20 Mart 2015
Sayı: KB 2015/11

Bahar döneminin ihtiyacı devrimci sınıf mücadelesidir!
Stratejik “ortak” gözden düşüyor!
'İç Güvenlik Paketi' hükümsüzdür!
AKP’den 1 Mayıs tehdidi: Taksim yasak!
“Öldürme yetkisi tescilleniyor!”
Kışlalarda asker ölümleri “şüpheli” değil, şüphesiz cinayet!
AKP’den yeni asimilasyon saldırısı
TİSK’ten sınıfa dönük saldırı hamlesi
Boytaş işçisi oyunu bozdu
Kadro yalanı seçim vaadi oldu
Bosch’ta öfke dinmiyor!
“Yeraltı madenleri kamulaştırılmalı”
Darp edilenler yargılanıyor
İşçi sınıfını sırtından vuran "sendikacılar" seçim oyunuyla yola devam ediyorlar!
Eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütelim! - S.Soysal
DİHA'nın kadın muhabiri şiddeti anlattı
Sudenaz'a sözümüz var!
Emperyalist politikanın iki yüzü: Münih veya Tröglitz
Ukrayna krizi, emperyalist yalanlar ve gerçekler
Anti-kapitalist öfke büyüyor!
DGB MYK Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi
İÜ'de rektörlük seçimleri üzerine
Halepçe ve Beyazıt katliamları lanetlendi
Berkin Elvan eylemleri ışığında...
Hasan Ferit davasında planlı saldırı
Tutsaklara yönelik sınırsız baskı ve katliam yasası
TİHV: Ödemiyoruz!
Taşeron köleliğine son vermek için...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Darp edilenler yargılanıyor

 

Yüzlerce madencinin Soma’da katledilmesini protesto etmek için tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da bir eylem gerçekleştirilmiş, eyleme saldıran polis onlarca kişiyi darp etmişti. Soma protestosuna katılanlardan 31 kişiye açılan davanın ilk duruşması 16 Mart’ta görüldü.

Duruşmada sanık sıfatıyla duruşma salonunda bulunan eylemciler ifadelerini verdiler. İfadelerindeki ortak nokta böyle bir eyleme katılmanın demokratik bir hak olduğu ama özellikle Soma Katliamı’nda olduğu gibi bunun vicdan sahibi her insanın yapması gereken bir görev olduğuna ilişkindi.

Nasıl darp edildiğini anlattı

Sanıklardan Sevil Becerik ise birkaç polis tarafından nasıl darp edildiğini anlattı. Hiçbir neden yokken kendisine hakaret ve küfür edildiğini, eyleme saldırının başlamasıyla polisler tarafından yerde sürüklenerek cop ve tekmelerle darp edildiğini dile getiren Becerik, daha sonra bir sivil polis tarafından yolun kenarına atıldığını ve  hemen oradan uzaklaşması yönünde kendisine tehditte bulunulduğunu belirtti. Olayları başlatanın polis olduğunu söyledi.

Becerik’in avukatı ise onlarca kişiyi darp eden polislerin sanık olarak yer alması gerekirken, polislerin korunduğunu belirtti.

Polis fezlekesi iddianame oldu

Sanık avukatları ise iddianamelerin sanıklara dava öncesinde gönderilmediğini, sadece davaya çağrı yapıldığını belirttiler. Esasen bu iddianamenin reddedilmesi gerektiğini çünkü iddia edilen suçlamaların tüm sanıklara yönetildiğini belirttiler. Suçlamalarda polise mukavemet, toplantı ve gösteri yasasına muhalefet, polisi yaralama ve özel mülke zarar verme gibi iddialar var. Bu iddialar ayrıntılar belirtilmeden tüm sanıklara yöneltilmiş. Ayrıca sanık avukatları bu iddianamenin polis fezlekesinden bir farkı olmadığını, savcının hiç bakmadan bunu iddianameye dönüştürdüğünü eklediler.

Katledenler yargılansın!

Yanı sıra gerekli önlemleri almadığı için işçi katliamlarına neden olanların değil, insanlık görevini yerine getirerek bu eylemlere katılanların yargılanmasının hukukun çürümüşlüğünün bir kanıtı olduğunu vurguladılar.

