6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Onbinler Kadıköy’de hesap sordu

Sivas Katliamı davasının zamanaşımına uğratılarak aklanması 31 Mart günü İstanbul Kadıköy’de onbinlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. İstanbul’un birçok ilçesinin yanısıra Eskişehir, Balıkesir, Yalova, Bursa gibi çevre illerden gelerek mitinge katılan Alevi emekçileri ile ilerici ve devrimci güçler, katliamları aklayan düzen yargısına tepki göstererek katliamcı devletten hesap sorma kararlılığını haykırdılar.

Dört koldan Kadıköy’e!

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Derneği ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen mitinge katılmak için Tepe Nautilus, Haydarpaşa Numune, Et Balık Kurumu ve Altıyol’daki toplanma noktalarında buluşan binlerce kişi dört koldan miting alanına yürüdü.

“Katil devlet hesap verecek!” sloganı miting boyunca öne çıkan temel slogan olurken, Sivas Katliamı’nın insanlık suçu olduğu ve zamanaşımına uğratılamayacağı dile getirildi.

Mitingde, 30 Mart 1972’de Kızıldere’de şehit düşen Mahir Çayan ve 9 yoldaşı da unutulmadı. Binlerce kişi Kızıldere’deki katliamı lanetlerken devrim şehitlerini de andı.

Alevi derneklerinden kitlesel katılım

Alevi örgütleri, yöre dernekleri ile devrimci güçler Tepe Nautilus kolunda toplandı. Tepe Naitulus kolunun en önünde, Sivas şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı “Unutturmadık, unutturmayacağız” pankartı taşınırken bu kola katılım dakikalar ilerledikçe daha da arttı. Mitinge köy ve yöre derneklerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Erzincan, Sivas, Malatya, Dersim ve Tokat gibi çok sayıda ilin yöre dernekleri de pankartları ile katıldı.

Çok sayıda PSAKD şubesi yürüyüşte kendi pankartlarını açarken Divriği Kültür Derneği, Kangal Dernekler Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Canların Alevi Yolu Kültür Derneği, Tunceliler Derneği, Hacı Bektaşı Veli Kültür Derneği’nin katılımı dikkat çekti. Sivas Hafik Karlı Köyü Kalkındırma Derneği, Eskişehir Tunceliler Derneği, Burhaniye Alevi Kültür Derneği, Zara Gençlik Platformu da mitinge katılan yöre dernekleri ve Alevi platformlarından bazılarıydı.

Aralarında Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Mücadele Birliği, DHF, Partizan’ın da bulunduğu ilerici ve devrimci güçlerin pankartları da Alevi örgütleri ve yöre derneklerinin arkasında sıralandı.

BDSP: “Katleden de aklayan da

sermaye devletidir!”

Kızıl flamaların taşındığı BDSP kortejinde ise en önde “Asan da, yakan da, katleden de, aklayan da sermaye devletidir! Hesabını soracağız” pankartı yer aldı. Kızıldere şehitlerinin de anıldığı kortejde ayrıca “Devrimci direniş ve kararlılığın, devrim uğruna kendini adamanın adıdır Kızıldere” pankartı taşındı.

Maltepe Belediyesi taşeron işçileri de mitinge “İşçilere saldıran işçi düşmanı Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin hesap verecek” pankartıyla katıldılar.

Ekim Gençliği ise “Sivas katliamı zamanaşımıyla aklanıyor. Sivas’tan Roboski’ye katleden sermaye devletinden hesap soracağız” pankartını açtı.

İlerici güçler de yürüdü

Tepe Naitulus kolunda dikkat çeken bir diğer katılım ise Fenerbahçe Taraftar Grubu Sol Açık’tı. Sarı-lacivertli formalarıyla mitinge katılan kitle ilgi odağı oldu.

Haydarpaşa Numune Hastanesi kolunda BDP, SODAP, ESP’nin de aralarında bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri ortak pankart arkasında yürüdü. ÖDP, Gençlik Muhalefeti ve Yeşilkent Cemevi ve Kültür Derneği de bu kolda yürüdü. Düzen partisi CHP de bu koldan alana girdi.

Et Balık Kurumu önünde ise TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri toplandı. Bu kolda TMMOB kortejine sınırlı sayıda katılım gerçekleşti.

Hesap sorma kararlılığı haykırıldı

Mitingin programını tiyatro sanatçısı Orhan Aydın sundu.

İstanbul Alevi Dernekleri Hubyar Semah Ekibi’nin semah gösterisi sunduğu açılışın ardından Sivas şehitlerinin aileleri sahneye davet edildi. Aileler adına konuşan Zeynep Altıok, “Bizimle alay edildi. 19 yıl intikam istemedik. Sahte sözler istemiyoruz” diyen Altıok, insanlık suçunda zamanaşımı olmayacağını belirtti. Kimsenin merhametini dilemediklerini söyleyen Altıok, Uludere katliamını da hatırlattı.

Mitingin düzenleyicisi Alevi örgütlerinin başkanlarının da söz aldığı programda ilk konuşmayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül yaptı. Ankara’daki polis saldırısı sırasında yaralanarak hastaneye kaldırılan Volkan Selam’ı selamlayarak konuşmasına başlayan Güzelgül, yaptıkları mitingin mücadelelerinde dönüm noktası olacağını ifade etti. Konuşmasında, Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Seyit Rıza’dan da alıntılar yapan Güzelgül, “Hiç kimse bizi korkutamaz, sindiremez” dedi. Güzelgül konuşmasını mücadele kararlılıklarını vurgulayarak sonlandırdı.

Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Genel Başkanı Ercan Geçmez de konuşmasında, “Bize Sivas’ı unutun diyorlar. 13 Mart’ta adaletin terazisi kırıldı. Demokratik direnme hakkımızı kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise, KESK’in Ankara’daki direnişini örnek göstererek, hayatın her alanında direnme çağrısı yaptı. “Bu ülkeyi Tayyip Erdoğan’a bırakmayacağız” diyen Öker, Kızıldere şehitlerini de andı.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündüz de “Sen bizim başbakanımız olamazsın. Senin anladığın dilden konuşacağız artık” sözleriyle Tayyip Erdoğan’a seslendi.

Gündüz’ün ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel konuşma yaptı. Tayyip Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yüklenmesini eleştiren Özel, Çorum, Maraş ve Uludere katliamlarına değindi.

Zamanaşımını tanımıyoruz!”

Alanda bulunan onbinlerce kişi Alevi örgütlerinin temsilcilerinin konuşmalarını büyük bir dikkatle dinledi. Konuşmaların ardından sırasıyla Pınar Aydınlar, Gülcihan Koç, Sabahat Akkiraz, Onur Akın sahne alarak türküler ve marşlar seslendirdi.

Oldukça coşkulu bir atmosferde geçen miting kürsüden yapılan 1 Mayıs çağrısı ve “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!” sloganı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Sivas’ın hesabını emekçiler soracak

Sermaye devleti Sivas davasını “zamanaşımı” bahanesiyle üstünü örtmeye çalışmakta, ipleri elinde bulunan katillerini aklamaya çalışmaktadır. Devletin bu pervazsızlığını protesto etmek, emekçileri hesap sormaya çağırmak amaçlı 30 Mart akşamı Esenyurt Depo caddesinde yürüyüşlü bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ellerinde BDSP flamaları, Sivas’ta katledilen aydınların resimleri bulunan kitle “Sivas’ın hesabını emekçiler soracak! / BDSP” pankartının arkasında yürüyüşe geçti. Sık sık durularak emekçiler hesap sormak için yürüyüşe dahil olmaya çağrıldı. Yürüyüş boyunca çevrede toplanan insanların da katılımıyla sayısı artan kitle sloganlarla caddenin sonuna geldi. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşu yapıldı. Burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklaması Komünist şair Adnan Yücel’in “Biz Kazanacağız” şiirinin hep bir ağızdan okunmasının ardından son buldu.

Atılan sloganlara emekçiler alkışlarıyla destek verdiler. Etrafta toplanan emekçiler de saygı duruşunda yumrukları sıkılı biçimde anmaya katıldılar.

Kızıl Bayrak / Esenyurt