20 Mart 2015
Sayı: KB 2015/11

Bahar döneminin ihtiyacı devrimci sınıf mücadelesidir!
Stratejik “ortak” gözden düşüyor!
'İç Güvenlik Paketi' hükümsüzdür!
AKP’den 1 Mayıs tehdidi: Taksim yasak!
“Öldürme yetkisi tescilleniyor!”
Kışlalarda asker ölümleri “şüpheli” değil, şüphesiz cinayet!
AKP’den yeni asimilasyon saldırısı
TİSK’ten sınıfa dönük saldırı hamlesi
Boytaş işçisi oyunu bozdu
Kadro yalanı seçim vaadi oldu
Bosch’ta öfke dinmiyor!
“Yeraltı madenleri kamulaştırılmalı”
Darp edilenler yargılanıyor
İşçi sınıfını sırtından vuran "sendikacılar" seçim oyunuyla yola devam ediyorlar!
Eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütelim! - S.Soysal
DİHA'nın kadın muhabiri şiddeti anlattı
Sudenaz'a sözümüz var!
Emperyalist politikanın iki yüzü: Münih veya Tröglitz
Ukrayna krizi, emperyalist yalanlar ve gerçekler
Anti-kapitalist öfke büyüyor!
DGB MYK Mart ayı toplantısı gerçekleştirildi
İÜ'de rektörlük seçimleri üzerine
Halepçe ve Beyazıt katliamları lanetlendi
Berkin Elvan eylemleri ışığında...
Hasan Ferit davasında planlı saldırı
Tutsaklara yönelik sınırsız baskı ve katliam yasası
TİHV: Ödemiyoruz!
Taşeron köleliğine son vermek için...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bosch’ta öfke dinmiyor!

 

Toplu sözleşme sürecinde arabulucu aşamasının bitmesine sayılı günler kala Bosch’ta gerilim yükseliyor. Bosch işçileri haklı taleplerini kabul etmeyen MESS ve patronlarını protesto etmeyi sürdürüyor. Bosch yönetimi ise işten atma tehditleriyle işçilere gözdağı vermeye çalışıyor.

İşçilerden uyarı eylemi

Bosch’a bağlı fabrikalarda 16 Mart’ta iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirildi. Tüm vardiyalarda iş yavaşlatma eylemi yaparak yürüyen binlerce Bosch işçisi “Yönetim uyuma grev kapıda!”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!” sloganlarını attı.

Eylemin uyarı amaçlı olduğu belirtilirken grevin kapıda olduğu vurgulandı.

Yönetimden gözdağı,
Türk Metal’den geri adım

Anlaşmazlık nedeniyle yeni üretim hattı için BMW yöneticilerinin fabrikaya gelmesini değerlendirmek üzere 17 Mart’ta yapılacak eylem başlamadan önce, vardiya girişinde turnikede hemen hepsi 20 yılı aşkın süredir çalışan işçilerin kartları okunmadı. Hemen ardından Bosch yönetimi Türk Metal yöneticilerini uyararak eylemin yapılması halinde kartları okunmayan işçilerin ertesi gün işten atılacağını bildirdi. Sendika yöneticileri de bu gözdağı üzerine geri adım atarak eylemi iptal ettiler.

Eylemin iptal edilmesine Bosch işçilerinin tepkisi büyük olurken, işten atılmakla tehdit edilen işçiler de bedel ödemeye hazır olduklarını bildirdiler. Alınan bilgilere göre geçtiğimiz hafta işçilerle toplantı yapan personel müdürü “Tamam size istediğiniz zammı vereceğiz kabul ama en eski ve ücreti yüksek olan 300 kişiyi de işten çıkaracağız” dedi. Söz konusu eylem öncesinde yapılan yeni hamle ile yönetimin bu sözün boşa sarfedilmediğini göstermeye çalıştığı anlaşılıyor.

İşçiler Türk Metal’e tepkili

Öte yandan, işçiler Türk Metal Genel Başkan Yardımcısı Mesut Gezer’in fabrikaya geldiğinde kullandığı “Bu süreçte tek bir çalışanın başına bir şey gelirse fabrikayı başlarına yıkarım” sözlerini hatırlatıyorlar. Geri adım atmakla Türk Metal’in itibarının iyice sıfırlandığını, bu noktadan sonra boyun eğmesi ve olası bir satış sözleşmesi imzalaması durumunda tepkilerinin büyük olacağını vurguluyorlar.

