11 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/28

Sınıf hareketi önündeki engellerin kaldırılması için...
Engelleri aşmak için taban inisiyatifleri
İş güvencesi hakkına
sahip çıkmak için birleşik mücadeleye!
Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine...
Çatı aday kimin adayı?
TKİP hedef gösteriliyor!
İnternette sansüre devam!
Maltepe Belediyesi dava kararından görünenler
Bosch’ta yetki
Türk Metal’e verildi
Ha cam ha soda:
İşçi düşmanı Şişecam!

Sütaş’ta devlet sermayenin hizmetine koştu

İşçiler sessiz sedasız ölüyor

Tanrıverdi’de işçi iradesine patron müdahalesi

Üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz!

Kızıl Bayrak: Tasfiyeciliğe, karanlığa tutulan kızıl bir meşale! - H. Eylül
Direnişçi işçilerden
Kızıl Bayrak’ın 20. yılına...
“Yeni Greif’ler için ileri!”
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı
Mülteciler sorunu ve devrimci sorumluluk
İsrail saldırıyor, Filistin direniyor!
Mısır’da yeni yönetimin ilk icraatı
zam furyası
Çocuklar hapishanede, suçlular nerede? - Z. Eylül
Eylül günlerinde acının arabesk hali - K. Ehram
“Müziğimiz mücadeleye devam çağrısı!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bosch’ta yetki Türk Metal’e verildi

 

Bursa 3. İş Mahkemesi, Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türk Metal Sendikası arasındaki yetki davasını 8 Temmuz günü karara bağladı. Mahkeme heyeti bilirkişi raporuna uyarak yetkinin Türk Metal’de olduğuna hükmetti. Fakat bu karar henüz kesin değil, çünkü Birleşik Metal-İş’in davayı temyiz hakkı bulunuyor.

Bosch işçilerinin iradesini ezmek için işbirliği yaptılar

Bu karar Bosch işçisinin Türk Metal çetesinden kurtulma mücadelesine karşı patron-hükümet-yargı-Türk Metal işbirliğiyle iki yıldır sürdürülen operasyonların en son halkası oldu. Bilindiği gibi 2012 yılında yıllar boyunca sırtında taşıdığı Türk Metal çetesinden kurtulmak isteyen Bosch işçileri DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yolunu tutmuş, kısa sürede de ezici bir çoğunluk sağlanmıştı. Fakat Bosch işçisinin bu çıkışına karşı kısa sürede toparlanan, patron ve Türk Metal cephesi peş peşe saldırılara girişmişti. Baskı, tehdit, satın almalar, hukuksuzlukta sınır tanımayan oyunlarla işçilerin bir kısmı geri döndürülmüştü. Bu süreçte Birleşik Metal-İş Sendikası’nın bu saldırganlığa karşı gerekli yanıtı örgütlememesi, süreci yasal prosedüre, yargıya bırakması ve saldırıları göğüsleyecek bir güç ortaya koyamaması da patron ve Türk Metal’in ekmeğine yağ sürmüştü.

Bu sürecin ardından patron- Türk Metal işbirliğine hükümet de dahil olmuş ve gece yarısı alınan bir kararla düzmece belgelere dayanarak yetkiyi Türk Metal’e vermişti. Birleşik Metal-İş bu kararı yargıya götürmüş, ama yerel mahkeme kaba ve keyfi biçimde kararı onaylamıştı. Bu kaba, haksız ve keyfi mahkeme kararı Yargıtay’dan dönmüş, ardından dava yeniden görüldüğünde kaba usulsüzlükler bilirkişi tarafından ortaya çıkarılmıştı. Fakat işte buna rağmen daha sonra atanan yeni bilirkişi bugün mahkemenin verdiği karara dayanaklık eden raporunu hazırladı. Böylelikle bugünkü aşamaya varıldı.

Teslim olmadılar

Halihazırda Bosch’ta işçiler bu bitip tükenmez yargı oyunları ile durumu fırsata çeviren yönetimin politikaları altında ezilirken yine de dirençli bir işçi kesimi Birleşik Metal-İş’e olan güvenleri büyük yara almış olsa da, sonuna kadar gitme kararlılıklarını koruyorlar.

Bazı olumsuz sinyallere rağmen Birleşik Metal-İş’in davayı temyize götürmesi bekleniyor.

 

 

 

 

HEMA işçileri alacakları için
fabrikaya yürüdü

 

Polatlı’da 2006 yılında iflasını isteyen HEMA Dişli fabrikasında çalışan işçiler, fabrikanın sahibi Emin Hattat ile oğlu Emir Hattat’tan yaklaşık 10 milyon liralık geçmiş maaş, kıdem tazminatı ve sosyal hak tazminatlarını alamadıkları için 9 Temmuz’da eylem yaptılar.

