11 Aralık 2015
Sayı: KB 2015/46

Emperyalist savaşa karşı birleşik direniş!
2015: Düzen cephesinde “istikrar” arayışı ile geçen bir yıl
Gözdağı değil, topyekûn cezalandırma!
Devlet terörünün kılıfı: Sokağa çıkma yasakları
Bir infazın anatomisi - Av. Zeycan Balcı Şimşek
İçerde de dışarıda da kirli savaş tırmandırılıyor
Kaşıkla verip kepçeyle alacaklar!
DİSK: Asgari ücret net 1900 TL olsun!
“Metal fırtınası yol gösteriyor”
Metal fırtınası’nın işe iade davaları sürüyor
Tekstil grup toplu sözleşme süreci üzerine
Tekstil işkolunda 16 sendika var, kaç tanesi tekstil işçileri için mücadele ediyor?
“Adalet saraylarında köle olmayacağız!”
400 bin Suriyeli kaçak işçi
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 1 - H. Fırat
Hegemonya savaşı yeni bir aşamada!
“Suriye ateşine odun taşıyanlar” ve IŞİD’in “sosyolojik analizini” yapmaya bayılan IŞİD sempatizanları
İşçi-emekçi kadın çalışması...
Kadın emansipasyonu: “Eşitlik”
Özgecan davası sonuçlandı
İstanbul Üniversitesi'nde polis ve IŞİD çeteleri birlikte hareket ediyor
Zordur bu ülkede öğretmen olmak
Ortadoğu’dan üniversitelere gericiliğin, saldırganlığın, savaşın adı: sermaye düzeni
Faşist saldırılara ve devlet terörüne karşı mücadeleyi büyüteceğiz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devlet terörünün kılıfı:
Sokağa çıkma yasakları

 

Silvan, Nusaybin, Derik, Cizre, Sur başta olmak üzere birçok bölge, sermaye devletinin kolluk güçlerince abluka altına alınırken, bu devlet terörünün “kılıfı” da “sokağa çıkma yasağı” ve “askeri operasyonlar” oluyor. Katliamlar, vahşet ve her türlü kirli uygulama bu “resmi kılıf”la örtülmeye çalışılıyor. Her geçen gün yeni yasaklar ve ardından saldırılar gerçekleştiriliyor.

Dağkapı Meydanı da yasak

Türk sermaye devleti, Kürt halkına yönelik ablukayı sürdürürken 2 Aralık sabaha karşı bir kez daha yasak getirilen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 3 Aralık’ta bir yasak daha ilan etti.

İlçedeki sokağa çıkma yasağı Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahalleleri ile Gazi Caddesi’nde devam ederken bu bölgelere yakın olduğu bahane edilerek Dağkapı Meydanı’nda da 16.30 itibariyle “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi.

Kaymakamlık tarafından ilan edilen yasağın “ikinci bir emre kadar devam edeceği” belirtildi.

Lice ve Hazro’da sokağa çıkma yasağı

Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçelerinde 5 Aralık sabahı yeni “yasak”lar ilan edildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, Lice’nin Kabakaya, Yalaza, Dolunay, Ortaç, Bağlan, Çavundur, Varlık, Esenli ve Çanak mahallelerinde; Hazro’nun Çitlibahçe, Ormankaya ve Güzdamı mahallelerinde “askeri operasyonlar yapılacağı” bildirildi.

Hazro’da 4 Aralık akşam 18.00’de başlayan Koçbaba, Akbulut, Ülgen, Mutluca, Zilipınar ve Korhan mahalleleri arasında kalan bölgeye ilişkin “yasak” ilanının ise 5 Aralık sabahı 06.00 itibariyle kaldırıldığı duyuruldu.

Nusaybin’de 5. kez yasak ilanı

Daha önce 4 defa sokağa çıkma yasağı ilan edilen Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 6 Aralık sabah itibariyle bir kez daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Nusaybin Kaymakamlığı tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı, sabah saat 07.00 itibarıyla hayata geçirilmeye başlandı.

Hakkari’de 10 günlük yasak

Hakkari Valiliği de 8 Aralık’ta yaptığı yazılı açıklamayla 9 Aralık 2015 günü saat 12:00:01’den 19 Aralık 2015 günü saat 23:59:59’a kadar; Kilile Tepe Bölgesi, Cernil Tepe Bölgesi, Ganizark Mevkii, Bulhari Tepe Bölgesi, Busindi Dağı Bölgesi, Keçilik Dağı, Kokulu Tepe, Karakaya Mevkii, Şine Köprüsü Güneyi, Neçe Sırtı ve Elma Kapı Sırtı 1753 Rakımlı Tepe, Yeşil Mağara Sırtı ve 1419 Rakımlı Tepe arasında kalan bölge Çukurca İlçesi sınırlarında bulunan; Kazan Vadisi’ni özel güvenlik bölgesi ilan etti.

 

 

 

 

Dilan Kortak katledildi

 

Türk sermaye devleti “terör” bahanesiyle katliam gerçekleştirmeye devam ediyor.

İstanbul'da “PKK hücre evi” olduğu iddiasıyla özel harekat timleri ve zırhlı araçlarla 3 Aralık akşamı Sarıgazi Atatürk Mahallesi’nde Dem-Genç üyelerinin oturduğu eve baskın düzenleyen kolluk kuvvetleri, Dilan Kortak adlı genç kadını infaz etti. Çatışma yaşandığı iddia edilen eve giren polisler, susturucu kullanarak ve çatışma süsü vererek genç kadını infaz edip, evdeki diğer 3 kişiyi de gözaltına aldılar. Dilan’ın komşuları çatışma ve silah sesi duymadıklarını belirtirken, infaz sonrasında polisin eve dışardan iki el ateş ettiği bilgisini verdiler.

Kortak’ın polisler tarafından infaz edilmesi, 4 Aralık’ta Sarıgazi’de yapılan eylemle protesto edildi. HDP Sancaktepe İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Demokrasi Caddesi Çağrı Market önünde toplanan kitle cadde girişine kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Cadde girişinde Kortak’ın infaz edilmesi ve 4 Aralık’ta pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlar protesto edildi. Katliam ve saldırıların mücadeleyi engelleyemeyeceği vurgulandı.

Kortak’a kitlesel uğurlama

Dilan Kortak’ın cenazesi binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni ile 5 Aralık’ta Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda defnedildi.

Kortak’ın cenazesi Karabağlar Eskiçamlık Mahallesi Şeyh Ahmet Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından, aynı mahallede bulunan evinin önüne yürüyüşle getirilmek istendi. Mahalleyi abluka altına alan polis yürüyüşe engel oldu. Cenazenin aile evine götürülmesi engellendiği için cami önünde cenaze töreni gerçekleştirildi.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşundan sonra, konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Dilek Aykan “Çatışma sonucunda değil, infaz edilerek öldürüldü” dedi.

Baba: Dilan, Kürt ve Türk halkının
özgürlük mücadelesinin şehidi

Tören Baba İbrahim Kortak’ın konuşmasıyla devam etti. Baba Kortak, Dilan’ın Kürt ve Türk halkının şehidi olduğunu söyledi. Özgürlük mücadelesi yürüttüğünü ve bu yolda yaşamını yitirdiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı. Polis, cenazeyi uzun bir süre cami önünde bekletti. Polis ile yapılan görüşmeler sonrasında araçlara binilerek, cenaze kortej halinde Buca’ya götürüldü. Kortak’ın cenazesini kadınlar taşıdı. Sloganlar, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde Kortak, annesinin yanına defnedildi.

 
§