02 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/42

HDP “yeni bir umut” mu?
Yurtta taşeron, cihanda taşeron!
Uzmanlar uyarıyor: Marmaray’a binmeyin!
Van’da depremzedelerin açlık grevi sürüyor
MGK toplantısına savaş ve saldırganlık damga vurdu!
Bu vahşeti durdurabiliriz!
Sermaye istiyor, hükümet uyguluyor!
Capital 500’ün gölgede bıraktıkları
Çocuk emeği sömürüsünde durmak yok, yola devam!
Sempozyum üzerine...
“Haklarımıza sahip çıkmak için ‘direnİŞÇİ’”
Sincan’da işçiler birliğini güçlendiriyor!
MİB MYK Kasım Ayı Toplantısı...
Büyük devrimin aynasında parti davası
Ekim Devrimi üzerine - V.İ. Lenin
Ortak tehdide karşı Irak-Suriye ittifakı
NATO füzeleri özgürlük değil kaos getirdi
Dünyadan grev sloganları yükseliyor!
İzmir’de Gezi’nin 6 Kasımı’na doğru
ODTÜ’ye destek eylemleri
Ethem’in katili Şahbaz davası ertelendi
Cinsel taciz ve şiddete karşı yükseltilecek her ses...
“Bilinçlenmeli, mücadele etmeliyiz”
Özgürlük, devrim, sosyalizm etkinliklerine hazırlık
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sincan’da işçiler birliğini güçlendiriyor!

 

Sincan İşçi Birliği, 26 Ekim’de Çağdaş Hukukçular Derneği Çalışma Yaşamı Komisyonu üyesi Avukat Zeycan Balcı Şimşek’in katılımıyla iş hukuku konulu bir etkinlik gerçekleştirdi. Toplantı Sincan İşçi Birliği adına yapılan konuşmayla başladı.

Sincan’da işçiler dayanışma ve mücadele için birleşiyor!

Birlik temsilcisi, Sincan bölgesinde işçilerin birliğini ve dayanışmasını oluşturabilmek için yola çıktıklarını ifade etti. İşçilerin sendikasız, iş güvencesinden yoksun, düşük ücretlerde ve kötü koşullarda çalıştıklarını vurguladı. Çalışma yaşamının düzeltilmesi için işçilerin birlikte mücadele etmeleri gerekliliğine dikkat çekti. Çalışma koşullarının değiştirilmesinin tek tek bireysel çabalarla değil, dayanışma içinde örgütlenmekle mümkün olduğuna vurgu yapan Sincan İşçi Birliği temsilcisi sözü Avukat Zeycan Balcı Şimşek’e bıraktı.

“Gerçek kazanım davalarda değil, fiili mücadelede!”

Avukat Şimşek konuşmasına kapitalizmin Türkiye’deki gelişimini kısaca özetleyerek başladı. Ülkede değişen üretim biçimlerini-modellerini ve bunun sosyal yaşama etkilerini anlatan Şimşek, kapitalizmin her kriz ve bunalım döneminde üretim ve çalışma biçimlerinin patronlar lehine değişikliğe uğradığını ve yapılan her bir değişiklikle çalışma yaşamının daha da ağırlaştığını vurguladı. Esnek çalışma dayatmalarıyla bu saldırının daha da ağırlaşacağını belirten Şimşek, UİS kapsamında bölgesel asgari ücret, geçici işçi çalıştırma, özel istihdam büroları konularıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Şimşek, iş yaşamında karşılaşılan hukuksuzluklar için dava açmanın, hukuka başvurmanın önemli olduğunu, ancak gerçek kazanımın davalarla değil, fiili mücadele ile yaratıldığını vurguladı. Şimşek, bu konuyla ilgili olarak pek çok işçi direnişinden örnekler verdi. İşçilerin kararlılıkla mücadeleyi sürdürdüklerinde davalara gerek kalmadan sorunların çözülebileceğini aktardı. Şimşek’in sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Toplantıya katılan işçiler genelde ücret sorunu üzerinden problemler yaşadıklarını belirterek, sorunlarını paylaştılar. Canlı bir atmosferde geçen toplantı Sincan İşçi Birliği’nin yaptığı birliği güçlendirme çağrısıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak /Ankara

 

 

 

 

İşçi Okulu sona erdi!

