02 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/42

HDP “yeni bir umut” mu?
Yurtta taşeron, cihanda taşeron!
Uzmanlar uyarıyor: Marmaray’a binmeyin!
Van’da depremzedelerin açlık grevi sürüyor
MGK toplantısına savaş ve saldırganlık damga vurdu!
Bu vahşeti durdurabiliriz!
Sermaye istiyor, hükümet uyguluyor!
Capital 500’ün gölgede bıraktıkları
Çocuk emeği sömürüsünde durmak yok, yola devam!
Sempozyum üzerine...
“Haklarımıza sahip çıkmak için ‘direnİŞÇİ’”
Sincan’da işçiler birliğini güçlendiriyor!
MİB MYK Kasım Ayı Toplantısı...
Büyük devrimin aynasında parti davası
Ekim Devrimi üzerine - V.İ. Lenin
Ortak tehdide karşı Irak-Suriye ittifakı
NATO füzeleri özgürlük değil kaos getirdi
Dünyadan grev sloganları yükseliyor!
İzmir’de Gezi’nin 6 Kasımı’na doğru
ODTÜ’ye destek eylemleri
Ethem’in katili Şahbaz davası ertelendi
Cinsel taciz ve şiddete karşı yükseltilecek her ses...
“Bilinçlenmeli, mücadele etmeliyiz”
Özgürlük, devrim, sosyalizm etkinliklerine hazırlık
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de Gezi’nin 6 Kasımı’na doğru

 

Gezi Direnişi öylesine bir etki yaratmıştı ki birçok ezber bozulmuş, birçoğumuz için geleceğe olan umutlar tekrardan yeşermişti. Her türlü baskıya, sömürüye, zorbalığa ve eşitsizliğe karşı farklılıklarımızla ördüğümüz barikatlarda savaştık. Birlik olmayı, çoğalmayı, farklılıklarımızı ortak düşman karşısında mücadele vererek yok etmeyi öğrendik.

Barikatların ardından devam eden forum sürecinde de bu durum olduğu gibi devam etti. Bir çok farklı kimlik, kültür, inanç ve düşünce aynı platformlarda özgürce tartıştı, kararlar aldı ve eylemler gerçekleştirdi.

Tüm bu yaşananların birikimiyle mücadeleyi örgütleyen gençliğin özellikle 6 Kasım’da ne yapacağı, 6 Kasım’ı nasıl örgütleyeceği en büyük merak konularından biriydi. Bu yıl gerçekleştirilecek 6 Kasım eylemleri geçtiğimiz yılların tekrarı şeklinde parçalı, dağınık bir tabloda mı gerçekleşecekti yoksa Gezi’nin 6 Kasım’ı, yani birleşik, kitlesel bir 6 Kasım mı olacaktı?

Okulların açıldığı günden bugüne süregelen forumlarda alınan kararlar doğrultusunda, 6 Kasım eylemlerinin forumlar üzerinden örgütlenmesi iradesi bu anlamda Gezi ruhunun 6 Kasım’a rengini vereceğine dair umutları çoğalttı. Ege ve Dokuz Eylül Üniversite forumlarının 6 Kasım eylemlerinin örgütleyicisi olma kararları alması, politik gençlik örgütlerinin forumların bileşenleri olarak bu kararın alınmasında ortak irade göstermeleri uzun yıllar sonra birleşik bir 6 Kasım yaşayacağımızı müjdeledi.

Forumların örgütlediği, kararını aldığı ve hayata geçirdiği ilk ve tek şey olmamasına rağmen, bu durumun bu denli büyük bir heyecanla karşılanmasının nedeni ise, Gezi Direnişi’nin bir kültürünün hala yaşatılıyor olduğunu göstermesinden dolayıdır. Geçtiğimiz yıllarda yan yana gelmeyen, farklı alanlarda farklı 6 Kasım eylemleri gerçekleştiren gençlik, bu yıl tek bir 6 Kasım eylemi örgütleyecektir.

6 Kasım’ı örgütleme sürecinde bir irade gösteren forumların bileşeni olarak, artık diğer sorumluluklarımızı da üstlenmemiz gerekmektedir. Öyle ki, 6 Kasım’a çok kısa bir zaman kalmışken eylemlere dair tek bir örgütleme çalışmasının yapılmaması, eylemlerin nerelerde gerçekleştirilecekleri, panellerin ne zaman yapılacakları ve kimlerin konuşmacı olarak katılacakları, afişler, bildiriler vb. alanlardaki belirsizlikler hala giderilememiştir. Dolayısıyla gençlik içerisinde YÖK karşıtı propaganda ve ajitasyon yapılamamış, gençlik eylemlere çağrılamamıştır.

