25 Mart 2016
Sayı: KB 2016/12

Savaş, sömürü, baskı, zulüm...
Sokakların sessizliği!
Sınıf eksenli birleşik devrimci direniş
Gözaltı ve tutuklamalar sömürü düzeninin devamı için
Güçlü bir 1 Mayıs için seferber olalım!
Belirleyici olan işçilerin birliği ve üretimden gelen gücünü kullanma başarısıdır!
Topyekûn saldırılara karşı topyekûn direnişe!
Kölelik yasalarının önünü açmak için “taşeron kalkıyor” yalanı
Samba’dan mı ithal edelim yoksa Vals’ten mi?
Mercedes işçileri ilk önemli adımı attı
Bu mücadele devam ediyor, yeni dönemin bilinci, güçleri ve unsurlarıyla…
Yasaklara rağmen Newroz ateşleri yakıldı
Amed’de on binler Newroz’u coşkuyla kutladı
Avrupa Newroz’una coşku ve direniş kararlılığı hakimdi
Rojava’da kırılgan federasyon ilanı
Obama Küba’da “değişim” peşinde
Dinci-gericiliğin tecavüzü aklama çabaları
Devrimci Gençlik Birliği II. Genel Kurulu gerçekleşti
“Vurulup düşseler de her kuşatmada, serüvencidirler onlar ve hiç ölmezler”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Amed’de on binler Newroz’u coşkuyla kutladı

 

Amed'de HDP, DBP, DTK, KJA ve DEM-GENÇ öncülüğünde "Özgür Önderlik, Özerk Kürdistan, Demokratik Türkiye" ve "Direnerek Kazanacağız" şiarıyla düzenlenen Newroz mitingi 21 Mart günü gerçekleştirildi.

“İmralı yolunu açın, müzakereleri başlatın”

İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder Davutoğlu'na çağrı yaparak “İmralı yolunu sizinle mutabakat kaldığımız ne varsa oradan başlatalım bir hafta içinde ülkemizin çehresini değiştirelim” dedi.

Demirtaş: “Çözüm süreci” için sorumluluk üstlenmeye hazırız

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Amed Newrozu'ndan çıkan bu sesi herkesin Ankara'nın iyi okuması lazım. Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı. Daha fazla ısrar etmeyin. Son 3 Newroz'da halkı kucaklayan o duyguyu unutmadan kalıcı barış ve müzakere şartlarını hep birlikte oluşturalım” dedi.

Mitingde Sur’da çocukları katledilen ve aylardır çocuklarının cenazelerini alamayan aileler adına da bir mektup okundu.

DEM-GENÇ ve KJA adına konuşmalar

Mitingde, DEM-GENÇ adına okunan mesajda direnişe vurgu yapılarak “Kürdistanı ve Önder Apo'yu özgürleştireceğiz” denildi.

KJA adına konuşan Sebahat Tuncel ise Demokratik Cumhuriyet’i kurarak Kürdistan halkını özgürleştireceklerini söyledi.

Eylemden Notlar:

- HDP ve BDP bayrakları dışında alana sokulmak istenen tüm bayrak ve flamalara polis tarafından alan girişinde el konulurken alanda Öcalan bayrakları açıldı. PKK bayrakları ve Öcalan posterleri taşıyan bir grup genç polis tarafından gözaltına alındı.

- Polisin kurduğu arama noktalarından geçenler Tertip Komitesi tarafından görevlendirilen kontrol noktalarında yapılan üst aramasından da geçti. Polis ise küfürlerle mitinge gelenleri taciz etti.

- Siyasi tutsaklardan gelen mesajlar da okunurken, Kürt halkının direnişi selamlandı.

- Diyarbakır'da kutlanan Özgürlük Newroz'una her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı çok sayıda isim katıldı. Kürdistan’dan sanayi ve ticaret odaları yöneticileri de Newroz’a katılırken Avrupa’dan çeşitli siyasi partiler de mitingde yer aldı. Kutlamaya Kürdistan'ın diğer parçalarından da TEV-DEM, YNK, Goran, KDP, İran-KDP temsilcileri de katıldı.

 

 

 

 

Kirli savaş devam ediyor

 

Sermaye devleti Kürt kentlerindeki katliam saldırılarına devam ediyor.

