28 Şubat 2014
Sayi: KB 2014/09

Greif’te iki sınıf karşı karşıya...
Amerikan tekeli Greif AKP’den yardım istedi
Burası seçim değil grev meydanı!
Bir yevmiyeni Greif işçileriyle paylaş!
Greif direnişi üçüncü haftasında...
Grev yeri, bayram yeri oldu
Almanya’dan bir kadın metal işçisinden Greif işçilerine
Eğitim emekçileri ülke çapında greve çıktı
Luna Sayaç işçileri direnişte
Feniş’te ihanet pişkinliği!
Taşeronlaştırma; Böl, parçala, daha kolay sömür!
Yolsuzluklara karşı emekçiler sokakta!
30 Mart yerel seçimleri üzerine Ankara Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş ile konuştuk...
“Yurtseverlik sınavı”ndan Sol Cephe’ye... - K. Toprak
Mücadeleyi değil, sandığı çare olarak gösteriyorlar!
Seçim büroları Greif’le dayanışma bürolarına dönüştü!
BDSP aday tanıtımlarıyla seçim programını deklare etti
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
8 Mart’ta alanlara!
Ukrayna’da emperyalistler güdümünde darbe!
Venezuela gericilere karşı direniyor!
İsimler verilir tarih alır, isimler silinir tarih verir!
Çetinsaya ve YÖK neyin kuklası?
Alpagut işgali
Ölümünün 30 yılında Hasan Hüseyin Korkmazgil’i saygıyla anıyoruz…
İmran Aydın, devrim davasının yılmaz işçisi…
Greif işçilerinden çağrı: “Dayanışmayı büyütelim!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitim emekçileri
ülke çapında greve çıktı

Eğitim emekçileri, ‘Milli Eğitim Temel Kanun Tasarısı’na karşı greve çıktı. Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş tarafından ülke çapında yapılan eylemlerde eğitim emekçileri taleplerini haykırdılar.

Mersin

Hazırlıksız yapılan eyleme yaklaşık 600 emekçi katıldı. Yürüyüş boyunca emekçilerin alkışlarıyla desteklenen Eğitim-Sen üyeleri sendika binaları önündeki Özgür Çocuk Parkı’nda toplandı.

Sloganlarla yürüyerek önce Defterdarlık önüne, oradan da AKP Akdeniz İlçe Binası’nın önüne gelindi. Burada emekçileri yolu kapatan TOMA ve çevik kuvvet polisi bekliyordu.

Barikatın önünde Eğitim-Sen İl Başkanı’nın basın açıklamasını okumasının ardından kitle dağıldı.

Mersin’de üç ayrı etkinlik düzenlendi. Eylem kararını beraber alsalar da Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen farklı yer ve saatlerde etkinlik düzenlediler.

Adana

Eğitim-Sen üyeleri sendika binaları önünden sloganlarla yürüyerek İnönü Parkı’na gelindi. Burada Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleriyle buluşularak, konuşmalar yapıldı ve halaylar çekildi. Sonrasında yürüyüş kararı alan kamu emekçilerinin önü polis tarafından kesilmek istendi. Polis engelini kararlılıkla aşan emekçiler, şehir merkezindeki yolları trafiğe kapatarak, İnönü Parkı’ndan 5 Ocak Meydanı’na geldi. Oldukça kitlesel ve coşkulu olan yürüyüş boyunca polis tarafından yapılan “uyarı” anonslarıysa kamu emekçilerinin “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganıyla karşılandı. Eylem AKP hükümetin yolsuzluklarının protesto edildiği fiili bir yürüyüşe dönüştü.

Konuşmalardan sonra eylem bitirildi. Kitle tekrar Çakmak Caddesi’nde yürüyerek İnönü Parkı’na geldikten sonra dağıldı.

Gebze

Bini aşkın kamu emekçisi, işçi ve gençlik, Gebze Eski Öğretmen Evi önünde “Eğitimde kıyım yasasına izin vermeyeceğiz” pankartının arkasında sırasıyla Eğitim-Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Feniş Alüminyum işçileri kortej oluşturarak yürüdü.

Kitle sloganlarla Gebze Cumhuriyet Meydanı’na geldiğinde, Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş adına basın açıklaması okundu. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem okudu.Konuşmalar gerçekleştirildi.

Eylemin sonunda Greif ve Feniş işçilerinin direnişleri de selamlandı ve ardından “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiç birimiz!” sloganı atıldı.

Bursa

Eğitim Sen ve destekçi kurumlar Ünlü Cadde’den Fomara Meydanı’na yürüdüler. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte İnönü Caddesi’nin tek şeridi trafiğe kapatıldı. Çevreden eylemi görenler alkış ve ıslıklarla eyleme destek oldular.

