6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yasa mecliste, KESK eylemde!

KESK, 4688 Sayılı yasa tasarısına karşı başta Ankara olmak üzere 2 Nisan günü çeşitli illerde eylemler gerçekleştirdi.

Ankara’da polis barikatı

28-29 Mart eylemi polis terörüyle engellenmek istenen KESK’in, Ankara’da Başbakanlık önünden TBMM Dikmen Kapısı’a yapmak istediği yürüyüşün önü polis barikatı ile kesildi. Emekçiler ablukaya alındı.

Bir süre sonra polis barikatının açılmasıyla KESK’liler kaldırımdan TBMM’ye yürüdü. TBMM Dikmen girişine gelen KESK üyeleri adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Tombul, hükümeten, kendi siyasi ihtiyaçlarına uygun biçimde yandaş konfederasyonunu koruyup geliştirmeyi hedefleyen bir tasarıyı hiçbir olumlu öneriyi dikkate almadan Genel Kurul’a getirdi”ğini söyledi.

Konya’da açıklama

Konya’da KESK’e bağlı sendikaların üyeleri, yasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Zafer Alanı’nda toplanan KESK üyeleri adına konuşan KESK Şubeler Platformu sözcüsü Cebrail Bektaş, tasarısının özüne de ruhuna da tamamen yasakçı mantığın hakim olduğunu dile getirdi.

Adana’da eylem

KESK Adana Şubeler Platformu “Sahte sendika yasasına hayır” dedi. İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca okudu.

Hakkari’de eylem

KESK Hakkari Şubeler Platformu üyeleri, sahte sendika yasasını protesto etti. Ellerinde sendika flamaları ile belediye önünde toplanan KESK üyelerinin eylemine, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da destek verdi.

 

 

 

 

KESK bakanlığı işgal etti

4688 Sayılı sahte sendika yasası 4 Nisan akşamı TBMM’de oylanarak kabul edildi. KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri ise “Sahte Sendika Yasası”na karşı eylemlerine Çalışma Bakanlığı işgaliyle devam etti.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, konfederasyonun yürütme üyeleri ve bağlı sendikaların genel başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşmek için bakanlığa gittiler. KESK heyeti Bakan Çelik makamına gelinceye ve kendileriyle görüşünceye kadar bakanlıktan ayrılmayacaklarını açıkladı.

Bakanlık içinde bekleyiş sürerken KESK üyeleri de bakanlık önünde eylemlerini sürdürdüler. Lami Özgen yaptığı açıklamayla, görüşlerinin dikkate almasını istedi. Özgen, hazırlanan yasanın kamu emekçilerine hiçbir şey getirmediğini açıklarken şöyle konuştu:

“Yasa, grevli toplusözleşme haklarını kapsamıyor, örgütlenme özgürlüğünü kapsamıyor, TİS haklarını kısıtlıyor, belediyelerde yaptığımız TİS’ler AİHM kararı olmasına rağmen yok sayılıyor. Uluslararası sözleşmeler yok sayılıyor, aykırı olan bu yasa bugün mecliste görüşülüyor ve Bakanın bu konuda bizim de görüşlerimizi dinlemesini istiyoruz.”

Bakan yardımcısının gelmesiye KESK yöneticileri eylemi sonlandırdı. KESK yöneticilerine DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da destek verdi. İşgali sonlandıran KESK’liler mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

 

 

 

 

Yapı-Yol Sen’den eylem

Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi, karayolları çalışanlarının yıllardır talep ettiği görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavının hala yapılmamış olması ve çalışanların diğer özlük haklarına ilişkin 29 Mart günü Hasdal’daki Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Yapı-Yol Sen İstanbul Şube üyeleri, “Karayolları halkındır satılamaz” dedi.

Eyleme Çorlu, Lüleburgaz, Kurköy, Kavacık, Havsa, Selimpaşa İşletme Şeflikleri, FSM ve Boğaziçi Köprüsü ve Bölge Müdürlüğü çalışanları katılım sağladı. Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan ve Şube Yönetim Kurulu üyelerinin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Nizamettin Orhan okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Standart işçisi TİS istiyor

2000’i aşkın işçinin çalıştığı otomotiv yan sanayi firması Standard Profil’de örgütlenen Petrol-İş Sendikası, TİS masasına oturmayan patronu protesto etti. Standart patronunu TİS masasına çağıran sendika Düzce’deki fabrika önünde 2 Nisan günü eylem gerçekleştirdi.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş üyelerinin bu süreçte kendilerini gizlemediklerini; sendikal eğitimler, 1 Mayıs gösterileri ve toplantılarla açık sendikal faaliyet yürüttüklerini belirtti.

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM’in İletişim ve Kampanyalar Sorumlusu Dick Blin de hep birlikte mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti.

 

 

 

 

Cansel Malatyalı direniyor

İnşaat Mühendisleri Odası’nın Ankara’daki genel merkezinde çalışırken sözde demokrat İMO yönetimi tarafından keyfi bir şekilde işten atılan Tez-Koop-İş Sendikası üyesi Cansel Malatyalı’nın direnişi sürüyor.

20 Şubat günü direnişe başlayan Malatyalı, oda binası önündeki bekleyişine ilk günkü moralle devam ediyor. İMO önündeki oturma eyleminin 47. gününe giren Malatyalı’nın yanına gün içerisinde birçok insan gelerek desteklerini sunuyor. İMO yönetimi bu tablo karşısında sessizliğini korurken Malatyalı, direnişteki kararlılığını koruyacağını ve kazanana kadar devam edeceğini vurguluyor.

Kızıl Bayrak / Ankara