11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı

CHP’li Kartal Belediyesi’nde şaşaalı imza töreni eşliğinde yapılan toplu sözleşme oyunu fiyaskoyla sonuçlandı.

Belediye bünyesinde çalışan taşeron işçilerini “sendikalı ve güvenceli çalıştırmakla” övünen belediye yönetimi, DİSK/Genel-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesi hükümlerini uygulamadı. İdari ve ücret maddelerini uygulamakta ayak direyen belediye yönetimi, sendikal örgütlülüğün bulunduğu Karyapsan A.Ş ve Kartursaş AŞ firmalarında çalışan işçilerin 2-3’er aylık ücret alacaklarını da gasp etti.

Belediye yönetiminin uyguladığı hak gaspları işçilerin öfkesini taşırdı. Geçtiğimiz aylarda yaptıkları eylemlerin dikkate alınmaması üzerine iş bırakan belediye işçileri 7 Mayıs sabahı Esentepe’deki Fen İşleri Müdürlüğü’nde toplanarak Kartal merkezdeki belediye başkanlığı binası önüne yürüdüler. Destek hizmetleri ve park bahçelerde çalışan taşeron işçilerine kazı alanı ve garaj bölümünde çalışan idari personel de destek verdi.

Belediye önünde eylem

Belediye önündeki eylemde konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül, taşeron işçilerinin aylardır yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Şengül, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. İşçiler attıkları sloganlarla Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ü protesto ettiler.

Kartal’da eylem sona erdi

Belediye yönetimiyle yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine 8 Mayıs sabahı 08.00’den itibaren iş bırakma eylemlerine devam eden Kartursaş ve Karyapsan işçileri belediye önünde oturma eylemi başlattılar.

Belediye yönetimiyle toplantı

Genel-İş 1 No’lu Şube yöneticileri Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’le toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Genel-İş Toplu Sözleşme Daire Aladdin Öztürk ve 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül işçilere toplantı hakkında bilgi verdiler.

Öztürk yaptığı konuşmada, toplu sözleşmeye dokunmadan protokol imzalayabileceklerini ve kendilerinden başka bir şey beklememelerini istedi. Örneğin; sözleşmedeki alacakların bu sene değil de gelecek seneye ancak bir tarihe bağlanarak kabul edebileceklerini ya da 3 bin lira maaş alan işçilerin 200 lira eksik alarak sorunun çözülebileceğini söyledi.

Bugün bir maaş tutarındaki ücretlerin yatacağını söyleyen Öztürk, en geç Cuma gününe kadar da ikinci aylık maaşların yatacağını ifade etti. Herkesin işine devam etmesini isteyen Öztürk, eğer aksi bir durum olursa günü geldiğinde değerlendireceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül, sendikanın arkasında kararlılıkla duran işçilere teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından işçiler, TİS Daire Başkanı’na iki günlük grevde amirlerin yaptığı baskılara ve özellikle haklarında tutulan tutanakları hatırlattılar. Yapılan bilgilendirmenin ardından işçiler işlerine geri döndüler.

Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin direnişinde ortada görünmeyen Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir’in, Kartal’da da direnişin bitirildiği anda ortaya çıkması dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

Trexta'da işçi kıyımı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan ve Nokia’ya cep telefonu kılıfı imalatı yapan Trexta’da 9 Mayıs Çarşamba günü aralarında sendika üyelerinin de olduğu 15 işçi işten atıldı.

Uzunca bir süredir ekonomik kriz yaşayan fabrikada krizin faturası yine işçilere kesildi. Trexta patronunun işçilere yaptığı açıklama ise “küçülmeye gidiyoruz” oldu. Önümüzdeki günlerde de toplam 170 işçinin işten atılacağı ifade ediliyor. Çıkışlar yapılırken işçilere hukuki açıdan hiçbir geçerliliği olmayan senetler imzalatılmaya çalışılarak işçilerin kıdem tazminatlarına el konulmaya çalışıldığı belirtiliyor.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

Daiyang’da taslak hazırlandı!

Uzun bir sürecin ardından Daiyang-SK Metal’de yetkiyi alan Birleşik Metal Trakya Şubesi, Daiyang işçileriyle birlikte TİS taslağını hazırladı.

Daiyang-SK Metal işyeri komitesinin hazır bulunduğu toplantıda işçilere Mehmet Beşeli tarafından TİS’in genel mantığı ve sürece nasıl yaklaşılması gerektiği üzerinden genel bir bilgi verildi. Sendika ve işçilerle uzun ve canlı süren görüş alışverişinin ardından işçiler tarafından hedefleri yüksek bir taslak oluşturuldu. İşçiler kararlarının arkasında duracaklarını toplantıda ifade ettiler.

İşçilerle birlikte hazırlanan sözleşme taslağı 2 Mayıs’ta patrona iletildi. 24 Mayıs’ta ilk TİS görüşmesi gerçekleşecek.

Fabrikada çalışan işçilerin tamamına yakınının sendikaya üye olduğunu belirten Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan, çok iyi bir taslak hazırladıklarını, işçilerin ve sendikanın kararlı tutumuyla bu süreci başarılı bir şekilde sonlandıracaklarını ifade etti.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

Zentiva’da delege seçimi

Petrol-İş Sendikası Trakya Şubesi’nde genel kurul hazırlıkları başladı. Şube kurulunda mevcut Şube Başkanı Turgut Düşova başkanlığındaki listenin yanı sıra eski şube başkanlarından Tekin Akın’ın başkanlığa aday olduğu muhalif bir liste de bulunuyor.

Genel kurul öncesinde, şubenin örgütlü olduğu fabrikalarda delege seçimleri başladı. İlk seçim Zentiva İlaç’ta yapıldı. Muhalif listeyi destekleyen delege adaylarının da olduğu seçimde 42 delege seçildi. Muhalif listeyle destekleyen delegeler seçilemedi. Seçimlerde çarşaf liste ile oy kullanıldı.

Şube Genel Kurulu ise 3 Haziran’da Lüleburgaz Ezgi Otel Salonu’nda gerçekleşecek.

Kızıl Bayrak / Trakya