6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı

Almanya’da “Osternferien” adı verilen tatilde düzenlenen BİR-KAR Gençlik Kampı’nın 10.’su 1 Nisan Pazar günü, Bad Berleburg’da başladı. Kampa Almanya’nın değişik şehirlerinden ve İsviçre’den toplam 30 genç katıldı.

Bütün gençlik kamplarında olduğu gibi bu kampta da amaçlanan; gençlere devrimi, sosyalizmi, öğretmek; önemli devrimcilerin hayatları, mücadeleleri ve başarıları hakkında bilgi vermek; bir arada yaşamanın, dayanışmanın, yardımlaşmanın nasıl olması gerektiğini, insana neler kazandırdığını ve en önemlisi yoldaşlığın önemini öğretmek. Kampın en önemli özelliklerinden biri de kamp öncesinde ve sırasında yürütülen bütün çalışmaların tamamen gençler tarafından yapılmış olması.

Almanya BİR-KAR Gençliği’nin kamp programı ve örgütlenmesine ilişkin aktarımı şöyle:

“Her birimiz farklı dilek ve beklentilerle geldik. Kampa gelmeden önce hepimizin ortak beklentilerinden bazıları kamp yaşamını öğrenmek, zaten yıllardan beri öğrendiğimiz bilgilere yenilerini eklemek ve bilgilerimizi diğer genç yoldaşlarla paylaşmaktı. Kampımızın yapılacağı mekâna gelene kadar yolculuğumuz tanışmalarla ve sohbetlerle geçti. Kamp yerine vardığımızda hepimiz ilk günün verdiği heyecanla hemen işlere koyulduk. Bir araya gelip kendimizi tanıttıktan sonra kamp komitesi kurduk ve kimlerin, hangi gün, ne görevler yapacağını belirledik. Daha sonra ateşin başında türküler ve marşlar söyleyerek kamptaki ilk günümüzü tamamlamış olduk.

Kamptaki 2. günümüzde her şeyi belirlediğimiz düzene göre yaptık. 6 Nisan akşamı yapacağımız küçük gecemizde insanlara sergileyeceğimiz tiyatrolar, müzikler ve şiirler için kültürel faaliyetler başlığı altında grup çalışmalarımıza başladık. Biri sabah ve biri akşam olmak üzere iki seminer düzenledik. Sabahki seminerimizde ele aldığımız konu “Kapitalizm ve Kriz” oldu. Seminerimize başlamadan önce semineri sunacak olan yoldaşlar tarafından daha önceden hazırlanan soruları gruplar halinde cevaplayarak seminer konusu hakkında kendi ön bilgilerimizi ölçmüş olduk. Semineri sunan yoldaşlar “Kapitalizm nedir? Nasıl bir sistemdir? Hangi sorunları yaratır? Neo-liberalizm nedir?” gibi başlıklar altında semineri yürüttüler. Akşamki seminerimizde ise bir yoldaşımız ‘Militarizm ve Emperyalist Savaş’ başlığını ele aldı. Sunumunda militarizmin sadece kar ve belirli devletlerin daha da güç kazanması amacıyla yapıldığını bir kez daha vurguladı. 2. günün sonunda kamp komitesi olarak tekrar toplandık. Gün içindeki eksikliklerimizi belirledik daha sonraki günlerde bu eksiklikleri yapmamamız gerektiğini konuştuk ve böylece kampta geçen 2. günümüzün küçük bir değerlendirmesini yapmış olduk.

Kampımızın geriye kalan 5 günü de seminerlerde farklı konular işlenmek üzere günlük akış benzer olacaktır. Kampımızdaki gelişmeleri günlük olarak sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

DEÜ’de Kızıldere anması

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), Demokratik Gençlik Hareketi, Devrimci Gençlik, Ekim Gençliği, Gençlik Cephesi ve Yeni Demokrat Gençlik tarafından Kızıldere anması için 30 Mart günü bir eylem gerçekleştirildi.

