19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde

 

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler geleceklerine ve haklarına sahip çıkmak için alanlara çıkıyor. Güney Amerika’dan Asya ülkelerine kadar her yanda işçiler hakları için grev ve eylemler gerçekleştirdi.

Belçika: Demiryollarında grev

Belçika’da hükümetin sermaye adına emekçilere dayattığı köleleştirme saldırılarına karşı Brüksel’de yapılan grevin ardından demiryolu emekçileri greve çıktı. CGSP sendikasının çağrısı ile 3 bin 800 kondüktör greve katılırken ülke içindeki seferlerin yüzde 60’ının iptal edildiği duyuruldu. Başbakan Charles Michel’in başında bulunduğu koalisyon hükümeti, emekçilere mezarda emekliliği dayatıyor, enflasyona bağlı ücret artışını iptal etmeyi ve sosyal güvenlik bütçesini azaltmayı planlıyor.

Tayland: Kablo işçileri greve gitti

Tayland’ın Phitsanulok ilinde, Thai Arrow Product kablo fabrikasında çalışan işçiler greve gitti. İşçiler ikramiye ödemelerinin geçen yıla göre daha düşük olacağını öğrenmeleri üzerine grev kararı aldı. Kararın ardından 2 binden fazla işçi fabrika kapıları önünde toplandı. Thai Arrow Product güçlü akım kabloları üretiliyor.

Haiti: Eylemler istifa getirdi

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti’de 2010 yılındaki büyük depremin ardından emperyalistler tarafından parlatılarak iktidara getirilen ‘pop yıldızı’ Martelly’ye öfke dinmek bilmiyor. Martelly başkanlığındaki yöneticilerin deprem yardımlarını iç etmesi ve seçimlerde yapılan usulsüzlükleri protesto eden emekçiler, son haftalarda birçok eylem düzenledi.

Ülkede hala süren protestolar, emekçiler tarafından istifası istenen Başbakan Laurent Lamothe’un geri adım atmasına sebep oldu. Lamothe, Devlet Başkanı Michel Martelly’ye istifasını sunarken emekçiler Başkent Port-au-Prince’de eylemlerine devam etti.

İspanya: RTVE emekçileri sokakta

14 Aralık günü Başkent Madrid’de eylem düzenleyen basın emekçileri, Başbakan Mariano Rajoy hükümetinin RTVE üzerinde kurduğu baskıyı ve bütçede kısıtlamaya gitmesini protesto etti. Emekçiler televizyonun daha şeffaf olması gerektiğine dikkat çekerken, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler öncesi yayınlar üzerinde baskı kurduğunu vurguladı. CGT sendikasının destek verdiği basın emekçileri, turuncu kurdeleler taktı ve dev bir bez ile kurdele oluşturdu.

Çin: Ayakkabı fabrikasında grev

Geçen Cumartesi Çin’in sanayi kentlerinden Guangzhou’da, Panyu Lidé ayakkabı fabrikasında 2 bin 500 işçi greve gitti. Şirketin fabrikayı taşınma planları ve işçilere sosyal güvenlik primi ödemek istememesi üzerine işçiler iş bıraktı. Şirket kasım ayında işçileri yeni sözleşme imzalamak için zorlamış, imzalamamaları durumunda işten atmakla tehdit etmişti. İşçiler bunun üzerine örgütlenerek patronla müzakerelere oturacak temsilcilerini seçti.

Almanya: Amazon işçileri greve gitti

İnternet üzerinden perakende satış yapan Amazon’da işçiler 15 Aralık Pazartesi günü greve başladı. Grev Hessen eyaletinde bulunan Bad Hersfeld’de pazar akşamı başladı. Pazartesi günü greve Leipzig (Saksonya eyaleti), Graben (Bayern eyaleti), Rheinberg und Werne (Kuzey Ren Vesfalya eyaleti) lojistik merkezlerinde çalışan işçiler de katıldı. Greve yaklaşık 2 bin 300 kişi katıldı. Böylece Amazon’un Almanya’daki toplam 9 deposundan 6’sında grev oldu.

Alman hizmet çalışanları sendikası Verdi 2013 yılında Almanya’da en çok sipariş alınan gün 15 Aralık olduğu için bu tarihi tercih etti. Buralarda çalışan işçilerin yüzde 80’inin süreli sözleşmesi bulunuyor. Amazon’da 2013 yılının Mayıs ayından beri iş sözleşmesi için grevler yapılıyor. Patron, sendika ile her türlü görüşmeyi reddediyor. Çalışma koşullarının ağır olduğu Amazon’da Verdi sendikası Amazon ile satışların durumuna göre bir iş sözleşmesi imzalamak istiyor.

