11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ART direnişi kazanımla sonuçlandı

4 Mayıs Cuma günü başlayan ART direnişi kazanımla sonuçlandı. Metal İşçileri Birliği üyesi işçilerin patron ve uşaklarının tehditlerine rağmen ücret alacakları için başlattıkları direniş kazanımla sonuçlandı.

Devrimci işçileri tehdit ederek sindirmeye çalışan patron uşağına devrimci kararlılığın durdurulamayacağını göstermek ve ART’de çalışan işçilere kazanımın mücadeleden geçtiğini anlatmak direnişin temel amacıydı.

ART’de direniş

Metal İşçileri Birliği (MİB) çalışanı ve ART işçisi Mahmut Gören, haklarını alamadığı için fabrika önünde direnişe başladı.

“Emeğimiz, geleceğimiz ve sınıfımızın onuru için direniyoruz! Ücret haktır gaspedilemez! Direne direne kazanacağız / ART Aksesuar işçileri – Metal İşçileri Birliği” ozalitinin açıldığı eyleme BDSP de destek verdi.

Minibüsü işçilerin üzerine sürdüler

Eylem sürerken fabrikaya siyah renkli aracıyla gelen patronun oğlu Efe Özkara hızla kitlenin içine daldı. Ardından aracıyla fabrika içine giren Efe Özkara, patron yalakaları ve polis tarafından kordona alınarak korundu. Bu saldırı sırasında bir MİB çalışanı yaralandı.

Özkara polis tarafından gözaltına alınırken kapı önünde basın açıklamasına başlandı. Açıklamayı direnişçi işçi Mahmut Gören okudu. Açıklamada hiçbir baskı ve zorbalığın mücadelelerini engelleyemeyeceğini vurgulayan Gören, fabrikadaki ağır çalışma ve sömürü koşullarını anlattıktan sonra işçileri MİB saflarında örgütlenmeye çağırdı.

Efe Özkara jet hızıyla serbest bırakıldı!

Basın açıklamasının ardından etrafta toplananlara bildiri dağıtıldı. Ardından saldırgan hakkında şikayetçi olmak için üç MİB çalışanı Bayrampaşa Polis Karakolu’na götürüldü. Akşam saatlerine kadar karakolda bekletilen MİB çalışanları ardından fabrika önüne gittiler. Polis tarafından sözde gözaltına alınan Efe Özkara’nın jet hızıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. Bu sırada patron Mehmet Özkara’nın polis karakolunda bazı polis amirleriyle görüştüğü gözlendi.

Faşist Mustafa Günel’den provokatif tavırlar

ART patronu Mehmet Özkara’nın yakın koruması olduğu bilinen ve Terörle Mücedele Şube Müdürlüğü’nden emekli olan Mustafa Günel gün içerisinde MİB çalışanlarını sürekli olarak provoke etmeye çalıştı.

Sivil polislerden işçilere tehdit

Fabrika işçilerinin direnişe ilgisini hazmedemeyen polis, işçileri tehdit etme yoluna gitti. Patronla fabrikadaki bölümleri tek tek gezen dört sivil polis işçileri sorgulayarak, direnişte olanlarla konuşmamalarını istedi.

Özkara emretti, polis saldırdı

Akşam saat 18.00 sularında megafonla müzik dinletisi sunan MİB üyelerine sivil polisler saldırdı. Sesli yayın yapmanın izne tabi olduğu bahanesiyle müzik dinletileri engellenmeye çalışılan MİB üyelerine polisin saldırması sonucu arbede yaşandı. Polis MİB üyelerini gözaltına almakla tehdit etti. Aynı anda da binanın sahibi olduğunu iddia eden kim olduğu belirsiz birinin şikayeti üzerine fabrika kapısına asılan ozalit sivil polisler tarafından indirilmek istendi. Buna izin vermeyen MİB üyeleriyle polis arasında bir kez daha arbede yaşandı. Yırtılan ozalit MİB üyeleri tarafından onarılarak yeniden asıldı. Ardından bina sahibi olduğunu iddia eden kişi direniş alanından kovuldu. Bu arbedeler sırasında fabrika içerisinde saklanan Efe Özkara polis ve patron yalakalarının ablukası altında fabrikadan dışarı çıkarıldı.

