29 Ocak 2016
Sayı: KB 2016/04

Efendiler uşaklara ayar çekti!
O “masa” hiç olmadı ki!
HDP 2. Kongresi’nde ‘yerel yönetim’ vurgusu
Yine kin kustu
“Zam yoksa üretim de yok!”
Öyleyse MESS’i yeneceğiz, başka yolu yok!
TOMİS Genel Kurulu başarıyla toplandı!
“Ücret sorunu” ebedi mi?
Bir fabrika deneyimi: Ben varım ama...
Devrimci sınıf sendikacılığı mücadelesinde artık daha güçlüyüz!
“Deneyimlerden öğrenerek örgütlenmenin önündeki engelleri aşmalıyız!”
Mücadele tarihinde kadının yeri
“Bizim sesimizi duyurun artık, burada çok büyük bir katliam var!”
Akademisyenlere destekler sürüyor
Hedefte geleceğimiz ve özgürlüğümüz var!
DLB’den liseli buluşmaları
“Sanatsever” Borusan’ın sanatçı işçiyi işten atması üzerine
Çin Ortadoğu’da etki alanını genişletiyor
Tunus’ta öfke sokaklara taşmaya devam ediyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TOMİS Genel Kurulu başarıyla toplandı!

 

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) 1. Genel Kurulu 24 Ocak’ta Bursa’da toplandı. Çok sayıda kent ve fabrikadan gelen işçilerin ve emek dostlarının katıldığı genel kurulda metal fırtınanın rüzgarı esti. Çıkılan yolda yürüme ve TOMİS’i var eden değerlere sahip çıkma kararlılığı gösterildi.

Genel kurul için sabahın ilk saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan TOMİS’lilerde belirgin bir heyecan göze çarpıyordu. “Yapılamaz” denileni yaparak mevcut sendikal düzene karşı bayrak açarak yokluklar içinde TOMİS’i kuran işçiler, bedeller ödeyerek yaşattıkları sendikalarının bu günlere gelmiş olmasından dolayı haklı bir mutluluk duyuyordu.

TOMİS’in kuruluş aşamasında MESS ve patronlar tarafından işten atılan kurucularda ise belirgin bir gurur göze çarpıyordu. Bedel ödemişlerdi, büyük güçlüklerle boğuşmak zorunda kalmışlardı. Ama işte genel kurulla birlikte görüyorlardı ki, bu bedele değmişti, asla geri adım atmamış, eğilmemiş ve bu onurlu mücadelede buralara kadar gelmişlerdi.

Kocaeli’den gelen üyelerin, kış koşulları nedeniyle yaklaşık bir buçuk saat kadar geç kalmalarına rağmen TOMİS’lilerde herhangi bir sıkılma belirtisi yoktu. “Bir an önce bitse de gitsek” duygusunun izine rastlanmıyordu. Genel kurula katılan bir avukatın sözleriyle, diğer sendikaların zoraki kitlesi yoktu, herkes içten gelen bir gönüllülükle buradaydı.

Kocaeli bölgesindeki üyelerin gelmesiyle genel kurul başladı. Katılımın ağırlığını Bursa ve özelde de Delphi işçileri oluşturmakla birlikte pek çok fabrikadan işçiler genel kurul salonunu doldurdu. Delphi, Renault, Tofaş, Valeo, Coşkunöz, Ford, Kocaer, BSH, Arçelik, Vestel ve daha pek çok fabrikadan katılım vardı.

Genel kurulda açılışı Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Sarıbal yaptı. Kurucular Kurulu’nu arkasına alarak yaptığı konuşmada Sarıbal, TOMİS’in, işçi sınıfının mücadelesinde tarihsel bir adım olduğunu, büyük zorluklarla var ettikleri sendikanın genel kurulla birlikte artık yeni bir döneme gireceğini vurguladı. Umutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

Açılış konuşmasının ardından divan kurulu seçimi yapıldı. Oybirliği ile divan kurulu üyeliklerine İzmir, Kocaeli ve Bursa’dan işçiler seçildi.

TOMİS’in genel kurulunda diğer sendikaların genel kurullarından farklı olarak konuşmalar için zaman dışında herhangi bir sınırlama konmadı. Böylelikle pek çok fabrikadan işçiler ve emek dostları kürsüyü kullandı. Son derece canlı ve anlamlı konuşmalar yapıldı. Yer yer duygulu anlar yaşandı.