18 Mart günü yasağın sürdüğü Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine tankların ardından iş makinaları getirildi. Kaynartepe Mahallesi’nde abluka sürerken Koşuyolu Parkı’nda ise sokağa çıkma yasağı fiili olarak uygulanıyor. Yanık Köşk civarında ise zırhlı araçlar eşliğinde sokak aralarına giren iş makinaları evleri yıktı. İlçenin birçok noktasında evlerine dönmek için bekleyen Bağlar halkı ise asker ve polis engeline takılıyor. İlçede 7 gün süren sokağa çıkma yasağı 21 Mart’ta kaldırıldı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde direniş mahallelerini ablukaya alan kolluk güçleri zırhlı araçlarla mahallelere yoğun şekilde saldırmaya devam ederken tepelere konuşlandırılan tanklardan yapılan top atışlarıyla da evler vuruluyor. Özellikle YPS ve YPS-JIN güçlerinin direniş sergilediği mahalleler yoğun top atışlarıyla vurulurken çatışmanın olmadığı 8 Mart Mahallesi’ndeki Işık Sitesi’ne de havan topu isabet ettiği, şans eseri can kaybı olmadığı belirtildi.

Şırnak’ta Çakırsöğüt Jandarma Tugayı ile 23. Jandarma Sınır Tümeni’ndeki tanklarla kent merkezi aralıksız bombalanıyor. Cumhuriyet Mahallesi’ne ise çok sayıda iş makinası ve zırhlı kepçenin girdiği ve mahallenin üst kısmında kalan evlerin yıkılmaya başlandığı belirtildi.

Hakkari’nin Yüksekova (Gewer) ilçesine helikopterlerle askeri sevkiyat yapılırken Eski Kışla Mahallesi’ne yönelik bombardıman saldırısının yoğunlaştığı, Apê Musa Kültür Parkı çevresindeki evlere yönelik top atışlarının sürdüğü belirtildi. 19 Mart günü ise ilçeden telefonla HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’ı arayan bir kişi zehirli gaz kullanıldığı bilgisini verdi. Geçilen bilgiye göre Cumhuriyet (Zagroz), Eski Kışla, Dize ve Orman mahallelerine atılan sarı renkli bir gaz sonucu 40’a yakın kişi hayatını kaybetti. Bir görgü tanığı da devlet güçleriyle çatışan YPS’lilerin olduğu yerlere gaz atıldığını, sonrasında gaz maskeli özel harekat timlerinin 40’a yakın cenazeyi bir eve taşıdıklarını, cenazelerin “sanki erimiş ve donmuş” olduğunu aktardı. Olaya dair fotoğraf ve videoları 3G şebekesi çekmediği için iletemeyen görgü tanığına bir daha ulaşılamadı. 23 Mart günü ise ilçedeki ablukayı kırmak için Van ve Hakkari’den Yüksekova’ya yürüyenlere polis saldırdı.

 

 

 

 

Katliam timlerine takviye yapılacak

 

Kürdistan’da kirli savaşı sürdüren sermaye devleti, katliam timlerine yeni takviyeler yapmayı, Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Polis Özel Harekat (PÖH) sayısını 40 bine çıkarmayı amaçlıyor.

Yürürlüğe giren 82 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı kapsamında önümüzdeki yıl sonuna kadar JÖH ve PÖH sayısı 40 bine çıkarılacak. JÖH taburlarının 12 bin 500 olan kişi sayısı, bu yıl içinde 13 bin 500’e, önümüzdeki yılın sonuna kadar en az 20 bine çıkarılacak. Sayıları 7 bin 800 olan PÖH timlerinin sayısı da 20 bine çıkarılacak.

Öte yandan, Türkiye’nin bir dizi kentinde de polis rejimi uygulamaları hız kazanacak. Kent merkezlerine, ilçelere özel eğitimli polislerin bulunacağı 280 karakol inşa edilecek. “Yüksek korunaklı” bu karakolların bir kısmı geçici, bir kısmı mobil, büyük bölümü ise kalıcı olacak.

TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa tasarısında, “Polis Meslek Yüksek Okullarında 3 bin 528 ve Polis Meslek Eğitim merkezlerinde 11 bin öğrenci olmak üzere toplam 14 bin 528 öğrencinin 2016 yılında mezun olacak olması, ayrıca 2016 yılı içerisinde 10 bin öğrenci alımının planlanması nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait mevcut polis memuru kadroları yetersiz kalacaktır. Bu nedenle tasarı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatına 15 bin adet polis memuru unvanında kadronun ihdas edilmesi öngörülmektedir” denildi.

 
§