27 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/17

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye düzeni ve Truva atlarından hesap sormak için
Barzani’nin Türkiye ziyareti
Halkların kardeşliğini yükseltmek için
1 Mayıs’a!..
BDSP’den 1 Mayıs etkinlikleri
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor
Yağma ve talana dur demek için mücadeleye!
Sağlıkta dönüşümün fotoğrafı
Rexroth’da istifa baskısı
ELTA direnişi aynasında tersaneler
Taşeron İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi
Yerel işçi bültenleri 1 Mayıs’a çağırıyor!
2011 1 Mayısı aynasında
Türkiye’de 1 Mayıs H.Fırat
Savaş kışkırtıcılığının başını Erdoğan’la Katar Emiri çekiyor
Fransa’da sosyal-liberal Hollande dönemine doğru
Volkan Yaraşır
Kapitalizm: Faşizmin ve faşist çetelerin ürediği bataklık
İki Sudan’ın petrol savaşı
Avrupa’da 1 Mayıs çalışmalarından
Bielefeld’de “Birlik, mücadele, dayanışma’’ gecesi
İzmir Öğrenci Kurultayı toplandı
Ekim Gençliği’nin
1 Mayıs çalışmaları
Ekim Gençliği: Baskı ve taciz bizi yıldıramaz!
Tutsak sınıf devrimcisi Burcu Deniz’den mektup
“Yasalar sömürenlerin çıkarına göre şekillenir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği’nin 1 Mayıs çalışmaları...

İstanbul

İstanbul Ekim Gençliği YTÜ, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği 1 Mayıs ve 6 Mayıs çağrılarını İstanbul’un merkezi noktalarına taşıdı.

20 Nisan ve 22 Nisan’da Kadıköy’de, 21 Nisan’da ise Bakırköy’de açılan Ekim Gençliği masalarında üniversiteli, liseli gençliğe eğitim hakkına, özgürlüğüne ve geleceğine sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısı yapıldı. 6 Mayıs’ta Denizler’i anma etkinliğinin çağrıları sırasında üniversite ve lise öğrencileriyle kampanya süreci üzerine sohbet etme imkanı sağlandı. Ekim Gençliği ve DLB’nin 1 Mayıs bildirileri ile 6 Mayıs’taki etkinliğin el ilanları dağıtıldı.

Ekim Gençliği, Liselilerin Sesi ve Kızıl Bayrak gazetesinin satışlarının yapıldığı stantta Kızıl Bayrak gazetesine ilgi gösteren işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta BDSP ile Taksim’de olmaya çağrıldı.

19 Nisan günü YTÜ Davutpaşa Kampüsü çevresinde afişleme çalışması yapıldı. “Geleceğine sahip çık” 1 Mayıs ve 6 Mayıs afişlerinin kullanıldığı ve öğrencilerin yanı sıra işçilerin de ilgi gösterdiği çalışmada yaklaşık 200 adet afiş kullanıldı.

Afiş çalışmasının sonuna doğru alana gelen polisler tarafından GBT yapıldı. Ardından devam edilen afişleme çalışması sırasında, metro istasyonu çevresinde afiş yapmak isteyen Ekim Gençliği okurları metro güvenliği tarafından engellenmek istendi. Metro civarından kendisinin sorumlu olduğunu, etraftaki köprülerin kendisinin olduğunu iddia eden ve 1 Mayıs afişlerinden rahatsız olup fiziki müdahalede bulunmaya çalışan güvenliğe etraftaki öğrenciler engel oldu.

25 Nisan günü Kadıköy Çarşı’da açılan masada Ekim Gençliği, Liselilerin Sesi ve Kızıl Bayrak gazetesinin dağıtımı yapıldı. 1 Mayıs marşı ve diğer devrimci marşların yayınının da yapıldığı masadan öğrenciler, işçiler, emekçiler 1 Mayıs’a ve 6 Mayıs’taki etkinliğe çağrıldı. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde gerçekleşen dağıtım sırasında 1 Mayıs bildirileri ve el ilanları dağıtıldı.

Taksim-Unkapanı hattına Ekim Gençliği’nin 1 Mayıs’a ve 6 Mayıs’taki etkinliğe çağrı yapan afişleri yapıldı. Ayrıca BDSP’nin “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!” şiarlı afişleri de kullanıldı.

İstanbul’da 1 Mayıs pikniği

23 Nisan Pazartesi günü Belgrat Ormanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs pikniği ortak hazırlanan kahvaltı ile başladı. Kahvaltı sonrasında oynanan oyunların ve müziğin ardından programa geçildi.

Program 22 Nisan 2001 tarihinde Ölüm Orucu direnişinin 182. gününde ölümsüzleşen Hatice Yürekli yoldaşın anmasıyla başladı.

Anmanın ardından gerçekleştirilen 1 Mayıs söyleşisinde Ekim Gençliği adına yapılan kısa bir dönem değerlendirmesinin ardından 1 Mayıs’ta Taksim’de olmanın önemi üzerinde duruldu. Söyleşide yapılan tartışmalarda, yoğunlaşan devlet terörü, Kürt sorunundaki gelişmeler, emperyalist savaş politikaları, sosyal yıkım saldırıları ve dayatılan geleceksizlik karşısında gençliğin kendi talepleri ile 1 Mayıs’ta işçi sınıfı ile yan yana alanlarda olmasının anlamı üzerinde duruldu. Ayrıca 1 Mayıs’ın Türkiye ve dünyadaki tarihsel süreci üzerine de konuşmalar gerçekleştirildi.

