27 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/17

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye düzeni ve Truva atlarından hesap sormak için
Barzani’nin Türkiye ziyareti
Halkların kardeşliğini yükseltmek için
1 Mayıs’a!..
BDSP’den 1 Mayıs etkinlikleri
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor
Yağma ve talana dur demek için mücadeleye!
Sağlıkta dönüşümün fotoğrafı
Rexroth’da istifa baskısı
ELTA direnişi aynasında tersaneler
Taşeron İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi
Yerel işçi bültenleri 1 Mayıs’a çağırıyor!
2011 1 Mayısı aynasında
Türkiye’de 1 Mayıs H.Fırat
Savaş kışkırtıcılığının başını Erdoğan’la Katar Emiri çekiyor
Fransa’da sosyal-liberal Hollande dönemine doğru
Volkan Yaraşır
Kapitalizm: Faşizmin ve faşist çetelerin ürediği bataklık
İki Sudan’ın petrol savaşı
Avrupa’da 1 Mayıs çalışmalarından
Bielefeld’de “Birlik, mücadele, dayanışma’’ gecesi
İzmir Öğrenci Kurultayı toplandı
Ekim Gençliği’nin
1 Mayıs çalışmaları
Ekim Gençliği: Baskı ve taciz bizi yıldıramaz!
Tutsak sınıf devrimcisi Burcu Deniz’den mektup
“Yasalar sömürenlerin çıkarına göre şekillenir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir Öğrenci Kurultayı toplandı

İzmir Öğrenci Kurultayı 21 Nisan Cumartesi günü Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda toplandı. “Özgürlük ve gelecek için” şiarıyla toplanan kurultayda ticari eğitim, emperyalist savaş ve faşist baskı ve terör gündemleri öne çıktı.

Komitelere dayalı çalışma

Kurultay, ilan edildiği tarihten itibaren oluşturulan fakülte komiteleri eliyle örgütlenmeye başlanmış ve ticari eğitim ile bağlantılı yerel sorunlar üzerinden çalışmalar yürütülmüştü. Bu kapsamda yaz okulu, yetkin mühendislik, formasyon gibi pek çok gündem kurultay süresince gündemleştirilmişti. Kurultay çağrısı da yaygın biçimde yapılmıştı.

Üç temel gündem üzerine tebliğ sunumları

Kurultayın yapılacağı salon sabah saaatlerinden itibaren etkinlik için hazırlandı. Sahne arkasına “Ticari eğitime, Bologna’ya karşı” ve “Faşizme karşı” şiarlı pankartlar asılırken salonun dışına kurultay pankartları asıldı. Yine salonda emperyalist savaşa, devletin katliamlarına ve polis tarafından katledilen devrimcilere ait görseller asıldı.

Program KHK adına yapılan açılış konuşması ve başta katledilen öğrenciler olmak üzere tüm devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı.

Divanın sahneye çıkmasının ardından kurultay çalışmalarının başlaması ve yürütülen faaliyetlere dair bir konuşma yapıldı. Programın duyurulmasının ardından tebliğ sunumlarına geçildi. Bu bölümde “Ticari eğitim ve Bologna süreci”, “Emperyalist savaş ve saldırganlık” ve “Faşist baskı ve terör” olmak üzere üç ana tebliğ sunuldu.

Ticari eğitim ve Bologna süreci” tebliğinde ticari eğitimin bugüne nasıl geldiği, hangi süreçleri izlediği tarihsel olarak anlatıldı.

Emperyalist savaş ve saldırganlık” tebliğinde ise savaşların marksist iktisada dayalı tahlili yapıldı ve kapitalizmin duyduğu savaş ihtiyacı sebepleriyle anlatıldı.

Faşist baskı ve terör” tebliğinde ise öncelikle devletin bugün neden baskıları arttırma ihtiyacı duyduğu değerlendirildi ve ardından günümüzdeki saldırganlığın bilançosu sunuldu. Başta soruşturmalar değerlendirildikten sonra devletin katliamlarına geçildi ve polis cinayetlerinden iş cinayetlerine, Kürt halkına yönelik saldırılara değin geniş bir çerçevede veriler sunuldu.

Konuşmacılardan mücadele çağrısı

Bu bölümde ilk olarak Ege Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Abdurrahman Aydın söz aldı. Aydın konuşmasını emperyalist savaş, devletin zor aygıtı ve onun kurduğu ideolojik tahakküme dair bir sunum yaptı.

ÇHD İstanbul yöneticisi Av Ş.Ceren Uysal ise tırmanan devlet terörü ve bu saldırının amacına dair bir sunum gerçekleştirdi. İstanbul’da yapılan “olağan şüpheliler” çalışmasından yola çıkarak anlatım yapan Uysal, günümüzde devletin zor aygıtının esas amacının kitleleri sindirmek ve kişilikleri yoketmek olduğunu ifade etti.

İkinci oturum kurultay hazırlık komiteleri adına yapılan konuşmalar ve serbest kürsü bölümü ile başladı. Öncelikle EÜ’den Fen ve Mühendislik Komiteleri, DEÜ’den Hazırlık, İİBF ve Hukuk komiteleri ile Aydın ADÜ Kurultay Hazırlık Komitesi adına konuşmalar gerçekleştirildi.