Fomara Meydanı’na gelindiğinde Eğitim-İş ve Türk Eğitim Sen ile birleşildi. Sendika başkanlarının kürsüden yaptığı konuşmada yolsuzluklara ve çıkan kanunun içeriğine değinildi.

Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların şube başkanları da eyleme katılım gösterdi. Ayrıca aralarından BDSP’nin de olduğu çok sayıda kurum eylemde yer aldı.

Kürsüden Greif işgali selamlandı. Greif işçileriyle dayanışma ve imza kampanyasına katılma çağrısı yapıldı.

Yürüyüş sırasında Greif Direnişiyle Dayanışma Platformu tarafından Greif işgalini anlatan ve dayanışmaya çağıran bildiriler dağıtıldı.

İzmir

Eski Sümerbank önünde toplanan KESK’liler buradan valiliğe yürüdüler. Eylemde Eğitim-Sen’in “Meslek onurumuza haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz”, “Bu işyerinde grev vardır” pankartları açıldı. Flama ve dövizlerin taşındığı eylemde kürsüye “Eğitimde yıkım yasasına hayır!” pankartı asıldı. Eyleme her şube kendi pankartıyla geldi.

Yürüyüşte yolsuzluğa, hırsızlığa, rüşvete karşı mücadeleyi öne çıkaran konuşmalar yapıldı. Eğitim üzerine yapılan baskılara, gericiliğe ve ırkçılığa dair konuşmalar yapıldı. Valiliğin önüne gelindiğinde basın açıklaması yapılacaktı fakat yaşanan teknik sorundan kaynaklı kitle tekrar Eski Sümerbank önüne geldi. KESK valiliğin önünde basın açıklaması yapacak ve diğer sendikalara desteğe gidecekti. Bu sırada Basmane Meydanı’nda toplanan Kamu-Sen ve Eğitim-İş sendikaları da alana giriş yaptılar. Basın açıklamalarını ortaklaştırmak zorunda kalındı.

Kürsüden ‘Türkiyem’ adlı şarkının birkaç kere çalınması gerginlik yarattı. KESK’lilerin uyarıları sonucunda şarkının çalınmasına son verildi. Bu sırada KESK’li kitle “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla tepkilerini gösterdiler.

Uzlaşmadan sonra basın metninin okunmasına geçildi. Sırasıyla KESK, Kamu-Sen ve Eğitim-İş hazırladıkları metni okudular.

Eyleme TMMOB, DİSK, devrimci ve ilerici güçler destek verdi.

Kayseri

Kayseri’de eğitim emekçileri Eğitim-Sen binası önünden, Sivas Caddesi’nde açıklamanın yapılacağı Kayseri Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

Burada Eğitim-Sen adına Şube Başkanı Sedat Ünsal konuşma yaparken, Türk Eğitim-Sen adına da Ali Öncü tarafından açıklama yapıldı. Eylemde, ortalığa saçılan hırsızlık ve yolsuzluğa ilişkin sloganlar öne çıktı.

Eylemde söz alan BDSP temsilcisi de Greif direnişi ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Konuşma kitle tarafından alkış ve sloganlarla desteklendi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem, grevin zayıflığını gösterdi.

Eyleme BDSP ile birlikte çeşitli kurumlar da destek verdi.

Alanya

Eğitim emekçileri, postane önünden Anıt Meydanı’na yürüyüş yaparak ağırlıklı olarak gündemdeki hırsızlıkla ve AKP ile ilgili sloganlar attılar. Emekçilere çevrede bulunanlardan da destek geldi.  

Alanda basın metnini okuyan Eğitim-Sen Alanya Şube Temsilcisi Hüseyin Erler, “Kadrolu ve güvenceli bir şekilde çalışmak istiyoruz” dedi.

Trabzon

Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş üyesi eğitim emekçileri valilik önünden sloganlarla Taksim Alanı’na yürüdüler. Alanda şube başkanlarıtarafından konuşma yapıldı.

Nevşehir

Eğitim-Sen, Türk-Eğitim Sen ve Eğitim-İş üyesi eğitim emekçilerinin eyleminde AKP karşıtı sloganlar atılırken, şube başkanları konuşmalar gerçekleştirdiler.

Ankara

Eğitim emekçilerinin Ankara’da toplanma yeri Güvenpark oldu. “Gaz yedik, haram yemedik!”, “Hırsız Tayyip Erdoğan!” ve “Hükümet istifa!” sloganları ile eğitim emekçileri Milli Eğitim Bakanlığı önüne geldiler. Burada açıklama yapıldı.

