02 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/42

HDP “yeni bir umut” mu?
Yurtta taşeron, cihanda taşeron!
Uzmanlar uyarıyor: Marmaray’a binmeyin!
Van’da depremzedelerin açlık grevi sürüyor
MGK toplantısına savaş ve saldırganlık damga vurdu!
Bu vahşeti durdurabiliriz!
Sermaye istiyor, hükümet uyguluyor!
Capital 500’ün gölgede bıraktıkları
Çocuk emeği sömürüsünde durmak yok, yola devam!
Sempozyum üzerine...
“Haklarımıza sahip çıkmak için ‘direnİŞÇİ’”
Sincan’da işçiler birliğini güçlendiriyor!
MİB MYK Kasım Ayı Toplantısı...
Büyük devrimin aynasında parti davası
Ekim Devrimi üzerine - V.İ. Lenin
Ortak tehdide karşı Irak-Suriye ittifakı
NATO füzeleri özgürlük değil kaos getirdi
Dünyadan grev sloganları yükseliyor!
İzmir’de Gezi’nin 6 Kasımı’na doğru
ODTÜ’ye destek eylemleri
Ethem’in katili Şahbaz davası ertelendi
Cinsel taciz ve şiddete karşı yükseltilecek her ses...
“Bilinçlenmeli, mücadele etmeliyiz”
Özgürlük, devrim, sosyalizm etkinliklerine hazırlık
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ODTÜ’ye destek eylemleri

 

ODTÜ’de rant için 3 bin ağacı katleden devlet, ilerleyen günlerde de saldırılarını sürdürdü. Polisin saldırılarına direnen ODTÜ’lülere birçok şehirde destek eylemleri oldu.

Bursa

KESK, DİSK, TMMOB, DOĞADER, ÇHD tarafından 25 Ekim günü Şehreküstü Meydanı’nda ODTÜ’de ağaç katliamını protesto etmek ve direnişçileri desteklemek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında “Diren ODTÜ Bursa seninle!”, “Her yer ODTÜ her yer direniş!” pankartları açıldı.

ODTÜ’de kanunsuz olarak sürmekte olan yol yapım çalışmaları derhal durdurulmalıdır.” denen basın açıklamasında “Diren ODTÜ Bursa seninle!”, “ODTÜ’den yol değil orman geçer!”, “Her yer ODTÜ her yer direniş!” , ”Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasına BDSP, Partizan, ÖDP, DHF’nin de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci kurumlar destek verdi.

28 Ekim’de ise polisin ODTÜ’ye saldırılarını arttırmasını protesto için Setbaşı Mahfel’den Heykel’e yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte “Diren ODTÜ Ethem’in yoldaşları seninle / Diren Bursa” pankartı taşındı.

Yürüyüş yolun tek şeridi kapatılarak başladı. Baştan sona coşkulu olan eyleme çevredeki insanlar alkışlarla destek verdi. Çevreden de yürüyüşe katılım oldu. Heykel’e gelindiğinde basın açıklamasını Uludağ Üniversitesi’nden öğrenci yaptı. ODTÜ’deki polis terörüne vurgu yapılan açıklamada Yener Çıracı’nın ateşe atılması ve darp edilmesi protesto edildi. Ethem Sarısülük davasında yaşananlardan da bahsedilen açıklamada “Adalet sokaklarda tecelli edecektir!” denildi.

Hükümet istifa!”, “Katil polis hesap verecek!”, “Her yer ODTÜ her yer direniş!” sloganlarının atıldığı eylemde Kızıl Bayrak muhabiri polis tarafından “Seni bütün polisler tanıyor, gezdiğin insanlara dikkat et!” denilerek tehdit edildi.

İzmir

23 Ekim akşamı ODTÜ’ye destek için yürüyüş gerçekleştirildi. Alsancak Sevinç pastanesi önünde bir araya gelen kitle burada pankart hazırlanmasının ardından Kıbrıs Şehitleri caddesinden yürüyüşe başladı.

Diren ODTÜ İzmir seninle” yazılı pankartın arkasında sloganlarla yürüyen kitle yönünü Basmaneye çevirerek yürüyüşe devam etti. Sık sık “Diren ODTÜ İzmir seninle!”, “Her yer ODTÜ her yer direniş!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”  sloganları alkışlar ve ıslıklar eşilğinde atıldı.

Çevreden geçen araçların da desteğiyle Basmane Meydanı’na kadar yüründü. Burada polis ile KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramiz Sağlam arasında yapılan görüşme sonucu polis barikatları kaldırıldı.

