11 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/19

Kızıl Bayrak'tan
“Sendikal ayrışma”nın önemi ve sınırları
Tanıkları ve belgeleriyle
‘77 1 Mayıs katliamı
Kayseri 1 Mayısı’nın gösterdikleri
Komünistler Denizler’i andı
Denizler mezarı
başında anıldı
İstanbul’da üç fidan anmaları
İşçi cinayetlerinin hesabını sormak için örgütlenmeye!
TOGO Ayakkabı’da köleliğe karşı direniş
“TOGO’ya söke söke gireceğiz!”
ART direnişi kazanımla
sonuçlandı
TİS uygulanmadı, işçiler iş bıraktı
Sağlıkçılar şiddete
karşı eylem
KESK: 1 Mayıs’ın mesajı ortak mücadele!
Bosch’ta taraflar ve tutumlar
MİB Merkezi Yürütme Kurulu Mayıs ayı toplantısı
Avrupa işsizlikte rekor kırıyor
Emekçiler grevde, direnişte!
Kamusal alanın tasfiyesinden ironiler
Bielefeld’de 6 Mayıs anması
“Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz!”
İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden kurultaya dair
Bologna Süreci üzerine...
Sincan’da çocuklara
işkence tutanakta!
10 ilde baskın, gözaltı, polis terörü
Ser verip sır vermeyen bir yiğit:
İbrahim Kaypakkaya...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler grevde, direnişte!

1 Mayıs’ı alanlarda kutlayan emekçiler sermayenin saldırılarına boyun eğmiyor. Dünyanın pek çok ülkesinde emekçiler hakları için grev ve direnişin yolunu tutuyor.

ABD’nin Texas Eyaleti Fort Worth bölgesinde faaliyet gösteren uçak tekeli Lockheed Martin’in makine bölümünde çalışan 3.600 işçi grevde. Greve toplu sözleşmelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine gidildi. Sendika, patronun, hastalık sigortası ve emeklilik ile ilgili yaptığı önerinin büyük bir bölümünü reddediyor. Lockheed Martin büyük savaş uçakları F-35 ve F-16’ları üreten bir tekel. Patron yeni işçi almak yerine elindeki güçlerle üretimi sürdürmeyi planlıyor.

Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te Perşembe günü sendikaların çağrısına uyan 500 demiryolu işçisi demiryolları binası önünde protesto gösterisi yaptı. İşçiler planlanan yeni düzenlemeyi protesto ediyorlar. Bu yeni düzenleme ile çok sayıda işçi işini kaybedecek.

Kaliforniya’da 4.500 hemşire üçüncü kez greve gitti. Bay Area Sutter ‘deki hastanelerde çalışan hemşireler çalışma koşullarının kötüleşmesini protesto ediyorlar. Hemşireler özellikle hastalık sigortası için ödedikleri paylar artmasına rağmen, kendilerine hastalık halinde ödenecek günlerin düşürülmesine karşı çıkıyorlar.

Ürdün’de potasyum fabrikası APC’de (Arab Potash Comp) çalışan 2.400 işçi ücret artışı ve mesailerin ödenmesi için 2 haftadır grevdeler. İşçiler ayrıca çocukları için burs talep ediyorlar.

Yemen’in güneyindeki Aden’de liman işçilerinin grevi 2 haftadır sürüyor. Aden Container Terminal Liman işçileri DP World tekelinin kendilerine de diğer işyerlerindeki işçilerle eşit ücret ödemesini talep ediyorlar. DP World dünya ölçeğinde 60 terminal ile en büyük tekellerden biri.

İran’ın Kürdistan bölgesinde Zagros Çelik İşletmelerinde 150 işçi işten atılmaları protesto etmek için grev yaptı. Çelik işçilerinden 25 kişi şimdiye kadar iş kazasına maruz kalmışken, şimdi de işten atılma riskiyle yüzyüze bulunuyorlar.

Geçtiğimiz haftadan beri Kamboçya Phnom Penh’de SH Tekstil atölyesinde 700’ün üzerinde kadın işçi daha iyi çalışma koşulları, daha fazla ücret ve 4 yöneticiden birinin işten atılması için grevdeler. Mahkeme işçiler için işlerinin başına dönme kararı vermesine karşın tekstil işçileri talepleri kabul edilene değin işbaşı yapmama konusunda kararlılıklarını sürdürüyorlar.

Kandal ilinde ise 2.000 işçi 10 dolar ek taşıma ücreti ve yakındaki balık fabrikasının kötü kokusuna karşı önlem alınması için greve gittiler. İşçiler idarecilerin kendilerine kötü muamele etmesini de protesto ediyorlar.

