19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti

 

Sermaye devletinin kolluk güçleri bir kez daha kan döktü. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde polisler 16 yaşındaki Kadir Çakmak’ı 16 Aralık akşamı başından vurarak katletti.

Sur ilçesi eski Yoğurt Pazarı denilen bölgede polisler operasyon yaptı. Operasyon sırasında Kadir Çakmak adlı çocuk başından iki ve göğsünden bir olmak üzere 3 kurşunla vurularak katledildi. İnfazın yapıldığı eski Yoğurt Pazarı bölgesindeki işyerlerinin kameralarının açık olduğu ve infazın kayıtlarda olduğu bildirildi. Yaşanan infazın ardından polis, Çakmak’ın katledildiği yere bakan esnafların güvenlik kamera kayıtlarına el koydu.

Çakmak’ın katlinin vacip olduğuna inandırıcılık kazandırmak isteyen polis, yüzü maskeli bir kişinin zırhlı polis aracından açılan ateş sonucu vurulduğu görülen görüntüleri basına servis etti.

Çakmak hedef alındı”

Çakmak’ın katledilmesine ilişkin konuşan görgü tanıkları kar maskeli özel harekat polislerinin Çakmak’ı hedef gözeterek vurduğunu söyledi. Görgü tanıkları, Kadir Çakmak’ın kar maskeli özel harekat polisleri tarafından zırhlı araçlardan açılan ateş tarafından vurulduğunu belirtti.

Polislerin mahalle aralarını taradığını ifade eden tanıklar, bu kurşunların arasından Çakmak’ı çekip aldıklarını fakat polisin ambulansı engellemesi nedeniyle Çakmak'ın ellerinde can verdiğini belirttiler.

Hastane önünde konuşan Çakmak’ın babası Murat Çakmak, oğlunun internet kafede bulunduğunu ve sigara almak için dışarıya çıktığını, ancak bu sırada sokak başında bekleyen yüzü kapalı polisler tarafından silahla vurulduğunu söyledi.

Çakmak’ı binler uğurladı

Kadir Çakmak’ın cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi morgundan alındı. Çakmak’ın cenazesi Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’na getirildi.

PKK bayraklarına sarılı Çakmak’ın cenazesini omuzlayan kitle buradan defnedileceği yere doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Çakmak’ın posterleri mahalledeki arkadaşları tarafından taşınırken sloganlar atıldı. Cenaze törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kayapınar, Sur, Yenişehir ve Bağlar belediyesi eş başkanları, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek’in yanı sıra binlerce kişi katıldı. 

Cenazenin toprağa verilmesinin ardından saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından MEYA-DER Başkanı Leyla Ayaz ve DBP Amed İl Eş Başkanı Ali Şimşek konuşma yaptılar.

 

 

 

 

Polis cinayetleri hız kesmiyor

 

İzmir’de birbirleri ile kavga eden kardeşleri ayırma bahanesi ile silahına başvuran polis, Emrah Demir’i vurarak katletti.

Her yıl onlarca kişiyi katlederek, cinayetlere “kaza” süsü vermeye çalışan polisin son kurbanı İzmir’in Menemen ilçesinden Emrah Demir oldu. Çaltı Köyü Çınarlıdere Mahallesi’nde sokakta kavga eden kardeşlere müdahale eden çevik kuvvet polisi, kavga eden kardeşleri ‘korkutmak’ için silahına başvurdu. D.G. adlı polis, kargaşa sırasında Emrah Demir’i silahıyla vurdu. Demir, yere düşerek hayatını kaybederken çevredeki emekçiler durumu sağlık ekiplerine ve jandarmaya bildirdi.

Demir’i öldüren polis D.G., jandarma ekiplerine teslim olurken polisi aklamak üzere soruşturma başlatıldı. Olaydan bir gün önce bir polis daha beylik tabancası ile eşini katletmişti.

Toplumsal muhalefete karşı hiç çekinmeden katliama başvuran polis, sokaklarda devletin kendisine verdiği güce güvenerek terör estiriyor ve çekinmeden katledebiliyor. Cinayetlerin ardından ‘kaza’ ve ‘yere düşerken ateş aldı’ şeklinde bahanelere başvuran polisler de yargı tarafından aklanıyor.

 

 

 

 

Çarşı değil Haziran Direnişi hedefte

 

Haziran Direnişi’ne katıldığı için ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme’ ve ‘Terör Örgütü Kurmak veya Yönetmek’ gibi suçlamalarla Beşiktaş taraftar grubu çArşı’nın 35 üyesi hakkında açılan davanın ilk duruşması 16 Aralık’ta görüldü.

Duruşma için yüzlerce kişi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde buluştu.

Çeşitli siyasi parti yöneticilerinin yanı sıra Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’ın da dayanışma için katıldığı duruşmada, çArşı’ya destek için 200 avukat adliyeye geldi. Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları da çArşı üyelerine destek verdi.

Duruşmada hakimin keyfi tavır ve söylemleri tepki topladı. İddianamede yer alan tapelerin hukuksuz olduğunu belirten avukatlar, tapelerin dosyadan çıkarılmasını talep ettiler. Mahkeme başkanı ise avukatların tüm taleplerini reddetti.

Çarşı üyesi Cem Yakışkan savunmasını yaptı. Gezi Parkı eylemlerine katıldığını söyleyen Yakışkan, çArşı’ya illegal örgüt suçlaması yöneltilemeyeceğini belirtti. “Terör örgütü” yöneticiliği ve çArşı’nın “terör örgütü” olduğu iddiasını reddeden Yakışkan, “Darbe yapacak gücümüz olsaydı, Beşiktaş’ı şampiyon yapardık” dedi.

Savunmasını veren Numan Bülent Ergenç ise eylemler sırasında bıçaklandığını ve yaralı halde polisle çatışmasının mümkün olmadığını söyledi.

Sezgin Gülnar ve Arda Mutlu Doğan savunmalarını yaparak suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Çarşı üyeleri, ifadelerinde kendilerine yöneltilen “terör örgütü” ve “darbe” iddialarının asılsız olduğunu söylediler. Çarşı üyesi Ayhan Güner, savunmasında asıl kendilerine darbe yapıldığını ifade ederek düzmece iddianameye tepki gösterdi.

Volkan Eroğlu, Burak Bulut, Yusuf Demirci ve Hakan Tezel de savunmalarını yaparak suçlamaları reddettiler.

Savunmaların ardından avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, 27 kişinin yurt dışına çıkış yasağını kaldırırken duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Duruşma 2 Nisan 2015’e ertelendi.

 
§