Ayrıca 6 Mayıs’ta gerçekleşecek “Denizler’in yolunda düzene başkaldırıyoruz! Özgürlük, devrim ve sosyalizm için geleceğimize sahip çıkıyoruz!” etkinliğine de çağrı yapıldı.

Söyleşinin ardından ortak oyunlar, gezi gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Piknik akşam yemeğinin yenmesinin ardından sonlandırıldı.


Ankara

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yaygın şekilde kullanılan 1 Mayıs materyallerinin yanı sıra stant açılarak Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışı yapıldı. BDSP’nin 22 Nisan’da gerçekleştirdiği etkinliğin çalışmaları da yoğun bir şekilde yapıldı. Üniversitedeki öğretim görevlileri de tek tek gezilerek etkinliğe çağrıldı. Ekim Gençliği ve BDSP’nin 1 Mayıs bildirileri de yaygın bir şekilde dağıtıldı.

DTCF’de de sınav döneminin bitmesi ile birlikte okulların büyük oranda boşalmasına rağmen Ekim Gençliği çalışmaları yaygın bir şekilde sürdü. “Soruşturma-ceza terörüne karşı eğitim hakkına sahip çık!” ve “ÖYM-TMY kaldırılsın” afişlerinin yanısıra Ekim Gençliği’nin 1 Mayıs afişi ile 22 Nisan etkinliğinin afişleri yoğun bir şekilde kullanıldı. Ekim Gençliği ve BDSP’nin 1 Mayıs bildirileri de yemekhane ve orta bahçede dağıtıldı. Bildiri ve afiş faaliyetiyle paralel olarak 1 Mayıs örgütleme komitesi kurmak için sohbetler gerçekleştirildi.

Hacettepe’de Ekim Gençliği’nin 1 Mayıs afişleri ile 22 Nisan etkinliğinin afişleri yaygın bir şekilde kullanıldı. 1 Mayıs Hazırlık Komitesi stant faaliyetinin yanı sıra öğretim görevlilerini de tek tek dolaşarak etkinliğe çağırdı. Ekim Gençliği ve BSDP’nin 1 Mayıs bildirileri de yaygın bir şekilde kullanıldı. Ayrıca yazılamalar yapılarak üniversite öğrencilerine seslenildi. Çalışmalardan rahatsız olduğu belli olan özel güvenlik görevlileri ise Ekim Gençliği çalışanlarını gördükleri her yerde takip ederek taciz ettiler.

Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli de yazılamalarla selamlandı. “Hatice Yürekli ölümsüzdür!/Ekim Gençliği” yazılamaları yapılırken Kızıl Bayrak’ın bir önceki sayısının arka kapağı da panolara asıldı. Ekim Gençliği’nin 1 Mayıs’a çağrı yapan pankartı da okulun en işlek yerine yapıldı.

ODTÜ’de 1 Mayıs ve 22 Nisan afişlerinin yanı sıra Suriye ile ilgili çalışmalar da yapıldı. Ekim Gençliği okurları bu kapsamda üniversite içerisinde anket ve duvar gazetesi yaptılar. Ayrıca stant açılarak Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak öğrencilere ulaştırıldı.

Kızılay’da hafta sonları açılan stantta Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışı yapıldı. Sesli ajitasyonlarla gençlik 1 Mayıs’ta Ekim Gençliği saflarına çağrıldı.


Çanakkale

ÇOMÜ’de vize haftası olması nedeniyle kitap okumaları ve eğitim çalışmalarına ağırlık verilirken, dönem başından itibaren Eğitim Fakültesi’nde kullanılan kampanya bildirilerine 1 Mayıs bildirileri de eklenerek çalışmalar hızlandırıldı.

Aynı zamanda kentte afişleme çalışmaları da yapıldı. “Geleceğine sahip çık” şiarlı kampanya afişlerinin yanısıra, 1 Mayıs afişleri ve Ekim Gençliği’nin “Denizler’in yolunda düzene baş kaldırıyoruz! Özgürlük, devrim, sosyalizm için geleceğimize sahip çıkıyoruz!” şiarlı etkinlik afişleri de etkin olarak kullanıldı.


İzmir

Ege Üniversitesi’nde 25 Nisan günü Hazırlık Binası önünde masa açılarak öğrenciler 1 Mayıs’a çağrıldı.

Kampüsün çeşitli yerlerine yazılama yapan Ekim Gençliği okurları, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!” ve “1 Mayıs’ta alanlara!” şiarları ile öğrenci gençliğe 1 Mayıs çağrısını taşıdılar. Hazırlıkta açılan masanın önüne yapılan yazılama öğrencilerin dikkati çekti.

Edebiyat Fakültesi bahçesi ve binası, Öğrenci Çarşısı, Ege Üniversitesi metro girişi, Fen Fakültesi, Mühendislik Cafe, Dokuz Eylül Mühendislik Fakültesi ve Hazırlık Binası da afişlerle donatıldı.

Aynı gün Dokuz Eylül Üniversitesi’nin dört bir tarafı da 1 Mayıs ve 6 Mayıs afişleriyle donatıldı. Daha sonra hazırlık binasının önünde masa açılıp Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışları yapıldı. Ders aralarında yaygın bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.


Eskişehir

Anadolu Üniversitesi’nde BDSP’nin iki farklı afişi, Ekim Gençliği’nin merkezi 1 Mayıs afişi ve 25 Nisan’da yapılan 1 Mayıs etkinliğinin afişi okulun hemen her yerine asıldı. Bunların yanında, Ekim Gençliği’nin 6 Mayıs’ta yapacağı merkezi etkinliğe çağrı yapan afişler de kullanıldı. 1 Mayıs bildirisinin dağıtımı da kantinlerde yapıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul – Ankara – İzmir – Çanakkale – Eskişehir