Hukuk Fakültesi önünde toplanan kitle “Unutmadık, unutturmayacağız, hesabını soracağız” yazılı ozaliti açarak yürüyüşe başladı. Kampüsün tümünün dolaşıldığı yürüyüşün ardından basın açıklaması yapmak üzere Hazırlık Binası önüne geçildi. Basın açıklaması okundu. Kızıldere katliamı üzerinden devletin katliamcı yüzü teşhir edildi. Açıklamada gençliğe mücadele ve devrim saflarına katılma çağrısı yapıldı.

Eylem sırasında ortam yoğun polis ablukası, Hazırlık binasının giriş kapısının kapatılması ve turnikelerin aktifleştirilmesi ile terörize edilmeye çalışılırken, faşistlerin de polislerin arkasından anmayı izledikleri gözlemlendi.

Ekim Gençliği / DEÜ

 

 

 

Ankara'da 'Devrimci kimlik' semineri

Ankara’da Ekim Gençliği okurları Kızıldere’de Mahir Çayan ve yoldaşlarının katledilişlerinin 40. yılı vesilesiyle 31 Mart günü ‘Devrimci kimlik’ başlıklı bir seminer gerçekleştirdi. Devrimci siper yoldaşlığı, Mahirlerin TİP reformizminden kopuşu ve günlük yaşamı devrimci tarzda örgütlemek üzerine tartışmalar yürüten Ekim Gençliği okurları, geçmişteki devrimci yapıların birbirleri için gözlerini kırpmadan devrimci siper yoldaşlığı adına canlarını feda etmeleri ve bunun bir benzerinin Ulucanlar ve 19 Aralık’ta görüldüğünü söylediler. Toplantıda, günümüzde ise devrimci hareketin ciddi bir samimiyet bunalımı yaşadığı belirtildi. Devrimciliğin bir memuriyet zihniyeti gibi algılanmasının, insanların boş zamanlarında devrimcilik yapmayı bir yaşam biçimi haline getirmesinin de örneklendiği konuşmada komünistlerin bakışı da ortaya konuldu. Komünistlerin omuzlarındaki büyük sorumluluğa işaret edilen toplantıda buna uygun bir yaşam tarzı geliştirmek gerektiği vurgulandı. Son olarak 1 Mayıs sürecine değinildi. Ekim Gençliği okurları, devrim şehitlerine ve onların devrimci miraslarına sahip çıkacaklarını sadece takvimsel günlerle değil pratik içerisinde de göstereceklerini bir kez daha belirttiler.

Ekim Gençliği / Ankara



Eskişehir'de “Bağımsızlık ve Devrim” semineri

Eskişehir Ekim Gençliği “Bağımsızlık ve Devrim” başlıklı seminer gerçekleştirdi. 40. yılında Kızıldere’de şehit düşen 10 yiğit devrimci anılmasının ardından başlayan sunuma anti-emperyalist mücadelenin önemine değinilerek giriş yapıldı. Türk sermaye devletinin ABD’den habersiz hiçbir şey yapamamasının temel kaynağının Türk burjuvazisi olduğu ve anti-emperyalist mücadelenin zafere ulaşmasının proleter devrimle mümkün olacağı belirtildi. Anti-emperyalist mücadelenin her zaman burjuva demokratik bir içerikte yürütülmeyeceği, kapitalist ülkelerde bunun sosyalist bir içerikte olması gerektiği belirtildi. İran ve Portekiz örnekleri verilerek burjuvazinin iktidarının yıkılmadan ülkedeki emperyalist egemenliğin sonlandırılmayacağı vurgulandı. Mustafa Kemal dönemindeki iktisadi politikanın incelendiği son bölümde Kemalizm’in gerçekten anti-emperyalist karakterde olmadığı vurgulandı. Sunum yapılan tartışmaların ardından sonlandırıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir