17 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/15

TKİP 1 Mayıs'ta mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor!
Emekçi Kadın Komisyonları’nın mücadele çağrısı
Kamu emekçilerine çağrımızdır
“Yaşasın 1 Mayıs!”
Tarih ışığında Taksim 1 Mayısı
‘Yeni Türkiye’de eski kontrgerilla!
Ağrı’da AKP provokasyonu
Seçimler yaklaşırken vaatlerden vaat beğen!
Erdoğan’dan Ermenilere tehdit
Soma Katliamı’nın failleri yargılanıyor
Yasakçı kararlar ve dedikodularla gerçekleri karartamazsınız!
Bosch’ta sözleşme imzalandı
İşçilerin Birliği Derneği kapatma davası görüldü
Grevin adı var kendi yok!
7 Haziran seçimleri ve siyasal tablo
Küba: Ya sosyalizm ya ölüm!
Ukrayna savaşı: Emperyalist yalan, iftira ve barbarlığın itirafı
Almanya'da sınıf devrimcileri 1 Mayıs'a hazırlanıyor!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırıyor
Ankara'da 1 Mayıs hazırlıkları
Ankara'da DLB'lilere polis tacizi!
1 Mayıs'ın çağrısı
Düzene karşı devrim!
İşçi direnişleri ve Türk-İş'in ihanetçi tutumu!
"Kapitalizmle mücadele bu işin temel çözümüdür!"
Fabrikada ve beyaz perdede "grev" - K. Ehram
Kadın cinayetlerini durduracak tek güç devrimci sınıf hareketidir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Erdoğan’dan Ermenilere tehdit

 

1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümüne sayılı günler kala dinci-gerici AKP’nin şefi Erdoğan, Ermeni düşmanlığını körükleyen söylemlerini yoğunlaştırdı.

“Vatandaş olmayan Ermenileri deport edebilirdik” diyen Erdoğan, inkar ettiği soykırıma dair şunları söyledi:

Bildiğim inandığım bir şey var. Biz niye millet olarak veya medyamız olarak savunmada duruyoruz anlamakta zorlanıyorum. Benim cumhurbaşkanı olarak savunma derdim yok. Soykırım diye bir leke üzerimizde yok. Ermenistan başta olmak üzere parlamentosunun kapısını onlara açanlara sesleniyorum. Şu anda benim ülkemde vatandaş veya vatandaş olmayan olmak üzere 100 bin Ermeni var. Acaba onların ülkesinde kaç tane Ermeni var.”

Erdoğan’ın Ermenileri hedef alan açıklamaları ilk değil. Eski çağlardan bu yana Anadolu ve İstanbul’da yaşayan Ermenilerin ‘hala yaşıyor olmaları’nı dahi lütuf olarak sunan gerici şef, 2010 yılında yaptığı benzer bir açıklamada şunları söylemişti: “Bakın benim ülkemde 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine ‘Hadi siz de memleketinize’ diyeceğim; bunu yapacağım”.

Affedersiniz Ermeni!”

Erdoğan, açıklamalarını geçtiğimiz yaz aylarında ise ırkçılığa vardırarak “Benim için neler söylediler. Çıktılar bir tanesi aynı zihniyet. ‘Gürcüdür’ diyen oldu. Çıktı bir tanesi affedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

AP Ermeni Soykırımı tasarısını onayladı

 

Avrupa Parlamentosu, 24 Nisan’ın Ermeni Soykırımı Anma Günü ilan edilmesine ilişkin tasarıyı 15 Nisan'da kabul etti. AP’nin 8 maddeden oluşan tasarıda talepleri şu şekilde sıralandı:

1- Avrupa dayanışması ve adalet ruhuyla, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünde 1,5 milyon masum Ermeni’yi anıyoruz.

2- 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Ermenilere karşı gerçekleştirilen trajik olaylar 1948 BM soykırım suçları sözleşmesindeki tanıma göre soykırımdır.

3- Soykırımlar için bir uluslararası anma günü öneriyoruz.

4- Soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların önlenmesi ve cezalandırılması uluslararası toplum ve Avrupa Birliği’nin temel görevi olmalıdır. 

5- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun taziye mesajlarını doğru yola atılmış bir adım olarak değerlendiriyor, arşivlerin açılması, geçmişle yüzleşme ve Ermeni Soykırımı’nı tanımanın Ermeni ve Türkiyeli halklarının uzlaşması için önemli bir şans olduğunu düşünüyoruz. 

6- Türkiye’yi Ermeni kültürel mirasını koruyucu önlemler almaya davet ediyoruz

7- Ermenistan ve Türkiye’yi normalleşme sürecinde uzlaşı ve işbirliğine çağırıyoruz

8 – Söz konusu bu tasarının Ermenistan, Türkiye ve Avrupa Birliği üye ülkelerinin hükümetlerine gönderilmesini talep ediyoruz. 

Dışişleri Bakanlığı’ndan inkarcı tepki

Türk sermaye devletinin Dışişleri Bakanlığı ise kararın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada soykırımı inkar politikasını sürdürerek, AP’nin yetki alanını aştığını iddia etti. Açıklamada kararın ‘Avrupa değerleri’ ile bağdaşmadığı demagojisi yapıldı.

 

 

 

 

“Tanı, af dile,
tanzim ve telafi et!”

 

Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı vesilesiyle oluşturulan 100. Yıl İnkara Son Girişimi 24 Nisan’da gerçekleştireceği anma programını İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla deklare etti.

24 Nisan saat 11.00’de Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde katledilenler için saygı duruşu yapılacak. Buradaki saygı duruşunun ardından Sultanahmet’ten Eminönü’ne sessiz bir şekilde “Soykırım Yürüyüşü” düzenlenecek.

Eminönü’nden de deniz yoluyla Haydarpaşa Garı’na geçilerek burada yapılacak anma ile program sonlandırılacak.

Ardından Batman’da yaptığı zorunlu askerlik sırasında 24 Nisan 2011’de nefret cinayetine kurban giden Sevag Şahin Balıkçı’nın Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki mezarına gidilerek burada bir anma yapılacak.

Avrupa Ermeni Konseyi 24 Nisan saat 10.00’da Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştireceği anmayla 15 Haziran 1915’te katledilen Hınçak Partisi’nin 20 üye ve yöneticisini anacak. Girişim bu anmaya da katılacak.

24 Nisan saat 18.00’de Nor Zartonk’un çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde buluşularak Taksim İstiklal Caddesi girişine yürüyüş yapılacak. Burada “Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu” öncülüğünde anma gerçekleştirilecek.

Eşzamanlı olarak Diyarbakır’da Gomidas Vakfı’nın öncülüğünde, katledilen Ermeni ve Süryaniler 24 Nisan saat 12.00’de Surp Sarkis Kilisesi kalıntılarında anılacak.

 
§