11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü...

1 Mayıs’ın ardından sermaye devleti devrimci, ilerici güçlere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

7 Mayıs gecesi başlayan operasyonda Kocaeli, Hatay, Mersin, Adana, Dersim ve İstanbul Gazi Mahallesi’nde Halk Cephesi’ne yönelik eş zamanlı olarak yapılan baskınlarla çok sayıda devrimci gözaltına alındı. Operasyon ilerleyen saatlerde genişletilerek Kütahya, Eskişehir, Konya ve Ankara’da da aynı soruşturma kapsamında baskınlar düzenlendi. Baskınlar sonucunda 10 ilde 138 kişi gözaltına alındı.

Operasyonlarda Kocaeli Gençlik Derneği, Hatay’da “Hayat Veren Asi” gazetesi, Ankara Artı İvme Dergi bürosu, Gençlik Dernekleri Federasyonu ve çok sayıda ev de basıldı.

Polis bastığı dernek ve kurumları dağıtırken, özel harekat polisleriyle baskın sırasında emekçi mahallelerinde ortamı terörize etti.

9 Mayıs günü de süren operasyonda sabah 04.00 sularında Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun Okmeydanı’ndaki merkez binasını basan polis, saldırıya direnen devrimcilere gaz bombası attı. Vahşi saldırıda kapı koçbaşıyla kırılırken içerideki lise ve üniversite öğrencisi 9 kişi gözaltına alındı. Federasyon üyeleri polis saldırısı sırasında pencerelere çıkarak “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganını attılar.

Polisin saldırısı sonrası Gençlik Dernekleri Federasyonu’nda arama yapıldı.

Halk Cephesi’ne yönelik operasyonların bir parçası olarak Kütahya’da da baskınlar yapıldı. Sabah saatlerinde TEM polisleri tarafından 7 ayrı adrese yapılan eş zamanlı baskınlarda 7 kişi gözaltına alındı.

9 Mayıs günü sabah saatlerinde + İvme dergisinin Ankara bürosuna da baskın düzenlendi. Büronun talan edildiği baskının ardından öğlen saatlerinde İvme Yayın Kurulu üyesi Barış Önal sokakta gözaltına alındı.

9 Halk Cepheli tutuklandı

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nce yürütülen soruşturma kapsamında Dersim’de gözaltına alınan 6 devrimci 9 Mayıs akşamüzeri Malatya’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 6 devrimci de Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Konya’da gözaltına alınan 5 kişiden 3’ü tutuklandı.

Burjuva basının tam bir saldırganlıkla sahiplendiği operasyonlar “DHKP-C üyeleri” başlıklı polis kaynaklı haberlerle servis edildi. Yapılan operasyonların somut hiçbir detayına yer vermeyen burjuva basın, baskınları “terör operasyonu” olarak lanse etti.

Operasyon kapsamındaki baskınlarda uygulanan polis terörüne değinilmezken tüm haberler benzer içerikte ve eşzamanlı olarak verildi.

Polis baskınlarının Hatay ayağı ise Grup Yorum’un Hatay’da düzenleyeceği Suriye halkıyla dayanışma konseri öncesinde yapıldı.

“Bunun adı faşizmdir. Bunun adı halk düşmanlığıdır.” diyen Halk Cephesi’nin üç gündür süren operasyonlara ilişkin açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Başaramayacaklar! Halkımıza gerçekleri anlatmaya, kurtuluşun yolunu göstermeye ve demokrasi mücadelesini sürdürmeye kararlıyız.”

 

 

 

 


 


6 ilde polis terörü

Türk sermaye devleti, Kürt hareketini ezip teslimiyete zorlamak amacıyla yürüttüğü kirli savaşı bahar mevsiminin gelmesiyle daha da tırmandırdı.

Washington’daki efendilerinden aldığı desteğin de etkisiyle Kürdistan dağlarını savaş alanına çeviren dinci-gerici iktidar, gözaltı ve tutuklama terörüne hız kesmeden devam ediyor. Kürdistan dağlarından neredeyse her hafta gerillaların şehit düştükleri haberleri gelirken ev baskınları ve operasyon dalgaları da eksik edilmiyor.

6 ilde polis baskınları

Binlerce Kürt siyasetçisini cezaevlerine atan, devrimci ve ilerici sol güçleri “KCK üyesi olmak” bahanesi ile tutuklayan sermaye devleti, 8 Mayıs sabahı 6 ilde “KCK operasyonları” adı altında gözaltı terörüne başvurdu.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir ve Muş ile Urfa’nın Ceylanpınar, Suruç ve Viranşehir ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında 30 BDP’li gözaltına alındı.

Kurumlar basıldı

BDP Ceylanpınar ilçe başkanlığı ile BDP Urfa Siyaset Akademisi ile Kürdi-Der binasında da arama yapan polis, evraklar, bilgisayarlar, CD’ler ile çeşitli yayınlara da el koydu. BDP Parti Meclisi (PM) üyesi Yusuf Karataş da Eskişehir’de sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı.

BDP: AKP’nin gücü yetmeyecek

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), yapılan baskın ve gözaltılara yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. Tutuklanan üyelerinin sayısının 8 bine ulaştığına dikkat çeken BDP’nin açıklamasında şu ifadeler yer buldu:

“Ama AKP Hükümeti ne yaparsa yapsın, halkımızın partisine ve mücadelesine olan bağlılığını yok etmeye gücü yetmeyecek. Artık AKP’nin yaptıklarını, onun şiddetini ve baskısını kınamıyoruz. Haktan, hukuktan söz etmiyoruz. Bu diktatörlüğe verilecek en iyi yanıtın halkımızla birlikte daha çok örgütlenmek, daha çok mücadele etmek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bizim için her ölüm, her gözaltı, her tutuklama daha çok mücadele anlamına geliyor. Gözaltındaki ve cezaevindeki tüm arkadaşlarımızı özgürlük mücadelesine olan kararlılığımızla selamlıyoruz”

 

 

 

İşaretlemeye Aleviler’den tepki

Aydın’ın Didim ilçesinde Alevi iki ailenin ev kapılarına işaret konup, boyayla “Aleviler’e Ölüm, Aleviler’i Yakın” yazıldı.

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi yetkililerinden Hasan Dikçe olayın 6 Mayıs Hıdırellez kutlamalarının öncesinde meydana gelmesine dikkat çekti.

Alevi Bektaşi Federasyonu Eski Genel Başkanı Ali Balkız, “Aleviler bugün saldırıların hedefi haline getirildi” dedi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise “Aleviler kendi hakları için kamuoyu oluşturmaya başladı. Aleviler’in seslerini kesmeye çalışıyorlar” dedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül de “Dikkat edilirse bu kapı işaretlemeler, saldırılar 2 Temmuz Sivas katliamı ile ilgili katillere zamanaşımı verilmesinin akabinde bize gaz bombası ile bir katliam denemesi yapılmıştı, onun akabinde hükümetin bu tutumundan cesaret alanlar bu tür çalışmalara başladılar” dedi.