25 Nisan 2014
Sayi: KB 2014/17

Sınıfı mücadelesinde
direnişçi eğilim güçleniyor
TKİP: 1 Mayıs'ta alanlara!
Haziran’ın ruhuyla
1 Mayıs’a, direnişe, Kızılay'a!
1 Mayıs’ta yasakları kıralım!
“Destanımızda yalnız
onların maceraları vardır”
Taksim’e ortak çağrı!
İlk yasak ve Taksim 1 Mayısı
Ankara DLB ve Ekim Gençliği’nden piknik!
Gericiliği parçalamak için daha fazla sokak,
daha fazla mücadele!
“İşgal, grev, direniş” korkusu Seyitömer işçisini tutuklattı

İşçiler özelleştirmelere karşı yürüdü

Mefar işçileri sendikal hakları için eylem yaptı
“İhanetçilerden hesap sorulan
bir döneme girdik!”
1 Mayıs - V. I. Lenin
Budaklar’ın ihanet şebekesinin kirli seceresinden kısa bir kesit…- B. Seyit
“Hesap sorduk, ellerimiz yakalarında!”
Castleblair’dan Greif’e ihanete karşı direniş…
“Bunun hesabını vermekten kaçamazlar!”
BDSP Greif direnişine yapılan operasyonu kınadı
Greif direnişiyle
dayanışma eylemleri
Greif direniş günlüğü
1. Emperyalist Paylaşım Savaşı’ndan 100 yıl sonra…
Emperyalist imparatorluğun
Asya’ya yönelimi
Ukrayna krizi devam ediyor
Denizler’in yolunda devrime yürüyelim!
TKİP şehidi Hatice Yürekli mezarı başında anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler özelleştirmelere karşı yürüdü

Zonguldak’taki enerji ve maden işçileri, ÇATES’in özelleştirilmesine karşı 19 Nisan’da eylem yaptı.

TES-İş ve Genel Maden-İş sendikalarının çağrısı ile Çatalağzı Belediye Binası önünde yapılan eyleme, Ankara’da saldırıya uğrayan Yatağan işçileri de katılarak sınıf dayanışmasını yükseltti.

Bundan sonraki slogan “İşgal, grev, direniş!”

Eylemde konuşma yapan Yatağan işçisi Kemal Özcan, Yatağan ve Ankara’daki süreci işçilere ve emek dostlarına anlattı. Özcan konuşma yaptığı sırada “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Yatağan işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı. Özcan’ın vurguladığı önemli noktalardan biri, 1 Mayıs oldu. Muğla’da Yatağan işçilerinin, Zonguldak’ta enerji ve maden işçilerinin, İstanbul’da ise Greif işçilerinin 1 Mayıs’ın öznesi olacağını belirtti. Greif işçilerine de selam gönderen Özcan, bundan sonraki sloganlarının “İşgal, grev, direniş!” olacağını vurguladı.

Konuşmanın ardından ÇATES’in önüne doğru yürüyüş başladı. Yürüyüşte işçi ailelerinin katılımı en çok dikkat çeken noktaydı. Yürüyüş boyunca sık sık ajitasyonlar çekilerek özelleştirmenin zararları anlatıldı. Kütahya Seyitömer’deki santralin özelleştirilmesinin ardından gerçekleşen işten atmalara vurgu yapıldı.

Bu yanlıştan vazgeçin!”

ÇATES önünde sona eren yürüyüş ardından GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ilk konuşmayı gerçekleştirdi. Alabaş konuşmasında ÇATES ve TTK’nın bir bütün olduğunu vurguladı ve “Hükümeti, dostu, düşmanı buradan bir kez daha uyarıyoruz. ÇATES ve TTK bir bütündür satılamaz diyoruz. Bu yanlıştan vazgeçin bizi daha fazla zorlamayın” dedi. Alabaş konuşurken maden ve enerji işçilerinden sık sık “Ankara yolumuz ölüm olsa sonumuz!” sloganları yükseldi, mücadele merkezinin Ankara olduğu vurgulandı.

Devam edecek!”

