5 Şubat 2016
Sayı: KB 2016/05

Bahar dönemi, gelişmeler ve görevler
Eski düzende yeni anayasa hayalleri!
Yeniden imha, yeniden inşa!
Sermaye devleti yeni karakollar kuracak
Sermaye tam kölelik dayatıyor
Ek ücret zammı için ortak mücadele!
MİB’den iki günlük çalıştay!
EKU’da işçiler kararlılıklarını koruyor
Köle pazarları kurulmak isteniyor
“Ve (aynı) katil cinayet mahalline döner”
Mücadele tarihinde kadının yeri: İşçi kadınlar en ön safta!
Osmanlı’nın son yıllarından Cumhuriyet’in ilk yıllarına...
Greif deneyiminden öğrenelim!
Yasalar kadını koruyabilir mi?
Torba yasa işçi ve emekçilere esnek çalışmayı dayatıyor!
“Yeni mücadele döneminde liseleri fethedelim!”
3. Cenevre görüşmeleri; “Üçlü şer ekseni”nin kundakçılığı
Kapitalizm insana dair hiçbir sorunu çözemez!
Hayaller ve sınıfsal gerçekler!
Essen’de ‘Kürt sorunu’ konulu panel
Zincirlerimizden başka kaybedecek neyimiz var?
Hasta tutsak Türkan Özen’e ‘siyasi cezalandırma’
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye tam kölelik dayatıyor

 

İşçi sınıfı ve emekçilerin kıdem tazmınatı hakkını ortadan kaldırma hedefiyle gündeme getirilen Kıdem Tazminatı Fonu gündemdeki yerini koruyor. Sermaye hükümetinin önümüzdeki dönem içerisinde hayata geçirmeyi planladığı Kıdem Tazminatı Fonu, türlü manipülasyonlarla “reform”muş gibi emekçi kitlelere sunuluyor.

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, basına verdiği bir röportajda fon çalışmasını bir kazanımmış gibi yansıttı.

Amaç tam anlamıyla esnek çalışma

Soylu’nun basına verdiği röportajdan, fon hazırlığının çalışma yaşamını esnekleştirme programının bir parçası olarak ele alındığı tüm açıklığıyla görülüyor. Süleymen Soylu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Mevcut sistem, çalışma hayatımız açısından ciddi riskler taşıyor. Mesela işten çıkmak isteyen bir kişi ‘kıdem tazminatımı alamayacağım’ diye çıkmıyor. İşveren de ‘kıdem tazminatı yükünü nasıl karşılayacağım’ diye işten çıkarmıyor. Çalışma ahengi, uyum ve çalışma barışı ortadan kalkıyor.

O işyeri statik bir yer haline geliyor. Çalışanımızın emeğinin bu katılık altında boğulmasını istemiyoruz. Aynı şekilde, işverenimizin de kıdem tazminatı yüzünden kabuslar görmesini istemeyiz. Bizim bir denge mekanizması olmamız, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistem kurmamız gerekiyor.”

Sermayenin yükümlülükleri de “esnetiliyor”

Kıdem tazminatı hakkının gaspı anlamına gelen düzenleme ile sermayenin tazminat ödemesine yönelik yükümlülükleri de “esnetiliyor”. Daha doğru bir ifade ile ortadan kaldırılıyor. Bu haliyle işten atma saldırısının önündeki tüm engeller temizlenmiş oluyor. Sendikalı olmayı kendi başına bir güvence sayan Süleyman Soylu’nun bu konuda sarf ettiği yuvarlak cümleler, bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor:

“İşveren, bu güne kadarki kıdemlerin karşılığını fona koyabilir de, koymayıp zamanı geldiğinde de ödeyebilir.

Önümüzdeki günlerde bu detaylar belli olacak. Ancak şu konuda hiçbir endişe olmasın: Ortaya koyacağımız sistem, işçi açısından da işveren açısından da açıktır. Sendikalı işçiler, ‘kıdem tazminatında yeni bir sisteme geçerseniz bizim için iş güvencesi ortadan kalkar’ diyor. Ancak onlar zaten sendikalı, yani daha güvenceli.”

