28 Mart 2014
Sayi: KB 2014/13

Direnişin kalesi kuşatılmaya çalışılıyor
Türk ordusu cihatçı çeteleri korumak için saldırdı
Newroz aynasında
“çözüm süreci”nin akıbeti
Yanıtımız “Yeni Greif’ler örgütlemek,
yeni Ekimler yaratmak” olacak!
Batıkent’te sınıf devrimcilerine
faşist saldırı!
AKP: “Ustalık döneminde” bir çöküşün hikayesi
“Tweet miweet anlamaz o!”
“İlk hedef biber gazının yasaklanması!”
Düzen solunun seçim rezaleti sürüyor
Feniş işçilerinden Ankara’daki görüşmelere dair açıklama
Türk Metal Erdemir’de AKP’ye çalışıyor
Sendikalı olmak işten çıkarılma nedeni
Dünden bugüne kadın işçiler direniyor
Gençliğin devrimci birliğini yaratmanın
politik-örgütsel koşulları
Budak ve ortaklarının ihanet dosyası-2
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu Budak!
“Birileri gidecekse, o da Amerikan sermayedarıdır!”
Greif işçileri: “İşten atma kararı yok hükmünde”
Ankara’da coşkulu
“İşgal, grev, direniş!” forumu!
“Direnişimizin ruhunu Ankara’ya taşıdık”
Greif İşçileriyle Dayanışma Komiteleri yayılıyor
Greif’le dayanışma ve devrimci seçim faaliyetleri
Greif direniş günlüğü
Arap Birliği Zirvesi sona erdi
Dünyada milyonlar sokaklarda, yollarda, meydanlarda…
Berkin’e sözümüz var
“Başı öne eğilmedi!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sendikalı olmak işten çıkarılma nedeni

 

İzmir Kemalpaşa’da kurulu Ege Doğaltaş ve Mermer Sanayi Şirketi’nde çalışırken geçtiğimiz haftalarda Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş’e üye olan 35 işçi e-devlet şifrelerini patrona vermedikleri için işten çıkarıldılar. Sendika üyesi işçilerin işten atılmalarını protesto etmek amacıyla 24 Mart 2014 tarihinde eylem yapıldı.

Ege Doğaltaş ve Mermer Sanayi Şirketi’nin, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde kurulu bulunan Kemalpaşa Organize Sanayi Sitesi’ndeki fabrikası önündeki eyleme işçiler, aileleri, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ’ın yanı sıra sendikanın diğer yöneticileri ve Türk-İş’e bağlı diğer sendikaların yöneticileri katıldı.

Eylemde “Sendika hakkımız söke söke alırız”, “Emek hırsızı Ege Doğaltaş”, “Sendikalı olmak yasal haktır”, “Direne direne, direnişten zafere”, “İş ekmek yoksa barış da yok” yazılı dövizler taşınırken işçiler sloganlarla işten çıkarılmalarını protesto ettiler.

Burada bir açıklama yapan Türk-İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç tarafından “Türk-İş, işçilerin bu haklı mücadelelerinde her an yanında olacaktır. Örgütlenme anayasal bir hak. Bu hakkı hiç kimse yok sayamaz. Bugün burada verdiğiniz mücadele de hiç kuşkunuz olmasın ki başarıyla sonuçlanacaktır” denildi.

Eylemde ayrıca Genel Maden-İş Sendikası’nın Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ da açıklamalar yaptılar. İşçilerin mücadelesinin kararlılık içinde başarıyla sonuçlanacağını söylediler.

Sendika yöneticilerinin yaptığı konuşmalarda, Ege Doğaltaş ve Mermer Sanayi kapitalistine Genel Maden-İş Sendikası’nın ne kadar zararsız olduğunun anlatıldığı anlaşılıyor. Aşağı yukarı benzer vurguların yapıldığı konuşmaları eğitim sekreteri olan Tutkun şu cümlelerle özetlemiş oldu: “Yurt dışına ihracat yapan şirketin kaybı, sadece şirketin değil, aslında ülkemizin de kaybı demektir. Biz kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Sendikalı olmak, işyerinde sosyal barışın sağlanması demektir, işçinin huzurlu çalışması demektir. Sendikalı olmak, işçinin, işini ve işyerini sahiplenmesi, verimliliğin artması demektir. Verimliliğin artması, şirketin karının artması demektir. Bizim Sendikalar olarak amacımız işverenleri batırmak değildir. Sendikalar işçilerin, işinin ve işyerinin de güvencesidir.”

