27 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/17

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye düzeni ve Truva atlarından hesap sormak için
Barzani’nin Türkiye ziyareti
Halkların kardeşliğini yükseltmek için
1 Mayıs’a!..
BDSP’den 1 Mayıs etkinlikleri
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor
Yağma ve talana dur demek için mücadeleye!
Sağlıkta dönüşümün fotoğrafı
Rexroth’da istifa baskısı
ELTA direnişi aynasında tersaneler
Taşeron İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi
Yerel işçi bültenleri 1 Mayıs’a çağırıyor!
2011 1 Mayısı aynasında
Türkiye’de 1 Mayıs H.Fırat
Savaş kışkırtıcılığının başını Erdoğan’la Katar Emiri çekiyor
Fransa’da sosyal-liberal Hollande dönemine doğru
Volkan Yaraşır
Kapitalizm: Faşizmin ve faşist çetelerin ürediği bataklık
İki Sudan’ın petrol savaşı
Avrupa’da 1 Mayıs çalışmalarından
Bielefeld’de “Birlik, mücadele, dayanışma’’ gecesi
İzmir Öğrenci Kurultayı toplandı
Ekim Gençliği’nin
1 Mayıs çalışmaları
Ekim Gençliği: Baskı ve taciz bizi yıldıramaz!
Tutsak sınıf devrimcisi Burcu Deniz’den mektup
“Yasalar sömürenlerin çıkarına göre şekillenir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP'den 1 Mayıs etkinlikleri

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), yaptığı etkinliklerle işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı. 22 Nisan Pazar günü yapılan etkinliklerde “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarı öne çıktı.

Ankara’da coşkulu etkinlik

“İşçi sınıfına selam” şiiriyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasında emperyalizmin savaş hazırlıkları, sermaye devletinin taşeronluk misyonu, Türkiye’de her geçen gün artan baskı koşulları ve paralel olarak gerçekleştirilen sosyal yıkım saldırılarının altı çizildi.

22 Nisan 2001’de Ölüm Orucu direnişinde ölümsüzlüğe uğurlanan Hatice Yürekli yoldaş şahsında tüm devrim şehitleri adına gerçekleşen bir dakikalık saygı duruşunun ardından 1 Mayıs çağrısının yapıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Konuşma yapan BDSP temsilcisi 1 Mayıs’ın tarihsel anlam ve önemine değinerek August Spies’in idama yürürken söylediği “Mezarlarımızdaki sessizliğimizin bugün boğduğunuz sesimizden çok daha güçlü yankılanacağı gün gelecektir” sözlerini aktardı.

İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu Mayakovski’nin Lenin Destanı’nı sundu. Ardından İKE Tiyatro Topluluğu hazırladığı iki kişilik oyunla sahnedeki yerini aldı.

Serbest kürsü bölümünde söz alan Yenimahalle Belediyesi Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Rıdvan Kalmaz, birçok haklarının gaspedildiğini, mesailerin ödenmediğini, hafta sonu zorunlu çalışmanın olduğunu belirterek Kent AŞ ve Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin direnişlerini örnek gösterdi.

Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi Sorumlusu Salime Tüfekçi, Sığınmaevi’nde bulunan çocukların selamını getirdiğini söyleyerek kadınların ve çocukların yaşamlarına ilişkin tanıklıklarını anlattı.

Ölüm Orucu direnişçisi Fatime Akalın konuşmasına Hatice Yürekli şahsında 122 Ölüm Orucu şehidini selamlayarak başladı. Sincan F Tipi’nde devrimcilere yönelik gerçekleştirilen saldırıları anlatan Akalın, hiçbir gücün devrimci iradeyi teslim alamayacağını belirtti.

Metal İşçileri Birliği temsilcisi Türk Metal’in ihanetçi, işbirlikçi ve çete yönünü teşhir etti. Bosch işçilerinin Türk Metal çetesinin saltanatını yıkmasını hatırlatarak metal işçilerinin açılan bu yoldan yürümesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı çalışanı Türk Sağlık Sen üyesi bir kamu emekçisi ise sendikal alanda parçalı yapının nedenlerine değindi.

