11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!

KESK Yürütme Kurulu, 2012 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 1 Mayıs’ın, bu yıl dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında önceki yıllara göre çok daha geniş kesimlerin katılımıyla coşku ve heyecanla kutlandığını vurgulayan KESK, 1 Mayıs alanlarına birlik, mücadele ve dayanışmanın bir kez daha damgasını vurduğunu ifade etti.

Kutlamalar daha kitleseldi

KESK’in açıklamasında, kamu emekçilerinin 1 Mayıs kutlamalarına katılımıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin dört bir yanında KESK’e bağlı sendikaların öncülüğünde büyük bir kitlesellikle alanlara çıkan kamu emekçileri, hükümetin son dönemde kazanılmış haklarımıza yönelik saldırı girişimleri karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacaklarını göstermişlerdir. AKP hükümetinin saldırılarına paralel olarak, 8 Ekim mitingi ile başlayan, 21 Aralık Greviyle kitleselleşerek ivme kazanan ve 28–29 Mart’ta kararlılıkla sürdürülen eylemlilik süreçleri emekçileri yaşadıkları sorunlar karşısında daha kararlı bir tutum almaya itmeye devam etmektedir. Bu kararlı tutumu sergilemekte hiçbir zaman tereddüt etmeyen KESK üyeleri, AKP hükümetinin grevsiz toplu sözleşme düzenlemesine, esnek, güvencesiz ve performansa dayalı çalışmaya, taşeronlaştırmaya ve iş güvencemizi kaldırma tehdidine karşı çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi taleplerini 1 Mayıs alanlarında bir kez daha yüksek sesle haykırmıştır.”

Yürütme Kurulu’nun açıklamasında 1 Mayıs konusunda sendika ve konfederasyonların ayrışmasına da şöyle değinildi:

“Bu yıl 1 Mayıs’ın anlam ve öneminden bi haber bazı “sendika ve konfederasyonların” ayrı kutlama yapması dikkat çekici olmuştur. Özelikle Ankara Tandoğan’da “devlet töreni” havasında yapılan “resmi mitingde” Çalışma Bakanı’nın hükümet adına konuşması, 1 Mayıs kutlamaları tarihinde bir ilk olması açısından düşündürücüdür. Emekçiler ve ezilenler olarak yıllardır karşı karşıya kaldığımız sorunların, haklarımıza yönelik saldırıların odağında yer alan politikaların mimarı olan AKP hükümetinin Çalışma Bakanı’nı kürsüden konuşturanların 1 Mayıs’tan ne anladıkları ve renkleri bir kez daha gözler önüne serilmiştir. 1 Mayıs’ı “devlet töreni” havasında kutlayan bu “sendika ve konfederasyonlar” yıllardır “örtük” olarak yerine getirdikleri hükümetin saldırı politikalarına yedeklenme misyonunu alenen göstermişlerdir.”

1 Mayıs’ın yaygın ve kitlesel olarak kutlanmış olmasının, hükümetin önümüzdeki dönemde emekçilere yönelik olarak gerçekleştireceği saldırılara karşı tüm emekçilerin ve onların örgütlü gücü olan sendikaların görev ve sorumluluklarını arttırdığına dikkat çekilen açıklamada 1 Mayıs 2012’nin mesajının, önümüzdeki dönemde emeğe ve emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı mücadele etme niyetinde ve kararlılığında olan kesimlerle birlikte hareket etme olanaklarının arttırılması ve mücadelenin ortaklaştırılması olduğu vurgunladı.


 

 

İşçi sınıfı ayrışmadı, alanlarda birleşti”

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 1 Mayıs 2012 kutlamalarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “İşçi sınıfı ayrışmadı, alanlarda birleşti” vurgusunu yaptı. Ekici, bu yılki 1 Mayıs’ın şimdiye kadar en geniş katılımla kutlanan bir 1 Mayıs olduğunun altını çizdi.

Sarı sendikacılık teşhir oldu

Yüzbinlerce kitlenin coşkulu ve rengarenk bayraklarıyla, kendi talepleri ve özlemlerini ifade ettiği Taksim kutlamalarının, yıllardır korku tellallığı yapanların, sola ve devrimcilere kara çalmaya çalışanların teorilerini altüst ettiği gibi, devlet güdümlü sarı sendikacılığın gerçek yüzünü de teşhir ettiği” değrelendirmesinde bulunan Ekici, 1 Mayıs’ı gerçek niteliğinden soyutlayarak, “piknik bayramı” haline dönüştürmek isteyen yandaş sendikal anlayışın kendi geniş işçi tabanları tarafından da alanlarda terk edildiklerini belirtti.

AKP Hükümeti bu resmi iyi görmelidir!”

Ekici’nin açıklamasında AKP hükümetine şu hatırlatmalarda bulunuldu: “AKP Hükümeti bu resmi iyi görmelidir! 1 Mayıs alanlarından yükselen ses, ülkemizi sürükledikleri karanlığa karşı bir uyarıdır!”

Ekici, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Fakat her yerde dile getirdiğimiz gibi, 1 Mayıs 77 katliamı aydınlatılmadan, bütün sorumluları yargılanıp hesap sorulmadan Türkiye’de gerçek bir demokrasiden bahsedilemeyecektir. Mücadelemiz bu anlamda gerçek failler yargılanıncaya kadar kesintisiz olarak devam edecektir.

Son günlerde, 1 Mayıs 77 Katliamı’nın gerçek boyutlarını karartmayı hedefleyen yeni “kontr-gerilla” taktikleri gündemi işgal etmeye başladı. Önümüzdeki günlerde gerekli yanıtı DİSK olarak kapsamlıca vereceğiz. Fakat şunu da belirtelim ki, hiçbir karartma kampanyası, derin devleti aklama operasyonu, 1955 yılı 6/7 Eylül olaylarında, Maraş Katliamı’nda olduğu gibi “solcuların üzerine atma” gayretleri gerçekleri gizlemeye nasıl yetmemişse bugün de yetmeyecek; karanlığın uşaklığını yapanlar ve yapmaya soyunanlar, kendi yalanlarıyla tarihte hak ettikleri yeri alacaklardır.”