Delphi’den işçiler mücadele kararlılıklarını ve geleceğe olan inançlarını anlattılar. Arçelik’ten konuşan işçiler zorluklara rağmen TOMİS’in bayrağını sonuna kadar dik tutacaklarını söylediler. Eskişehir Ford İnönü’den işçiler, tarihsel süreç içerisindeki mücadelenin gelişimine vurgu yaparak, işten atmalarla bu mücadelenin bastırılamayacağını daha büyük isyanların kaçınılmaz olduğunu belirttiler. BSH’dan atılan bir işçi, sadece 2017’de değil her an mücadelenin içinde olacaklarını vurguladı. Bursa’dan sendikasız bir fabrikadan işçi, Mayıs ayından sonra her şeyin değiştiğini belirterek artık daha cüretli davranmanın şart olduğuna dikkat çekti. Kocaeli Ford’dan yeni atılan bir işçinin dik ve onurlu duruşu yoğun alkış topladı, duygulu anlar yaşandı. İzmir Kocaer işçisi son derece heyecanlı ve coşkuyla yaptığı konuşmada örgütlenme süreçlerine değindi, TOMİS’le buluşmalarıyla kendilerine yeni bir yol açıldığını aktardı.

“Her birimiz Türk, Kürt, Alevi, Sünni’ydi”

Günün en çok alkış toplayan konuşmasını ise Adana’dan gelen bir metal işçisi yaptı. İşçiler arasında yaratılmaya çalışılan etnik ve dini bölünmelere rağmen her milliyet ve dinden işçinin aynı şekilde ezildiğine dikkat çeken işçi, fabrikasında yaşanan bir iş “kazası”nı örnek verdi. “Bizi ezen ve sömüren patronlar Türk, Kürt, Çerkez olabilir, bizim yaralanan arkadaşımız da Türk, Kürt, Çerkez, Alevi, Sünni olabilir. Ama biz yaralanan arkadaşımızı birlikte taşıdık. Her birimiz Türk, Kürt, Alevi, Sünni’ydi” diyerek sermayeye karşı birlik ve kardeşlik çağrısı yaptı. Konuşması ayakta alkışlarla karşılandı. Böylelikle vatan, bayrak çığırtkanlığıyla patronların safında işçiyi sömüren sendika ağalarına da anlamlı bir yanıt oldu. Salonda duygusal anlar yaşandı, büyük bir duygu birliği, kardeşlik ruhu ile kenetlendi TOMİS’liler.

Böylelikle ülkemizdeki kardeşliğin ve gerçek bir barışın nasıl sağlanacağı gösterildi.

Genel kurulda Çağdaş Hukukçular Derneği adına da bir konuşma yapılarak metal fırtına ve TOMİS selamlandı.

Metal İşçileri Birliği adına da bir konuşma yapıldı. MİB temsilcisi Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan süreci, yeni sendikanın oluşmasındaki zorlukları, TOMİS’i var eden değerlerin işçi sınıfı için önemini anlatarak genel kurulu selamladı.

Verilen aradan sonra çalışma ve mali raporun aktarılmasının ardından seçimlere geçildi. TOMİS üyeleri kendi aralarından sorumluluk alacak arkadaşlarını belirleyerek sandığa gittiler. Ne bir koltuk kavgası ne de kulis faaliyeti vardı. Oylar kullanıldı, yönetim kurulu ile diğer organlar seçildiler. Seçimlerin ardından belirlenen yönetim sahneye çıkarak salonu selamladı. Hem salon hem de sahnede olan yönetim kurulu üyeleri birbirlerini alkışlayarak başarı dilediler.

Genel kurul böylelikle son bulurken, TOMİS’liler gelecekten emin bir görüntü sundular. İddialı, coşkulu ve kenetlenmiş olarak salondan ayrıldılar.

 

 

 

 

Ford’da TOMİS üyelerine Türk Metal saldırdı

 

Ford Otosan’da Türk Metal çetesi, TOMİS üyesi işçileri işten attırdı.

İşten atılan işçilerle TOMİS üyeleri de işten atma saldırısına karşı 25 Ocak sabahı fabrikanın önünde toplandı. Eylem sürerken Türk Metal çetesi işçilere saldırdı ve pankart yırtıldı. Türk Metal çetesi provokasyon yaratmak için bir süre daha kapı önünde toplandı. İşten atılan işçilerin kararlı bekleyişleri sonucunda ise Türk Metal'ciler fabrika önünden ayrıldılar.

Ardından, işten atılan işçiler tarafından basın açıklaması yapıldı. Ford işçilerine “Arkadaşına sahip çık” çağrısı yapan işçiler, basın açıklamasının ardından saat 10.00’da fabrikaya gelecek servisleri beklediler. İşçiler saat 10.00 girişinde de basın açıklaması yaptı.

TOMİS, 27 Ocak’ta yaptığı açıklamayla kendilerine saldıran Türk Metal çetesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

 
§