Mamak İşçi Birliği adına yapılan konuşmada ise sermayenin saldırılarına değinilerek 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yapıldı.

TCDD işçisi ise, demiryollarında çalışan işçilerin yaşadığı sorunları anlattı ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Sosyal İş üyesi Çankaya Belediyesi Belde AŞ işçisi ise bugüne kadar taşeronların sorunlarından bahsederken, bugün kadroluların da benzer sorunları yaşadığını, birleşik mücadelenin gerekli olduğunu söyledi ve 1 Mayıs’a çağrı yaptı.

OSTİM’den genç bir işçi ise, “gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya” için 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısında bulundu.

Eğitim Sen 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Umut Kara ise sermayenin saldırılarına karşı 1 Mayıs’ta olmanın önemine değindi. Kara, Ankara 1 Mayıs mitingi programını aktardı.

Mamak’tan bir market işçisi ise hizmet sektöründe yaşanan sorunları anlattı.

Ekim Gençliği temsilcisi ise eğitim alanında yaşanan ticarileştirme saldırısına değinerek 1 Mayıs’ta tüm gençleri alana davet ederken, Ekim Gençliği’nin 6 Mayıs’ta gerçekleştireceği merkezi etkinliğe de çağrı yaptı.

Son olarak söz alan BDSP temsilcisi de kapanış konuşmasında, işyeri örgütlülüğünün önemine değinirken, 1 Mayıs’ta alana çağrı yaptı.

Etkinlik, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun söylediği 1 Mayıs marşıyla son buldu.


İstanbul

Ümraniye’de birlik ve dayanışma pikniği

Ortak kahvaltı sonrasında bir açılış konuşması yapılarak 1 Mayıs’ın tarihsel anlamı vurgulandı.

Saygı duruşu sonrasında Penta işçileri tarafından Hatice Yürekli’nin fabrikalarda, cezaevlerinde verdiği mücadeleyi anlatan bir sunum gerçekleştirildi.

Daha sonra ise, serbest kürsü oluşturuldu.

Program 1 Mayıs Kültür-Sanat Komisyonu tarafından hazırlanan şiir ve müzik dinletileriyle devam etti.

Serbest bölümde oynanan oyunlar ve çekilen halaylarla devam eden piknik, son olarak 1 Mayıs marşıyla ve 1 Mayıs’ta BDSP ile Taksim’de olma çağrısıyla sona erdi.

Kartal’da 1 Mayıs etkinliği

Etkinlik, başta Hatice Yürekli yoldaş şahsında devrim ve sosyalizm davasında şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından BDSP tarafından hazırlanan 1 Mayıs sinevizyonu gösterildi.

BDSP adına yapılan konuşmada, 2012 1 Mayısı’nda kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa, faşist baskı ve teröre karşı alanlara çıkılacağı belirtildi.

Hatice Yürekli’nin hayatını anlatan bir metnin okunmasının ardından bir şiir dinletisi sunuldu.

Düşlere Umut adlı müzik grubunun söylediği şarkılardan sonra söz alan Elta direnişçisi kölece çalışma koşullarına değindi. 1 Mayıs’ta tersane işçileri olarak alandaki yerlerini alacaklarını söyledi.

Maltepe Belediyesi direnişçi işçilerinden İlhan Yıldırım direniş boyunca süren zabıta ve polis saldırılarına değinerek 1 Mayıs’ta taşeron işçileri pankartı arkasında yürüyeceklerini belirtti.

Metal İşçileri Birliği Bosch sürecine değinerek 1 Mayıs’ta Metal İşçileri Birliği saflarında Taksim’e çağrı yaptı.

Küçükçekmece’de piknik

Piknik kurulan ortak sofrada kahvaltı yapılarak başladı. Ardından geçilen etkinlik programında Sefaköy İşçi Kültür Evi Şiir Atölyesi bir dinleti sunarken Sefaköy İşçi Kültür Evi Tiyatro Atölyesi “Hayrola” isimli oyunu sergiledi. Tiyatronun ardından müzisyen Atilla Aydoğdu sahne aldı.

BDSP adına yapılan konuşmada emperyalist savaştan, kapitalist sömürüden, gündemdeki yasalardan bahsedildi. Konuşmanın ardından bir liselinin gerçekleştirdiği tulum dinletisi eşliğinde horon tepildi.

Aranın ardından Hatice Yürekli’nin ölümünün 11. yılı olması vesilesiyle bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Anmanın ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu devrimci marşlar ve ezgileriyle sahneye çıktı. Çekilen halaylarla dinleti sonlandırılırken, etkinlik programı halk ozanı Hasan Hüseyin Bayram’ın sahne almasıyla sonlandırıldı.

Esenyurt’ta kitlesel piknik

BDSP’nin kitleyi selamlayan konuşmasıyla birlikte ilk olarak hep birlikte kahvaltı için ortak sofralar kuruldu. Kitlenin selamlanmasından sonra, 1 Mayıs’ın kızıl tarihine ve sınıfsal özüne değinildi.

Devrim ve sosyalizm davasında şehit düşenler için saygı duruşuna geçildi. Açılış konuşmasının ardından Grup Abdal’ın söylediği ezgilere hep bir ağızdan eşlik edilirken, halaylar çekildi. Grup Adalılar devrimci marşları ve ezgileriyle sahne aldı.

Esenyurt İşçi Kültür Evi Tanyeri Şiir Topluluğu devrimci şiirleriyle “birlik, mücadele ve dayanışma” pikniğini ve 1 Mayıs’ı selamladı.

Hatice Yürekli’nin yaşamı ve mücadelesinin aktarıldığı metin marşlarla birlikte sunuldu.

Yemeklerin sonrasında program yine müzik etkinliğiyle devam etti. Sırasıyla Aliye Fişenk, Servet Özdemir ve Grup Yamaçtakiler marşlar, türküler ve halaylarla pikniğe katkılarını sundular.

BDSP’nin yaptığı kapanış konuşmasında 1 Mayıs’ın işçi sınıfı ve emekçiler cephesinden önemine değinildi. 1 Mayıs alanında, Taksim’de olma çağrısı yapıldı.

Gebze’de 1 Mayıs etkinliği

1 Mayıs’ı yaratan devrimci işçiler şahsında sınıf mücadelesinde, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşu gerçekleştirildi.

BDSP adına yapılan açılış konuşmasında, 2012 1 Mayısı’na giderken işçi ve emekçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar dile getirildi. 1 Mayıs’ta Taksim’de olmanın ve fabrikalarda, işyerlerinde örgütlenmenin önemine değinildi. Konuşma, tutuklanan Gebze BDSP çalışanı Burcu Deniz’in işçi ve emekçilere ilettiği selam ve mücadele çağrısı ile sonlandırıldı.

Şiir dinletisinin ardından gençlerin hazırladığı tiyatro gösterimi sunuldu.

Hatice Yürekli’nin yaşamının tüm kesitleri anlatılarak parti ve devrim davasını omuzlayan Hatice Yürekli’ye yükselttiği bayrağa leke sürdürülmeyeceğine dair verilen sözle anlatım sona erdi.

Kapanış konuşmasında, sınıf mücadelesi açısından Türkiye’de yaşanan gelişmelerden bahsedildi. 1 Mayıs günü Taksim’de, alanlarda hak aramanın, talepleri yükseltmenin önemi vurgulandı.

İzmir’de 1 Mayıs pikniği

BDSP adına yapılan konuşmada 2012 1 Mayısı’na girilen siyasal atmosfer, Avrupa ve Ortadoğu üzerinden örneklerle aktarıldı.

Serbest kürsü bölümünde MİB ve Ekim Gençliği adına 1 Mayıs’a çağrı konuşmaları yapıldı. Metal, tekstil, petrokimya işkollarından işçiler yaşadıkları sorunları anlatarak bu koşullara karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yaptılar.

İşçi kürsüsünün ardından bağlama eşliğinde türkü ve halaylara geçildi. İlk bölüm çekilen coşkulu halaylarla son buldu ve arada metal ve tekstil işçileri 1 Mayıs’a dair sektörel toplantılar yaptılar.