Serbest kürsü bölümünde ise yurt-barınma sorunu, anadilde eğitim, kadın öğrencilerin yaşadığı sorunlar, sağlıkta dönüşüm üzerine konuşmalar yapıldı.

Bu bölümde DLB de bir konuşma yaparak lise öğrencileri adına kurultayı selamladı ve liselilerin sorunlarını anlatarak mücadele çağrısı yaptı.

Yine bu bölümde söz alan Ekim Gençliği okuru, gençlik hareketinin bugünkü parçalı tablosunu aşmak için kurultayın önemli bir mevzi olduğunu söyledi. Bu çalışmanın daha ileri götürülmesinin çağrısını yaptı. Konuşmada tüm öğrenciler 1 Mayıs’a çağrıldı.

Serbest kürsünün ardından divan, kurultayı özetleyen bir konuşma yaparak genel bir çerçeve çıkardı ve mücadelenin kampüslerde devam edeceğini söyleyerek 2. oturumu sona erdirdi.

Siyasal gruplardan DHF ve EÖC’ün katıldığı kurultay, bağlama ve gitar eşliğinde söylenen türküler ve çekilen halaylarla son buldu.

Ekim Gençliği / İzmir

 

 

 

DEÜ’de imzalar rektörlüğe gönderildi

İzmir Öğrenci Kurultayı bileşenlerinden DEÜ İİBF Komitesi’nin örgütlemiş olduğu “Yaz Okulu Değil Bütünleme İstiyoruz!” şiarlı imza kampanyası dahilinde toplanan imzalar, 19 Nisan günü DEÜ Dokuzçeşmeler Kampüsü’nde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla Rektörlük’e iletildi.

Denge Cafe önünde toplanmaya başlayan öğrenciler, burada yapılan ajitasyon konuşmasının ardından sloganlarla yürüyüşe geçerek hazırlık binasının önüne geldiler.

Burada yapılan basın açıklamasında eğitimdeki ticarileşme anlatıldıktan sonra harç paraları, barınma, ulaşım, iletişim, kırtasiye masrafları, sağlık gibi temel yaşamsal hizmetlerin paralılaşması gibi sorunlardan bahsedildi.

İİBF Komitesi tarafından yürütülen imza kampanyasının da içeriğinin anlatıldığı açıklamada yaz okulu uygulamasının ticari eğitim saldırısının dolaysız bir uzantısı olduğu belirtildi. Bu biçimde akademisyenlerin de tüccar haline getirildiği ve yaz okulu rantı üzerinden nemalanan bir kesimin ortaya çıktığı anlatıldı. Açıklamada ÖTK, rektörlük ve polis eliyle imza kampanyasına yönelik yürütülen baskılar da teşhir edildi.

Yaklaşık 1600 öğrencinin imza attığı kampanya, kampüste büyük bir kamuoyu yaratmış, tüccar zihniyetli akademisyenlerin anti-propaganda konusu haline getirilmiş, YÖK tarafından yönetilen ÖTK’lar tarafından terörize edilmeye çalışılmıştı. ÖTK’lar imza toplayan öğrencileri “illegal” ilan etmiş, faşizan propaganda yaparak karalamaya çalışmıştı.

Yine birçok kurultay çalışanının evleri ve aileleri bir gün önce polis tarafından aranarak eyleme katılmama çağrısı yapıldı ve tehditler savruldu. Eylem günü de İzmir polisi ve ÖGB’lerin yoğun ablukasına rağmen açıklama gerçekleştirildi.

Eylem süresince üniversite bünyesindeki Eğitim Sen üyeleri de alanda bulunarak eyleme destek verdi.

İzmir Öğrenci Kurultayı Hazırlık Komiteleri

 

 

 

AÜ’de boykot büyüyor!

Anadolu Üniversitesi’nde kantin boykotu yapan Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ve İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileriyle diğer fakültelerden öğrenciler 20 Nisan günü bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının başında MMF’den bir öğrenci toplantı günü dekanla yapılan görüşmeyi aktardı. Dekanın öğrencileri umursamadığı, geçiştirici ve yalana başvuran ifadeler kullandığı belirtildi. Dekanın ayrıca kantindeki su ısıtıcısının çalışmasını bahane ederek soruşturma açma tehdidinde bulunduğu belirtildi.

Daha sonra sözü İletişim Fakültesi’nden bir öğrenci alarak süreci aktardı. Daha sonra tüm fakültelerden öğrenciler söz aldı. Her iki fakültede de boykota desteğin çok yüksek oranlarda olmasının önemli olduğu vurgulandı.

Kantin boykotunun diğer fakültelere yayılması gerektiği ve buna Edebiyat Fakültesi’nde başlanması kararlaştırıldı. Toplantıdan, anket çalışması yapılması ve taleplerin içerildiği dilekçelerin toplanması kararı çıktı.

Ekim Gençliği / Anadolu Üniversitesi