Soylu’nun referansı İşsizlik Sigortası Fonu

Röportajda sözlerine “İşsizlik sigortası ortada. Çalışanlar emeğinin karşılığının güvencesi kıdem tazminatı ile alabilecekler. İşveren kıdem tazminatının ani yükleri ile karşılaşmayacak. İşsizlik sigortası, faiz baskısını azaltıyor, enflasyon baskısını azaltıyor” sözleriyle devam eden Süleyman Soylu, Kıdem Tazminatı Fonu’nu savunurken İşsizlik Sigortası Fonu’nu referans gösteriyor.

Oysa ki İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işçi sınıfı ve emekçilerden çok sermayenin faydalandığı, bu fonda biriken kaynakların devletin ya da patronların kasasına kredi olarak harcandığı biliniyor. Milyonlarca işçi ve emekçi ise işsiz kaldığında bu fondan yararlanmak için bin türlü zorlukla karşılaşıyor. Dahası, ezici bir kesim bu fonun yanından bile geçemiyor.

Hedef kölelik koşullarının derinleştirilmesi

Özel İstihdam Büroları adı altında gündeme getirilen saldırıya da değinen Soylu, işçi sınıfı için tam kölelik anlamına gelen bu uygulamayı şu sözlerle savunuyor.

“Tüm dünyada bu sistem özel istihdam büroları aracılığıyla kuruluyor. Bizde 450’yi aşkın özel istihdam bürosu faaliyette. Bu yapılar, denetime tabi. Esnek çalışma çerçevesinde de bir kurallar dizini getirilecek.

Doğum izninde, doğum sonrası yarı zamanlı çalışmada, mevsimlik çalışanlarda, askere gidenlerde veya iş hacmi arttığında ortaya çıkan işgücü açığında geçici iş ilişkisi kurulacak. Bunlar da özel istihdam bürolarıyla gerçekleşecek.”

Tüm bunlar, kıdem tazminatı hakkının gaspı süreci ile Özel İstihdam Bürosu vb. esnek çalışma koşullarını dayatan uygulamaların bir arada ele alındığını, dolayısıyla işçi sınıfına tam bir kölelik dayatıldığını gözler önüne seriyor.

 

 

 

 

BDSP’den kıdem tazminatı için faaliyetler

 

Sınıf devrimcileri sermaye devletinin kıdem tazminatının gaspı planına karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırmaya devam ediyor.

Esenyurt BDSP, 31 Ocak’ta Esenyurt’un dört bir yanına “Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz/ BDSP” şiarlı afişleri yaptı. Esenyurt köyiçi, Tabela, Depo, Parseller, Saadetdere ve Yeşilkent mahallelerine yapılan afiş çalışmasında işçilerle sohbet edildi. İşçilerin hükümet programına tepkili oldukları gözlendi. Asgari ücret zammının bir kandırmacadan ibaret olduğu vurgusu yapan emekçiler işçilerin kıdem tazminatı hakkını da kaybetmemeleri gerektiğini söylediler.

Küçükçekmece BDSP de kıdem tazminatı gündemiyle ilgili bildirileri işçi ve emekçilere ulaştırmaya devam ediyor. Ayrıca afişleri de Yenibosna ve Sefaköy’de kullanarak mücadele çağrısını sürdürdü.

Kartal BDSP, “Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyelim” şiarlı afiş çalışması gerçekleştirdi. Sınıf devrimcileri afiş çalışması esnasında kalabalık kitleye “Kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkalım” diye seslenerek afişlere dikkat çekti.





İBD: Kıdem tazminatına sahip çık!

 

Sermaye hükümeti AKP patronların istekleri doğrultusunda yeni kölelik yasalarını meclisten geçirmek için adımlarını attı. Meclisten geçirmeyi düşündükleri hak gaspları arasında kıdem tazminatı da bulunuyor.

İşçilerin Birliği Derneği (İBD) hazırladığı bildiriyle işçi ve emekçileri kıdem tazminatına sahip çıkmaya çağırdı. İBD üyeleri Zeytinburnu Metrobüs köprüsü üzerinde kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmaya çağıran bildirileri emekçilere ulaştırdı. 27 Ocak akşamı gerçekleştirilen dağıtım faaliyeti boyunca konuşmalarla emekçilere haklarına sahip çıkmaları için mücadele çağrısı yapıldı.

 
§