4 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/01

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda AKP’nin yeni “entegre” oyunu sahnede
Batı Kürdistan halkı
kazanımlarını çoğaltıyor!
Erdoğan’dan Suriye’ye yönelik saldırgan açıklamalar
2012: Dünya çapında sınıfsal öfkenin sokağa taştığı yıl
OECD raporunda öngörülen azgın sömürü!
Asgari ücrete komik zam
Şişecam işçileri ile sınıf dayanışmasını yükseltelim!
Yeni yılı direnişle karşıladılar!
Abdi İbrahim işçileriyle direniş üzerine
TOFAŞ’ta işçi kıyımı:
Bin işçi çıkarıldı!
MİB MYK Ocak ayı toplantısı…
Değerlendirme ve sonuçlar
2012’de de emperyalist güçlerle
suç ortaklarının hedefindeydi!
ODTÜ direnişinin gösterdikleri üzerine
2012’de gençlik
hareketinden yansıyanlar
Her yer ODTÜ,­ her yer direniş!
Avukat Zeycan Balcı Şimşek ile kurultay üzerine
Kapitalizm şiddettir,
şiddete karşı mücadeleye!
İstanbul’un iki yakasında kurultay çağrısı
Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıkları seminerlerle sürüyor
Suriye’deki Filistinlilerin trajedisi ve geri dönüş hakkının merkezliği
Remzi Barud
Roboski katliamının birinci yıldönümünde
2012’de doğal ve kentsel çevre talanı hız kazandı
Cumartesi Anneleri kayıplarını istiyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıkları seminerlerle sürüyor

 

Ümraniye

26 Aralık günü saat 19.00’da Ümraniye Devrimci Kadın Kurultayı Hazırlık Komitesi tarafından bir seminer gerçekleştirildi. Seminerde “Tarihten günümüze kadın sorunu, burjuva toplumunda kadın, kapitalizm ve kadın” başlıkları ele alındı.

Katılanların birçoğu söz alıp konuyla ilgili görüş bildirmesi seminerin canlı geçmesine vesile oldu. Seminere katılan herkesin 10 Şubat günü gerçekleştirilecek olan Devrimci Kadın Kurultayı’na güç vermeleri çağrısı ile seminer sona erdi.

Kartal

30 Aralık’ta İstanbul’un iki yakasında seminerler düzenlendi. Anadolu yakasındaki seminerde ilk olarak Devrimci Kadın Kurultayı’nın gündemleri, kapsamı ve hedefleri üzerine sohbet edildi. Komünist hareketin 25. yılında kadının yaşadığı sorunlar ve kadının kurtuluşu mücadelesini Marksizm ışığında tartışmanın ve bir kez daha ortaya koymanın önemi vurgulandı.

Kurultay kapsamına dair konuşulduktan sonra “Kadın sorununun tarihsel olarak ortaya çıkışı” ve “Kadının kurtuluşu mücadelesine komünistlerin bakışı” başlıklı sunumlar yapıldı.

Seminer, sunumların ardından yapılan canlı tartışmalar ve mücadele çağrısı ile son buldu.

Avrupa Yakası

Avrupa Yakası’nda da “Kadın sorununun tarihsel olarak ortaya çıkışı ve kapitalist sistemde kadın sorununun kapsamı” ve “Komünistlerin kadın sorununa bakışı” başlıklı sunumlardan oluşan bir seminer gerçekleştirildi.

Toplantı “Özgürlük, Eşitlik ve Sosyalizm Mücadelesinde Devrimci Kadın Kurultayı” şiarıyla düzenlenecek kurultayla ilgili bilgi verilmesi ile başladı. Kurultay üzerine yapılan değerlendirmenin ardından sunumlara geçildi. İlk sunumda kadın sorununa doğru bir bakış açısıyla yaklaşabilmek için kadın sorunun kökenini doğru anlamanın önemi vurgulandı. İlk sunumun ardından kadın sorununa komünistlerin bakış açısı aktarıldı. Bu kapsamda kadının günümüz toplumunda yaşadığı sorunlarla ilgili örnekler verildi.

Toplantının ikinci bölümünde DKK kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar üzerine öneriler getirildi. Bu kapsamda eğitim çalışmasının önemi ve materyal kullanımının yaygınlaştırılması ve çeşitlendirilmesi öne çıktı.

İzmir

Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıkları çerçevesinde planlanan seminerlerden üçüncüsü olan “Kadın sorunu ve toplumsal kurumlaşmalar” ile “Kadın sorunu ve toplumsal devrim” başlıklı seminer 30 Aralık’ta gerçekleştirildi.

 Öncelikle kadına yüklenen işlerin toplumsal kurumlaşmalar yoluyla çözülebileceği vurgulanarak söze başlandı. Kapitalizmin kadın sorununu döne döne tekrar ürettiğinin altı çizildi. Kapitalizmin kadını evden çıkarması ve üretime katmasının kadının özgürleşmesinde bir adım olduğu fakat kadının ev içi köleliğinin son bulması anlamına gelmediği vurgulandı.

Kadın sorununa kapitalizmde ve sosyalizmdeki yaklaşımlar karşılaştırılarak anlatıldı. Son olarak Ekim Devrimi’nin kadına sunduğu kazanımlar somut örneklerle anlatıldı.

Seminerin bitiminin ardından konuyla ilgili sorular ve görüşler paylaşıldı.

Mamak

Devrimci Kadın Kurultayı’nın hazırlıkları çerçevesinde Mamak’ta bir birliktelik oluşturuldu.

Oluşturulan birliktelik kurultay öncesi hazırlıklar çerçevesinde kadın sorununun nereden kaynaklandığı ve çözümün nasıl olacağına dair ayrıntılı tartışmalar ve seminerler planlayarak başladı.

Bu çerçevede kadın sorununun tüm kapsamıyla ele alınacağı seminerler belirlendi. 5 seminer başlığının ilki olan “Kadının tarihsel ezilmişliği” başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Canlı tartışmaların yapıldığı seminerde, kurultay öncesi yapılacak çalışmanın planlaması da gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Ankara

 

 

 

 

Adana’da Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıkları

 

Adana’da oluşturulan Kurultay Hazırlık Komitesi 29 Aralık’ta biraraya gelerek çalışma programı oluşturdu. Kurultay hazırlık sürecine dair ve 8 Mart çalışmaları hakkında verimli tartışmaların ardından oluşturulan çalışma programında bir dizi etkinlik planlandı.

Kurultay tarihine kadar hafta sonlarını verimli değerlendirecek bir planlama yapılarak ev toplantıları ve film gösterimlerinden oluşan bir takvim çıkarıldı.

Bu planlamalara ek olarak, kurultay öncesinde Adana’da 3 Şubat tarihinde “Kadın sorunu ve devrimci çözüm” başlıklı bir panel örgütlenecek.

Kurultay Hazırlık Komitesi, kurultay sonrasına ilişkin de bir planlama yaptı. Emekçi kadınları eylem ve etkinliklerde bir araya getirmek için çeşitli araçlar üzerinden verimli tartışmalar ve planlamalar yapıldı. Bu kapsamda yapılacak bir dizi etkinliğin ardından 3 Mart’ta Emekçi Kadın Etkinliği yapılması kararlaştırıldı.

Bu çalışmalar esnasında afiş, bildiri gibi araçların yanında yerelde, kurultay çalışmaları ve sonrasında 8 Mart çalışmasının araçlarından biri olarak Emekçi Kadın Bülteni çıkarma hedefi konuldu.

Kızıl Bayrak / Adana