Eylemde “bundan sonraki süreçte neler yapacağımıza birlikte karar vereceğiz” denilerek, sendikanın işçilerle sürekli iletişim içinde olacağı ve bilgilendireceği ifade edildi.

Eylemin ardından bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Çalışma şartları ağır, ücretler düşük

Ege Doğaltaş’ta çalışan işçiler günde 9-10 saat durmaksızın çalışırken yemek molası sadece yarım saat olmakta. Ağır çalışma koşulları altında çalışan işçiler asgari ücret almaktalar. iki işçinin yapması gereken işi tek işçi yapmak zorunda kalıyor. İşçiler 90-100 kiloluk taşları iki kişi kaldırmak zorunda kalıyorlar.

İşçiler bir yandan işten atılmakla tehdit edilirken, öte yandan çalışan işçilerin maaşlarına zam yapılarak işçilerin sendikaya üye olması engellenmeye çalışılıyor.

 

 

 

 

Hakan Plastik’te direniş coşkuyla sürüyor!

 

GF-Hakan Plastik’te işçiler, direnişin 23. gününde patronun tüm baskılarına ve zoruna rağmen direnişlerine ve örgütlenme çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor.

Son atılan işçilerle beraber atılan işçi sayısı 32’yi bulmuş durumda. Patron işçileri baskılarla ve zorla direnişten yıldırmaya çalışıyor. Sendikaya üye olan öncü işçileri işten atmaya devam ediyor. Başka işçilerin işten atılacağı söyleniyor.

Tüm olumsuz koşullara rağmen işçiler direnişlerini kararlılıkla sürdürüyor. Örgütlenme çalışmalarında yeni bir aşamaya gelindiği ifade ediliyor. 25 Mart’ta %51 çoğunluk aşılarak yetki başvurusunda bulunuldu. Çoğunluk sağlanılmasını işçiler fabrika önünde biraraya gelerek halaylarla, meşale ve konfetilerle kutladılar.

DİSK Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Ali Öztürk burada bir basın açıklaması yaparak şunları söyledi: “Onlar sandılar ki Hakan Plastik işçilerini uydurma gerekçelerle ikişer üçer işten atarak bizi engelleyecekler. Onlar sandılar ki işçiler üzerinde baskı uygulayarak önümüzü kesecekler. Onlar sandılar ki işyerini işçilere cehenneme çevirerek işçileri sendikamızdan koparacaklar. Onlar yanıldılar kardeşlerim. Bir kez daha yanıldılar. Herkese gösterdik ve sendikal haklarımız için büyük bir adım attık.”

Basın açıklaması yapıldığı esnada gece vardiyasının işçileri arabalarla fabrikaya giriş yapıyordu. İşçiler servislerin önünü ve fabrikanın bulunduğu caddeyi trafiğe kapatarak sloganlarıyla halayla diğer işçi arkadaşlarını da sendikada örgütlenmeye çağırdılar. Direnişlerini karalılıkla sürdüreceklerini söylediler.

Şube başkanı servislere binen diğer işçilere seslenerek örgütlenmeye, direnişçi işçilere destek olmaya çağırdı. Birçok işçi servislere hemen binmeyerek burada arkadaşlarının coşkulu kutlamalarına ortak oldular. Servislerin çıkışında halaylarına devam eden işçiler çıkan servislerin de önünü keserek tüm servislere sendika flamalarını astılar. Servisteki işçiler de arkadaşlarını selamlayarak alkışlayarak desteklediler.

Basın açıklamasına Lastik-İş’te örgütlü diğer işçiler destek verdi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı basın açıklaması ve kutlama oldukça coşkulu bir havada gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

Topbaş elini cebimizden çek”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş’ın aile şirketi olan Saray Muhallebicisi adlı işyerinde çalışan işçiler verilmeyen fazla çalışma ücretlerini isteyince işten atıldılar.

Haklarını istedikleri için işten atılan 14 işçi, bu yüzden 23 Mart’ta eylem yaptı. DİSK Genel Merkezi önünde toplanan işçiler, Saray Muhallebicisi’nin Osmanbey’de bulunan şubesine yürüdü. “Topbaş elini cebimizden çek!”, “Saray işçisi yalnız değildir!” ve “Hak yiyenin muhallebisi yenmez!” sloganlarıyla yürüdüler.

İşçiler Saray Muhallebicisi önüne geldiğinde Devrimci Turizm-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Ali Karabulut tarafından açıklama okundu. Açıklamada, Saray işçisinin insanlık dışı çalışma koşulları anlatıldı.

 
§