28 Mart 2014
Sayi: KB 2014/13

Direnişin kalesi kuşatılmaya çalışılıyor
Türk ordusu cihatçı çeteleri korumak için saldırdı
Newroz aynasında
“çözüm süreci”nin akıbeti
Yanıtımız “Yeni Greif’ler örgütlemek,
yeni Ekimler yaratmak” olacak!
Batıkent’te sınıf devrimcilerine
faşist saldırı!
AKP: “Ustalık döneminde” bir çöküşün hikayesi
“Tweet miweet anlamaz o!”
“İlk hedef biber gazının yasaklanması!”
Düzen solunun seçim rezaleti sürüyor
Feniş işçilerinden Ankara’daki görüşmelere dair açıklama
Türk Metal Erdemir’de AKP’ye çalışıyor
Sendikalı olmak işten çıkarılma nedeni
Dünden bugüne kadın işçiler direniyor
Gençliğin devrimci birliğini yaratmanın
politik-örgütsel koşulları
Budak ve ortaklarının ihanet dosyası-2
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu Budak!
“Birileri gidecekse, o da Amerikan sermayedarıdır!”
Greif işçileri: “İşten atma kararı yok hükmünde”
Ankara’da coşkulu
“İşgal, grev, direniş!” forumu!
“Direnişimizin ruhunu Ankara’ya taşıdık”
Greif İşçileriyle Dayanışma Komiteleri yayılıyor
Greif’le dayanışma ve devrimci seçim faaliyetleri
Greif direniş günlüğü
Arap Birliği Zirvesi sona erdi
Dünyada milyonlar sokaklarda, yollarda, meydanlarda…
Berkin’e sözümüz var
“Başı öne eğilmedi!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif direniş günlüğü

 

Direnişlerinde bir buçuk ayı geride bırakan Greif işçileri, geçtiğimz hafta içinde DİSK’le görüştüler. Görüşmeler sonucunda, işçi temsilcileri ve sendika heyetinden oluşan bir komusyon kuruldu.

39. gün: Fabrika işgalinin 39. gününe giren Hadımköy Greif işçileri, direnişi Sultanbeyli’deki Ünsa fabrikasına taşıdılar. Ünsa fabrikası Greif’e bağlı olarak çalışıyor.

Erken saatlerde Sultanbeyli’deki fabrikaya giden işçiler, güvenliğe kapıyı açtırmalarının ardından hep birlikte içeri girdiler. DİSK önlükleri giyen direnişçi işçiler, fabrikada sloganlarını haykırdılar.

Kısa bir süre sonra, Sultanbeyli fabrikasında çalışan işçiler servislerle gelmeye başladı. İşçilere direniş çağrısı yapıldı. Servislerle gelen işçilerden bazıları direnişçilere destek verdi.

Bir süre sonra fabrika içerisine giren işçiler bölümleri dolaşarak buradaki işçilere örgütlenme ve mücadele çağrısı yaptıktan sonra bahçedeki çay ocağına geçtiler. Sultanbeyli’deki fabrikada çalışan bir dizi işçinin de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiler. Fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan konuşma yaparak, sandık kurulacaksa Sultanbeyli’de de kurulması gerektiğini söyledi ve “taşeron mu kadro mu” diye sorulmasını istedi.

Sivil polis ve güvenliklerin engelleme çabaları yetmeyince çevik kuvvet polisleri fabrika bahçesine getirildi. Bu durum karşısında işçiler kolkola girerek oturma eylemi yaptılar. Polisin işçileri dıarı çıkarma girişimlerine karşı işçiler kararlılıkla çıkmayacaklarını belirttiler. Bu arada polis Kızıl Bayrak muhabirine çekim yapmaması için saldırmaya kalktı. Kimliğini alıp, dışarı çıkarmaya çalışan polise işçiler karşılık vererek engelledi.

Bu sırada, DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile görüştü. Çerkezoğlu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile görüşerek saldırılmamasını isteyeceklerini söyledi. Çerkezoğlu bir açıklama yayınlayarak direnişi sahiplendiklerini ifade edeceklerini söyledi.