Basmane Meydanı’ndaki AKP İl Binası önünde KESK adına Ramis Sağlam basın açıklamasını okuyarak “AKP faşizmine boyun eğmeyeceklerini” dile getirdi. Basın açıklamasının ardından Basmane Meydanı’ndaki çimenlerin olduğu alana beş adet fidan dikilerek ODTÜ’ye ve direnişe sahip çıkıldığı gösterildi.

İlerleyen günlerde dikilen fidanların sökülmesi üzerine 27 Ekim’de KESK, DİSK, TMMOB-İKK, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir Park Forumları’nın çağrısıyla bir eylem örgütlendi.

Alsancak Sevinç Pastanesi önünde toplanan kitle “Siz fidanlarımızı söktünüz, biz de ocağınıza incir ağacı dikeceğiz” pankartı arkasında Basmane Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Eylemi örgütleyen kurumların aldığı karar doğrultusunda, yürüyüş için tek sıra halinde insan zinciri oluşturuldu. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Diren ODTÜ İzmir seninle!” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Basmane Meydanı’na gelindiğinde polisle yapılan görüşmenin ardından basın açıklaması ve fidan dikimi için AKP Konak İlçe Başkanlığı önüne kadar yüründü.

Meydandaki çimlik alana incir fidanları dikildikten sonra basın açıklaması için AKP İlçe Başkanlığı önünde toplanıldı. Burada basın metnini KESK Dönem Sözsücü Ramis Sağlam okudu. “Buradan bir kez daha haykırıyoruz; Gezi Parkı da, ODTÜ ormanı da, bu meydanlarda doğasıyla, yeşiliyle halkındır. Şundan emin olunki bundan sonraki süreçte nerede bir doğa katliamı, nerede bir hukuksuzluk var ise Taksim Gezi ruhunu oraya taşıyacağız. Baskıyla, şiddetle direnişimizi engelleyemediniz engelleyemeyeceksiniz” denilen açıklama atılan sloganlarla bitirildi.

İstanbul

27 Ekim’de Kadıköy Altıyol’da binlerce kişi toplanarak sloganlarla Bahariye Caddesi üzerinden yürüyüşe başladı. Kortejin en önünde “Diren ODTÜ İstanbul seninle” pankartı taşındı. “Her yer ODTÜ her yer direniş!”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Diren ODTÜ Kadıköy seninle!” sloganları atıldı. Çeşitli dövizlerin ve forumların ayrı ayrı pankartlarının da yer aldığı eylemde yürüyüş boyunca duvarlara yazılamalar yapıldı.

Yürüyüşle Bahariye Caddesi’nin sonundan kilisenin olduğu sokağa, buradan da otobüs yoluna çıkılarak Kuşdili Çayırı’na gidildi. Burada, ağaç kostümü giyen Vava adlı grup pandomim gösterisi sergiledi ve müzik dinletileri yapıldı.

ODTÜ’deki ağaç katliamına karşı, betonlaştırılmış olan Kuşdili Çayırı’na temsili olarak fidanlar dikildi. Eylem tulum eşliğinde çekilen horonların ardından sonlandırıldı.

Polislerin yürüyüşün yapıldığı hiçbir alanda olmadığı, yalnızca AKP İlçe Binası civarında konuşlandığı gözlendi.

28 ve 29 Ekim günlerinde, Sarıgazi’deki Vatan İlköğretim Okulu önünden başlayan yürüyüşte “Diren ODTÜ Sarıgazi halkı seninle” şiarlı ozalit taşındı. Yürüyüş, coşkulu sloganlarla Demokrasi Caddesi kapatılarak Sarıgazi Meydan’a kadar sürdü. Çevreden katılanların da olduğu yürüyüşe birçok işçi ve emekçi alkışlarla destek verdi.

Sarıgazi Meydan’da öncelikle direniş sürecinde yaşamını yitirenler şahsında tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atılarak basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasında öncelikle Haziran Direnişi sürecinden bu yana artan polis terörü vurgulandı. Ardından polis terörüne karşı ortaya konan direnişler hatırlatılarak artık korku duvarının aşıldığına değinildi. Basın açıklaması şu ifadelerle sonlandırıldı: “Bizler devletin terörüne yabancı değiliz. Devlet de direnenlerin taviz vermeyeceğini iyi bilmekte. Bunu Mahir Çayan’dan, Deniz Gezmiş’ten, Mazlum Doğan’dan ve İbrahim Kaypakkaya’dan iyi bilirler. Ve bir kez daha haykırıyoruz ODTÜ yalnız değildir ve her zaman direnen halk kazanacaktır.”

Açıklamanın ardından eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa - İzmir - İstanbul

 
§