Barcelona’da 25 bin orta ve yüksek okul öğrencisi eğitime ayrılan bütçede kısıtlamaya gidilmesini ve okul harçlarının artırılmasını protesto ederek daha fazla sosyal eşitlik talepleri için yürüyüş düzenlediler. Aynı anda Avrupa Merkez Bankası zirve toplantısında bir araya gelen menajerleri korumak için 8.000 polis görev başındaydı.

 

 

 

Cebeef işçileri direnişte!

Almanya’nın Frankfurt kentinde engellilere hizmet veren Cebeef isimli kuruluşta çalışan işçiler toplu sözleşme hakkı talebiyle başlattıkları direnişlerini 31 Mart’tan bu yana sürdürüyorlar.

Engellilere hizmet veren Cebeef’in bünyesinde 530 işçi çalışıyor. Bu kuruluşta çalışanlar yıllardır düşük ücretle çalıştırılıyorlar. Toplu sözleşmenin öngördüğü ücretten yüzde 40 daha az vererek açık bir hak ihlali yapan Cebeef, 13 Aralık 2011 tarihinden itibaren çalışan işçileri oyalayarak toplu sözleşmeyi imzalamamaya çalışıyor. Bundan dolayı da Cebeef işçileri 31 Mart’tan beri direnişte.

Kuruluş bünyesinde çalışan işçiler 2 Mayıs’ta Frankfurt Romer’de iş bırakarak bir eylem gerçekleştirdiler. Eylemde, çalışma koşullarının ağırlığına değinen işçiler, patronun sefalet ücreti dayattığını ve buna karşı direneceklerini ifade ettiler. Ver.di sendikasında örgütlenen Cebeef işçileri, bakıcılığını yaptıkları çocukları da eyleme katarak taleplerini dile getirdiler.

Her şeye para aktaran rejim sıra sakat çocuklara ve onlar için çalışan işçilere geldiğinde işçilerin taleplerine kulak tıkıyor.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 

 

 

Lufthansa’da taşeron köleliği

Alman havayolu şirketi Lufthansa, “maliyetlerini kısmak ve karını desteklemek” adı altında işçi kıyımına hazırlanıyor. Havayolu şirketi işçi kıyımının yanısıra taşeron uygulamasını da hayata geçirecek.

İdari birimlerde çalışan 3.500 kişiyi işten atma kararı alan şirket, yaptığı açıklamada, ‘ihtiyaç fazlası görevleri birleştirerek ve müşteriler için ek değer yaratmayan faaliyetlerden vazgeçerek gelecek yıllarda küresel seviyede işgücünü azaltacağını’’ ve bazı işleri taşerona yaptırabileceğini bildirdi.

Şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Christoph Franz, ‘’işten çıkarmaların sosyal olarak kabul edilebilir önlemler kullanılarak yapılacağını, ancak bu tasarrufun kaçınılmaz olduğunu’’ belirtti.

 

 

 

Yunanistan ve Fransa’da seçimler

6 Mayıs Pazar günü Yunanistan’da genel seçimler, Fransa’da da başkanlık seçimleri yapıldı. Avrupa’da işsizlik ve yoksulluğun derinleştiği, kapitalizmin krizinin faturasının emekçilere ödetilmeye çalışıldığı bir süreçte yapılan Fransa ve Yunanistan seçimlerinde mevcut yönetimlerde değişimler yaşandı.

Hollande kazandı

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, “sosyalist aday” Francois Hollande, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi yenilgiye uğrattı. Hollande, AB’deki mali çalışmaları kemer sıkmadan, büyümeye yöneltme taahüdünde ısrarcı olacağını söyledi. Hollande, “Avrupa bizi izliyor. Kemer sıkmak artık tek seçenek olamaz” diye konuştu.

Halk kemer sıkanları cezalandırdı”

Yunanistan seçimlerinde, ülkeyi 1975’ten bu yana yöneten Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK büyük kayıplar yaşadı.

2009’daki seçimlerde yüzde 33,5 oy alan Merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi yüzde 20’yle birinci parti olurken, Pasok ise yüzde 13,8 ile üçüncü sırada yer aldı. Pasok son seçimlerde yüzde 43,9 oy almıştı. Bu iki partinin yaşadığı büyük oy kaybı “halk kemer sıkanları cezalandırdı” biçiminde yorumlandı.

‘Sol koalisyon’ olarak nitelendirilen Syriza ise yüzde 16,06 ile ikinci sırayı aldı. Seçimlerde ayrıca yüzde 6.81’lik oy oranıyla ırkçı parti Altın Şafak da parlamentoya girdi. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise yüzde 8.42 oy aldı.