Alacaklar ödendi

Direnişin ilk günü hiçbir ödeme yapmayacağını ifade eden ART patronu direnişçi işçinin tüm alacaklarını ödedi.

Direnişçi işçiyi direnişten önce tehdit eden patron uşağı ise fabrika bahçesine dahi çıkmadı. Direnişçi işçi fabrikaya alacaklarını almak için girdiğinde eli kanlı katil Mustafa Günel göz göze gelmeye dahi cesaret edemedi.

ART patronu uşağını sahiplenmedi

Devrimci işçileri “kelle koparmakla” tehdit eden elli kanlı katil Mustafa Günel’i efendisi dahi sahiplenmedi.

Direnişçi işçi fabrikaya haklarını almaya girdiğinde ART patronu Mustafa Günel’in koruması olmadığını, abisinin arkadaşı olduğu için fabrikada bulunduğunu söyledi.

Efendisi de salyalı uşağının ve tehditkar tutumlarının arkasında duramadı.

Ücret alacaklarını fabrikadan aldıktan sonra bir açıklama yapan direnişçi işçi patron ve uşaklarının direniş boyunca gerekli cevabı aldıklarını ifade etti.

Direnişin amacına ulaştığını söyleyen Mahmut Gören “Direniş amacına ulaşmıştır. 2 gün boyunca eli kanlı patron uşağını teşhir ettik, fabrika bahçesine çıkamaz oldu. İçerde çalışan ve daha önce çalışıp çıkan arkadaşlarımıza mücadele etmeden kazanım elde edilmeyeceğini göstermiş olduk. Polisin ve tüm devlet kurumlarının patronların hizmetinde olduğunu gösterdik. Çevre fabrikalarda çalışan işçi kardeşlerimize yaşanan iş cinayetlerini anlatmış olduk. Şimdi mücadeleyi büyütmenin zamanıdır” dedi.

Ücret alacaklarının ödenmesi ile direnişin sonlandırıldığını açıkladı.

Kızıl Bayrak / GOP

 

 

 

Patron tutuklandı, işçiler eylemde

Hey Group patronu Süreyya Sıtkı Bektaş, “hayali ihracat operasyonu” kapsamında tutuklandı. Direnişlerini sürdüren Hey Tekstil işçileri ise 8 Mayıs günü Sütlüce’deki AKP İl Başkanlığı binası önünde basın açıklaması yaptı.

Yetkililere dilekçe veren işçiler ‘Ücretlerin ve tazminatların ödenmesi’, ‘Süreyya Bektaş ve Aynur Bektaş’ın mal varlığının araştırılması’, ‘Li Fung ve Hey Tekstil’in ticari ilişkisinin açığa çıkarılması’, ‘İstanbul Bahçelievler emniyetinin uyarılması’, ‘Aynur Bektaş’a verilen üstün hizmet ödülünün geri alınması’ taleplerini sıraladılar.

Bektaş’ın tutuklanmasının kendilerini haklı çıkardığını söyleyen işçilerin avukatı Özcan Karakoç, işçilerin zaten haklı olduğu için davayı kazanacağını Bektaş’ın tutuklanmasının sadece kötü niyeti ortaya çıkaran bir delil olduğunu belirtti.

İşçilerden İsmail Arslan, “İki kez Meclis’e gittik, milletvekilleri ziyaretimize geldi ancak değişen hiçbir şey yok. O yüzden bugün yine AKP önündeyiz, hükümete sesimizi duyuramıyoruz” diye konuştu.

Kıdem tazminatları ve biriken maaşları ödenmeden işten atılan işçiler 3 ayı aşkın süredir fabrika önündeki direnişlerine devam ediyorlar.


 

 

Elit Çikolata’ta TİS

Tek Gıda-İş Sendikası, örgütlü olduğu Elit Çikolata’da toplu iş sözleşmesi imzaladı.

01.01.2012-31.12.2013 tarihleri arasında yürürlükte kalacak işyeri toplu iş sözleşmesinin birinci yılında, üyelerin aylık ücretlerine yüzde 15,5 oranında zam yapılacak.

Sözleşmenin ikinci yılında ise bir önceki yıl gerçekleşen enflasyon puanının üzerine 2 puan ilavesiyle bulunacak oranda zam yapılacak.

Sosyal yardım miktarları ise, %12-13 oranında arttırıldı.