19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı

 

Devrimci ve ilerici basın (Atılım, Barikat, Demokratik Modernite, Halkın Günlüğü, Halkın Sesi, Kaldıraç, Kızıl Bayrak, Meydan, Mücadele Birliği, Özgür Gelecek, Özgür Halk, Proleter Devrimci Duruş, Siyaset, Türkiye Gerçeği, Yarın, İşçi Meclisi) çalışanları yayın yasağına karşı 12 Aralık’ta Bakırköy Kadın Hapishanesi önündeydi.

Basın açıklamasını Özgür Gelecek gazetesinden Sevil Doğan okudu. Doğan, “Devletin, kendisine muhalif olan, kendisi için tehdit oluşturan tüm kesimleri cezalandırmak için uyguladığı baskı politikalarına eklediği bu keyfi uygulama ile planlananın tecrit ve tretmanı yoğunlaştırmak olduğunu çok iyi biliyoruz” diyerek, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

İçeride ve dışarıdaki direnişlerle
kuşatma parçalandı”

19–22 Aralık Direnişi’nin yıldönümünün yaklaştığına değinen Doğan, başta tutsaklar olmak üzere, imha politikalarına karşı yürütülen direnişe engel olunamadığı gibi, bugün de yayınların içeriye girmesine engel olunamayacağını belirtti. Doğan, daha sonra şunları söyledi: “Bunu, birkaç hafta önce başlayan eylemlerimizin sonuç vermeye başlamasından da görmek mümkün. Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde ise tutsakların kapı dövme eylemleri, başta Bakırköy ve Sincan kadın hapishaneleri olmak üzere birçok hapishane yönetimi ile yapılan görüşmeler sonucunda, yayınların içeriye tekrar alınabileceği söylendi.

Devrimcileri bedenen tutsak eden devlet bu yasa ile düşünceleri kuşatmaya çalışsa da bugün içeride ve dışarıdaki direnişlerle devletin bu kuşatma saldırısı parçalanmaktadır.”

Tutsaklar için yayın bırakıldı

Açıklamanın ardından yasak fiilen geri çekildiği için eylemlere ara verileceği belirtilerek tutsaklara iletilmek üzere içeri gazete bırakmaya geçildi. Askerlerin yasak diyerek engellemeye dönük tutumuna rağmen bir süre beklendikten sonra gazeteleri vermesi için bir eylemci içeri alındı. Yayınların tutsaklara ulaştırılmasıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Yayın yasağı geri çekildi

 

Hapishanelerde devrimci tutsaklara tecrit, devrimci basına ise sansür anlamına gelen tutsaklara yayın yasağı uygulaması geri çekildi.

Adalet Bakanlığı, duyarlı kamuoyunun tepkisi ile sol, sosyalist, anarşist ve devrimci basının mücadelesi üzerine, hapishanelere getirdiği yayın yasağı genelgesini geri çekmek zorunda kaldı. Hapishanelerde tutsaklara tebliğ edilen yazıyla, yayın yasağının resmi olarak geri çekildiği iletildi.

5 Aralık’ta yayınladığı genelgeyle yasağı geri çeken Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün yazısında "Tutuklulara avukatları, aileleri, görüşçüleri tarafından getirilen yahut postalanan yayınların bedeli ödenmiş olduğundan verilmesine..." ifadelerine yer verildi. Buna göre, yasaklama kararından bugüne el konularak tutsaklara verilmeyen tüm yayınlar tutsaklara geri verilecek.

 

 

 

 

2014 basına dava yılı

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2014 yılında açılan basına yönelik davalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. 16 Aralık’ta TGC binasında düzenlenen basın toplantısında ilk konuşmayı TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto gerçekleştirdi. Olcayto, 2014’e bakıldığında karanlık bir yıl olduğunu, “doğruları öğrenmeden bahsedemediklerini” söyledi. Haber alma hakkının engellendiğini, bu yolun tıkandığını vurguladı.

TGS Genel Başkanı Uğur Güç ise, cumhuriyet tarihinde gazetecilere yönelik en ağır baskı döneminden geçildiğini belirtti. Bunun bizzat hükümet eliyle uygulandığına ve yargı cezalarıyla sürdürüldüğüne değinen Güç, buna karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve bu mücadelenin bitmeyeceğini söyledi.

Basın toplantısında Sibel Güneş’in sunumuyla basına yönelik baskı raporu aktarıldı. TGC’nin ilke ve görevlerinden alıntı yapılarak yayın yasaklarına, akreditasyon engellemelerine, siber saldırılara, davalara değindi. Güneş 2014 yılında bir foto muhabirinin iş cinayetine kurban gitmesine ve Adana’da infaz edilen Azadiya Welat dağıtımcısı Kadir Bağdu’ya da dikkat çekti.

2014 yılının genel tablosunu sunan Güneş, ikinci sunumda 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla ilgili haberlere açılan davaları aktardı. 60 gazeteciye 100 dava açıldığını belirtirken bu davalardan 20’sinin Merdan Yanardağ’a, 35’inin ise Hakan Gülseven’e açıldığını söyledi. Bu davaların ortak özelliklerinden birinin, çoğunun dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan veya ailesinden bireyler tarafından açılması olduğunun altını çizdi.

Güneş, dava açılmasıyla birlikte yüzlerce tekzip başvurusu ile de gazetelerin baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade etti. Bu tablonun örgütlenmenin önemini ortaya çıkardığını belirten Güneş, mesleki dayanışmayı büyütmek gerektiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§