6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı

1 Mayıs çalışmalarının startını veren Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 1 Nisan Pazar günü Adana’da, Mersin’de ve İstanbul’un iki bölgesinde 1 Mayıs toplantıları gerçekleştirdi. Farklı sektörlerden işçi ve emekçilerin katıldığı toplantılarda 1 Mayıs süreci planlandı.

Ümraniye’de işçi toplantısı

Ümraniye’de sınıf devrimcileri 1 Nisan Pazar günü işçi toplantısı gerçekleştirdi. Farklı sektörlerden işçilerin katıldığı toplantıda ilk olarak sınıfın gündemleri tartışıldı. Ardından 1 Mayıs hazırlıkları planlandı.

Toplantıya katılan tüm işçiler söz alarak, Ortadoğu’ya yönelik emperyalist işgal planları, Newroz, Sivas katliamı, kıdem tazminatının gasp edilmesi, taşeronlaştırma ve genel olarak sınıfa dönük saldırılar üzerinde durdular.

Canlı tartışmaların yapıldığı toplantıda, 22 Nisan’da Ümraniye BDSP tarafından yapılacak olan 1 Mayıs pikniği için ekipler oluşturuldu. Ayrıca, 15 Nisan’da yapılacak olan Taşeron İşçileri Kurultayı’na çağrı yapıldı.

Esenyurt’ta 1 Mayıs hazırlığı

Esenyurt BDSP, 1 Nisan Pazar günü 1 Mayıs’a hazırlık toplantısı gerçekleştirdi. Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs tarihi, 1 Mayıs’ın tarihsel önemi ve sürecin örgütlenmesi üzerine tartışmaların yürütüldüğü toplantıda işçi sınıfının örgütlülük düzeyine göre 1 Mayıs’ların içeriklerinin değiştiği vurgulandı.

1 Mayıs’a hazırlık mücadelesini devrime hazırlanmak olarak görmenin önemine değinildi.

Tek devrimci sınıf olan işçi sınıfının rolüne vurgu yapılan konuşmalarda, 1 Mayıs’ın bu yıl daha kitlesel ve militan bir şekilde geçmesinin önemi üzerinde duruldu.

Tartışmaların ardından 1 Mayıs’a güçlü bir katılım sağlamak için kullanılacak araç ve yöntemler üzerine konuşuldu. Bu bölümde yoğunluklu olarak çalışma alanlarına özgün sorunlar çerçevesinde politikalar belirleyip bu eksende pratik bir faaliyet örülmesi kararlaştırıldı. Olanaklı olan her alanda en geniş katılımlarla 1 Mayıs hazırlık komiteleriyle süreci sınıfın kolektif gücüyle örmek gerektiği söylendi ve bir dizi planlama yapıldı.

Toplantının son bölümünde Esenyurt BDSP’nin 22 Nisan’da yapacağı “Birlik, mücadele ve dayanışma” pikniğine dair planlamalar yapıldı. Piknik bileti dağıtımlarını yapmak ve çalışmaları başlatmak için ortak irade kondu. Önümüzdeki hafta içerisinde oluşturulan komitelerin hazırlık toplantılarını gerçekleştirilmesi kararıyla toplantı sonlandırıldı.

Adana’da toplantı

Adana Sanayi İşçileri Derneği’nde gerçekleştirilen toplantıda “İşçi hareketinin önündeki engeller” tartışıldı. Adana’da sürmekte olan Amliyum Nişasta’da Tek Gıda-İş üyesi işçilerin grevi ve Toroslar Elektrik Dağıtım işçilerinin direnişi üzerine yapılan konuşmalarla birlikte sınıf mücadelesinde karşılaşılan zorluklar bir dizi örnek üzerinden tartışıldı.

Bu toplantı öncesi çağrı amacıyla oldukça fazla sayıda işçiyle yan yana gelinip katılım çağrısında bulunuldu. Yapılan sohbetlerde, Adana’da sınırlı da olsa sınıfta yaşanan hareketliliğin bir canlanmaya dönüşmesi için daha fazla ısrar ve çabaya ihtiyaç olduğu açığa çıktı.

Mersin’de işçi toplantısı

Sınıf devrimcileri Mersin’de bir işçi toplantısı gerçekleştirdi. 1 Nisan Pazar günü Saat 14.00’te Kristal-İş Sendikası’nda yapılan işçi toplantısında öncelikle BDSP’nin hazırlamış olduğu “Geçmişi aşarak geleceği kazanacağız” adlı sinevizyonun gösterimi yapıldı.