Balıkesir

TÜİK Meydanı’nda biraraya gelen yüzlerce eğitim emekçisi Ali Hikmet Meydanı’na yürüdü ve taleplerini haykırdı.

Kocaeli

Greve katılımın yüksek olduğu Kocaeli’de eğitimciler okullarda görev yapmadı. Eğitim Bir-Sen üyelerinin de eyleme katıldığı gözlendi.

Binlerce eğitim emekçisi Merkez Bankası önünde buluştuktan sonra Cumhuriyet Parkı’na yürüdü. Eylemde yolsuzluk ve rüşvet skandalına yönelik sloganlar atıldı. AKP protesto edildi.

Çorum

Çorum’da Özdoğanlar Sineması önünde biraraya gelen eğitim emekçileri buradan Saat Kulesi’ne yürüdüler.

“AKP’ye kul, sermayeye köle olmayacağız!”, “Her yer rüşvet her yer hırsızlık!” sloganlarıyla AKP hükümetini istifaya çağırdılar. Postane önünde basın açıklaması yapıldı.

Dikili

İzmir’in Dikili İlçesi’nde Eğitim-Sen tarafından Atatürk Meydanı’nda eylem yapıldı.

Eğitim-Sen Dikili Şube Başkanı Bekir Argun tarafından açıklama yapıldı.

Antalya

Antalya’da Kazım Özalp Caddesi’nde biraraya gelen eğitim emekçileri, “Eğitimin özelleştirilmesine kadrolaşmaya yolsuzluğa hayır” pankartını taşıdılar.

Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşte Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez basın açıklaması yaptı.

Silopi

Eğitim-Sen Silopi Şubesi üyesi eğitim emekçileri Sanat Sokağı’nda toplandılar. Burada basın açıklamasının ardından ,eylem çekilen halayların ardından son buldu.

Siirt

Eğitim emekçileri KESK binası önünde toplandı, buradan Güres Caddesi’nden Siirt Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdi ve burada basın açıklaması yapıldı.

Hakkari

Eğitim-Sen Hakkari Şube Binası’nın olduğu Bulvar Caddesi’nde buluşan eğitim emekçileri, buradan sloganlarla Belediye Binası önüne yürüdüler. Eyleme Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da katılarak destek verdi.

 

 

 

 

Eğitim Sen yasaya karşı yürüdü!

 

Eğitim emekçileri güvencesizlik ve kadrolaşmayı beraberinde getirecek olan yeni MEB yasasına karşı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü.

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Sultanahmet Meydanı’nda toplanarak “Ülkeyi de eğitimi de sıfırladınız...Artık yeter!/Eğitim Sen İstanbul Şubeleri pankartı arkasında kortejler oluşturarak yürüyüşe başladı.

Tramvay yolunu kapatarak yürüyen eğitim emekçileri Sultanahmet Tramvay Durağı’nı geçtikten sonra İl Milli Eğitim Müdürülüğü’ne doğru yürüyüşe devam etti.

Eğitim piyasalaştırıldı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelindiğinde Eğitim Sen İstanbul Şubeleri adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Başkanı Mustafa Turgut okudu.

Açıklamada eğitim sisteminde giderek artan piyasacı uygulamalar teşhir edildi.

Yasa esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmayı getiriyor

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için hazırlanan yasal değişikliklerin eğitimde yaşanan sorunları derinleştireceği ifade edildi. Aynı zamanda bu değişiklikle kamu kaynaklarının özel okullara aktarılarak bir rant durumu oluşturulacağı ifade edildi.

Yeni yasanın ataması yapılmayan öğretmenleri vuracağı belirtilerek, KPSS’ye ek olarak bir sınav daha getirildiği ifade edildi. Bu uygulanmanın aynı zamanda eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın artması dolayısıyla iş güvencesinin kaldırılması anlamına geldiği belirtildi.

Yasayla birlikte 4 yıl ve üzerinde görev yapmış okul yöneticilerinin görevden alınacağı, valiler tarafından okul yöneticilerinin atanacağı söylendi. Böylelikle hükümetin kendi kadrolarını yönetici olarak okullara atamak istediği teşhir edilerek bu kadrolaşmaya karşı kendilerinin yöneticileri seçmek istedikleri belirtildi.

Yasaya ve uygulamalarına karşı mücadele sürecek

Eğitim Sen olarak bütün bu uygulamalar karşısında mücadelelerinin devam edeceği belirtildi: Basın açıklaması sendika ayrımı yapılmaksızın bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yasaya ve beraberinde getireceği uygulamalara karşı ortak bir mücadeleye çağırdıkları belirtilerek, yasanın geri çekilmesi talebiyle son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul



 
§