 

Ankara’da Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun düzenlediği İşçi Okulu, 27 Ekim’deki 3. oturumda yapılan seminerle tamamlandı.

İşçi Okulu’nun son oturumunda, “Haziran Direnişi ve işçi sınıfı” ve “Sosyalizm ve işçi sınıfı” başlıklarına dair sunumlar gerçekleştirildi.

İlk sunumda, Haziran Direnişi’ni yaratan tarihsel koşullar ele alındı. Dünya ölçeğinde ‘90’lardan bu yana emperyalist-kapitalist sistemin çok yönlü sorunlarının ürünü olarak ortaya çıkan sosyal sorunlar ve kitle hareketleri anlatıldı. Türkiye’de Haziran Direnişi’nin ise dünya ölçeğinde yaşanan sosyal hareketliliğin bir parçası olduğu vurgulandı. 12 Eylül’den itibaren günümüze kadar iktisadi-sosyal sorunlar ve dinamikler ele alındı. Güncel planda Haziran Direnişi’ne ilişkin yapılan tartışmalarda direnişin bileşeni, önderliği vb. üzerine düşünceler ifade edildi. Haziran Direnişi’nin gösterdikleri ışığında işçi sınıfı içinde örgütlenmenin önemine dikkat çekildi. Sunumun ardından Haziran Direnişi ve sınıfı örgütleme ekseninden güncel gelişmelere (Tuzluçayır cami-cemevi yapımı, ODTÜ’deki yol çalışması) dair tartışmalarla sunum devam etti.

“Sosyalizm ve işçi sınıfı” sunumuna ise “Nasıl bir dünya istiyoruz?” sorusu ile başlandı. Komünist toplum üzerine değinmelerin ardından kapitalist sistemin çözümsüzlüğü, sosyalizmin kaçınılmazlığı, sosyalist iktidar mücadelesinde işçi sınıfı, parti ve devrim ilişkisi, proletarya diktatörlüğünde üretim, bölüşüm ve yönetim ilişkileri ele alındı. Sosyalizmin tarihsel deneyimlerinden çıkartılan sonuçların da ele alındığı sunumda, işçi sınıfını sosyalizme kazanmanın ve sınıf içinde sosyalist propagandanın önemi vurgulandı. Sunumun ardından ise, devrim ve iktidar sorunu, sosyalizmin zorunluluğu, işçi sınıfının tarihsel misyonu üzerine tartışmalar yapıldı.

Sunumların bitmesinin ardından katılan güçler ile İşçi Okulu üzerine tartışma yapıldı. Eksikliklerine rağmen İşçi Okulu’nun işlevsel yanına dair vurgular yapıldı. Benzer eğitici toplantıların sürmesi ihtiyacı dile getirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Devrimci sınıf faaliyetlerinden...

 

38 Gezi tutsağının bulunduğu İzmir’de, merkezi güzergahlar, sınıf devrimcilerinin yaptığı “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” ve “Faşist polis terörüne karşı direnişe!” şiarlı afişlerle donatıldı.

Bayraklı, Soğukkuyu, Altınyol güzergahı, Naldöken ve Çiğli’de yaygınca yapılan afişler, emekçiler tarafından da ilgiyle karşılandı.

***

Kayseri İşçi Bülteni Ekim sayısı 25 Ekim sabahı işe gidiş saatlerinde işçilere ulaştırıldı. Kayseri’nin merkezi işçi servis güzergahları olan Eskişehir Bağları ve Belsin’de yaklaşık 900 adet Kayseri İşçi Bülteni kullanıldı.

İşçilerden bazıları bülten dağıtımına da katıldı. Kimisi bülteni servis aracında bulunan arkadaşına taşıdı, kimisi fabrikasına götürdü.

Kızıl Bayrak / İzmir-Kayseri

 
§