Ardından BDSP adına bir konuşma yapıldı. Mersin yerelinde yaşanmış somut direniş ve örgütlenme deneyimlerinden örneklerin de verildiği konuşmada 1 Mayıs‘ta alanlara güçlü bir çıkış çağrısı yapıldı. Son olarak sınıf devrimcilerinin 22 Nisan’da yapacağı 1 Mayıs pikniğinin çağrısı yapılarak konuşma sonlandırıldı.

Ardından işçi kürsüsüne geçildi. İşçi kürsüsünde bir çok işçi söz alarak kendi işyerinde yaşanan sorunları ve örgütlenmenin somut sorunlarını anlattılar. Verimli tartışmaların yapıldığı bu bölümde örgütlenmenin ve mücadeleyi yükseltmenin önemi üzerinde durulurken tek tek işyerlerine dair deneyimler de anlatıldı.

Toplantıya liman, belediye, lojistik, inşaat, Carrefour, kargo ve çöp fabrikası işçileri katıldı.

Kızıl Bayrak/ Mersin - Ümraniye - Esenyurt - Adana

 

 

 

 

Gebze’de devrimci sınıf faaliyeti

Gebze’de taşeronlaştırmaya karşı direniş bayrağını yükselten Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin ve Türk Metal çetesini terk edip Birleşik Metal-İş’i tercih eden Bosch işçilerinin yükselen sesi işçi ve emekçilere taşınıyor.

Taşeron İşçileri Kurultayı’na çağrı!

100 günü aşkındır Maltepe Belediyesi’nin önünde taşeronlaştırmaya ve işten atmalara karşı direnen ve belediye başkanının emriyle saldırıya uğrayan işçilerin mücadelesi Gebze’li işçi ve emekçilere anlatılıyor.

Kurultayın çağrı afişleri Gebze merkez, Tatlıkuyu köprüsü, Feniş köprüsü ve Osmangazi tren istasyonunun etrafına yapıldı.

MİB Bosch’u selamlıyor!

Metal İşçileri Birliği, Bosch işçilerinin Türk Metal çetesini kabullenmeyerek Birleşik Metal-İş’e üye olmalarını işçi ve emekçilere anlatıyor, bu mücadeleye destek olma ve büyütme çağrısı yapıyor.

Bildiriler servis güzergahlarına dağıtılıyor. Bosch işçilerine sahip çıkma ve Türk Metal’i yıkma çağrılı stickerlar servis duraklarına ve işçi mahallelerine yapılıyor.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

 


İzmir’de ulusal sorun semineri

İzmir’de temel siyasal sorunlara dair yapılan seminerler dizisi devam ediyor. 1 Nisan günü “Ulusal sorun ve devrim” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi.

Seminer Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nde gerçekleştirildi. Sunum ilk olarak konunun kapsamının ortaya konması ve geçmiş seminerlerde ele alınan demokrasi ve bağımsızlık kavramları ile ilişkilerinin üzerinde durularak başladı.

Ulus kavramı ve ortaya çıkışı, ulusal sorunun tarihsel aşamaları, ulusların kaderini tayin hakkı ve gönüllü birlik üzerinde durularak komünistlerin bu ilkeleri hangi gerekçelerle savunduğu ifade edildi. Bu anlatımın ardından ise somut olarak Kürt ulusal hareketinin incelenmesine geçildi.

12 Eylül yenilgisine karşı ulusal bir çıkış ile direnen PKK’nin 92’ye kadar yaşadığı evrim anlatıldıktan sonra ‘92 yol ayrımı sürecine değinildi. Bu dönemde yaşanan tıkanmanın aşılamaması ve hareketin yönünü Kürt orta sınıflarını yanına alarak sürdürmeye çevirdiği, sınıfsal yöneliminin tahribata uğradığı ve bu sürecin Öcalan teslimiyeti ile perçinlendiği ifade edildi.

Son olarak komünistlerin bu konudaki tutumları ve önerdikleri çözüm, devrimci çözüm tartışıldı. Soru cevap bölümünde ise Kürt hareketine ne sınırlarda destek olunması, ulus yerine halk kavramının tercih edilmesi, sol hareketin HDK ekseninde düştüğü durum ve Kürt ulusal kimliğinin sınıfsal kimliğin önüne geçmesi gibi pek çok soru sorularak uzun tartışmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir