17 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/23

Sınıfa karşı sınıf!
İletişim alanına kirli savaş ayarı!
Katiller, tetikçiler devlet güvencesinde
Yaşam alanlarımız ranta kurban!
Açlık sınırındaki ücretle gelir vergisinde basamak atlamak!
“Dayanışmayı büyütmemiz ve birlik kurmamız gerekiyor”
Sahte güzellik algısı ve sömürü üzerinden büyüyen AVON!
"Metal Fırtınanın yolundan 2017’ye hazırlanıyoruz!"
15-16 Haziran etkinlikleri
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'ne dair - 3
“Mücadelemize devam edeceğiz!”
LYS karşıtı şenlikler gerçekleştirildi
Karanlığa karşı geleceğiz ve değişecek dünya!
Liselerde protestolar sürüyor: “Hep birlikte sırtımızı dönelim”
Piyasacı eğitimi durduralım!
İngiltere’de Brexit Referandumu ve kapitalizmin korkusu
Venezuela’da Amerikancı sağın referandum hamlesi
Rakka-Menbiç operasyonu ve Kürt halkını bekleyen tehlikeler
14 Haziran’da Fransa’da milyonlar sokaklardaydı
“Karanlığın en zifiri olduğu an, aydınlığa en yakın olan anıdır!”
Clara Zetkin proleter kadınların devrim mücadelesinde yaşayacak
Enternasyonal proleter edebiyatın usta kalemi: Maksim Gorki
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

LYS karşıtı şenlikler gerçekleştirildi

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) 11 Haziran günü İstanbul ve Ankara’da LYS karşıtı şenlikler düzenledi.

İstanbul Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen şenlik kitlenin selamlanması ve saygı duruşu ile başladı. Ardından sahne Grup Karar ve Grup Anares’e bırakıldı.

Sonrasında sahneden ‘devlet dersinde katledilen çocukların’ isimleri sayıldı ve kitle “Yaşıyor!” diye haykırdı. “Çocukların katili sermaye devleti!” sloganı atıldı.

Şenliğin devamında Işığın Yansıması, Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi Müzik Grubu, Efkan Şeşen ve şair Osman Genç sahne aldı.

DLB: Yaşamı köleleştirilen milyonlar için mücadele ediyoruz

Osman Genç’in şiir dinletisi sonrasında Kartal’daki silahlı saldırıda yaralanan DLB temsilcisi konuşma gerçekleştirdi. DLB temsilcisi, Ortadoğu’da, Kürdistan’da devam eden katliamları teşhir ederken, Yunanistan’da katledilen Alexis’i, ABD’de katledilen Michael Brown’u ve Türkiye’de katledilen çocukları andı.

İş cinayetlerinde, eleme sınavlarında, stajlarda katledilen gençleri anan DLB temsilcisi, okullardaki tacizi, tecavüzü ve gerici kuşatmayı protesto etti. Hatice Yürekli’yi de anan DLB temsilcisi “Yaşamı köleleştirilmiş milyonlarca işçi ve emekçinin haklı davası için mücadele ediyoruz” dedi. Son günlerde liselerdeki gericiliğe karşı öğrencilerin başlattıkları eylemlerin bir kıvılcım çaktığını ifade eden DLB temsilcisi “düzene karşı devrim” mücadelesini büyütmeye çağırdı.

DGB: Ablukayı devrim ve sosyalizm mücadelesiyle kıracağız

Ardından Devrimci Gençlik Birliği (DGB) temsilcisi üniversitelerde yaşadıkları taciz, tecavüz, baskı vb. saldırıları teşhir ederek üniversitelerin de abluka altında olduğunu, üniversitelilerin faşist saldırılarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Bu saldırganlığın toplum genelindeki atmosferden bağımsız olmadığını dile getiren DGB temsilcisi, Kürdistan’daki katliamları kınayarak çözümün devrim ve sosyalizm mücadelesinde olduğunu ifade etti. DGB temsilcisi bu hedef doğrultusunda düzenlenecek DGB II. Yaz Kampı’na çağrı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından sahneye çıkan Grup BEK Hrant Dink ve Roboski’de katledilenler için şarkılarını seslendirdi.

Sonrasında Altherm direnişçisi söz alırken, bir buçuk aydır direnişlerini devam ettirdiklerini ifade ederek DLB’nin şenliğini selamladı. Özgürlüklerin her alanda kısıtlandığının altını çizen Altherm direnişçisi mücadele çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.