Ardından konuşan TES-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin de şunları söyledi: “Gerek Yatağan’da, gerek Ankara’da beraberce mücadele verdik. Yürüdük, bağırdık, anlattık. Ama dinleyen olmadı. Ne yaparlarsa yapsınlar, santrali kağıt üzerinde verebilirsiniz. Ama oraya giriş önemli. Bu çalışanlar devletin malına sahip çıkmak istiyor. İşine, aşına sahip çıkmak istiyor. Defalarca söyledik bu işten vazgeçin. Pazartesi günü teklif verecek olan firmalara söylüyorum. Sakın ola teklif vermeyin. Şu anda Türkiye’de taşlar yerinden oynamış. İşçinin ayak sesi her şeye benzemez. Kütahya’dan, Yatağan’dan, Zonguldak’tan başlıyor. Bunun ilerisi devam edecek. Bu işten kısa zamandan vazgeçin. İşçinin ayak sesi her ayak sesine benzemez.”

Konuşmalar devam ederken ÇATES bacalarını boyayan emekçiler bacaya “NO” yazarak özelleştirmelere karşı tepki gösterdiler.

 

 

 

 

Yatağan işçilerinden direnişe devam kararı

 

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesi 18 Nisan’da sonuçlandı. Özelleştirme ihalesini 2 milyar 671 milyon dolarlık teklifiyle IC İçtaş AŞ’nin aldığı açıklandı. Yatağan enerji ve maden işçileriyse ihaleyi yaptırmamak için başlattıkları direnişi şimdi iptal kararı için aynı kararlı tutumla sürdürüyor.

İhaleye karşı direnişi 10 Nisan’da Ankara’ya taşıyan işçiler kararın ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na girmeye çalışmış, polis azgınca saldırmıştı. İşçiler polis saldırısının ardından Türk-İş Genel Merkezi’ne geçti.

Özelleştirmeye karşı direniş sürecinin başından beri pasif kalan konfederasyon yönetimine karşı “Türk-İş göreve genel greve!” şiarını her eylemlerinde öne çıkaran işçiler bir toplantı gerçekleştirdi.

Yatağan-Zonguldak işçileri omuz omuza!

Ankara’daki eylemleri 30 Nisan’a kadar sürdürme kararı alan işçiler özelleştirmeye geçit vermemek için mücadeleyi sürdürüyor. Direniş nöbeti Kurtuluş Parkı’nda devam ediyor. İşçiler Zonguldak’ta Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nin (ÇATES) özelleştirilmesini engellemek için gerçekleştirilen mitinge bir grup işçiyi göndererek sınıf dayanışmasını yükselttiler. Zonguldak’taki enerji ve maden işçileri de özelleştirme karşıtı direnişte Yatağan işçilerinin Ankara’daki birçok eylemine destek vermişti. İşçiler özelleştirmeye karşı omuz omuza mücadeleye devam ediyor.

Yatağan işçileri ayrıca 1 Mayıs için de eylem programlarını netleştirdi. İşçilerin büyük kısmı Yatağan’daki 1 Mayıs’a katılacak. Özelleştirmeye karşı Yatağan’daki işçi ve emekçilerin kitlesel tepkisi gösterilecek. İşçilerin bir kısmı da Türk-İş’in Sıhhıye’de yapacağı 1 Mayıs mitingine katılacak.

 

 

 

 

İşgal ateşi enerji ve maden işçilerinde!

 

Ankara’da enerji ve maden işçilerinin direnişi sürerken, işçiler Muğla’da işletmeleri işgal ettiler. 18 Nisan’da Muğla’nın Milas İlçesi’ndeki Yeniköy ve Kemerköy ile Yatağan Termik Santrali, her iki ilçedeki kömür işletmeleri enerji ve maden işçileri tarafından işgal edildi.

Buralarda yapılacak özelleştirmelere direnen işçiler, işletme önlerinde dozerlerle barikat kurdular. İşçiler yöneticiler de dahil hiç kimseyi içeri almadılar. İşletme önlerinde jandarma ekipleri hazır bekletildi.

Enerji ve maden işçilerinin Ankara’da polis saldırısına karşı direnişleri sürerken, özelleştirilmeleri hedeflenen üç santral ve kömür ocaklarının bulunduğu Yatağan ve Milas ilçelerinde işçiler direnişi bir ileri noktaya taşıdılar. Greif işçilerinden aldıkları kıvılcımla “işgal” ateşini yaktılar. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Yatağan Termik Santrali ve her iki ilçedeki kömür işletmeleri işçiler tarafından saat 10.00’dan itibaren eş zamanlı olarak işgal edildi. İşgale işçilerin aileleri de destek verdi.

 
§