Fabrikadaki eylem nedeniyle üretim dururken sendikaya yeni üyelikler yapıldı. Diğer işçilerin direnişçilerle buluşmasını engellemek için kapılar kilitlendi.

Bu arada DİSK Tekstil’de de bekleyiş devam ederken Rıdvan Budak’ın şikayeti üzerine polisler sendikaya geldi. İçerdeki herkese GBT dayatması yapan polisler aranması olduğu gerekçesiyle Kızıl Bayrak muhabirini gözaltına aldı. Muhabirimiz ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Sultanbeyli’deki fabrikada ise polisler fabrikaya girişte yaşanan arbedeyi gerekçe göstererek dört işçiyi ifade için karakola götürecekleri ve saldırı tehditleri savurdular. Bir süre daha eylemi sürdüren işçiler sloganlarla fabrikadan ayrıldı.

Bu sırada DİSK Genel Merkezi’nden bir heyet DİSK Tekstil binasındaki işçilerin yanına giderek yaptıkları basın açıklamasında direnişin yanında oldukları ve kazanımı için girişimlerde bulunacakları ifade edildi. İşçiler DİSK’e yönelik eleştirilerini dile getirince Çerkezoğlu, “DİSK her türlü olanağıyla destek veriyor” diyerek DİSK’in varolan gücüyle elinden geleni yaptığını iddia etti.

İşçilerin eylemli süreç örülmesi ve dayanışma grevi örgütlenmesi gerektiği yönündeki açıklamaları karşısında Ali Rıza Küçükosmanoğlu dayanışma grevi örgütlemek gerektiğini kabul etti.

Celal Ovat ise “Biz DİSK olarak üretimi durduramayız. Onu DİSK Tekstil yapabilir” dedi.

Kamber Saygılı “ortak bir komite oluşturarak gidelim 10 taleple gidelim 10 olmaz, 9 olur, 8 olur” diyerek TİS taleplerinin pazarlığa açılmasını istedi.

Toplantının sonrasında işçi temsilcileri DİSK’e bağlı sendikaların başkanlarıyla ortak komite konusunu değerlendirmek için Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’ne geçtilir.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nden avukatlar DİSK Tekstil binasındaki Greif işçilerini ziyaret ettiler.

Sendikadaki üç işçi de avukatla birlikte karakolda ifade verdikten sonra sendikaya döndüler.

40. gün: Fabrikada sabah kahvaltısının ardından genel bir toplantı yapılarak Sultanbeyli’deki fabrikada yaşananlar değerlendirildi. Engin Yılgın bir konuşma yaparak DİSK ve direnişçi işçilerin heyet oluşturacağını belirtti. Sandık hakkında konuştu ve sandığın, diğer fabrikalar ile birlikte kurulabileceğini, ama fabrikalarında sadece sendika üyelerinin oy kullanması gerektiğini ifade etti.

Toplantının sonunda İsviçre Basel’den Greif işçilerine gelen dayanışma mesajı okundu. Basel’de bir grup işçinin Greif direnişiyle ilgili kampanya başlattığı, dayanışma amacıyla destek mesajları ve maddi yardım gönderileceği kaydedildi.

Sendikada nöbetçi kalan işçiler de kendi aralarında toplantı yaparak süreci değerlendirdiler. Sendika genel merkezine DİSK’in oluşturduğu heyet, Gıda-İş Genel Başkanı Celal Ovat ve Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı ve DİSK Tekstil’den iki yönetici geldiler. Sendika yöneticileri ile Greif temsilcilerinden Orhan Purhan ve DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın biraraya geldiler. Toplantı sonucunda, DİSK/Tekstil Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak’ın şikayetini geri çektiği açıklandı. Ayrıca DİSK ve DİSK/Tekstil Sendikası yöneticileri ile Greif işçileri temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulduğu belirtildi. Şikayetin geri çekilmesi ve komisyon kurulması üzerine işçiler sendikadaki bekleyeşlerine son verdiler.

41. gün: Direnişin yeni gününde izinden dönen işçilerin yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirilmesi için bir toplantı yapıldı. Sendikadaki nöbetin neden bitirildiği, DİSK ile birlikte kurulan komisyon ve sürecin nasıl geçtiği üzerine bilgilendirmede bulunuldu. Temsilciler işçilerin sorularını yanıtladılar. İşçiler tüm bu gelişmeleri değerlendirdiler.

Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube üyesi eğitim emekçileri ziyarete geldi. Eğitim emekçileri “Greif işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla fabrikaya gelirken direnişçiler de ziyaretçilerini kapıda karşıladı. Sendika adına yapılan konuşmada direnişin yanında olacaklarını belirten eğitim emekçileri topladıkları maddi ve gıda yardımını işçilere verdi.

Greif Emekçi Kadın Komisyonu, ‘kadın istihdamı’ konulu bir seminer gerçekleştirerek kadınların çalışma yaşamındaki yerini ve bu konudaki aldatmacaları tartıştı.

Greif işçilerinin sesini Ankara’ya taşıyan sınıf devrimcilerinin yapacağı işçi forumuna katılacak olan işçiler gece geç saatlerde yola çıktılar.

42. gün: İşçiler yeni güne yine rutin işler ve kahvaltıyla başladılar. Emekçi bir aile, Greif işçilerine destek için geldi. Çocuklarıyla birlikte gelen aile direnişle dayanışmanın güzel bir örneği oldu. Greif işçileri aileyle direniş üzerine sohbet ederek süreç hakkında bilgilendirme yaptılar. Günü sakin bir havada geçiren işçiler bağlama eşliğinde türküler söylediler. PDD de direnişçileri ziyarete geldi.

Akşam saatlerinde Greif’in Emek Sinaması’nda “Modern Zamanlar” filmi izlendi

43. gün: Fabrikada direniş gündelik seyrinde devam ederken işçi forumuna katılmak üzere Ankara’ya giden Greif işçileri de kahvaltılarının ardından, süreçlerini aktarmak için hazırladıkları dosya ile kurumları dolaşmaya başladılar.

Genel-İş Sendikası Genel Merkezi’nde yöneticilerle biraraya geldiler. Greif işçileri hazırladıkları dosyayı da sunarak, süreç üzerine bilgileri aktardılar. Yöneticiler, ziyarette konuşulanları değerlendireceklerini dile getirdiler. Görüşme sonrası işçiler, farklı kurumlara gitmek, direnişin sesini taşımak ve dayanışmayı büyütmek için Genel-İş Sendikası’ndan ayrıldılar.

Fabrika Komitesi öğle saatlerinde günlük toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıyla birlikte Greif yönetiminin işten atma hamlesine karşılık bu kararın yok hükmünde sayılması kararı alındı. Bu hamleyi de boşa düşüreceklerini ifade eden direnişçiler irade ve kararlılıkla eylemi sürdüreceklerini bir kez daha gösterdiler.

Bu hafta için bir program da belirleyen komite ayrıca DİSK’in dayanışmayı yükseltmesi için görüşmelerin yapılmasını kararlaştırdı. Direnişin ihtiyaçlarına yönelik eksiklikler de toplantıda aktarılarak çözüm için planlamalar yapıldı.

Direnişçi işçilere Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nden mektup geldi. Mecit Şahinkaya, Bedirhan Pamuk,Tayfun Yıldırım, Muammer Kaya ve Muzaffer Hakvar imzalı mektupta Greif işgalinin özgür tutsakları da heyecanlandırdığı ve umut verdiği ifade edildi. Mektupla direnen işçiler selamlandı.

Greif Emekçi Kadın Komisyonu da toplantı yaparak “Direnişçi kadın olmak” başlığıyla bir etkinlik gerçekleştirme kararı aldılar.

Kültür-Sanat Komisyonu şiir, tiyatro ve müzik gibi çalışmalara katılmak isteyen işçilerin bilgilerini topluyor. Bunun için fabrikanın birçok yerine bilgilendirme kağıtları asıldı. İşçilere komisyon çalışmalarına katılma çağrısı yapıldı.

44. gün: Ankara’daki Greif işçileri Genel-İş Genel Merkezi’ndeki görüşmelerini tamamladıktan sonra Ankara Milletvekili Levent Gök ile görüşmek için meclise geçtiler. Gök, seçimden sonraki ilk hafta Greif işçilerinin taleplerini meclise taşıyacağını ifade etti. Direniş dosyasını alarak inceleyeceğini söyledi.