Süt üreticilerinden Brüksel’de eylem

Brüksel’de 10 ülkeden 350 süt üreticisi AB Komisyonu'nun önünde, giderek düşen süt fiyatlarını protesto etti. Süt üreticisi çiftçiler, sütleri sokaklara dökerek, Angela Merkel, François Hollande ve AB Tarım Komiseri Phil Hogan’ın portrelerini yaktılar. Çiftçiler, AB müdahale etmezse süt fiyatlarının daha da düşeceğinden endişe duyuyorlar.

Paraguay’da yürüyüş

Paraguay’ın başkenti Asuncion’da İnsan Hakları Günü’nde sokağa çıkan binlerce gösterici Devlet Başkanı Horacio Cartes’in geçtiğimiz yıl kararlaştırdığı kamu ile özel sektör ortaklığı (APP) yasasını protesto etti.

Yasa özel şirketlere hizmet sektöründe yatırım yapma imkanı sağlıyor. Devlet başkanının böyle bir kararı tek başına alabilmesi konusunda işçi ve emekçiler, çok sayıda siyasetçinin ve yatırımcının kendilerine buralardan büyük ölçüde rant elde edeceği yönlü endişelerini dile getiriyorlar.

Gösteriye 45 yıllık Alfredo Stroessners faşist cuntası döneminde sistematik olarak devrimci, ilerici güçlere karşı sürdürülen katliamları, işkenceleri, idamları protesto eden gruplar da katıldı.

Endonezya: Yüz binler sokağa çıktı

Endonezya’da yüz binlerce işçi daha yüksek ücret talepleri ile yürüdü. Jakarta, Medan, Bandung ve Batam’da kitlesel gösteriler gerçekleşti. Gösteri ekim ayında Cumhurbaşkanı Widodo’nun göreve gelmesinden bu yana en kitlesel gösteri oldu. İşçiler asgari ücretin yaşamlarını sürdürmeye yetmediğini ve yükseltilmesini savunuyorlar. Hükümet’in akaryakıt fiyatlarına zam yapması da öfkenin sokağa dökülmesine neden oldu

İtalya: Madende kadınlar kazandı

İtalya’nın Sardunya Adası’nda bulunan bir kömür madeninde çalışan işçiler için eylem yapan kadınlar mücadele etti ve kazandı. 37 kadın protesto amaçlı madene inerek 11 gün boyunca yeraltında kalmıştı. Kadınlar kömür madenini işleten firmanın uzun süredir verilmeyen işçi ücretlerinin yatırılacağını açıklamasının ardından madeni terk etti. Eylemle 240 madenci için arıtma tesislerinde iş garantisi de sağlandı. Aktivist kadınlar süreci takip etmekte kararlı olduklarını açıkladılar.

Bulgaristan: Binler sokakta

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da binlerce işçi Borisov hükümetinin emeklilik yaşını 4 ay daha yükselterek 64 yaşına çıkarma kararına karşı sokağa çıktı.

Gazze’de eğitim emekçileri eylemde

Gazze’de Hamas döneminde çalışan kamu emekçilerinin ‘Uzlaşı hükümeti’ne geçilmesinin ardından başlayan ücret sorunu devam ediyor. Gazze’deki Filistin Milli Eğitim Bakanlığı binası önünde toplanan eğitim emekçileri, “Sosyal adalet nerede”, “Maaşım hakkım” yazılı pankartlar taşıyarak aylardır gasp edilen ücretlerinin ödenmesini istedi.

Macaristan’da yolsuzluğa tepki

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de sokağa çıkan binlerce kişi Başbakan Viktor Orban’ın yanı sıra milletvekillerinin yolsuzluklarını ve baskıcı uygulamalarını protesto etti. “Artık geri adım atmak yok!” şiarıyla örgütlenen eylemde, eğitim sisteminde yapılması planlanan kesintiye, internet kullanımındaki vergi arttırma planına ve yolsuzluklara tepki gösterildi. Macaristan’da ekim ayından bu yana eylemler sürerken Orban’ın başta yargı olmak üzere devletin birçok kurumunu zayıflatarak kendi etkisini genişletmek istediği belirtiliyor.

 
§