İkinci bölüm Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli için gerçekleştirilen anma ile başladı. Saygı duruşunun ardından Yürekli’nin hayatının anlatıldığı, şiir ve müzikten oluşan anma programına geçildi. Anmayı şelpe dinletisi izledi.

Etkinlik pikniğe Manisa’dan katılan işçilerin oluşturduğu müzik grubunun söylediği devrimci marşlar ile sürdü.

Bursa’da 1 Mayıs pikniği

Piknik ortak sofrada yapılan kahvaltıyla başladı. Daha sonra Hatice Yürekli’nin ölüm yıldönümü dolayısıyla yapılan kısa konuşmanın ardından devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

1 Mayıs’ın güncel önemine ilişkin yapılan bir sunumun ardından pikniğe katılan işçiler ve gençler, neden 1 Mayıs alanında olacaklarını anlattılar. Yaşadıkları süreci anlatan bir Bosch işçisine katılımcıların ilgisi yüksekti. Pikniğe anlamlı bir kitleyle katılan liseli gençlik de coşkusunu ve heyecanını söyleşiye taşıdı.

Söyleşinin ardından açık alanda yakılan ateşin etrafında toplanılarak 1 Mayıs marşı başta olmak üzere çeşitli marş ve türküler söylendi, şiirler okundu.

Kızıl Bayrak / Ankara - İstanbul - Gebze - İzmir - Bursa

 

 

 

BDSP 1 Mayıs’a çağırıyor!

Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşırken sanayi havzalarında, emekçi semtlerinde, şehir merkezlerinde, fabrika önlerinde çalışmalar yoğunlaşarak sürdürüldü.

Sincan’da 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde bu hafta İşçiden İşçiye Bülteni dağıtımı yapan sınıf devrimcileri Pazar pazarı, Plevne ve Ayaş yolu üzerinde servis bekleyen işçilere bülteninin 1 Mayıs sayısını ulaştırdılar.

Mamak’ın çeşitli mahallelerine 1 Mayıs’a çağrı yapan pankartlar asıldı.

Dikmen’de 1 Mayıs çağrı afişleri Ahmet Arif Parkı, Çarşamba Pazarı, Sokullu Caddesi üzeri ve ara sokaklarda kullanıldı. Afişleme sırasında emekçilerden oldukça olumlu tepkiler alındı.

Kızılay’da 1 Mayıs bildirileri kullanıldı. 2 gün boyunca açılan standlarla sesli ajitasyonlar eşliğinde emekçiler 1 Mayıs alanına çağrıldı. Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı yapılarak emekçilere ulaştırıldı. Ayrıca Eskişehir Yolu ve Balgat’ta 1 Mayıs afişleri kullanıldı.

Tuzla’da Yayla Mahallesi, Esenyalı, Aydınlı, Aydos, Güllübağlar, Ramazanoğlu Mahallelerine 1 Mayıs bildirilerinin dağıtımı yapıldı.

Esenyalı Köprüsü, İçmeler Köprüsü, Tuzla Gemi önü, Deri yan sanayi girişi, Tepe durağında sabah işe gidiş saatlerinde işçilere 1 Mayıs bildirileri ulaştırıldı. Aydınlı Mahallesi, Esenyalı Mahallesi, İçmeler 1. Köprü ve 2. Köprü, Aydıntepe Tren İstasyonu çevresine BDSP 1 Mayıs afişleri yapıldı. Aynı zamanda Aydos Mahallesi’nde Kızıl Bayrak gazetesi satışı gerçekleştirildi.

Ümraniye BDSP, Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde stand açarak bildiri dağıtımı yaptı. BDSP önlükleri ile yapılan dağıtımda emekçiler 1 Mayıs alanına çağrıldı. Araç kalkış saatlerinin yazılı olduğu ozalitler Sarıgazi ve İmes–Dudullu hattına yapıldı.

Emekçi mahallelerinde “1 Mayıs’ta Taksim’e” ve “1 Mayıs’ta BDSP saflarına” şiarlı yazılamalar yapıldı.

Gebze Çayırova, Darıca ve merkezde 1 Mayıs bildirileri dağıtıldı. BDSP afişleri E-5 boyunca, Gebze Çarşısı’nda ve Çayırova’da yapıldı.