Direnişçiler sendika ve kitle örgütlerinin katılımıyla BES 1 No’lu Şube’de bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda direniş süreci detaylarıyla aktarıldı. İşgale destek çağrısı yapıldı.

KESK Ankara Şubeler Platformu da bilgilendirme toplantısında bir açıklama okuyarak Greif işgalinin yanında olduklarını ifade etti.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ve İstanbul HDP Milletvekili Levent Tüzel bir heyetle fabrikaya ziyarete geldi.

DİSK ile görüşmek için sendikaya giden temsilciler fabrikaya dödükten sonra komite toplantısı yapılarak görüşme değerlendirildi. Görüşmenin daha önce oluşturulacağı ifade edilen heyet yerine, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Tekstil Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı’yla yapıldığı belirtildi.

Öte yandan yine daha önce şirket yönetimiyle işçilerin de katıldığı bir heyetin görüşme yapması planlanmışken, DİSK yöneticilerinin dün bir görüşme gerçekleştirdiği, fabrikanın kapanmasına yönelik açıklamanın bu görüşmede aktarıldığı ifade edildi. DİSK adına diyalog kuran Çerkezoğlu’nun fabrikanın kapanmaması ve işçilerin atılmaması talebini ilettiği belirtildi. Temsilciler ayrıca DİSK yönetiminden daha önce beklediklerini ifade ettikleri dayanışmayı büyütecek bir mücadele takvimi için de adım atılmadığını belirtti.

İşçiler toplantıda fabrika kapama kararının da işten atma kararı gibi yok hükmünde sayacaklarını, işgal eyleminden önce şirketin aldığı kurumsal kararın şimdi direnişe karşı kullanıldığını ifade ettiler.

Greif işçileri, fiili-meşru mücadele yolundan devam etme ve dayanışmayı büyütme kararı alarak toplantıyı bitirdi.

45. gün: Ankara’ya giden işçiler sabah saatlerinde fabrikaya döndüler. Gelen işçiler Ankara’da yapılanları sohbetler esnasında arkadaşlarına aktardılar.

Greif Emekçi Kadın Komisyonu toplantı yaparak cumartesi gerçeklaştireceği “direnişçi kadın” konulu paneli tertıştı.

Genel toplantıda ise baştemsilci Orhan Purhan kapatma gündemi ile ilgili gelişmeleri, bu kapsamda yapılan görüşmeleri aktardı. Toplantıda, kapatma kararının ‘yok hükmünde’ olduğu bir kez daha vurgulandı. Yönetimin DİSK’e verdiği yanıtta, kapatma kararının şirketin Amerika’daki merkezi ile görüşüleceğini ve bu görüşmeden sonra bir yanıt verileceğini belirttiği bildirildi. Ayrıca, DİSK’in olası kapatma kararı karşısında konuyu uluslararası mücadelenin gündemine sokacağını söylediği ifade edildi.

Bu süreç boyunca direnişin bekleyerek değil mücadeleyi sürdürerek devam edeceği belirtildi. Şirketin kapatma kararı alması durumunda da buna uygun bir mücadele hattı ortaya konacağı söylendi.

Engin Yılgın ise Greif’le dayanışma eylemleri hakkında bilgi verdi. DİSK’in adım atmasından sonra dayanışmanın yaygınlaştığını belirten Yılgın, farklı kentlerde dayanışma platformları kurulduğunu belirtti. Greif işçilerinin de bu yönlü çabalarının sürmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıda Ankara ziyareti ve destekçi siyasal güçler üzerine de tartışmalar yapıldı.

Kültür-Sanat Komisyonu da toplantısını yaptı. Şiir, müzik, tiyatro, fotoğrafçılık, spor ve bilgisayar olarak altı dalda komisyon çalışmaları belirlendi.

CHP Eşkişehir Milletvekili Süheyl Batum bir grup CHP’liyle direnişi ziyaret etti.

Gün içerisinde yapılan bölüm toplantılarının ardından Fabrika Komitesi de bir toplantı gerçekleştirerek değerlendirmi yaptı.

 
§