Sanıkların ifadelerinin alınmasının ardından bir sonraki duruşma 27 Mayıs 2015 tarihine ertelendi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Madencilerden devlete tepki

 

Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde faaliyet gösteren ve 18 maden işçisinin yaşamını yitirdiği ocakta katliamdan kurtulan işçiler, kendilerine verilen sözlerin tutulması için 16 Mart’ta eylem yaptı. Katliamdan sonra işsiz kalan ve devlet yetkilileri tarafından kandırılan işçiler, Ermenek Kaymakamlığı önünde bir araya gelerek 5 aydır işsiz olduklarına dikkat çekti ve ücretlerinin gasp edildiğini söyledi. Devlet tarafından kendilerine inek ve tarım aracı sözü verildiğini hatırlatan işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir girişimde bulunulmadığına dikkat çektiler. İşçiler “Verilen sözler hep havada kalıyor. Görünürde Kaymakamlığın verdiği bin lira para var. Bu para ile geçinmeye çalışıyoruz. 15- 20 bin lira maaş alıyorlar, ‘Geçinemiyoruz’ diye ağlıyorlar. Bu millet ne yapsın?” ifadelerini kullandı.

AKP ilçe başkanına tepki

Kaymakam Eyüp Güngör ile görüşmek isteyen madenciler, Güngör’ün ‘şehir dışındayım’ bahanesini öne sürmesi üzerine Tarım İlçe Müdürlüğü önüne gitti. Müdürlük önünde de sorunlarına dikkat çeken işçiler daha sonra belediye önünde AKP İlçe Başkanı Durmuş Açıkbaş ile karşılaştı ve Açıkbaş’a tepki gösterdi.

“Sorunları çözmek için uğraşıyorum. Çalışıyorum ve her gün yetkilileri arıyorum” şeklinde konuşan Açıkbaş’a tepki gösteren işçiler, “Oy zamanı geldiğinde gelip istiyorsunuz. Ama sorunlar için geldiğimizde hiç bakmıyorsunuz. 5 aydır neredesiniz? Ben çocuğuma bir ekmek alamayacak mıyım?” ifadelerini kullandılar. İşçiler daha sonra Açıkbaş ile AKP İlçe Örgütü’nde görüşme yaptı.

 

 

 

 

Greif belgeseli gösterimleri

 

Sefaköy

Greif işgalini anlatan "İşgal/60 Uzun Gün" adlı belgeselin gösterimi 15 Mart'ta Sefaköy'deki İşçilerin Birliği Derneği'nde Greif direnişçilerinin katılımıyla yapıldı. Belgesel gösteriminin ardından Greif işgali üzerine sohbet edildi. Katılan işçilerin sorularının yanıtlanmasıyla söyleşi devam etti.

Bursa

18 Mart'ta Bursa’nın Gemlik ilçesinde de belgeselin gösterimi yapıldı.

Belgesel gösteriminden önce Cargill İşçi Komitesi tarafından Cargill direnişiyle ilgili hazırlanan kısa sinevizyon gösterildi. Direnişin seyrini anlatan sinevizyon ilgiyle izlendi.

Ardından Greif belgeselinin gösterimine geçildi. Belgesel büyük beğeniyle izlenirken, gösterimin ardından Greif işgali ve Cargill direnişi ekseninde canlı tartışmalar yürütüldü. İşgalin Cargill’de de bir eylem biçimi olarak kullanılabileceği belirtildi, belgeselin daha fazla işçiye ulaştırılmasının önemine değinildi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece-Bursa

 

 

 

 

Rıdvan Budak teşhir ediliyor

 

DİSK/Tekstil çetesinin başı Rıdvan Budak sınıf devrimcileri tarafından teşhir ediliyor.

Halen DİSK/Tekstil Sendikası’nın genel başkanlık koltuğunda oturan ve meclise kapak atmak için düzen partisi CHP’den İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Budak’ı teşhir eden sınıf devrimcileri Budak’ın seçim pankartlarının üzerine yazılamalar yapıyorlar.

Rıdvan Budak’ın Sefaköy’deki seçim pankartının üzeri “İşçi düşmanı, hain Rıdvan Budak! Greif’in hesabı sorulacak! BDSP” yazılamalarıyla kapatıldı.

Teşhir faaliyetleri kapsamında Budak’ın Küçükçekmece ve Avcılar’da tespit edilen pankartlarının üzerine yazılamalar yapıldı. Pankartların üzerine “İşçi düşmanı”, “Hain Budak”, “Greif’in hesabı sorulacak” yazıları yazan sınıf devrimcileri aynı şiarları E-5 üzerindeki çeşitli noktalara da yaptılar. Sınıf devrimcileri aynı zamanda birçok noktaya da “Yaşasın sosyalizm”, “Tek yol devrim” yazılamaları yaparak düzenin seçim oyununa karşı emekçileri mücadeleyi büyütmeye çağırdılar.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 
§