandı

 

NATO’nun Bürksel’deki karargahında 14-15 Haziran günlerinde gerçekleşen, üye ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı toplantı öncesinde genel sekreter Jens Stoltenberg açıklamalarda bulundu. Önlerinde 8-9 Temmuz’da yapılacak Varşova Zirvesi olduğunu söyleyen Stoltenberg, son dönemde emperyalist savaşlara yaptıkları hazırlıklardan ve yatırımlardan bahsetti.

Stoltenberg, üye ülkelerin “savunma harcamaları” adı altında kirli savaşlara yaptıkları yatırımlardaki artışa değindi. Emperyalist savaş ve saldırı aygıtının sözcüsü, bu artışı “Uzun yıllar yanlış gidişin ardından doğru yöne döndük. Ancak, halen olmamız gereken noktanın gerisindeyiz. Daha fazlasını yapmamız gerekiyor” diye yorumladı. Stoltenberg, saldırganlığa yapılan yatırımlara ilişkin şöyle dedi:

Uzun yıllar sonrasında 2015’te savunma harcamalarında  yüzde 0,6 oranında bir artış gördük. 2016 beklentimizde de bir artış oldu. Bunlar cesaret veriyor. Şu anda 2016 yılı için savunma harcamalarında reel değişim yüzde 1,5 seviyesinde tahmin ediliyor. Bu da 3 milyar dolarlık artış anlamına geliyor.”

NATO’nun son süreçte Doğu Avrupa’da Rusya’ya karşı giriştiği savaş hazırlıklarının da devam edeceğine işaret eden Stoltenberg, emperyalist çıkarlar için atılan bu adımları “NATO müttefiklerini, üyelerini korumak ve istikrar sağlamak” yalanıyla sundu. Stoltenberg bu hazırlıklara dair şu ifadeleri kullandı:

Şubat ayında ittifakımızın doğu bölgesindeki varlığımızı kuvvetlendirmekte anlaşmıştık. Şimdi, bu kuvvetin boyut, kapsam ve  içeriğini görüşüyoruz. Askeri planlamacılarımızın tavsiyeleri doğrultusunda, rotasyon halinde 4 güçlü çok uluslu müfrezeyi Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdik. Bu NATO’nun tüm müttefikleri savunmaya hazır olduğunu net bir şekilde gösteriyor.”

Emperyalist rekabetin ve kirli savaşların arttığı bu dönemde “hızla” hegemonyasını koruma derdine düşen NATO, “Mızrak Ucu” adlı timlerini de savaşlara hazırlamaktan geri durmuyor. NATO’nun saldırı timlerinin sayısının arttırıldığına değinen Stoltenberg, bu sayının 40 bine çıktığını, bunların içerisinde de 5 bin askerden oluşan “Mızrak Ucu” timlerinin olduğunu söyledi. Bu katliam timlerinin Avrupa’daki tatbikatı üzerinde duran Stoltenberg, amaçlarının “hızla müdahale” gücü oluşturmak olduğunu ifade etti. Bu timlerin tatbikatında bin askerin ve 400 aracın İspanya’dan Polonya’ya 4 günde ulaştırıldığı belirtildi.

 
§