Bu noktada, bu eksikliklerin bilinciyle hareket etmeli ve forumları daha verimli kullanmalıyız. Forumları tartışma platformları olmaktan öte, belirli sorunların tartışılarak kararların alındığı ve hayata geçirildiği alanlar olarak görmeliyiz. Belirli konuları gündemleştirirken, o konuları derinlemesine tartışmadan ve kararlar almadan başka bir konuyu tartışmaya geçmemeye özen göstermeliyiz. Dolayısıyla, uzun yıllar sonra birleşik 6 Kasım örgütleme kararı alarak bu alandaki yanlış alışkanlıkları terketme adımı atanlar olarak, önümüzdeki hafta toplanacak olan forumlarda pratiğe dayalı kararlar almalı ve forumları daha verimli kullanmalıyız. Yani öz olarak, birleşik kıldığımız 6 Kasım eylemlerinin kitlesel geçebilmesi için forumları daha etkin kullanmalıyız.

Özgürlük, devrim ve sosyalizm için 6 Kasım’da alanlara!

İzmir’den bir Ekim Gençliği okuru

 

 

 

 

 

İstanbul Üniversitesi’nde forum

 

İstanbul Üniversitesi öğrencileri forumlara devam ediyor.

Bu haftanın ilk iki gününün tatil olması nedeniyle 30 Ekim’de gerçekleştirilen forumda 6 Kasım YÖK eylemi konuşuldu.

6 Kasım günü tüm üniversite forumlarının katılacağı merkezi eylemin planlaması yapıldı. Ardından söz alan birkaç öğrenci YÖK’ü öğrenci kitlelerine daha iyi anlatabilmek, ayrıca öğrencilere politik bir etkinlik sunabilmek için panel yapma önerisi sundu. Miting şeklinde gerçekleşecek eylemin teknik ayrıntılarının planlaması bittikten sonra, gelecek hafta salı günü (5 Kasım) “6 Kasım” gündemli bir panel yapılması kararlaştırıldı.

Eğitim Sen ve üniversite emekçilerinin de destek vereceği eylem için 6 Kasım Çarşamba günü saat 13.00’te Laleli Tramvay Durağı’nda buluşulacak.

Ekim Gençliği / İstanbul Üniversitesi

 

 

 

 

 

Direniş çağrısı yükseliyor!

 

İstanbul’da direniş çağrısı sokaklara taşındı!

Üniversitelerin açılmasıyla yoğun bir şekilde faaliyetlerine başlayan Ekim Gençliği, üniversitelerde yürüttüğü devrimci faaliyeti İstanbul sokaklarına da taşıyor.

26 Ekim’de Kadıköy merkezde masa açan İstanbul Ekim Gençliği yaklaşan 6 Kasım öncesi gençliğe bir kere daha direniş çağrısını taşıdı. Açılan masada Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği’nin yanı sıra, Liselilerin Sesi de yer aldı.

Faaliyet boyunca yapılan konuşmalarla 6 Kasım yaklaşırken YÖK düzenine karşı Haziran Direnişi ruhuyla direnişi büyütme çağrısı yapıldı. Ekim Gençliği’nin, gençliği 6 Kasım’da alanları doldurmaya çağıran “Vazgeçmediğin sürece özgürsün!” başlıklı bildirisinin dağıtımı da gerçekleştirildi. Faaliyet öncesi alana “Gençlik direnişe!” ve “Gençlik direnişe, YÖK düzenine karşı 6 Kasım’da alanlara!” şiarlı afişler asıldı. Birçok öğrenciye Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi dergisi ulaştırılırken, özellikle YÖK’ün misyonu ve 6 Kasım’da yapılacak eylem süreci üzerine sohbetler gerçekleştirme imkanı oldu.

Trakya’da gençlik faaliyeti

Ekim Gençliği, Haziran Direnişi’ni üniversitelere taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. “Gençlik direnişe!” şiarıyla, gençliği gelecek ve özgürlük için mücadeleye/direnişe çağırıyor.

Trakya Ekim Gençliği de bu kapsamda yürüttüğü çalışmalarını hızlandırdı. Bunun ilk ayağı olarak “Gençlik direnişe!” şiarlı afişleri Çorlu’da kent merkezine ve öğrencilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlere yaptı.

Trakya Ekim Gençliği, 6 Kasım çalışmaları ile gençliği direnişe çağırmaya devam ediyor.

Ekim Gençliği / İstanbul-Trakya

 
§