Yaklaşık 150 işçi, sabah saatlerinde aileleriyle birlikte fabrikaya bir kilometre mesafedeki Poyraz Köprüsü’nde toplandı. Aileleri ile birlikte fabrikaya kadar tabut ve siyah çelenkle yürüyen işçiler, tabutu ve çelengi fabrika kapısına bıraktılar.

İşçiler fabrikadan çıkışı engellediler

Bu esnada fabrika içinde iş kazası geçiren bir işçinin olduğu söylenen ambulansın dışarı çıkmasına kısa süreli izin verilmedi. İşçiler, boş olduğunu belirttikleri ambulansı yumruklarken, bunun kapıyı açmak amacıyla patronun bir oyunu olduğunu söylediler.

Emir Hattat’la görüşmeden kapıdan ayrılmayacaklarını söyleyen işçiler jandarma ekipleriyle de sözlü tartışma yaşadılar. “Sadece alacaklarımızı istiyoruz, bunun içi patron Emir Hattat’la görüşmek istiyoruz” diyen işçilere fabrikanın güvenlik şefi tarafından Emir Hattat’ın fabrikada olmadığı söylendi. 10 Temmuz’da üç kişilik bir temsilci grubuyla Emir Hattat’ın görüşeceğini söylemesi üzerine işçiler fabrika kapısının önünü açarak oradan ayrıldılar.

İşçiler karayolunu kapattılar

Aileleriyle birlikte karayoluna çıkan işçiler, bir anda yolu kapatıp, oturma eylemi yaptılar. Polis ekipleri, E-90 Karayolu’nda trafiği kontrollü olarak durdururken, araç kuyruğu oluştu. Araç sahiplerinden korna çalarak işçilere destek verenler oldu. Bir süre sonra yolu açan işçiler davul zurna eşliğinde tekrar Poyraz Köprüsü üzerine gittiler.

Dava açan işçiler oyalanıyor

Burada Hema işçileri adına bir basın açıklaması yapan Osman Kurt, 2004 yılından 5 maaş, 2006 yılından 6 maaş, Hema’nın iflas gösterilmesiyle birlikte kıdem, ihbar ve sosyal haklarını alamadıklarını söyledi. Kurt açıklamasında şunları ifade etti: “Yeni kurulan şirkete vaatler verilerek getirilen arkadaşlarımıza geçmişe dönük maaş ve kıdem tazminatları ödeniyor. Dönmeyip dava açanlar ve haklı davasını kazanan arkadaşlarımız bitmek tükenmek bilmeyen iflas, erteleme davaları ile oyalanıyor.”

 

 

 

 

Ege Metal İşçileri Birliği’nden 3. toplantı

 

3. toplantısını alan Ege MİB, 6 Temmuz günü Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği’nde toplandı. Manisa ve İzmir’den metal işçilerinin katıldığı toplantı öncesi dernek binasında ortak kahvaltı masası kuruldu. Kahvaltının ardından Ege MİB 3. toplantısına gündemleri belirleyerek başladı.

Merkezi MİB toplantısı öncesinde Ege MİB ve bölgeselleşme ihtiyacı, Ege MİB işçi kurultayı önerisi, MESS kapsamındaki fabrikalardan, sendikalardan yansıyanlar, MİB MYK’sının MESS değerlendirmesi ve bölgedeki yansıması, iç eğitimler, Ege bölgesindeki tüm OSB’lerin ekonomi politiğinin saptanması ve merkezi Metal İşleri Bülteni, broşüründeki TİS talepleri gibi başlıklar üzerinden ayrıntılı tartışmalar gerçekleştirildi.

Bu çerçevede önümüzdeki dönem MESS hazırlıkları için var olan taleplerden işçi sağlığı - iş güvenliği ve taşeronluk uygulamasının kaldırılması taleplerinin yaşanan işçi katliamlarının son dönem gittikçe artmasından kaynaklı öne çıkması kararlaştırılırken, bu taleplerin hayat bulması için Greif deneyiminin, fiili meşru mücadelenin önemi üzerine ayrıntılı tartışmalar gerçekleştirildi.

Ege bölgesindeki OSB’ler incelenerek her bölgenin kendi özgünlükleri üzerinden yerel ve özel bültenlerle beslenmesi ve işçi sağlığı - işçi güvenliği; sendikalar tarihi ve ilk konsey - Sovyet deneyimleri üzerinden iki ayrı eğitim konusu belirlendi.

Toplantıda, sendikalar da ayrıntılı tartışılarak sınıf çalışmasının sorun alanları üzerinden deneyimler paylaşıldı.

Kızıl Bayrak / Manisa

 
§