1 Mayıs’a çağrı yapan afişler yapıldıktan birkaç saat sonra afişlerin toplanması üzerine GOSB girişi, Fen İş Köprüsü, Osmangazi girişine ve Çayırova’nın birçok yerine afişler yeniden yapıldı.

Mahallelerde yapılan bildiri dağıtımları ile işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta Taksim’e çağrıldı. Ulaştepe, Yıldız Bakkal, Akse Sapağı, Köşlüçeşme, Osman Yılmaz Mahalleleri’nde yapılan bildiri dağıtımları sırasında birçok işçi ve gençle sohbetler edildi.

Gebze Çarşı’da işçilere, emekçilere ve gençlere seslenildi. Dağıtımlar sırasında birçok işçi ile yaşanan sorunlar üzerine sohbetler edildi. 1 Mayıs’a gelmeyi düşünen emekçilere otobüs kalkış saatleri söylendi.

Adana’da afişler Akkapı, Emek, Meydan, Dağlıoğlu, Yurt ve Baraj Yolu mahallelerine ve işçi servislerinin geçiş güzergâhlarından olan Saydam Caddesi’ne yapıldı.

Ayrıca Ekim Gençliği afişleri de öğrencilerin yaygın olarak oturduğu Yurt ve Baraj Yolu mahallelerine yapıldı.

Kayseri’nin “En fazla işçi katılımının olduğu 1 Mayısı” iddiasıyla yola çıkan Kayseri İşçi Birliği, işçilerle 1 Mayıs’a hazırlık toplantıları gerçekleştirdi.

Sınıf devrimcileri, işçi servis güzergahlarında ve emekçi semtlerinde 1 Mayıs bildirilerinin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Ayrıca Kayseri İşçi Bülteni’nin 1 Mayıs özel sayısı da işçilere taşındı. Birçok önemli fabrikanın da içinde yer aldığı havzada bülten dağıtımları gerçekleştirildi.

BDSP, Ekim Gençliği ve Kayseri İşçi Birliği’nin 1 Mayıs’a ilişkin olarak hazırlanan yaklaşık 1000 tane pulu da Kayseri merkezinde yer alan Sivas Caddesi, NATO Caddesi’nde, Battalaltı Mahallesi, Argıncık, Düvenönü, Yeni Mahalle’de yaygın olarak kullanıldı.

Antakya’da 1 Mayıs bildirileri Elektrik ve Armutlu Mahallesi emekçilerine ulaştırıldı. Diğer senelere göre duyarlılığın artmış olması hayli dikkat çekiciyken, bir emekçinin de bildiri dağıtıp 1 Mayıs’a çağrı yapması anlamlıydı. 1 Mayıs afişleri Uğur Mumcu alanı, Armutlu Caddesi ve Saray Caddesi’ne yapılarak emekçiler kavga alanlarına çağrıldı.

Kocaeli’de de sınıf devrimcileri işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağırdı. Bir yandan otobüs kalkış yer ve saatlerinin yazılı olduğu BDSP imzalı el ilanlarını dağıtan sınıf devrimcileri diğer yandan ajitasyon konuşmaları yaptılar.

İzmit merkez yürüyüş yolu üzerindeki Belediye İş Hanı önünde başlayan dağıtım sesli ajitasyonlarla Alemdar Caddesi’ne kadar sürdü. Bir dershane öğrencisi de devrimci faaliyeti desteklediğini belirtip dağıtıma katıldı.

İzmir BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetleri sürüyor. 24 Nisan Salı sabahı Dedebaşı-Şemikler arasında sabah işe giden işçi ve emekçilere 1 Mayıs bildirileri ulaştırıldı.

Menemen’de Mezarlık, Asarlık, İzban girişi, Üst geçit ve Son Direk Köprüsü’ne afişler yapıldı.
Adana’da 1 Mayıs sürecinde ikinci kez olmak üzere Şakirpaşa, Denizli, E-5 üzerinde afişler yapıldı.

Kızıl Bayrak / Adana - Kocaeli - Kayseri - Ankara - Antakya - Gebze - İzmir - İstanbul