Bosch işçileri, iddialı söylemlerine rağmen gerekeni yapmayan Türk Metal’e sosyal medya üzerinden şöyle seslendi:

Önce Pevrul Kavlak’a sonra da Şube başkanı Recep Tan ve yardımcıları size sesleniyoruz:

Kabadayılığınız bu kadar mıydı?

Bu kadar şey yaşandıktan sonra görüyoruz ki hala akıllanmamışsınız. Onca atıp tuttuktan sonra nihayet yönetim dişini gösterince bir anda yelkenleri suya indirdiniz. Eylem kararını anında çiğnediniz? İyi de siz mücadeleyi, hak almayı ne sanıyorsunuz? Bedel ödemeyi göze almadan bunun için kararlıca mücadele etmeden sendikacılık yapılır mı?

Hani sonuna kadar mücadele edecektiniz? Hani tek bir işçinin başına bir şey gelirse fabrikayı başlarına yıkacaktınız? Hani bu kez farklı olacaktı, olmazsa istifayı basacaktınız?

Ne oldu?

Yönetimin, çoğunluğu VTL sayıları 100’ü dahi bulmayan işçiyi ‘işten atarız’ blöfünü anında yuttunuz. Eylem kararını ortada bırakıp topukları yağladınız.

Peki daha ne duruyorsunuz, bu kadarını göze alamadıktan sonra nasıl hak mücadelesi vereceksiniz ki? Sizin efelenmenize kim inanır? Yönetim ve MESS bunu gördükten sonra geri adım atar mı sanıyorsunuz? Takke düştü kel göründü! Yalandan pehlivanlık yapmayın artık! Ya sözünüzün gereğini yapın ya da yapamıyorsanız çekilin!”

 

 

 

 

Direnişçi işçilerden
100. gün etkinliği


Maltepe Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artması için örgütlenen ve işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi işçiler direnişlerinin 100. gününü etkinlikle kutladı.

16 Mart’ta Maltepe Yıldızlar Düğün Salonu’nda gerçekleştirdikleri etkinlik, direnişe ve rektörlüğü işgal ettikleri gün gözaltına alındıkları ana ilişkin resimlerin gösterildiği slayt gösterimi ile başladı. Slayt gösterimin ardından Hilmi Yarayıcı, Beşik Halk Oyunları Topluluğu ve yerel sanatçılar da sahne alarak direnişçi işçilere destek oldular.

Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yaptığı konuşmanın ardından program geceye katılanların isimlerinin okunması ve halaylarla devam etti. İşçilerin direniş gecesini seçim çalışması için fırsata çeviren CHP milletvekili aday adayları etkinliğe yoğun bir katılım gerçekleştirdi.

Divan Turizm işçileri de etkinlikte yaptıkları konuşmada yaşadıkları sürecin aynı olduğunu belirttiler ve bu nedenle birlikte mücadele etmenin gerekli olduğunun altını çizdiler.

Geceye Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Sosyalist Kamu Emekçileri, HTKP, KP, HDP, SDP, Partizan, Alınteri ve Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Şube Yönetimi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

 

Katledilen 11 işçi için 11 fidan

 

11 Mart 2012’de İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında yanarak can veren işçiler katliamın 3. yıldönümünde anıldı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gerçekleştirdiği anma 15 Mart’ta Marmara Park AVM önünde yapıldı. Çadır yangınında abisi Barış Kıyak’ı kaybeden Damla Kıyak, eylemde yaptığı basın açıklamasında “İş cinayetlerine dur diyebilmek için buradayız” derken, iş cinayetlerinin sonlandırılması için işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayan patronlara caydırıcı cezalar verilmesi, taşeron sisteminden vazgeçilmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması taleplerini dile getirdi.

Kıyak, 11 kişinin katledildiği yangından ECE, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, KALDEM’in sorumlu olduğunu ve tüm sorumluların yargılanması gerektiğini ifade etti.

Barış Kıyak’ın annesi Ayşe Kıyak da “Adalet zenginler için var” diyerek tepkisini dile getirdi.

Basın açıklamasının ardından yangının meydana geldiği alana yürüyen aileler, buraya katledilenlerin anısına bir park yapılmasını isteyerek katledilen 11 işçi için 11 fidan diktiler.

 
§