Devamında Avrupa DGB’nin etkinliğe yolladığı mesaj okundu. Avrupa DGB’nin mesajının okunmasının ardından sahneye çıkan Grup Naira’nın farklı dillerden seslendirdiği ezgiler ve halaylarla şenlik devam etti. Sonrasında ise bir ‘kızıl afacan’ söz aldı. Kartal’da silahla vurulan DLB’linin kardeşi olan ‘kızıl afacan’ saldırıyı kınayarak düzene karşı “yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm” dedi.

Son olarak, elemeci sınav sistemine, geleceksizliğe ve bütün bir düzene karşı gençlik birliğe, devrime, mücadeleye çağrıldı. DLB saflarında örgütlenme ve mücadele çağrısı yapılarak, “Geleceğiz ve değişecek dünya” vurgusuyla etkinlik sonlandırılırken “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Liseliler birliğe DLB’ye!” sloganları haykırıldı.

Ankara’daki şenlik ise Kuğulu Park’ta DLB adına yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Son bir hafta boyunca gelişen liseli hareketine dikkat çekildi. Hareketin Ankara’daki liselere de sıçradığı söylenerek okullardan ses verme çağrısı yapıldı. Ayrıca hareketi daha ileri çekecek yol ve yöntemlerin tartışılması gerektiği söylendi.

Devamında müzik dinletisi yapılarak şiirler okundu ve halay çekildi.

Şenliğin son kısmında yapılan forum ise okul meclisleri, parasız eğitim ve sınavsız üniversite üzerine yapılan üç konuşmayla başladı. Daha sonraki tartışmalar ise daha çok okul meclisi deneyimleri, okul meclislerinin kapsamı, görevi ve işleyişi üzerine oldu. Yapılan tartışmaların ardından, DGB 2. Yaz Kampı’na çağrı yapılarak şenlik sonlandırıldı.

Faşist saldırıya karşı eylem

Şenliğin ardından DLB’liler İstanbul Kartal’da şenlik faaliyetine yönelik faşist saldırıya karşı Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yaptı, “Kurşunlar işlemez daha güçlü geleceğiz!” dedi.

 

 

 

 

Lise şenliğimiz üzerine...

 

11 Haziran Cumartesi günü Kadıköy’de DLB tarafından düzenlenen LYS karşıtı lise şenliği başarıyla gerçekleştirildi. Yoğunluklu olarak liselilerin katıldığı şenlikte aileler ve çevreden merak edip gelenler de vardı. Bu sayede daha fazla insana sesimizi duyurabilmiş olduk. Diğer yandan hedeflenilen kitleselliğe ulaşılamamış olsa da şenliğin her gün bombaların patladığı bir atmosferde yapıldığı düşünüldüğünde katılımcı sayısı gayet iyiydi. Sayının beklenilenin altında kalmasının bir nedeni; liselerin bugünkü isyan ateşine kıvılcım olan İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Galatasaray Lisesi gibi liselerin bulunduğu bölgelerde şenlik çağrısının zayıf kalması olabilir.

Okul grupları ve bağımsız gruplar farklı türlerden müzik yaparak şenliğe destek verdiler. Grupların yanı sıra programda DGB ve DLB temsilcilerinin ve bir kızıl afacanın konuşmalarına da yer verildi.

DGB adına yapılan konuşmada bugün üniversitelerdeki baskı ortamının ve eğitimdeki gericileştirme politikalarının liselerden farklı olmadığı vurgulandı, bu açıdan lise sıralarından başlayarak örgütlenmek gerektiği belirtildi.

DLB konuşmasında ise saldırılara ve engellere karşı mücadeleyi büyütmenin gerekliliği vurgulandı. Konuşmalar genel anlamda doyurucuydu. Ancak liselerden katılımın az olmasıyla da bağlantılı olarak, son dönemde liselerde yaşanan eylemli süreçleri şenliğe taşıma süreci eksik kaldı.

Ayrıca şenlik alanının düzenlenmesinde bolca kullanılmış olan DLB şiarlarının yer aldığı yaratıcı pankartlar DLB’lilerin hangi talepler etrafında birleştiğini göstermek açısından oldukça işlevseldi.

Yayın standında “Liselilerin Sesi” dağıtımı yapılarak liselilerle sohbet edildi. Geleceksizliğe, sömürüye, gericiliğe karşı mücadeleyi büyütmek için liselilere çağrı yapılarak liselilerin birliğini büyütmek ve güçlendirmek üzere anlamlı adımlar atılmış oldu. Dayanışma ruhunun oldukça yoğun hissedildiği şenlik, toplamında anlamlı bir deneyim olarak gerçekleşmiş oldu.

Kadıköy’den bir DLB’li

 
§