19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Belçika’da yıkıma karşı
genel grev!

 

Belçika’da Charles Michel’in başkanlığını yaptığı hükümetin emeklilik yaşını büyütmek ve sosyal harcamalarda kesinti yapma planı üzerine başlayan grev dalgası genel grevle taçlandı.

Ülkenin üç büyük sendikası olan Sosyalist Sendikası (ABVV/FGTB), Kamu Hizmetleri Genel Merkezi Sendikası (ACOD/CGSP) ve ACV sendikasının ilan ettiği grev 14 Aralık gecesi başladı. Grev ilanı ile birlikte limanlar, demiryolları, havaalanları ve kent içi ulaşımda hizmetler durdu.

Avrupa’nın en önemli limanlarından Antwerp’te yapılan grev nedeniyle gemi seferlerinde büyük aksaklıklar yaşanırken Eurostar’ın Brüksel çıkışlı bütün seferleri iptal edildi. Brüksel, Paris ve Londra arasında sefer yapan hızlı tren hatlarında da tren seferleri durdu. Hava ulaşımında 600’ü aşkın sefer iptal edildi.

Grevin ardından sabah erken saatlerde sokaklara çıkan emekçiler, işyerleri önünde barikatlar kurarak olası grev kırıcılara karşı önlem aldı. Emekçiler, birçok yolu keserek hükümetin grev saldırıları hakkında bilgi verdiler.

Daha önce bölgesel grevlerde bloke edilen bazı mağazalar kentlerde şubelerini kaparken kamu kuruluşları da kapanmak zorunda kaldı.

Grevler sürecek’

ACOD/CGSP resmi taleple 16 Aralık’tan itibaren, belirsiz bir tarihe kadar yeni grevler düzenlemeyi düşündüğünü açıklamıştı. Sendika başkanı Michel Meyer eylem talebinin tedbir amaçlı yapıldığını ifade etti. Hükümetin şu an tartışmakta olduğu kamu hizmetleriyle alakalı yeni düzenlemelerden sonra eylem kararının kesinleşeceğini dile getirdi.

Hükümet yeni önlemlerle 2020’ye kadar 11 milyar Euro tasarruf hedeflerken bütçedeki kısıtlamaların sağlık ve sosyal harcamalarda yapılması planlanıyor. Enflasyona bağlı ücret artışlarını kaldırmayı hedefleyen hükümet, emeklilik yaşını da 67’ye çıkartacak.

 

 

 

 

İtalya’da genel grev

 

İtalya’da geçtiğimiz günlerde parlamentodan geçen “Jobs Act” adlı işçi kıyımını kolaylaştıran yasa ve 2015 bütçesine karşı ülkedeki üç büyük sendika konfederasyonunun çağrısı ile genel grev yapıldı. 12 Aralık günü “Bu böyle gitmez” şiarlı ile sokaklara çıkan işçiler iş piyasasında işçi alım ve çıkarımlarını kolaylaştıran saldırıyı protesto etti.

İşçiler Roma, Milano, Cenova, Torino ve Napoli’nin de aralarında olduğu birçok kentte yürüyüş gerçekleştirdi. Roma’da sendikaların çağrısı ile Esquillino ile Santi Apostoli meydanları arasında yürüyüş yapılırken işçiler öfkeli sloganlarla kölelik yasalarına ve 2015 bütçesine tepki gösterdi.

Milano’da Duomo Meydanı’nda yapılan eylemler sırasında polis, işçiler ve gençlerden oluşan kitleye saldırdı. Bölgesel Yönetim binasına girmek isteyen öğrenciler polisin cop ve biber gazlı saldırısına meşalelerle karşılık verdi.

Milano’daki eylemde yer alan turizm sektörü emekçisi Emilia Romani son genel seçimlerde Matteo Renzi’nin partisine oy verdiğini belirterek, “Tüm ömrüm boyunca sol partilere oy verdim ve hiçbir zaman kendimi bu partilerden savunmak zorunda kalacağımı düşünmezdim. Renzi bizi derinden yaraladı, en kısa zamanda seçimlere gidilmesini umuyorum. İtalya da artık fakir bir ülke oldu, kimse uzun zamanlı işe alınmıyor”

Cenova’da bazı yollar üzerinde barikat kurularak eylem yapıldı. İşçiler barikatları ateşe vererek Renzi hükümetinin saldırı tasarısını protesto etti.

Torino’da da polis eylemcilere saldırarak en az 9 kişiyi gözaltına aldı.

Ülkede grev ve eylemler sonucunda ulaşım felç oldu. Ulusal havayolu firması Alitalia’nın da ülke genelinde toplamda 200 uçuşu iptal olurken, ucuz havayolu taşımacılığı yapan İrlanda kökenli Ryanair firması İtalya’ya olan 188 uçuşunu iptal ettiğini duyurdu. Büyük kentlerde otobüs ve metrolar da büyük oranda durdu.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en ağır resesyon döneminden geçen İtalya’da kriz adeta sermaye için fırsata dönüştürüldü. Emekçiler “Jobs Act” adlı işçi kıyımı yasasına karşı büyük öfke içerisindeler.

 

 

 

 

Açlık grevi kazanımla sona erdi

 

Yunanistan’da üniversiteyi kazanmasına rağmen eğitim hakkı gasp edildiği için açlık grevine başlayan anarşist tutsak Nikos Romanos, parlamentoda kabul edilen yasa ile birlikte eylemini sona erdirdi. Yunanistan Parlamentosu, Adalet Bakanı tarafından sunulan tasarıyı kabul etti. Yeni düzenleme ile birlikte Romanos elektronik kelepçe takarak üniversitede derslerine girebilecek.

Düzenleme sayesinde diğer mahpuslar da üniversitede uzaktan eğitim imkanlarından faydalanabilecek.

15 yaşında polis tarafından katledilen Aleksis Grigoropulos’un da arkadaşı olan Romanos, kamulaştırma eylemi sırasında tutsak düşmüş ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nikos Romanos’un eğitim hakkı için girdiği açlık grevi ile dayanışmak için Yunanistan’ın birçok kentinde kitlesel ve militan eylemler düzenlendi. Bazı üniversite ve kamu kuruluşları ise Romanos’un taleplerinin kabul edilmesi için işgal edildi. Devletin geri adımı sonucunda bazı kurumlardaki işgal eylemleri sona erdirildi.

 

 

 

 

Sovyet sağlık sistemine geri dönelim’

 

Rusya’da 15 Aralık günü sokağa çıkan doktorlar, sağlık bütçesindeki kesintileri protesto ederek Sovyetler Birliği dönemindeki sağlık sistemine geri dönülmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Başkent Moskova’da sokağa çıkan sağlık emekçileri ve içlerinde Sosyalist ‘Sol Cephe’nin de bulunduğu sol siyasi yapılar, ellerinde Lenin’in resimlerinin bulunduğu flamalarla yeni sağlık reformunu protesto etti. Reform planı ile çok sayıda polikliniğin kapanacağı belirtilirken eylemde yer alan Sivil İnisiyatif üyesi doktor Mark Galperin, saldırı tasarısı hakkında konuştu.

Moskova’da yerel yönetim 2014-2016 yılları arasındaki sağlık ve eğitim harcamalarını düşürme kararı almıştı.

Sağlık emekçileri geçtiğimiz aylarda da bütçe kesintilerine tepki göstermiş ve bazı hastanelerin kapatılmasına karşı eylem düzenlemişlerdi.

 
§